Sök
Jesper Samuelsson
Bildbyrån
Intervju

"Tog värktabletter varje dag för att genomlida dagarna"

Han missade hela förra säsongen på grund av sina höftproblem. Nu är Jesper Samuelsson redo för comeback. För hockeysverige.se berättar Vita Hästen-ikonen om skadehelvetet och vägen tillbaka.

– Jag hade till och med ont när jag tittade på TV, säger han.

Få spelare är lika förknippade med en klubb som Jesper Samuelsson är med Vita Hästen. Den nu 33-årige forwarden har varit klubben trogen hela karriären, sånär som på två säsonger i Timrå och Sundsvall 2008 till 2010. Han är tvåa i alla tiders assistliga, poängliga och har också gjort näst flest matcher i klubbens historia. I alla tiders skytteliga är han fyra. Både i HockeyEttan och i HockeyAllsvenskan har han varit en ledande spelare. Så sent som 2018/2019 gjorde han exempelvis 38 poäng och satte nytt personbästa i andraligan.

Man behöver definitivt inte överdriva för att kalla Jesper Samuelsson för en av de allra största i Vita Hästens historia.

Men det var nog många som hade trott att vi sett det sista av honom. Han missade hela förra säsongen till följd av att de krånglande höfterna behövde opereras, och nog fanns det en viss ovisshet kring hans framtid. Åtminstone utifrån sett. Men så kom Vita Hästen med ett glädjande besked för ungefär en månad sedan: Jesper Samuelsson hade skrivit på ett nytt kontrakt med klubben, på 2+1 år. I höst finns han med när pucken släpps igen.

– Jag har aldrig haft en tanke på att sluta. Jag känner själv att jag vill spela och att jag har många år kvar. Hockey är fortfarande det roligaste jag vet, slår Jesper Samuelsson fast i en intervju med hockeysverige.se

"ÄR LITE NERVÖS"

Han har varit på is en hel del, men har förstås inte kunnat träna med något lag under sommaren. En viss nervositet inför sensommarens återsamling med Vita Hästen är med andra ord befogad.

– Läkarna var väldigt optimistiska hela tiden. Jag har varit på Ortho Center i Göteborg och de har varit med om många liknande fall, så de sa att jag med största sannolikhet skulle kunna komma tillbaka smärtfri. Det är det jag har gått på hela tiden, berättar Samuelsson.

– Jag har varit på is, hyrt istider och kört på, men jag har såklart inte kunnat testat allting fullt ut än. Man är lite nervös eftersom man inte vet hur man kommer stå sig.

Jesper Samuelsson

Jesper Samuelsson Bildbyrån


Vi backar bandet ett knappt år. Det var i augusti 2020 som Samuelsson på Instagram meddelade att han inte skulle kunna spela alls under kommande säsong.

"Då många undrat kan jag bekräfta att det inte blir något spel för mig denna säsong. Inväntar operation på båda sidorna av höften. Oerhört tråkigt såklart men de ska bli skönt att kunna spela hockey på mina villkor och smärtfri framöver och inte som förra året".

"SKA DET VARA SÅ HÄR VILL JAG INTE HÅLLA PÅ"  

När han minns tillbaka på säsongen 19/20 gör han det inte direkt med glädje - även om han trots enorma problem trots allt gjorde 22 poäng på 44 matcher.

– Jag spelade med problem hela säsongen. Det gick åt ett par hundra värktabletter, kan jag säga. Jag tog ett par värktabletter varje dag för att genomlida dagarna. Jag hade till och med ont när jag tittade på TV och kände också att rörligheten i skäret blev sämre och sämre. Jag kände liksom: "Ska det vara så här, då vill jag inte hålla på". När jag sen kollade upp det och man faktiskt kunde se att jag hade problem och att de kunde åtgärdas fick jag en annan förståelse och en sorts bekräftelse på att något var fel.

Har du kunnat träna på bra, eller har det mest handlat om att kunna sitta still?

– Fram till operationen var det mest vila. Jag kunde träna lite överkropp men det mesta handlade om att förbereda mig inför operationen så att rehaben skulle gå så smidigt som möjligt. Efter den har det varit fokus på styrka och rörlighet på ljumskar och höftböjare.

Hur har hela den här tiden varit?

– Det har varit påfrestande, framför allt mentalt. Samtidigt insåg jag ganska tidigt att förra säsongen bara var att räkna bort. Det lugnade mig ganska mycket, att jag inte såg mig på is den säsongen. På så sätt kunde jag ta mig igenom allting, och blicka framåt, säger Samuelsson och fortsätter:

– Men det blev lite konstigt, för jag hade inget operationsdatum förrän sent på hösten. Det blev en väntan hela sommaren innan det blev av. Allt blev uppskjutet på grund av pandemin.

"ATT INTE VETA, DET VAR JOBBIGAST"

Vita Hästen-stjärnan gör ingen hemlighet av att ovissheten var det som gnagde mest.

– Väntan, att inte veta...det var jobbigast. När operationen väl var genomförd så kände jag själv att jag kommit till vändpunkten där det bara skulle bli bättre. Jag har hört så många som sagt att rehabiliteringen är så tråkig och sådana saker, men jag såg det mer som att det var då jag fick chansen att bli så bra som möjligt. Det var så jag försökte se på det i stället för att se det jobbiga. Det var relativt enkelt att gå igenom den.

Har du pratat med någon annan som gått igenom liknande skador?

– Nej, jag har inte gjort det. Jag vet ju att det är många som gått igenom liknande problem och jag har fått några namn jag kunnat höra av mig till, men jag har inte känt att jag behövt. Jag har fått en bra uppbackning från fysion och läkare som jag haft. Alla har varit optimistiska och det är många som kunnat komma tillbaka.

Bildbyrån


Jesper Samuelsson gör dock ingen hemlighet av att om operationen inte gått bra, eller om han inte valt att opereras, så hade det varit slut med hockeykarriären.

Känner du att du har förlängt karriären genom att göra den här operationen?

– Inget snack om saken. Hade det här fortsatt hade jag varit tvungen att sluta. Rent mentalt...att ge sig ut och "vakta isen" ett par sekunder för att andra ska kunna vila, det hade inte varit något för mig eller kul över huvud taget.

– Jag känner fortfarande en strävan efter att utvecklas. Även om jag passerat 30 känner jag inte att karriären behöver ta slut nu. Nu tränar man lite förståndigare, man sliter inte sönder kroppen på samma sätt, man kan ägna sig åt hockeyn till hundra procent och kan därför återhämta sig bättre och förlänga kroppens livslängd inom professionell idrott.

"BETYDER INTE ATT KARRIÄREN ÄR SLUT..."

Från att ha missat en hel säsong ser Samuelsson nu inte något tydligt slutdatum för karriären.

– Jag ser verkligen fram emot de kommande åren. Att jag skrev på för 2+1 år nu betyder inte att karriären är slut efter det. Jag tycker det skulle vara häftigt att få uppleva Europa också, till exempelvis. Men nu är jag och familjen jättetacksamma över att få vara kvar i Norrköping.

Med vilka förväntningar går du in i kommande säsong?

– Jag måste ha som tanke att vara en ledande spelare. Det är det som gör att jag tycker det är kul att spela. Men jag måste vara ödmjuk också. Jag har missat et helt år och har hamnat på efterkälken. Jag vet att det kommer vara jobbigt i augusti, jobbigare än vanligt, men det är inget konstigt med det. Jag behöver inte stressa fram något. Seriestarten är inte förrän i mitten av september, det är då man ska vara återställd.

Och ska vi tro Jesper Samuelsson är det långt ifrån den sista seriestarten han är med om.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten