Luleå och Julius Honka tar hem första matchen.
SM-slutspelet 2022

Rond ett till Luleå – tar ledningen i finalserien

Luleå tar ledningen i finalserien mot Färjestad.
Hemmalaget vinner den första matchen med 4–1 efter att ha ryckt i tredje perioden.

Under Valborgsmässoafton inleddes SM-finalen för herrar där Luleå och Färjestad ställdes mot varandra uppe i Norrbotten.

Det blev tajt och jämnt under den första perioden men Luleå hade ett övertag, mycket tack vare att de fått spela powerplay. När de fick sitt andra powerplay i matchen kom också målet – men inte för Luleå.

Färjestad kontrade nämligen och Per Åslund pricksköt in pucken i krysset bakom Joel Lassinantti och FBK hade tagit ledningen i boxplay.

Luleås drömminuter

Men Luleå skulle få sitt powerplaymål då de, bara drygt en minut efter 0-1, kunde kvittera efter att Jack Connolly styrt in 1-1.

– Det var ungefär som förväntat. Vi möter ett bra lag och det är tufft där ute, tajt med få utrymmen. 1-1 är okej men vi kan göra en hel del saker bättre, säger Connolly till C More i första pausen.

Det blev sedan en jämn och lite avvaktande andraperiod som slutade mållös men med lite mer hetta och tuffa dueller mellan de båda lagen. Ställningen var då fortsatt 1-1 efter 40 spelade minuter.

Luleå fick sedan en drömstart på den tredje perioden då de tog ledningen redan efter 49 sekunders spel där Linus Omark passade över pucken till finske backen Julius Honka som hittade luckan bakom Dominik Furch och skickade upp pucken i nättaket för 2-1 till hemmalaget.

Efterlängtat mål för Emanuelsson

Bara en minut senare kom även 3-1 och det var då Einar Emanuelsson som sköt ett efterlängtat mål. Han sköt bara ett mål på 49 matcher under grundserien och hade gjort noll mål på tio slutspelsmatcher men i den första finalmatchen klev han fram med sin första fullträff sedan 28 december.

Färjestad pressade sedan på för att komma tillbaka in i matchen och fick även ett powerplay i slutet av perioden men Luleå och Joel Lassinantti höll tätt för att vinna matchen med 4–1 efter att Juhani Tyrväinen blivit målskytt sent i den tredje perioden. I de sista minuterna av matchen fick FBK-centern Jacob de la Rose också ett matchstraff för en boarding på Pontus Själin

Luleå vinner därmed den första finalmatchen och skaffar sig en 1-0-ledning i matcher i serien mot Färjestad. Nästa match lagen emellan spelas på måndag kväll i Karlstad.

Luleå – Färjestad 4–1 (1-1,0-0,3-0)

Luleå: Jack Connolly, Julius Honka, Einar Emanuelsson, Juhani Tyrväinen.
Färjestad: Per Åslund.

Luleå leder med 1-0 i matcher.

TV: Uppsnack inför SM-finalen mellan Luleå och Färjestad