Sverige föll tungt mot Tjeckien
Mathias Bergeld/BILDBYRÅN
OS 2022

Damkronorna föll mot Tjeckien

Damkronorna ställdes under lördagsförmiddagen inför en tuff värdemätare mot Tjeckien i den andra gruppspelsmatchen i OS. Då blev det återigen en tung 3–1 förlust för svensk del – trots ett storspel från målvakten Emma Söderberg

Efter förlusten i den första gruppspelsmatchen mot Japan i torsdags (3–1) ville Damkronorna studsa tillbaka under lördagsmorgonen där Tjeckien stod för motståndet.

Ändå var det tjeckiskorna som tog tag i taktpinnen under de inledande minuterna där Emma Söderberg testades i det svenska målet och svarade upp för flera jätteräddningar till en början.

Efter sju minuter var spelade av matchen ledde Tjeckien skottstatistiken med hela 12–0.  Sverige hade ytterst svårt att hänga med i den egna zonen där Tjeckien var betydligt rappare.

Tjeckiskorna hade också en puck som dansade på mållinjen efter ett rappt skott av Katerina Mrazova som tills sist kunde rensas bort i sista stund.

Det här var helt en match mellan Tjeckien och Emma Söderberg till en början.

Först med drygt 13 minuter spelade noterades Sverige för sitt första skott på mål i matchen.

Och i slutet av den första perioden smög också Sverige upp med några anfall. Bland annat var Sofie Lundin nära att kunna tråckla in pucken genom en inbrytning.

Men med 1:35 kvar av den första perioden skulle tjeckiskorna komma att spräcka målnollan. Detta efter att Tereza Vanisova tagit vara på en snabb spelvändning och placerat pucken rakt i nätmaskorna på ett friläge.

SVERIGE RYCKTE UPP SIG

Sverige var sedan ytterst nära att kunna replikera snabbt när Lina Ljungblom fick mer eller mindre öppet mål i powerplay. Pucken gick dock tätt utanför.

– Emma Söderberg gör ju en jättematch. Samtidigt så pratar vi om att spela lite enklare och försöka göra någonting bättre av pucken när vi har den, sade forwarden Emma Nordin efter den första perioden till Discovery.

Under den första perioden tvingades också den rutinerade backen Johanna Fällman kliva av efter att ha fått en smäll mot det ena knäet i samband med en sargduell. Fällman linkade av isen och återkom inte i spel under matchen.

I starten av den andra perioden fick Sverige lite mera kontakt till en början med starkt spel i numerärt överläge. I det tjeckiska målet fick Klára Peslarová svara upp med några tidiga räddningar.

Sverige fick också ett fritt läge till en kvittering när Felizia Wikner Zienkiewicz lämnats ensam. Forwarden till vardags i HV71 sköt dock tätt över.

Det svenska spelet var mycket mera rappare genom den andra perioden med en helt annan beslutsamhet och rapphet i skridskoåkningen. Samtidigt som laget grodde fler och fler frön till målchanser.

Samtidigt började Tjeckien att uppträda mer och mer odisciplinerat med fler och fler slarviga utvisiningar.

Men i det numerära överläget kom också det svenska slarvet. Ett misslyckat svenskt uppspel gav ett helt fritt läge för Klára Hymlárová. Hon kunde i sin tur med ett välplacerat avslut förkunna en blytung 2–0 ledning för Tjeckien.

Uppförsbacken var därmed brant för svensk del.

Men med 43 sekunder kvar av den andra perioden kom den svenska repliken. Genom en rapp styrning kunde Emma Murén sätta 2–1 efter ett starkt svenskt spel runt det tjeckiska målet.

TJECKIEN FICK SISTA ORDET

Sverige var därmed med i matchen i allra högsta grad igen.

– Det är bara att fortsätta på det här spåret som vi haft under den andra perioden och försöka få in fler puckar mot mål. Då tror jag att vi hittar nätet, sade Emma Murén till Discovery efter den andra perioden.

Starten av den tredje perioden bjöd på ett ganska så avvaktande spel från de båda lagen. Sverige fick chansen till ett numerärt överläge men fick inte alls spelet att stämma där.

Matchen gick sedan fram och tillbaka där Tjeckien träffade stolpen med drygt tio minuter kvar av den tredje perioden. Detta efter ett rappt skott av den tidigare målskytten Tereza Vanisova

Sverige lyckades sedan få till mer och mer tryck i den tjeckiska zonen med flera bra lägen i jakten på en kvittering.

Men tjeckiskorna skulle komma att få det sista ordet i den här matchen. Med 5:57 kvar av den tredje perioden slarvade Sverige återigen i den egna zonen.

Något som öppnade upp för ett friläge för Tereza Vanisova som satte in 3–1 genom en rapp dragning. Hennes andra fullträff för matchen.

Det blev också slutresultatet i matchen och Sverige har nu inlett mästerskapet med två raka 3-1 förluster.

Härnäst väntar Kina för svensk del under måndagen. I något som blir en måstematch för Damkronorna i jakten på tredje gruppspelsplatsen för avancemang till slutspel.

Tjeckien–Sverige 3–1 (1–0, 1–1, 1–0)
Tjeckien: Tereza Vanisova (2), Klára Hymlárová.
Sverige: Emma Murén.