Marc-André Fleury, Philipp Grubauer och Andrej Vasilevskij är finalister till Vezina 2021.
Foto: USA TODAY Sports
NHL

De gör upp om Vezina Trophy

ANNONS
Under tisdagen offentliggjordes vilka tre målvakter som har chansen att vinna Vezina Trophy.
Det är Vegas Marc-André Fleury, Colorados Philipp Grubauer och Tampa Bays Andrej Vasilevskij som gör upp om priset. 

Vezina Trophy delas ut till NHL:s bästa målvakt och förra året var det Winnipeg Jets Connor Hellebuyck som tog hem utmärkelsen. 

Den här säsongen är det en ny vinnare som ska plockas fram och under tisdagen meddelade NHL vilka tre burväktare som är finalister till att utses till ligans bästa målvakt. 

Det är Marc-André Fleury från Vegas Golden Knights, Colorado Avalanches Philipp Grubauer samt den tidigare vinnaren Andrej Vasilevskij, till vardags i Tampa Bay Lightning. 

Kanadensaren Fleury har chansen att vinna sin första Vezina i karriären som 36-åring efter att ha stått för en av sina bästa säsonger i NHL. Han räddade 92,8 procent av skotten samt hade 1,98 insläppta mål per match på 36 framträdanden. 

Grubauer, 29, fick sitt stora genombrott som en toppmålvakt i NHL den här säsongen och tysken hade 92,2 i räddningsprocent samt släppte in 1,95 mål per match under sina 40 matcher för Presidents Trophy-vinnaren Colorado. 

Den 26-årige ryssen Andrej Vasilevskij vaktade kassen i 42 matcher för Tampa Bay Lightning och hade 92,5 i räddningsprocent samt 2,21 insläppta mål per match. Han vann Vezina Trophy 2019. 

En gemensam nämnare för de tre målvakterna är att de ligger etta, två och trea i antalet vinster under årets NHL-säsong. Vasilevskij var bäst med 31 segrar, Grubauer tvåa med 30 och Fleury trea då han vaktade kassen i 26 av Vegas vinster. 


TV: Topp tio räddningar – från grundserien 2021

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL