Foto:
Enkät

Enkät: Hur ska svensk damhockey utvecklas?

Hockeysverige.se har satt ihop en panel för att diskutera utvecklingen av svensk damhockey. Behöver SDHL utökas? Ska antalet importer begränsas? Vem är Sveriges bästa spelare?

  • “Det börjar bli läge att utöka serien för att stärka damhockeyn”
  • “I det stora hela tror jag att det krävs en förbättring i hur man tränar”
  • “Skulle bli absurt…”
  • Jämförs med Nicklas Lidström.

Hur mår svensk damhockey som nu fått en fribiljett in i A-VM? I vilken riktning går utvecklingen av SDHL och då även våra svenska spelare, men också, vem är idag Sveriges bästa spelare

Hockeysverige.se satte ihop en panel bestående av Erika Holst, Lisa Hedengren, Alexander Bröms, Ylva Martinsen, Peter Elander, Måns Karlsson, Kim Martin Hasson, Pernilla Winberg, Fredrik Glader, Jared Cipparone, Uffe Hedberg och Ronnie Rönnkvist för att besvara fem frågor.

  1. Göteborg var stryklag i SDHL den här säsongen, men bättre än lagen i ettan, hur tänker du kring det och borde vi ha åtta, tio eller tolv lag i SDHL?
  2. Ska vi begränsa antalet importer i SDHL och i så fall varför?
  3. Vad ser du som nyckel för att få en starkare Division 1-serie?
  4. Vad måste våra tjejer bli bättre på rent speltekniskt/träningsmässigt för att vi ska etablera oss som topp fyra i världen igen?
  5. Vem är idag Sveriges bästa damspelare och varför?

Erika Holst, tränare Frölunda och dubbel OS-medaljör med Damkronorna

1.  Jag tycker man gick upp till tio lag lite för snabbt och att man nu ska behålla tio lag ett bra tag framåt, till det finns tolv lag där alla kan vinna mot alla. 

2. Framför allt vill jag öka andelen egenfostrade spelare för att få alla klubbar att ta större ansvar att utbilda spelare, inte bara rekrytera och behålla. 

3. En Allettan efter jul är ett bra första steg. Att våra lovande juniorer inte plockas upp för tidigt och bara får lite istid i SDHL utan i stället får en större roll i div 1. Här behöver spelare (och föräldrar) se att det gynnar deras utvecklingen på sikt. 

4. Snabbare från tanke till handling, snabbare passningar men framför allt den mentala biten, att kriga för varje puck i varje situation och inte nöja sig att någon annan är bättre. 

5. Josefin Bouveng. Hon är otrolig skicklig på att fånga upp puckar, skapa sig själv läge, inte vänta på att läge skapas, och sätta dit pucken. Behöver inte alltid vara snyggt men har en smartness i skyttet som få.

Erika Holst. Foto: Ronnie Rönnkvist

Lisa Hedengren, exper för hockeysverige.se samt tidigare VM-spelare

1. Det är en svår situation. Jag tycker att man tog ett steg att gå från åtta till tio lag för några år sedan och sedan den tidpunkten har det oftast funnits två lag som har varit ganska permanent placerade i botten. Som det ser ut just nu har det varit ett lag som är avhängda från resten medan mittenskiktet har blivit mycket jämnare. Det tog lite tid, men det har blivit en jämnare serie totalt sett. Någonstans ligger det på klubbarna och lagen i sig att skapa ett lag som är konkurrenskraftigt i Sveriges högsta serie.  Visst, man skulle kunna utöka till tolv lag, men det skulle endast gynna bottenlagen i början och inte topplagen. Och finns det tillräckligt med spelare för att klara av tolv lag i SDHL utan att nivån sänks? Tveksamt. Kanske ska man göra om kvalspelet för att ge lag en större chans att spela om att ta sig upp? Kanske en kvalserie och inte bara två match-ups med bäst av tre.

2. Jag tror någon slags begränsning skulle vara bra. Samtidigt är importspelarna de som lyfter ligan till att bli bättre och jag tror också att de är viktiga för utvecklingen av svenska spelare. Men jag tycker inte att lagen i SDHL ska ha överhängande antal importer. Då blir det mängdspelare i stället för spets och där kan svensk ishockey "förlora" plats för yngre spelare eller att utvecklingen av en svensk spelare stannar av för att istiden blir mindre. 
Jag tror det är en process och det känns som att den är på gång nu när SDHL har gått ut med att varje lag måste ha ett visst antal svenska spelare med i varje match. Men för tillfället tror jag att några lag skulle få svårt om man satte en för låg gräns för importspelare, men med tiden tror jag det vore bra att hitta en gräns som både ger utrymme för spetsspelare och svenska spelares utveckling.

3. Jag tror att NDHL är ett bra steg att ta. Förhoppningsvis kanske det kan bli en serie som kan spelas under hela säsonger, liknande hockeyallsvenskan, längre fram då dessa lag som är i toppen av Division 1 behöver spela fler jämna och tuffa matchen än bara i slutet av säsongerna. Det är såklart svårt när det är få lag och ekonomi spelar såklart stor roll också, men ska Division 1 bli bättre och topplagen där ska vara ytterligare konkurrenskraftiga så behöver de få spela bra matcher hela säsongen och inte bara i slutet.

4. I det stora hela tror jag att det krävs en förbättring i hur man tränar och hur professionellt man gör det. Det handlar inte om alla, men merparten i landslaget måste öka en eller flera nivåer i sin träning för att Sverige ska kunna nå topp fyra igen. Jämför man landslaget hur de tränade när de var med och utmanade om medaljer så är det långt ifrån hur det tränas idag och vart fokuset ligger. Man tävlade mot de bästa och de var tvungna att träna för att kunna göra det också. De satsade allt för det. Det känns som att det har tappats bort de senaste åren. Ser man till kvartsfinalen mot Kanada i OS är det svårt att frånse från de fysiska skillnaderna. Det krävs mycket om Sverige ska kunna stå emot lag som Kanada, USA och Finland. Speltekniskt krävs det mer snabbhet i allt som sker på isen, snabbare spel generellt, skridskoåkning, tanke mm. Men träningsmässigt kommer den fysiska delen först för annars kommer man inte klara av att höja nivån på isen heller. Allt behöver gå snabbare och spelet behöver bli smartare.

5. Emma Nordin. Enligt mig har hon allt som en hockeyspelare ska ha. Det finns spelsinne, teknik, skott, skridskoåkning som samtliga är bättre än de flestas. Lägg också till att trots att hon har varit med så pass länge så tar hon fortfarande steg i karriären för att bli bättre och pushar sig själv att testa nya saker för att utvecklas

Lisa Hedengren. Foto: Ronnie Rönnkvist

Alexander Bröms, sportchef i Leksand

1. Till att börja med har Göteborg haft en tuff säsong med mycket motgångar både på och utanför isen. Med det sagt ser jag det som att det börjar bli läge att utöka serien för att stärka damhockeyn. Jag tror att fler lag, över tid, skulle kunna vara med och tävla i SDHL. Vi skulle bredda hockeyn och förhoppningsvis få fler ”bra” matcher med fler ”bieffekter”. 

2. Ja! Jag tycker det vore en bättre väg att gå än det som sker nu med ”hemmafostrade” spelare. Sen behöver det ske successivt, men i slutändan landa på ca fem, sex importer. 

3. Dels det som håller på att ske nu när ligan organiserar sig och skapar ett bättre upplägg med fler matcher som betyder något, dels att skapa starka organisationer och bra förutsättningar.

4. Antar att du tänker internationellt…. Om jag inte ska nämna något kring mentaliteten utan bara det speltekniska så skulle jag säga att klara av spelet med puck i betydligt högre tempo, vara starkare en mot en och målskyttet.

5. Det får bli Maja Nylén Persson, hon har gått från att vara en ”talang” som var ”passiv” i vissa delar av spelet till att idag stundtals dominera och framför allt spela mycket på sina styrkor.

Alexander Bröms. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ylva Martinsen, före detta OS-medaljör och tidigare förbundskapten för Damkronorna och U18-landslaget

1) Det är för tidigt för fler lag. Men för att utveckla SDHL ändra till att de två sist placerade lagen i SDHL möts i bäst av fem matcher. Förloraren åker ur. Topp två i NDHL möts bäst av fem matcher. Vinnaren upp till SDHL. 

2) Kanske. Komplex fråga. Ett system kanske med ett ”tak” på antal per lag. Det skulle minska antal importer som är utfyllnad i lagen så att svenska spelare kan få möjlighet till speltid och så att vi inte har lag i ligan med fler utländska än svenska spelare. 

3) En fortsatt stark rekrytering samt behålla spelare över junioråren. Fler bra spelare ger fler bra lag. 

4) Skridskoåkning och närkampsspel.

5) Just idag är det Sara Grahn. Hon bidrar enormt mycket till sitt lag, är alltid super professionell och tränar för att vara som bäst så här i slutet av säsong när allt avgörs. Har dessutom gjort detta över lång tid. Klass helt enkelt.

Ylva Martinsen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Peter Elander, före detta förbundskapten för Damkronorna (OS-silver 2006) samt danska landslaget

1.Tror man måste revidera serie systemet. tio lag innan jul där man spelar 18 omgångar. Efter jul en slutspels serie med åtta lag som spelar 14 matcher. Lag sju och åtta till play in mot allsvenska syd och norras vinnarlag, vilka även är kvalificerade för SDHL nästa säsong. Lag ett till sex i SDHL efter våren går direkt till SM-kvartsfinal. Allsvenskan syd topp två div Södra+Västra+SDHL spelar åtta omgångar. Allsvenskan Norr Topp två Div1 Östra+Norra spelar åtta omgångar.

2. Olagligt enligt EU-rätt att begränsa medborgares rörlighet. Skulle bli absurt om en sjuksköterska på intensiven i Linköping inte får spela ishockey på kvällen för att hon är född i Österrike. Coacherna måste bli bättre att spela fjärdekedjor, ge smöjligheter till mer speltid. Varje SDHL omgång hade faktiskt mellan 25-30 tomma platser i lag uppställningen

3. Fler spelare, kunniga coacher, mer träning och att få fler lag i serierna att spela med fler spelare Nummer ett är att ta bort målskillnad som incitament. Att separera lag på lika poäng skapar bara en osportslig hets att vinna med så många mål som möjligt i matcher mellan ojämna lag. Låt inbördes möte vara ”tiebreaker”.

4. Man spelar väldigt många matcher kombinerat med fulltidsarbete eller studier så man kan ju fråga sig när SKALL man kunna förbättra sig genom träning? Spelarna i landslaget ligger på konstant överbelastningsnivå. Jämför vi resurser i återhämtning och rehab med NCAA så pratar vi olika planeter

5. Svår fråga. En Hanna Olsson frisk och i gång, kanske Sara Grahn som bedömdes bättre än Emma Söderberg som i sin tur var otrolig i OS. 
Jag skulle nog säga Emma Nordin. Hon är klokast, har bra händer, bra spelsinne, bra skott och hon är på en hög nivå jämt: Vill också nämna Maja Nylén Persson. Hon har ”spielkopf” och sticker ut enormt bland backarna så länge (Jenna) Raunio och (Mira) Jungåker är så pass unga ännu. 

Peter Elander. Foto: Ronnie Rönnkvist

Måns Karlsson, chefredaktör hockeysverige.se

1. Att Göteborg har förtjänat sin plats i SDHL - men att känslan är att man ändå gjort sitt. De lever på lånad tid, och svensk damhockey hade tjänat på att en större klubb gått upp. Med det sagt tycker jag inte vi ska stressa fram en utökning till tolv lag - även om jag tror det kommer bli så på sikt. 

2. Jag vet inte om begränsning är rätt drag. Jag ser hellre att vi investerar mer pengar på att få fram duktiga ledare inom flickhockeyn och att tjejer från tidig ålder kan ges möjligheten att utvecklas. 

3. Kanske slå ihop det till en serie och minska antalet lag? 

4. Jag tycker inte de har tempot för att lyckas internationellt. Jag tycker det kommer en riktigt häftig generation med Maja Nylén Persson, Hanna Olsson, Josefin Bouveng, Felizia Wikner Zienkiewicz med flera - och de har spets och spelintelligens för att lyckas internationellt. Men hur många av dem har egentligen det tempo som krävs? 

5. Det är svårt att klumpa ihop målvakter och utespelare, så det är dött lopp mellan Sara Grahn och Maja Nylén Persson.

Måns Karlsson. Foto: Hockeysverige.se

Kim Martin Hasson, sportchef i Frölunda och dubbel OS-medaljör

1. Jag tycker att det funkar som det är idag, Det kommer bli fler och fler division ett lag som kommer att satsa. Glappet minskar säsong efter säsong.  

2. Begränsa men inte för mycket. Vi har inte underlag för antalet svenska spelare än så länge så vi behöver de utländska för att ha en stark liga.

3. Att varje klubb är med och satsar på flickhockeyn så vi får fler tjejer till att börja spel. Öka bredden för att få fler duktiga svenska spelare så vi har tillräckligt för att fylla SDHL och division ett. Bra ledare och organisation så att spelarna får bra förutsättningar för att prestera och utvecklas.

4. Vi måste bli starkare på puck och ha bättre skott. För att gå allra längst krävs det även explosivitet i skridskoåkningen. 

5. Hanna Olsson. Hon har drivet, är spelskicklig och en målgörare. Hon vill bli bäst och en bra ledare.

Kim Martin Hasson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Pernilla Winberg, expert på TV4/C More och tidigare OS-medaljör

1. Jag tycker tio lag är lagom men man kanske behöver göra om slutspelet för att få mer nerver precis som SHL, att ett lag åker ner och ett upp. (Två bottenlag gör upp och de två topplagen gör upp om vem som åker upp och ner.) 

2. Jag tycker det är bra som det är nu och importerna är viktiga för ligan att lyfta kvaliteten och inspirera de svenska spelarna att bli bättre och lyfta träningsmiljön (regeln med hemmafostrade spelare tycker jag är bra). 

3. Även där måste vi ha tålamod och bygga upp ligan. Självklart är ekonomin en stor sak liksom förutsättningarna. Ett exempel är Frölunda som är en prioriterande klubb och som satsar på tränare, spelare och ekonomin för att lyckas. Därför ska det bli spännande att se vart den satsningen tar vägen. 

4. Hemmamiljön är viktigt. Inre drivet(vinnarskalle) och motorn måste finnas hos spelarna. Viktigt att det finns en röd tråd från landslaget och att man tar med sig det in till klubbarna där spelarna har sin hemmamiljö. Om alla jobbar tillsammans gynnar det både klubbarna och landslag och alla utvecklas snabbare. Skottprojektet är ett sådan exempel men det behövs mer. 

5. Maja Nylen Person är en spelskicklig back som kan slå avgörande passningar men är även en målskytt som är distinkt i offensiven från sin backplats.

Pernilla Winberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Fredrik Glader, före detta guldcoach i Luleå (men som inte följt damhockeyn fullt ut senaste tre säsongerna) 

1. Kvalitén på matcherna som spelas i division ett är för dålig under stora delar av säsongen. 

2. Nej, jag tycker inte det. Man måste kunna hantera en fri marknad och ha hög konkurrens för att hjälpa våra inhemska spelare att tävla och bli bättre. Däremot tycker jag för många lag värvar alldeles för dåliga utländska spelare på grund av dålig scouting. 

3. Nyckel i all seriestruktur börjar med juniorserie. Starta en serie med alla NIU verksamheter illa kvickt för att få bra matcher i unga år. Sen tycker jag att Division ett ska göras till två serier och efter jul kanske skapa en Superallsvenska med de bästa i norra och södra. 

4. Kravbilden på svenska damspelare är för låg inom klubblagen upplever jag. Måste först och främst bli bättre fysiskt för att kunna bli starkare internationellt men även få upp en ”tävlingsedge”. Min känsla från exempelvis OS är att många är nöjda att tagit sig dit, men väl där tävlar man inte. Sen tycker jag framför allt passningsspelet måste upp både rent tekniskt, och spelförståelsemässigt. 

5. Utespelare Emma Nordin och målvakt Sara Grahn. De enda som skulle kunna mäta sig med spelare från exempelvis Kanada, USA och Finland i dagsläget.

Fredrik Glader. Foto: Ronnie Rönnkvist

Jared Cipparone, tränare i AIK

1. Jag tror du kan se det på två sätt. Om du går ner till åtta lag och behåller kvalet kan det göra Damettan-serierna bättre. Damallsvenskan borde inledas tidigare så du får fler bra matcher mot bättre lag. Sedan är frågan om det finns tillräckligt många lag i Damettan som har ekonomin för det. 
Ett annat alternativ är att ha tolv lag och stänga ligan. Ta in Färjestad, Frölunda, Malmö och Skellefteå. Alltså lag som hantera sin ekonomi. Då kan lagen tänka långsiktigt och utbilda yngre spelare utan att att känna en rädsla för att åka ur. 

2. Behåll planen för hemmafostrade spelare, men kanske att man skulle hålla ett åldersminimum. Kanske att spelarna måste vara 22 år och uppåt. Importerna ger spets åt vår liga och med det skapar även mer intresse och spelet kommer bli bättre. Det utmanar också våra svenska spelare att hela tiden vilja bli bättre. 

3. Utbildning. Träna på en högre nivå. Jag vet några lag, Färjestad, Malmö och Frölunda, har tränare som har kunskap om vad som krävs för spel i SDHL och dessutom ambitionen. Sedan tror jag det behövs bättre utbildning i grundläggande ”skills” i förståelse i Flick-systemet. Det kan förbättras. Man kan se skillnad på det som kommer från U16-killar och U16-tjejer. Det kommer att ta tid, men utbildning i unga åldrar kommer hjälpa och betyda mycket.  

4. Jag tycker skickligheten i teknik hos den yngre generationen är ganska bra. Det folk missat är att den delen bara är en del av hockeyspelare. Jag tror att vi i många fall saknar intensiteten, passningarna och positioneringarna, alltså dom små detaljerna i spelet.
Visst är det bra att gå ut och skjuta 150 puckar om dagen, men tänk om du aldrig får möjligheten att skjuta under en match? En av dom största skillnaderna mot USA, Kanada och Finland jämfört med resten av länderna är intensiteten. Titta på (Jenni) Hiirikoski. Hon spelar med en intensitet och gör dom små detaljerna i sitt spel bättre än någon annan. Vi i vår liga får chansen att se henne göra det varje år. Alla borde se hur hon jobbar. Därför är det inte heller någon överraskning att Luleå lyckas varje säsong. 

5. Maja Nylén Persson. Hon är ödmjuk, hårt arbetande, har bra teknik, bra offensivt och defensivt. Hon gör allt bra och spelar med en kyla som påminner om Nicklas Lidström. Visst det är en stor jämförelse, men det är sanningen. 

Jared Cipparone. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ulf Hedberg, före detta tränare Leksand

1. Fortsätt med tio lag till det att ligan klarar av två till lag, alltså samma sak som för tio år sedan. 

2. Nej!

3. Gör en division 1 serie som lag får kvala in sig till. Då blir alla dom spelarna bättre 

4. Spela mot dom bästa spelarna mycket oftare. Så länge USA och Kanada ger sina spelare den ersättningen dom får så kommer det inte hända. Dessa spelare behöver egentligen bara vara med på dom långa lägren som de lagen håller i stället för att vara tvingade att antingen ansluta till en liga i Europa eller spela någon annanstans då skulle vi antagligen få hit bättre spelare. Ett annat svar är också att det måste bli jämnare på träningsdisciplinen och kvalitén vilket fallerar på flera av lagen. Kunskapen finns på många ställen, men inte på tillräckligt många. Tyvärr är det så att dom som ska representera dom bästa spelarna i Sverige ska vara föredömen. För om dom kommande stjärnorna inte går i bräschen på riktigt blir det svårt. 

5. Emma Söderberg, hon verkar ha vad som krävs! Hon tävlar på högsta nivå.

Ulf Hedberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ronnie Rönnkvist, skribent på hockeysverige.se

1. Känslan är just nu att det inte finns underlag för tio jämna lag i SDHL. Visst har vi haft jämna matcher till och från mellan lag i botten och toppen, men uppriktigt sagt är det inte bara Göteborg som sladdat. Är det till exempel hälsosamt att ha tre stockholmslag i SDHL? Alla tre lagen avslutade säsongen på nedre halvan av serien. Hur hårt är klubbarna i Damettan villiga att satsa för att vara med och slåss om en plats i SDHL och sedan etablera sig där? Tio lag, ja, men med viss tvekan. 

2. Tycker ansvaret ligger på klubbarna här. Jag ser det lite som en feghet att inte våga satsa fullt ut på unga svenska spelare. Vi kan inte tvinga fram att lagen ska spela med svenska spelare, men vi måste få in ledare som tänker långsiktigt och vill göra det bästa för svensk hockeys framtid. Ledare som visar genom handling och inte bara snack. 

3. Svaret är kort och gott att vi ska ha en rak serie över hela landet. Helst inom två, till tre år. Vi måste ha klubbar i vår näst bästa serie som vågar satsa även ekonomiskt på damhockeyn och vågar lägga pengar på att nästa generations spelare får möjligheten att utvecklas. Hur ska vi annars få folk attraherade av våra toppligor?

4. Jag är inte tillräckligt kunnig för att ge ett professionellt svar på den frågan, men det jag sett med blotta ögat är att det skiljer i tempo och intensitet jämfört med topplagen. I OS tyckte jag till och med att en del av Grupp B-lagen hade högre intensitet än svenskorna. 
Var inte nöjd med att bara vara i OS och VM. Sätt under säsongen upp punkter/korta mål match för match, för hur man i slutet av säsongen vara med och slåss om medaljerna. Här krävs det en dialog mellan förbundskaptenen, SDHL-coacherna och framför allt spelarna för att man ska lyckas. 

5. Jag väljer att plocka ut en på varje position. Målvakt Sara Grahn. Hon har tuff konkurrens på den platsen av Emma Söderberg. Lyfter också Leksands Amanda Johansson som en joker. Som back är Maja Nylén Persson given. WOW, vilken komplett back. Offensivt är det fortfarande Emma Nordin som leder Damkronorna, men den som överraskat mest på mig den här säsongen är HV71:s Felizia Wikner Zienkiewicz.

Ronnie Rönnkvist. Foto: Privat
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 11 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 New York Rangers - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Wolves - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Finland - Tjeckien Beijer Hockey Games
14:00 Tre Kronor Legends - Toronto Maple Leafs Legends Game for Börje
15:00 AIK - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Västerås Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Schweiz Beijer Hockey Games
18:00 Detroit Red Wings - Vancouver Canucks NHL
18:00 Vita Hästen - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
18:30 Montreal Canadiens - New York Islanders NHL
18:30 Philadelphia Flyers - Nashville Predators NHL
18:30 Buffalo Sabres - Calgary Flames NHL
19:00 Dallas Stars - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Boston Bruins - Washington Capitals NHL
00:00 Florida Panthers - Colorado Avalanche NHL
söndag 12 februari
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 St Louis Blues - Arizona Coyotes NHL
02:00 Minnesota Wild - New Jersey Devils NHL
04:00 Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Schweiz - Tjeckien Beijer Hockey Games
15:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 Östersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Finland Beijer Hockey Games
18:30 Montreal Canadiens - Edmonton Oilers NHL
19:00 Philadelphia Flyers - Seattle Kraken NHL
19:30 Washington Capitals - San Jose Sharks NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
måndag 13 februari
19:00 Kristianstad - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Västervik Hockeyallsvenskan
tisdag 14 februari
01:30 Ottawa Senators - Calgary Flames NHL
02:00 Nashville Predators - Arizona Coyotes NHL
02:00 Minnesota Wild - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Detroit Red Wings NHL
04:30 Los Angeles Kings - Buffalo Sabres NHL
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 Timrå - Luleå SHL
19:00 Färjestad - Malmö SHL
19:00 Leksand - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
19:00 Frölunda - HV 71 SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten