Det blev en smått galen första finalmatch i Schweiz.
Europa

Dramatisk vändning - efter SHL-bekantingens miss

Zug tappade 0–2 till 2–2 i den tredje perioden i den första finalmatchen mot Zürich. Därefter utmanade SHL-bekantingen Dan Tangnes kvitteringsmålet som godkändes vilket resulterade i en utvisning – varpå Zürich kunde avgöra matchen med två sekunder kvar.

Det blev en smått galen första finalmatch mellan Zürich och Zug i det schweiziska mästerskapet i går. Hemmalaget Zug hade gått upp i en tvåmålsledning i den andra perioden efter mål från Grégory Hofmann och Fabrice Herzog, men fick se Rikard Grönborg-ledda Zürich äta sig in i matchen i den tredje perioden.

Först reducerade Maxim Noreau halvvägs genom den tredje perioden innan Chris Baltisberger dundrade in kvitteringsmålet med en och en halv minut kvar att spela. 20 sekunder dessförinnan hade pucken varit uppe i skyddsnätet ovanför plexiglaset, men när SHL-bekantingen Dan Tangnes gjorde sin coach's challenge så ville han i stället att domarna skulle titta på en eventuell målvaktsinterference i samband med målet.

“En 50/50-situation”

Efter granskning stod målet kvar, varpå Tangnes och Zug tilldömdes ett lagstraff. I det efterföljande powerplay-spelet lyckades sedan Justin Azevedo avgöra matchen – med två sekunder kvar att spela.

Enligt schweiziska Blick så valde Tangnes att utmana för målvaktsinterference vid 2–2-målet i stället för pucken som var uppe i skyddsnätet då han inte var säker på att det skulle finnas kameravinklar som kunde bevisa att pucken varit uppe i nätet.

– Det var en 50/50-situation. I slutändan är det så klart mitt beslut och jag står för det, säger Tangnes till sajten.

Zürich leder matchserien med 1–0 i matchserien. Nästa match spelas i morgon i Zürich.

TV: Road to SHL - Skellefteå