Foto: Stig Kenne
Bilden

Myllys - spikade igen 35 gånger

ANNONS

Med 35 nollor, SM- och VM-guld samt flera OS-medaljer är Jarmo Myllys en av de största målvakterna i svensk ishockeyhistoria. Där ikonen också var en vital del av Luleås senaste guldlag.
– Mina bästa år som hockeyspelare var nog just under mina år i Luleå, berättar 56-åringen för Hockeysverige.

Jarmo Myllys har en fantastisk meritlista som gör honom till en av Finlands mest framgångsrika målvakter genom alla tider. Han är svensk och finsk mästare, världsmästare, har vunnit guldhjälmen i både Finland och Sverige, har utsetts till VM:s bästa målvakt och är trefaldig OS-medaljör.



Man kan tala om många utländska målvakter som gjort avtryck i våra svenska serier, men ingen är nog i närheten av Jarmo Myllys som kom till Luleå 1994 och blev kvar i klubben till och med 2001. Jarmo Myllys stod för två mål och totalt 17 assist under sina år i Luleå, vilket inte många utespelare ens kommer upp till. Lägg därtill att Myllys under sin tid i Luleå verkligen kunde spika igen sin kasse. Han svarade för inte mindre än 35 nollor under Luleå-tiden. 

 – Första gången jag var i kontakt med Luleå var redan 1986. Alla papper var klara och några från Luleås styrelse hade kommit till flygplatsen i Helsingfors för att göra klart affären. Det blev en del ”money talk” vilket slutade i att klubbarna inte kom överens och jag blev kvar i Finland.
– Andra gången berodde ju på att jag hade flera vänner som hade spelat i Luleå och talade väldigt gott om klubben. Dessutom spelade min bästa vän, Mika Nieminen, redan i klubben vilket betydde mycket för mig.

Hyllar “Osten”: ”Gjorde ett väldigt bra jobb”

Var det en stor omställning att gå från finska till svenska ligan?
– Ja, men jag har alltid gillat att spela i Sverige och Elitserien. Mina bästa år som hockeyspelare var nog just under mina år i Luleå. Jag fick vara med om att vinna VM-guld 1995, SM-guld 1996 och vi var i SM-final mot Färjestad 1997. Det var fina och väldigt framgångsrika år. 

Varför lyckades Luleå vinna guld 1996?
– Jag vet egentligen inte vad jag ska svara på den frågan. Vi hade väldigt många bra spelare i det laget och coachen, ”Osten” (Lars Bergström), gjorde ett väldigt bra jobb med laget.
– Luleå hade siktat på att vinna guld under flera säsonger och man hade byggt upp det här laget under flera år och behållit ungefär samma spelare under flera säsonger.

Foto: Stig Kenne. Stefan “Skuggan” Nilsson och Lars “Osten” Bergström.

Hur viktig var Tomas Holmström för guldet?
Tomas Holmström var otroligt viktig för det här laget och han har visat under sina många år i NHL vilken viktig spelare han är oavsett vilket lag eller liga han tillhör. 

Stefan ”Skuggan” Nilsson är ett annat namn som många får ett leende på läpparna av att nämna.
– Alla vet vad Stefan har betytt för Luleå under så många år. En fantastiskt bra hockeyspelare och en väldigt fin kille. Men det handlade inte bara om Tomas och Stefan. Det var väldigt många spelare som var väldigt viktiga för laget guldsäsongen.

Avstängda efter lagmiddag

I februari 1995 möttes vi av svarta rubriker i kvällstidningarna. Jarmo Myllys och Mika Nieminen, Luleås två stora stjärnor, var avstängda efter att ha brutit mot klubbens regler efter en match i Rocklundahallen mot Västerås. Nieminen och Myllys hade stannat kvar ute på restaurangen där laget hade ätit på kvällen och kom efter det ganska trötta till bussen morgonen därpå.
– Klubben sa att vi hade brutit mot några regler som inte ens fanns. Det stämde inte det som sades om Mika och mig. Vi blev avstängda för något som vi egentligen aldrig förstod var något förbud mot eller som var något dåligt för laget. Man sa att det vi gjort var dålig PR för föreningen.

Det låter som ni var ganska arga på klubbens agerande?
– Ja, det är klart att vi tyckte det var fel att stänga av oss för något som vi själva inte ansåg vara något fel. Vi skulle dessutom spela mot Djurgården i nästa omgång som var en av säsongens viktigaste matcher.
– Nu var vi bara avstängda en match och redan omgången därpå så spelade vi igen. Så här är det ibland och det är bara att acceptera

Du spelade i Luleå fram till och med 2001, varför lyckades inte klubben vinna några mer guld under dina år i klubben?
– Vi var väldigt nära under några säsonger och spelade en final och flera playoff åren därpå. Men ska du vinna ett guld krävs det inte bara att du har bra lag, du måste även ha lite tur också.
– Playoff i Sverige, till skillnad mot i exempelvis Finland, är väldigt tajt. Oavsett om du kommer etta eller åtta så har du chans att vinna SM-guld eftersom lagen är så pass jämna. I Finland så är det egentligen bara ettan till trean som har tillräckligt bra lag för att vinna, avslutar Jarmo Myllys.



Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"

Stig Kenne med boken
Stig Kenne med boken "Den svenska hockeyadeln". Foto: Ronnie Rönnkvist
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL