HOCKEY-VM
Adam Henrique lyfter bucklan efter VM-guldet.
Foto: REUTERS/Ints Kalnins
Hockey-VM

”Det känns surrealistiskt – många räknade ut oss”

ANNONS

Kanada har vunnit hockey-VM 2021. 
Detta trots en fiaskostart på turneringen där de knappt ens tog sig ur gruppspelet.
– Många räknade nog ut oss i den här turneringen, men vi trodde på oss själva hela tiden, säger Adam Henrique efteråt. 

De inledde årets VM med tre raka förluster och kunde inte ens ta sig vidare från gruppspelet av egen kraft utan var beroende av att det inte blev oavgjort i den sista gruppspelsmatchen mellan Tyskland och Lettland. 

Men trots att de var nedslagna och uträknade efter fiaskostarten så lyckades Kanada kriga sig hela vägen till ett VM-guld efter att ha slagit Ryssland, USA och Finland i slutspelet. 

”GALET – EN HELT OTROLIG KÄNSLA”  

Efteråt var de kanadensiska spelarna i extas. 

– Det känns surrealistiskt, galet, en helt otrolig känsla. Häftigt att få vinna med den här gruppen killar. Det är galet hur allt föll på plats. Inget var nöjd efter starten och vi kämpade för att komma tillbaka. Det var många som tvivlade på oss och vi var underdogs men vi kunde använda det som bränsle, säger MVP:n Andrew Mangiapane till SVT Sport. 

En av spelarna som klev fram i finalen var kaptenen Henrique som kvitterade till 2-2 för att tvinga fram en förlängning. 

– Det är otroligt. Det är speciellt att leda den här gruppen hela vägen till guldet. Många räknade nog ut oss i den här turneringen, men vi trodde på oss själva hela tiden. Det kommer inte bli mycket sömn i natt, säger Henrique efter finalen.

BESVIKELSE I FINLAND: ”SÅ NÄRA”  

I Finland var det dock nedstämt efter att laget förlorat finalen efter förlängning. 

– Jag tyckte vi spelade bra och kämpade bra. Vi hade våra chanser, men Kanada var just lite bättre i dag. Det är en stor besvikelse. Jag är nöjd med vårt lag. Vi gav allt. Så nära, så nära, säger succéjunioren Anton Lundell till SVT med tårar i ögonen. 


TV: Studio Oddset hemma hos familjen Olofsson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL