Alexander Holtz är Sveriges stora stjärna i JVM.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån.
JVM 2022

Alexander Holtz är på väg till Kanada – med ett mål: ”Sista chansen för mig att vinna ett JVM-guld”

Det var i fredags som Tomas Montén, med glädje, kunde bekräfta att Alexander Holtz var tillgänglig till Junior VM. För Hockeysverige.se berättar forwarden nu om varför han tackade ja, NHL-debuten och livet i Nordamerika.
– Nu är det sista chansen för mig att vinna ett JVM-guld, säger 19-åringen.

Förbundskaptenen Tomas Montén kände sig nog ganska belåten då NHL-spelaren Alexander Holtz tackade ja till spel i Junior-VM. 19-åringen från Björknäs i Nacka har så här långt spelat sex NHL-matcher för New Jersey, men har också erfarenhet från att spelat två JVM-turneringar tidigare. Han tvekade heller aldrig när frågan kom om det fanns möjlighet för honom att göra ett tredje Junior-VM. 

– Jag var såklart jättesugen på att åka till Junior-VM. Det blir lite av tredje gången gillt för mig, berättar Alexander Holtz för hockeysverige.se och fortsätter:
– Sedan tidigare har jag ett U18-VM-guld och nu är det sista chansen för mig att vinna ett JVM-guld så det var ett självklart ja för min del.

Det fanns ingen tvekan alls att tacka ja till JVM-spel. 
– Nej, verkligen inte. Att få representera landslaget är alltid sjukt stort. Man vet aldrig när man kommer få göra det nästa gång.
– Varje gång landslaget kommer ringa så kommer jag förhoppningsvis och förmodligen säga ja. 

Hur var dialogen med New Jersey varit kring att släppa dig till turneringen?
– Jag vet att Montén hade mycket dialog med New Jersey. Sedan var det mest min agent som skötte dialogen. När väl beslutet togs var dom väldigt positiva till att jag skulle åka i väg så det känns bra från det hållet också.

”DET PASSAR OSS BRA”

Alexander Holtz har spelat två Junior-VM sedan tidigare och kan såklart ta med sig en hel del erfarenheter från dessa. 
– Klart att jag tar med mig mycket från dom turneringarna. Första året var lite mer normalt än det andra. Förra året var det den här corona-bubblan och allt vad det innebar. Det var väldigt speciellt. 
– Från varje VM eller match i NHL tar man med sig något ifrån så det är klart att jag bygger på min erfarenhetslista, säger Alexander Holtz som har stora förhoppningar på det lag som kommer representera Sverige under Junior-VM.
– Jag tycker det ser bra ut. Det är svårt att säga hur bra det kommer gå eftersom alla kommer dit med bra lag och det är dom bästa juniorspelarna som kommer att spela i Junior-VM. 
– Vi kanske inte är förhandsfavoriter, men det var vi inte heller när vi vann U18-VM-guld. Det ska alltid spelas om det vilket är det bästa med hockey.

Han tror också att få slå ur underläge är något som passar det här laget bra. 
– Ja, absolut. Det passar oss bra. 

Vad hoppas du själv tillföra det här laget?
– Jag ska försöka bidra med mitt spel. Det är lätt att säga, men jag vill vara en offensivt bidragande spelare. Samtidigt vill jag kunna bidra överallt. 
– Som du sa tidigare gör jag mitt tredje Junior-VM och då vill jag ta med mig lite erfarenheter från det till laget. 

Du draftades av New Jersey förra året, med vilka förväntningar åkte du över till Nordamerika tidigare i år?
– Att från början slå mig in i New Jersey. Ta en plats där. Sedan blev jag nedskickad (AHL och Utica Comets) efter campen som sista gubbe. 
– Jag fick en bra start här. Då fick komma upp och göra NHL-debut och några matcher där. Målet är såklart att komma tillbaka dit och spela där regelbundet.

FÖRSTA FLYTTEN HEMIFRÅN 

I New Jersey spelar bland andra Jesper Bratt som Alexander Holtz känner mycket väl hemifrån Stockholm. 

– Det har varit jätteskönt att ha honom här. Han har varit en stor hjälp för mig nu i början när jag har haft många frågor och funderingar. Det är bara lyfta på luren så finns han där, säger Alexander Holtz som också tycker det varit lite speciellt med allt runtomkring hockeyn. 
– Jag skulle säga att det kanske har varit det tuffaste. Jag har alltid tidigare bott hemma, spelat i Djurgården, bott i Stockholm… Det här är första gången jag flyttat hemifrån på riktigt. 
– När jag varit uppe i Jersey har det blivit att jag hängt lite med ”Jeppe” och dom andra svenskarna (Andreas Johnsson och Jesper Boqvist), men också med några av dom andra unga killarna i laget. 
– Nu när jag är här i Utica, jag och (Fabian) Zetterlund bor tillsammans så vi hänger dagligen och hittar på olika saker. 

Foto: Ed Mulholland/USA Today Sports/Bildbyrån. Alexander Holtz jagas av Jake Debrusk i NHL.

Trots en bra camp fick alltså inleda med spel i farmarlaget, något som var en liten besvikelse för 19-åringen. 

– Klart att det var lite så. Jag kände att jag hade en bra försäsong så jag hoppades att få vara med i första truppen till ”opening night”. 
– Samtidigt tog jag det lite som tändvätska och ville visa att jag skulle tillbaka. Jag hade en väldigt bra start här och det var skönt att få det förtroendet jag fick då. Målet är att försöka bygga upp det förtroendet igen och få en till chans.

”DET VAR RIKTIGT COOLT…”

Holtz har haft en mycket fin säsong i Utica så här långt. På elva matcher har han svarat för sex mål och totalt tio poäng. 

– Det har rullat på bra. Vi spelar jättebra som lag och har 17 vinster, en torsk och två förluster i ”overtime”. Dessutom ligger vi först i hela AHL just nu så det har varit en rolig säsong. 

Hur ser du tillbaka på NHL-debuten?
– Det var jäkligt coolt. Vi spelade i ”LA” (mot Los Angeles Kings) så jag mötte en av mina bästa kompisar (Tobias) Björnfot. När jag klev ut till värmningen och gjorde mitt ”rookie laps” fick jag ögonkontakt med honom på andra sidan. Det var ett lite speciellt ögonblick som jag inte kommer glömma på ett tag. 

Vad sa ni till varandra före och efter matchen?
– Vi skrev lite med varandra efter matchen, men hann inte snacka jättemycket med varandra där.

Hur var känslan att glida in på isen för att debutera i NHL, vilket varit din dröm sedan du var liten?
 Det var riktigt coolt faktiskt (skratt) och något jag drömt om sedan jag var pytteliten. Jag har nog ännu inte riktigt förstått att jag gjort NHL-debut. 
– Nu när jag känner att jag är så nära vill jag bara upp dit igen för att kunna leverera där på riktigt. 

Det har så här långt blivit sex matcher och två assistpoäng för honom i New Jersey. 

– Den tuffaste biten har varit att möta toppspelarna i varje lag. Vi mötte Tampa och där fick jag möta Victor Hedman och Steven Stamkos. När vi spelade mot Boston fick jag möta (Patrice) Bergeron, (David) Pastrnak, (Brad) Marchand-linan. (Jonathan) Huberdeau i Florida… 
– Att möta alla dom här toppspelarna och se hur skickliga och bra dom är hela tiden har varit coolt.

Du sitter i en taxi nu till flygplatsen i Utica, när ansluter du till Junior VM-truppen?
– Nu ska jag flyga från Utica till New York och sedan vidare till Toronto och därifrån till Edmonton så jag ansluter i morgon (läs: idag). 


TV: Tre Perioder om NHL-spelare i OS och de nya SHL-tränarna

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 01 februari
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten