Anton Karlsson.
Foto: Bildbyrån.
Intervju

Anton Karlsson efter turbulenta säsongen: "Ville spela kvar i Linköping"

ANNONS

2021 har varit ett händelserikt år för Anton Karlsson. Året inleddes med spel i HV71 innan kontraktet avslutades och han flyttade till Linköping HC. Efter det har 28-åringen provspelat för Färjestad och flyttat till Österrike. Nu berättar Karlsson för Hockeysverige.se om den turbulenta fjolårssäsongen, provspelet i Karlstad och om flytten till Vienna Capitals.
–  Jag började väl tänka till rätt ordentligt efter förra säsongen och tänkte då att det skulle vara kul att åka ut på ett utlandsäventyr, säger han.

Anton Karlsson påbörjade säsongen 2020/21 i HV71 och avslutade den i Linköping HC. Mellan lagen fanns en gemensam nämnare, vilken var att de båda slogs i botten om nytt kontrakt i Sveriges högsta liga.

HV71 klarade inte av att spela sig till ett nytt kontrakt, men Karlsson och Linköping kunde till slut säkra kontraktet efter många ångestfyllda bataljer.

– Det var en ganska turbulent säsong för min del får jag lov och säga. Jag väntade ju på spel i USA och sedan blev det inget och då hamnade jag i HV, där det inte riktigt studsade min väg. Då blev det ett byte till LHC där situationen var ganska prekär med kniven mot strupen och vi var tvungna att vinna. Med tanke på hur situationen var tycker jag att vi avslutade säsongen på ett hederligt sätt. Jag tycker att jag spelade upp mig under säsongens gång, säger han till Hockeysverige.se

Hur gick tankarna med klubbytet som kom rätt sent på säsongen?

– Det var en situation där jag behövde få en ändring och då bröt jag min kontrakt och flyttade till Linköping. Det var egentligen inte mer komplicerat än så.

När kontraktet säkrades betydde det mycket för Karlsson, som har gjort fem seniorsäsonger och tre juniorsäsonger i klubben.

– Det är ett Linköping som betyder mycket för mig och det var en speciell situation att komma till. Det var en otroligt skön känsla när kontraktet säkrades och man kunde pusta ut lite. Det var många ångestladdade matcher som vi lyckades vinna och det gick vägen till slut, säger han om säsongsavslutningen.

"VILLE SPELA KVAR I LINKÖPING"  

I Linköping blev det däremot ingen förlängning efter säsongen och 28-åringen var därför tvungen att leta ny klubb.

– Jag ville spela kvar i Linköping och det är inget att hymla om, men så blev det inte och det var väl då jag började tänka om det inte var dags för ett utlandsäventyr. Då började vi kolla på det och det tog en tid att hitta något som kändes okej och till slut hittade vi det.

Nu är Karlsson i Österrike och den gränsöverskridande ligan ICEHL, där han den här säsongen representerar Vienna Capitals. Innan flytten till Österrike blev det däremot ett stopp i Karlstad och ett provspel i Färjestad BK.

– Vi var nog alla ganska överens om hur det skulle komma att se ut för mig. Jag skulle dit och köra en försäsong och sedan skulle vi ta resten efter det. Det var lite skadade spelare och skulle de vara fortsatt skadade så hade det väl funnits en chans till att man hade skrivit kontrakt. Jag är tacksam att jag fick vara där uppe och ha en försäsong som hjälpte mig med acklimatiseringen för att sedan komma hit. Det var skönt att ha en bra försäsong i ryggen.

Var det en besvikelse att inte få ett kontrakt i Färjestad?

– Vi hade en dialog som var ganska tydlig innan så det var väl ingen besvikelse. Jag är glad över att jag fick komma dit, träna och spela så det vill jag inte påstå att det var.

Anton Karlsson och Andrew Gordon.

Anton Karlsson och Andrew Gordon. Foto: PETER HOLGERSSON/Bildbyrån

"KAN ÖPPNA MÅNGA DÖRRAR"  

Till slut hittade Karlsson sin nya klubb och det har varit snabba ryck sedan han avslutade provspelet i Värmland, Den 9 september meddelade Färjestad att det inte skulle bli något kontrakt och redan nu har Karlsson hunnit spela tre matcher i Wien. 

– Hockeyn här skiljer sig absolut mot den hockeyn som jag är van vid. Det kanske inte är lika uppstyrt och strukturerat, det är lite mer rally-hockey, men jag tror att det kan utveckla mitt spel på ett sätt som kan var positivt för mig. Man är van vid det uppstyrda och stängda så det här kanske kan ge mig en liten extra finess i det andra spelet, säger han och fortsätter:
– Det finns många skickliga spelare i många lag så man ska inte tro att man bara kan glida ut på en grilla och tro att man ska göra det bra. Det gäller att vara lika fokuserad som vanligt och det är ju en ny typ av hockey som ska bli intressant att få spela.

Har tanken om ett utlandsäventyr funnits med länge?

– Jag började väl tänka till rätt ordentligt efter förra säsongen och tänkte då att det skulle vara kul att åka ut på ett utlandsäventyr. Jag väntade ett tag på något som kändes okej och när det här dök upp så tog jag det.

Vad har klubben kommunicerat om din roll i laget?

– Jag ska väl försöka ta med mig så mycket rutin som jag har och så får man pusha på lite yngre spelare som kommer underifrån här. Sedan står jag för det som jag alltid har varit. Jag ska vara en stabil back som ska vara stark defensivt och sedan får man hänga med upp i offensiven så gott man kan och kanske utveckla den biten.

Vad har du för förväntningar på det nya äventyret?

– Man vet inte vad som kan hända, men det kanske leder till ett fönster som öppnas på annat håll också. Sedan vet man aldrig det kan vara så att jag trivs så bra här att jag stannar. Det är många dörrar som kan öppnas tror jag, säger han och tillägger:
– Förväntningarna på mig själv är alltid höga, men sedan har jag inte riktigt så bra koll på den österrikiska ligan ännu. Jag får nog ta det lite dag för dag.


TV: Simon Önerud om stödet i Jönköping
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL