Anton Karlsson.
Foto: Bildbyrån.
Intervju

Anton Karlsson efter turbulenta säsongen: "Ville spela kvar i Linköping"

2021 har varit ett händelserikt år för Anton Karlsson. Året inleddes med spel i HV71 innan kontraktet avslutades och han flyttade till Linköping HC. Efter det har 28-åringen provspelat för Färjestad och flyttat till Österrike. Nu berättar Karlsson för Hockeysverige.se om den turbulenta fjolårssäsongen, provspelet i Karlstad och om flytten till Vienna Capitals.
–  Jag började väl tänka till rätt ordentligt efter förra säsongen och tänkte då att det skulle vara kul att åka ut på ett utlandsäventyr, säger han.

Anton Karlsson påbörjade säsongen 2020/21 i HV71 och avslutade den i Linköping HC. Mellan lagen fanns en gemensam nämnare, vilken var att de båda slogs i botten om nytt kontrakt i Sveriges högsta liga.

HV71 klarade inte av att spela sig till ett nytt kontrakt, men Karlsson och Linköping kunde till slut säkra kontraktet efter många ångestfyllda bataljer.

– Det var en ganska turbulent säsong för min del får jag lov och säga. Jag väntade ju på spel i USA och sedan blev det inget och då hamnade jag i HV, där det inte riktigt studsade min väg. Då blev det ett byte till LHC där situationen var ganska prekär med kniven mot strupen och vi var tvungna att vinna. Med tanke på hur situationen var tycker jag att vi avslutade säsongen på ett hederligt sätt. Jag tycker att jag spelade upp mig under säsongens gång, säger han till Hockeysverige.se

Hur gick tankarna med klubbytet som kom rätt sent på säsongen?

– Det var en situation där jag behövde få en ändring och då bröt jag min kontrakt och flyttade till Linköping. Det var egentligen inte mer komplicerat än så.

När kontraktet säkrades betydde det mycket för Karlsson, som har gjort fem seniorsäsonger och tre juniorsäsonger i klubben.

– Det är ett Linköping som betyder mycket för mig och det var en speciell situation att komma till. Det var en otroligt skön känsla när kontraktet säkrades och man kunde pusta ut lite. Det var många ångestladdade matcher som vi lyckades vinna och det gick vägen till slut, säger han om säsongsavslutningen.

"VILLE SPELA KVAR I LINKÖPING"  

I Linköping blev det däremot ingen förlängning efter säsongen och 28-åringen var därför tvungen att leta ny klubb.

– Jag ville spela kvar i Linköping och det är inget att hymla om, men så blev det inte och det var väl då jag började tänka om det inte var dags för ett utlandsäventyr. Då började vi kolla på det och det tog en tid att hitta något som kändes okej och till slut hittade vi det.

Nu är Karlsson i Österrike och den gränsöverskridande ligan ICEHL, där han den här säsongen representerar Vienna Capitals. Innan flytten till Österrike blev det däremot ett stopp i Karlstad och ett provspel i Färjestad BK.

– Vi var nog alla ganska överens om hur det skulle komma att se ut för mig. Jag skulle dit och köra en försäsong och sedan skulle vi ta resten efter det. Det var lite skadade spelare och skulle de vara fortsatt skadade så hade det väl funnits en chans till att man hade skrivit kontrakt. Jag är tacksam att jag fick vara där uppe och ha en försäsong som hjälpte mig med acklimatiseringen för att sedan komma hit. Det var skönt att ha en bra försäsong i ryggen.

Var det en besvikelse att inte få ett kontrakt i Färjestad?

– Vi hade en dialog som var ganska tydlig innan så det var väl ingen besvikelse. Jag är glad över att jag fick komma dit, träna och spela så det vill jag inte påstå att det var.

Anton Karlsson och Andrew Gordon.

Anton Karlsson och Andrew Gordon. Foto: PETER HOLGERSSON/Bildbyrån

"KAN ÖPPNA MÅNGA DÖRRAR"  

Till slut hittade Karlsson sin nya klubb och det har varit snabba ryck sedan han avslutade provspelet i Värmland, Den 9 september meddelade Färjestad att det inte skulle bli något kontrakt och redan nu har Karlsson hunnit spela tre matcher i Wien. 

– Hockeyn här skiljer sig absolut mot den hockeyn som jag är van vid. Det kanske inte är lika uppstyrt och strukturerat, det är lite mer rally-hockey, men jag tror att det kan utveckla mitt spel på ett sätt som kan var positivt för mig. Man är van vid det uppstyrda och stängda så det här kanske kan ge mig en liten extra finess i det andra spelet, säger han och fortsätter:
– Det finns många skickliga spelare i många lag så man ska inte tro att man bara kan glida ut på en grilla och tro att man ska göra det bra. Det gäller att vara lika fokuserad som vanligt och det är ju en ny typ av hockey som ska bli intressant att få spela.

Har tanken om ett utlandsäventyr funnits med länge?

– Jag började väl tänka till rätt ordentligt efter förra säsongen och tänkte då att det skulle vara kul att åka ut på ett utlandsäventyr. Jag väntade ett tag på något som kändes okej och när det här dök upp så tog jag det.

Vad har klubben kommunicerat om din roll i laget?

– Jag ska väl försöka ta med mig så mycket rutin som jag har och så får man pusha på lite yngre spelare som kommer underifrån här. Sedan står jag för det som jag alltid har varit. Jag ska vara en stabil back som ska vara stark defensivt och sedan får man hänga med upp i offensiven så gott man kan och kanske utveckla den biten.

Vad har du för förväntningar på det nya äventyret?

– Man vet inte vad som kan hända, men det kanske leder till ett fönster som öppnas på annat håll också. Sedan vet man aldrig det kan vara så att jag trivs så bra här att jag stannar. Det är många dörrar som kan öppnas tror jag, säger han och tillägger:
– Förväntningarna på mig själv är alltid höga, men sedan har jag inte riktigt så bra koll på den österrikiska ligan ännu. Jag får nog ta det lite dag för dag.


TV: Simon Önerud om stödet i Jönköping
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten