Old School Hockey

Spelade upp Leksand i finrummet - sen emigrerade hjälten till USA

1948 var han med och spelade upp Leksand i högstadivisionen för första gången. Han beskrevs då som lagets store hjälte. Här berättar målvakten Ingemar Söderberg om sin karriär.

FOTNOT: Denna text publicerades först på hockeysverige.se i december 2015.

Leksands första stapplande steg inom den då ganska okända sporten ishockey togs som bekant en vänskapsmatch mot Mora i januari 1938. I publiken satt den då 14-årige Ingemar Söderberg med förväntansfulla ögon riktade mot den nya sporten. Tio år senare avslutade han sin hockeykarriär med att spela upp Leksand i dåvarande högsta serien, som då hette Division 1 Norra.

Under krigsåren var flera av spelarna upptagna med att försvara vårt land i stället för att spela ishockey så säsongen 1939/40 spelades det inga matcher med Leksands IF. Redan säsongen därpå, 1940/41, var ishockeyn i gång igen. ”Lok-Kalle” Johansson, Bertil ”Krabbo” Bröms var backar, framåt var Åke Lassas tillsammans med Anders Brisell, Stig Lyck, ”Kalle” Juvas och Einar Jonsson anfallare. I målet stod Ingemar ”Strömmingen” Söderberg.Ingemar var efter det Leksands målvakt fram till 1948 då han avslutade sin tid i som hockeyspelare.

Den avgörande kvalmatchen 1948 spelades på Kristinebergs IP i Stockholm mot Karlbergs BK. Hemma i Leksand ordnades pjäxdans på Siljansvallen med ett direktreferat av Lennart Bolander i ett knastrigt högtalarsystem. Stig Påvels gav Leksand ledningen med 1-0. Einar Jonsson svarade för ett elegant solomål som kom att betyda 2-0. Jonsson gör även 3-0 innan ”Puppu” Hellberg sätter dit slutresultatet 4-0. Leksand var för första gången klara för division 1 och stor hjälte i sin sista hockeymatch någonsin blev Ingemar Söderberg.

Leksand 1948

EMIGRERADE TILL USA  

Många undrade vad det blev av Ingemar Söderberg efter sin hockeybana i Leksand. Jag sökte rätt på den då (2008) 83 åriga hockeymålvakten från Leksand som hade jobbat på skofabriken i Noret under nio år innan han emigrerade till USA 1948.

När jag med hjälp av Einar Jonsson och Vega Morberg hittar ”Strömmingen” så är det en mycket rörd leksing vi hittade. Det blir en del skratt, många frågor och pratstunden avslutas med en hel del tårar och hälsningar.

– Min fru Barbara och jag har flyttat hit till Washington ganska nyligen från San Francisco där vi bodde tidigare, berättar han på en amerikansk-dalmåls-svenska som får en att förstå att modersmålet fortfarande är viktigt för honom.

Leksand 41-42

Leksand för 74 år sedan.

Det är även slående tydligt att Leksand både som hockeylag och ort står Ingemar nära trots att han emigrerade till USA för nästan sextio år sedan.

– Jag både växte upp och lärde mig spela hockey där hemma i Leksand. De var många av mina vänner från barnåren som kom att spela ihop med mig i Leksands IF, Åke och (Björn) ”Lollo” Lassas, Ingmar Lysén, Lasse Stålberg, Sven och Einar Jonsson, och min gode vän ”Nisse” Holfve. Jag har hört att ”Nisse” var dålig länge, men jag vet inte hur han och många av de andra har det idag.
– ”Nisse” var väldigt duktig i bandy och han spelade i ”Rattvick”, men han skicklig som back i ishockeyn med. Han och Åke Lassas brukade spela tillsammans. Fast Åke brukade sällan vara i egen zon trots att han spelade back, skrattar Söderberg.

Nils Holfve avled för övrigt redan 2001.

INGA DIREKTA MINNEN FRÅN MATCHER  

Jag talade med Lasse Ståhlberg tidigare idag och jag har hans varmaste hälsningar till dig.

– Oh, Lasse, ”he was” en underbar ”footballer”. Vi spelade också ihop i fotbollen och Stig Lyck ”was” med också… Lasse minns jag mycket väl och han var en god vän hälsa så mycket till honom.

Har du någon kontakt med spelarna från din tid i Leksand idag?
– Min fru brevväxlar ibland med Åke Lassas fru så jag får lite information om hockey i Leksand och vad som händer i byn. Det var så många fina killar jag spelade med, Åke, ”Lollo”, ”Stickan” Påvels, Einar…
– Det var så många, men tyvärr har jag inte så mycket mer kontakt än så. Jag har en kusin kvar i Leksand också och sen har min fru även brevkontakt Vega Morberg som är en nära vän till oss. Vi var hem till henne 1962 då hon bodde i Tibble.

Varför blev du just målvakt?
– Jag var både fotbolls- och ishockeymålvakt, men varför det blev just att jag skulle stå i mål vet jag inte riktigt. ”You know”, det är många år sedan jag började idrotta där hemma i byn. Jag minns inte hur det var i början då jag stod i mål, skrockar Söderberg som fortsätter prata om allt fint han minns från tiden i Leksand innan vi fortsätter att prata hockey.

Foto: Privat

Vilket minne är starkast från din tid som målvakt i Leksand?
– Det var så länge sedan…, men alla vänner och sammanhållningen mellan oss grabbar är nog det jag minns mest. Just matcherna har jag inga direkta minnen av men det är femtio år sedan jag slutade spela.

Spelade du ishockey när du kom över till San Francisco 1949?
– Nej, men jag hade hoppats kunna göra det fast ishockeyn i San Francisco var inte så stor då. Man hade ett lag som jag hade tänkt att spela med, men man lade ner laget nästan direkt när jag kom hit. Det blev inte en endaste match för mig.
– Jag var tränare i många år för ett av fotbollslagen i San Francisco och sedan åkte jag en hel del skidor på vintrarna.

Du flyttade över till USA redan 1948, hur kom det sig?
– Oh, det är en lång historia men jag träffade en flicka i Leksand som var amerikanska och vi gifte oss i Leksands kyrka. Vi hade bröllopsfesten i Lima bystuga. Sen tog hon ”a boat” tillbaka till USA och då följde jag med.

Leksand 46-47

SNICKERIFÖRMAN I STATERNA  

Pelle Jacobson var marskalk på Ingemar Söderbergs bröllop:

– Jag och Ingemar var nära vänner när han var här hemma och jag var med på hans bröllop i Leksands kyrka och bröllopsfesten i bystugan i Lima. Nu är det många år sedan vi träffades men han var en väldigt bra målvakt.

Ingmar Lysén spelade ihop med ”Strömmingen” i unga år:
– ”Strömmingen” var en fantastiskt bra målvakt och en bra kille att prata med vid sidan av ishockeyn. Vi fick problem i Leksand när han träffade sin amerikanska fru och åkte över till USA då vi inte hade någon målvakt. Men Sven Allard kom till vår räddning då och stod första säsongen i högsta serien.

Ingemar, hur har ditt liv sett ut där borta i USA?
– Jag var snickeriförman under de år jag jobbade, men det var inget yrke jag hade med mig från Leksand utan där jobbade jag på Sterners skofabrik.

När var du senast hemma i Leksand?
– Om jag minns rätt var jag där senast 1976.

Längtar du aldrig hem till Leksand?
– Jo, efter alla mina vänner i Leksand, självklart, men lova mig att skicka en hälsning till alla mina vänner från ishockeyn och hemma i byn. Det vore så kul att veta hur det gått för alla i livet. Jag har i alla fall haft ett bra liv här borta i USA och är stolt och glad att jag fått spela med Leksands hockeypojkar, avslutar Ingemar ”Strömmingen” Söderberg med en röst som inte riktigt bär när vi avslutar vårt samtal med att prata om flera av hockeyvännerna som avlidit utan hans vetskap.

Foto: Privat

I oktober 2010 får jag beskedet via Leksands IF:s tidigare informationschef, Per Källgren, att Ingemar ”Strömmingen” Söderberg har gått ur tiden. Tyvärr lite bortglömd i den svenska ishockeyhistorien på grund av att han reste med sin dåvarande fru till USA så pass tidigt. I alla fall vill jag hylla denne pionjär genom att presentera denne Leksandshjälte för er läsare.


Hockeyallsvenskans tre mest intressanta lag

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 15 maj
11:20 Italien - Kanada VM
11:20 Norge - Storbritannien VM
15:20 Frankrike - Kazakstan VM
15:20 Österrike - USA VM
19:20 Danmark - Schweiz VM
19:20 Tjeckien - Sverige VM
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
måndag 16 maj
03:30 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
15:20 Lettland - Norge VM
15:20 Slovakien - Kanada VM
19:20 Finland - USA VM
19:20 Frankrike - Tyskland VM
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 18 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
torsdag 19 maj
03:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 20 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
02:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
04:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten