Sök
Marcus Högberg.
Bildbyrån
SHL

Tillbaka hemma - efter tuffa beskedet: "Jättetungt"

Han kämpade sig upp, från ECHL och hela vägen till NHL. Men nu är NHL-karriären över för den här gången. I en intervju med hockeysverige.se berättar Marcus Högberg om resan i Nordamerika, beslutet att flytta hem, och känslan att skiljas från den klubb som draftade honom för åtta år sedan.

– Det kändes tråkigt och tufft, berättar Linköpings stjärnvärvning.

Förra säsongen pekade många på målvaktsspelet som den stora orsaken till att Linköping länge tillhörde den absoluta botten. Nu redde saker och ting upp sig under andrahalvan av säsongen, och det blev i alla fall en tolfteplats för klubben.

Till kommande säsong hoppas man på att målvaktsspelet ska hålla en annan klass. David Rautio, som anslöt under förra säsongen, är med från start. Och framför allt har LHC stått för en av sommarens på pappret vassaste värvningar: Marcus Högberg. Den NHL-meriterade 26-åringen kommer hem efter fyra hela säsonger i Nordamerika.

LHC är just nu inne på sina sista dagar av gemensam träning innan det är egenträning som gäller, och Högberg har fått ett mycket fint intryck av sitt nygamla lag.

– Det känns jättejättebra. Det är en jättekul och jättebra grupp, som känns väldigt tajt. Det känns hur bra som helst, berättar han för hockeysverige.se.

Hur mycket har du varit med LHC mellan säsongerna, under åren du tillhört i Nordamerika?

– Efter första året körde jag med Linköping, men jag har rört mig mycket i kulisserna och varit där nere utöver det också. Jag har kört mycket med Vernblom (Mikael, assisterande GM och tidigare målvaktstränare) och några skyttar. Så jag har varit med en del.

Marcus Högberg och David Rautio återförenas.

Marcus Högberg och David Rautio återförenas. Bildbyrån


LINKÖPINGS TAPP

När Örebrosonen Marcus Högberg lämnade Linköping 2017 gjorde han det som en toppmålvakt i ett topplag. LHC hade slutat topp-fem tolv av sina 14 senaste säsonger, och under Högbergs år med A-laget hade de tabellplaceringarna fyra, tre och fyra.

Sen hände något.

På de fyra åren som Högberg spelat i Nordamerika har Linköping tappat sin plats som topplag och i stället slutat nia, tolva, elva och tolva.

– Jag har försökt hänga med så gott det går, med tidskskillnaden och det. Det är klart att det inte har varit jättekul att se, men på något sätt har de ändå alltid fixat det i slutändan. Det är svårt för mig att göra någon analys av varför det gått så, eftersom jag inte kunnat se så mycket, men det jag kan säga att vi har en riktigt spännande grupp nu och riktigt bra ledare. Det kommer bli en rolig säsong, slår målvakten fast. 

Hur resonerade du när du bestämde dig för att flytta hem och skriva ett fyraårskontrakt?

– Jag gillade vad LHC erbjöd mig. Det finns mycket nytänk i klubben, och väldigt bra folk i klubben. En bra miljö helt enkelt. Jag tror det kan bli väldigt bra för mig att spela här, för att kunna ta nästa steg och utvecklas.

Var det viktigt för dig att skriva ett längre avtal? 

– Nja, men jag ser på det som en långsiktig plan för min del. Jag får trygghet, men kommer ändå kunna utvecklas i lugn och ro. Jag kommer kunna känna att jag får en bra utbildning, om man kan säga så.

Marcus Högberg tingades av Ottawa Senators i draften 2013. Han valdes i tredjerundan, som 78:e spelare totalt. Han valdes faktiskt mitt emellan två andra draftfynd: Jake Guentzel och Mattias Janmark. Efter att ha utvecklats till att bli en av SHL:s bästa målvakter åkte Högberg över till Nordamerika 2017. Inledningsvis delade han sin speltid mellan AHL och ECHL.

Marcus Högberg

Marcus Högberg Foto: Aaron Doster-USA TODAY Sports


"BLEV SÅKLART BESVIKEN"

I maj i år gick Ottawas general manager Pierre Dorion ut med att man inte tänkte erbjuda målvakten något nytt kontrakt.

När förstod du att det inte skulle bli en fortsättning i Ottawa?

– Det kände jag någon eller några veckor innan säsongen tog slut. Då fick jag känslan att jag inte skulle få vara kvar.

Och hur var det?

– Det kändes tråkigt och tufft. Jag har ändå tillhört Ottawa sedan 2013, då de draftade mig. Det var jättetungt. Jag blev såklart besviken, men samtidigt respekterar jag deras val. Jag kan inte göra så mycket mer än så.

Det blev 42 NHL-matcher för Ottawa. Fyra av dem under säsongen 18/19, 24 säsongen 19/20 och 14 under säsongen som gick. Statistiskt hade han sin bästa säsong 2019/2020 då han räddade 90,4 procent av skotten. Den här säsongen, som blev hans sista, stannade räddningsprocenten på 87,6.

Blev du förvånad att du inte erbjöds något kontrakt? Du fick ändå spela en del den här säsongen.

– Ja, det är klart. Men jag hade inte den bästa säsongen heller. Det var också en anledning till att jag tog beslutet att komma hem: Jag känner att jag behöver spela mer. Jag har bara spelat 14 matcher sedan coronan kom. För min egen utvecklings skull tror jag det är bäst att komma hem nu, och kanske sikta på att komma tillbaka till NHL i framtiden.

"VAR REDO ATT TA NÄSTA STEG - MEN BLEV INTE SÅ"  

När Marcus Högberg summerar tiden i Nordamerika är han nöjd med sin resa från ECHL till NHL - men säger också att han önskar att han hade fått ut ännu mer.

– Överlag har det varit jättebra. Jag har trivts väldigt bra under mina fyra år där borta och har haft väldigt roligt. Jag fick börja i ECHL och verkligen jobba mig uppåt, och lära mig en massa saker längs vägen. Vissa perioder har det varit tufft, men att få göra den resan har varit väldigt roligt. Jag har stärkts både som person och målvakt.

Känner du att du fick ut max, eller hade du kunnat få ut ännu mer?

– Jag hade kunnat få ut mer, jag är besviken på förra säsongen. Säsongen innan fick jag spela 24 matcher och det kändes som att det gick bra och att jag var redo att ta nästa steg. Men det blev inte så. Då fick jag tänka om och hitta lite andra lösningar för att kunna ta det steget. Där känns LHC som ett bra alternativ.

Marcus Högberg klappas om av Thomas Chabot.

Marcus Högberg klappas om av Thomas Chabot. Foto: Marc DesRosiers-USA TODAY Sports


Precis innan Högberg anslöt till Ottawa Senators organisation var man ett lag som var ytterst nära att gå till Stanley Cup-final. De hade stjärnor som Erik Karlsson och Mark Stone och såg ut att kunna ha en spännande framtid. I stället har stjärna efter stjärna trejdats bort, och Senators har varit fast förankrat i botten.

– Det har varit lärorikt ändå. Vi har haft ett ungt lag och varit inne i en rebuild, men det har också varit en rolig resa att få vara med på. Jag har fått spela i NHL och det har alltid varit en dröm. Visst, det är klart man vill vinna matcher och det har varit tufft att vi inte vunnit så mycket. Men samtidigt har jag sett många ljusglimtar. Ottawa har något bra på gång.

"LÄRT MIG STÄNGA AV SKALLEN"

Den 26-årige Högberg har spelat närmare 100 matcher i SHL, 80 i AHL och drygt 40 i NHL. Just matchtempot är något han själv nämner som något konkret han tar med sig från åren i Nordamerika.

– Ja, jag har lärt mig att få spela många matcher på få dagar. Det är lite mer intensivt där borta och det känner jag att jag blivit bättre på att hantera. Jag har lärt mig att stänga av skallen efter matchen och ladda om för en ny match. Det är det jag gillar också, att få spela mycket på kort tid. Nu har jag fått in den rutinen också.


Vad hoppas du få ut under dina år i Linköping?

– Jag hoppas kunna bidra med ett lugnt och tryggt spel - och såklart hjälpa laget att vinna, avslutar Högberg.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten