HOCKEY-VM
Bildbyrån / Imago
Hockey-VM

"Spelarna funderar nog på 'vad är min roll?'"

ANNONS

Tydligare rollfördelning. Det efterlyser Niklas Gällstedt, till vardags tränare i den schweiziska ligan, i Tre Kronor till kvällens match mot Schweiz.

– Om vi ser till första matchen var det egentligen bara fjärdefemman som man visste att när dom var inne så skulle dom bara köra, säger han till hockeysverige.se. 

Nu finns det ingenting att vänta på längre. Om Tre Kronor inte ska göra sin sämsta VM-turnering någonsin måste vinsterna börja ticka in. Efter förluster mot Danmark och Belarus väntar ikväll match mot Schweiz som så här långt har två raka segrar.

Svenska mästaren med Södertälje 1985 och Brynäs 1993, Niklas Gällstedt, har jobbat som coach i Schweiz sedan 2015. Senaste säsongen var han assisterande coach för Rapperswil-Jona. Nästa säsong kommer han ha motsvarade roll i mästarlaget Zug. Han har med andra ord ganska bra koll på den schweiziska hockeyn liksom den svenska. Av det han sett från svenska laget så här långt är lite fundersam.
- Lite grann som alla pratar om så är det många duktiga hockeyspelare här, men spelarna funderar nog på ”vad är min roll?”, säger Niklas Gällstedt som sedan några veckor tillbaka är hemma i Gävle igen.
- Om vi ser till första matchen var det egentligen bara fjärdefemman som man visste att när dom var inne så skulle dom bara köra. Det var deras sätt att spela. Titta på (Carl) Klingberg  Han är en intensiv spelare som jobbar 100 procent i varje byte. Det spelar ingen roll vilka motståndarna är. Han gör det jobbet varje gång bara för att han är han.
- Tittar du på andra spelare, ”vad är min roll?”. Det känns som alla vill spela, men det blir ingenting av det i stället.

"VET VAD HAN STÅR FÖR"

Det är lätt att peka på coacherna i ett sådant läge, men hur stort ansvar har spelarna själva för att få saker och ting att fungera?
- Visst är det både och. Så tycker jag i alla fall. Samtidigt är det ändå spelarna som ska utföra jobbet. Jag hörde igår när man uttryckte sig att till syvende och sist är det tränarnas ansvar. Visst är det så, men spelarna som är på isen, gå ihop ”Det här är inte okej, nu måste vi ta tag i det”. Det är ändå spelarnas jobb att göra det.

Hur tror du tankarna går hos förbundskaptenen Johan Garpenlöv när läget är pressat för både honom och laget?
- Jag har spelat med Johan och vet vad han står för, men jag kan inte säga att jag riktigt känner honom som tränare. Han är en fantastisk människa.
- Han försöker hitta lösningar. Hamnar du i den situationen han gjort så kommer han sitta dag och dag in och leta ”hur ska vi ändra det här, hur ska vi få det att fungera?” Det är vad jag tror hela ledarteamet gör just nu, att hitta en väg. Oftast är det en ganska simpel väg att gå i stället för att ändra i allt, för det tror jag inte på att man ska göra.
- Göra en lite förändring här, skapa lite tydligare roller och så vidare. Det tror jag skulle vara det bästa.

Johan Garpenlöv sa på en pressträff igår att det inte blir några mer NHL-spelare till VM utan att det är killarna som är i Riga som ska göra det, hur tänker du kring det?
- Det tror jag är bra för då vet alla det. Där tillkommer också att när du har det läget så kan det vara lättare att se ut vilka roller alla ska ha.
- Det är också vad jag har saknat lite grann i det jag sett. Jag tycker att det är för många som vill åka runt, spela och vara lite snygg.

Mer kamp?
- Ja, framför allt i en match som den ikväll. Schweiz spelar verkligen strikt, snabbt, fysiskt och dom gillar att spela mot Sverige. 

Niklas Gällstedt

Niklas Gällstedt Imago

HYLLAR STJÄRNAN

Hur ser du på Schweiz turnering så här långt?
Schweiz har ett jättebra lag. Målvakter som är väldigt bra, backar som jag tycker är väldigt konstruktiva, men även i vissa fall överkonstruktiva. Det är också vad jag tycker Sverige ska utnyttja.

På vilket sätt?
- Genom att vara väldigt aggressiva och komma in bakom deras backar. Lägga puckar djupt så dom inte får vända snabbt för det är dom ganska duktiga på. Dom är spelskickliga.
- Sedan har dom forwards som är bra skridskoåkare och intensiva. Dom kämpar för varandra samtidigt som dom har haft en kontinuitet i landslaget under flera år där (Patrick) Fischer och (Tommy) Albelin jobbat med ett spelsätt som alla trivs med. Alla vet sina roller.
- Du har spelare i laget som tillexempel (Andres) Ambühl som är 37 år. Han är en tongivande spelare i Davos som spelar powerplay och allt det där. Han kan även spela i en fjärdefemma och göra det fantastiskt bra.


Vad tror du det betyder för Schweiz att fått hem Timo Meier från San José som dessutom redan svarat för tre mål på två matcher?
- Oerhört mycket. Meier är en jättehärlig och genomtrevlig människa. Han brukade vara med oss i Rapperswil och träna under sommaren. Han hjälper yngre spelare, är kvar på isen, jobbar extra… En genuin och fantastisk kille.

DET BLIR NYCKELN

Om du ser till hela Schweiz trupp, är det någon som stuckit ut lite extra i dina ögon?
- (Dario) Simion är en spelare som har haft en jättebra säsong i Zug. Nu säger jag inte det bara för att jag ska till Zug nästa säsong. Det är en spelare som stuckit ut under säsongen och verkligen fått ett lyft.
- Det är inte så många som pratar om honom. Oftast pratar man om (Grégory) Hofmann eftersom du ser honom hela tiden och han är snabb. Man pratar om (Nico) Hischier. (Sven)Andrighetto  men Simion har mycket. Han är stor, stark och kan göra mål. Jag tycker att han är en intressant spelare.
- Sedan finns det en ung back, (Janis Jérôme) Moser. Han började serien väldigt bra i vintras och har mycket spel i sig. Det skulle förvåna mig mycket om han inte spelar i NHL nästa säsong. 

Schweiz har inlett med två segrar.

Schweiz har inlett med två segrar. Bildbyrån


Vad blir nyckeln om Sverige ska slå Schweiz ikväll?
- Nyckeln kommer bli att sätta press på deras backar samtidigt som du inte får förlora puckar på fel ställen. Schweiz spelar väldigt kompakt i mittzon och använder spelvändningar i och med att dom har så pass snabba forwards. Jag tänker då på Ambühl, Maier, Hoffman…
- Sverige måste, som jag sa tidigare, få ner pucken på djupet bakom Schweiz backar och sedan jobba därifrån.

Hur slutar kvällens match i Riga?
- En fantastiskt bra fråga… Jag tror på 2-2. Sedan vinner Sverige efter övertid. 


Studio Oddset hemma hos familjen Olofsson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga