Jeremy Boyce.
Foto: Maxim Thore/Bildbyrån
Intervju

Kan spela upp Timrå till SHL – sen kan trotjänaren lämna

ANNONS

I kväll kan Jeremy Boyce spela upp Timrå IK till SHL för andra gången i karriären.
Sedan kan hans tid i klubben han representerat sedan 15-årsåldern vara över.
– Det enda målet jag har just nu är att gå upp i SHL med Timrå, säger Boyce till hockeysverige.se.

Jeremy Boyce är nästan ett unikum i den moderna svenska ishockeyn. 

Sommaren 2009 flyttade den då 15 år gamle Jeremy upp till Timrå från Huddinge för att gå på klubbens hockeygymnasium. Det är inget ovanligt i sig, att killar och tjejer i 15–16-årsåldern lämnar hemmet för att flytta till stora och etablerade hockeygymnasium runtom i landet.

Vad som är ovanligt är att man sedan blir kvar i samma klubb i tolv säsonger.

2010 SHL-debuterade Jeremy Boyce med Timrås a-lag och sedan dess har han hunnit bli mer eller mindre en ikon i klubben. Trots att han ännu inte hunnit fylla 28 år har forwarden gjort 592 a-lagsmatcher för medelpadingarna.

Med åren har han blivit en kulturbärare i klubben.

– Jag är en sån som går i bräschen och visar vad vi i Timrå IK vill stå för. Det gäller inte bara på isen, utan det handlar om hur man sköter sig i omklädningsrummet och i gymmet också. Jag vill få alla att trivas. Min roll är mycket mer än bara hockeyspelaren, menar Boyce.
– Jag som har varit med så pass länge har också sett botten, när allt bara varit skit och riktigt tufft. Att då få se var vi står i dag, en seger från SHL, är så otroligt kul. Just nu vill man bara vinna för alla uppe på kansliet, alla supportrar, alla kompisar man fått under sina år i Timrå.

Jeremy Boyce.

Jeremy Boyce. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

SER LIKHETER MED 2018-LAGET  

Ja, för andra gången i sin Timråkarriär kan Jeremy Boyce i kväll vara med och föra upp sitt lag till SHL. Efter två dominanta insatser i omstarten av den hockeyallsvenska finalserien mot Björklöven har Timrå gått ifrån till en 3–1-ledning i matchserien och har således möjlighet att säkra SHL-platsen hemma i Timrå under onsdagskvällen.

Boyce var med och förde upp laget till högstaligan våren 2018 och ser många likheter i laget från då och det man förfogar över i dag.

– Just moralen och att alla får känna sig viktiga är något som påminner om laget 2018. Om man ska ha ett vinnande lag är det oerhört viktigt. Oavsett om jag spelat i landslag eller här i Timrå så har varje vinnande lag jag spelat i haft en sak gemensamt – lagmoralen.
– Vi uppskattar varandra och varandras roller i laget och hyllar de som ska hyllas, oavsett om de avgör med ett solomål eller täcker skott i slutsekunderna. Just den här lagkänslan känner jag igen mig mycket ifrån laget 2018.

Hur är det att spela dessa finalmatcher?
– Jag känner bara att jag får vara glad som faktiskt får spela hockey. Många förlorar sina jobb och har fått en helt annan vardag. Jag får fortfarande spela hockey. Det är en jäkla stor ära.
– Att nu få spela final gör det hela ännu större, så klart. När man vet hur det blev förra året också så gör det att de här matcherna bli än mer speciella.

Jeremy Boyce firar SHL-avancemanget 2018.

Jeremy Boyce firar SHL-avancemanget 2018. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

MÅLFARLIG FJÄRDEKEDJA  

Sedan omstarten av den hockeyallsvenska finalserien har Boyce bildat en framgångsrik kedja med Johan Lindholm och Hugo Reinhardt, vars primära roll har varit att vara en nagel i ögat för motståndarna. 

Det har dock inte hindrat kedjan från att vara en bidragande faktor även i offensiven. Både i match tre och match fyra fick Jeremy Boyce nätkänning, medan Lindholm inledde målskyttet i den fjärde finalmatchen.

– Vår roll är att skapa energi och flytta ner spelet på vårt sätt. Det är kul, för både Johan och Hugo har jobbat grymt hårt hela säsongen och nu får de även betalt för sitt hårda slit. Vi har haft en bra känsla redan inför den här finalspelet och byggt upp varandra på ett bra sätt. Det är det som mycket handlar om. Vi fokuserar på vårt jobb till hundra procent, då brukar vi vara rätt jobbiga att möta, säger Boyce.

Totalt har Boyce fått göra tre mål i det hockeyallsvenska slutspelet.

– Det har känts bra hela slutspelet, egentligen. Det är jäkligt kul att äntligen få spela igen. Det har varit som har varit den senaste tiden med det långa uppehållet, men man har ändå fått försöka hålla fokus på det som komma skall. Det är detta vi siktat på och jobbat för under hela säsongen. Då gäller det att ta vara på chansen.

Det har Timrå sannerligen gjort sedan omstarten av finalspelet. Under båda matcherna i Umeå har gästerna varit det bättre laget och vunnit matcherna rättvist, något Boyce krediterar både bredden och spetsen för.

– För det första är vi jäkligt bra tränade och spelar efter vårt sätt oavsett vad. Där krävs det hårt jobb och alla har chippat in, oavsett roll. Då blir vi jobbiga att möta.
– Sen har vi så klart en jäkligt stark förstakedja som kan gå i bräschen när det väl krävs. Men just nu är vi en lagmaskin som vi alltid har varit och det är den stora anledningen till att vi står här i dag. Vi har krigat hela året för det här och nu är det en match kvar att vinna.

Hugo Reinhardt, Jeremy Boyce och Johan Lindholm.

Hugo Reinhardt, Jeremy Boyce och Johan Lindholm. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

OVISS FRAMTID

Ja, vid seger i kvällens match i Timrå säkrar laget sin plats i SHL säsongen 2021/22. En speciell match på många sätt och vis, men för Jeremy Boyce är den än mer speciell.

Match nummer 593 i Timrå-tröjan kan även vara hans sista i den röd-vita-dressen. Kontraktet med klubben löper ut efter säsongen och ännu är det ovisst huruvida det blir en fortsättning i klubben som han spenderat över ett decennium i.

– Det enda målet jag har just nu är att gå upp i SHL med Timrå. Sen får man ta allt annat efteråt. Men någonstans så tror jag att om man gör rätt för sig och spelar i ett vinnande lag så syns det för de som håller koll på en.
– Sen om det blir spel med Timrå eller inte nästa säsong, det får vi se. Det vore otroligt kul, men jag tycker i alla fall att jag visar upp mig från min bästa sida just nu.

Om det inte skulle bli någon fortsättning så skulle du i alla fall kunna sätta punkt på din tid i Timrå på ett rätt schysst sätt.
– Det hade varit helt otroligt. Det är det jag har jobbat för sedan vi åkte ur för två år sedan och det är det man drömmer om varje gång man får äran att dra på sig den här tröjan. Men ingenting är klart ännu, de kommer att vara väldigt hungriga på onsdag (läs: i dag). Vi måste hålla uppe vårt spel och inte tappa fokus.
– Nu handlar det om att vinna en match till. Det är vad allt handlar om.


TV: Henrik Lundqvist får sällskap i nya reklamfilmen

Den här artikeln handlar om: