Jacob Johansson.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Framgångsreceptet: Ett steg tillbaka – två steg framåt

När Jacob Johansson tog beslutet att kliva ner från SHL till hockeyallsvenska Timrå var det att få fart på utvecklingen med hjälp kontinuerlig speltid mellan stolparna.
Ett steg tillbaka, två steg framåt, var melodin.
Nu är värmlänningen en nyckel i det Timrålag som är två segrar från ett SHL-avancemang.
– Att jag får vara med och spela såna här matcher när så mycket står på spel är en grym känsla, säger Johansson till hockeysverige.se.

UMEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Jacob Johansson väntade tålmodigt på sin chans i Linköping, men fick under sina sex år i ”Cluben” finna sig att bli utlånad till Mora under två säsonger, medan han under de andra säsongerna stod i skuggan av både Marcus Högberg och Jonas Gustavsson.

Inför årets säsong tog han beslutet att kliva ned ett hack i seriesystemet för att ta ett omtag.

För att ta ett steg tillbaka och sedan ta två steg framåt.

– Huvudorsaken till att jag valde att gå till Timrå var för att få spela mer hockey och det har jag ju fått göra, säger Jacob Johansson till hockeysverige.se.
– Jag har lyckats hålla en hyfsad nivå kontinuerligt under hela säsongen. Det var målet och det är svårt att utvecklas utan att spela matcher, känner jag ändå. Träning är en sak, men du behöver matcher för att fortsätta ta kliv. Man vill hela tiden bli bättre och då är det den här matchningen som behövs för min del.

I Timrå har den 27-årige värmlänningen frodats mellan det hockeyallsvenska topplagets stolpar. 

I grundserien räddade Johansson 92,1 procent av skotten han ställdes inför, en siffra som bara Västervik-succén Daniel Marmenlind (92,4 procent) kunde bräcka av de målvakter som spelade åtminstone 15 matcher. Snittet på 1,83 insläppta mål per match var bäst av samtliga förstamålvakter i ligan samtidigt som hans sju nollor var näst bäst i ligan, bara slagen av nysajnade Oskarshamnsmålvakten Tim Juel.

Jacob Johansson.

Jacob Johansson. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

NY UTMANING I ALLSVENSKAN  

Under säsongen har Johansson ställts inför andra utmaningar än vad han tidigare vant sig vid under sina SHL-år med Linköping.

– Under mina år i SHL har jag oftast stå på andra änden av isen i de matcher där lag varit tillbakatryckta, men en skillnad mellan SHL och Hockeyallsvenskan är att SHL är en lite jämnare liga, trots allt. Skillnaden mellan toppen och botten är inte lika stor som här i allsvenskan. Vissa matcher i år har motståndarna haft tio skott och vi typ 70 skott, skrockar Johansson och fortsätter:
– Nej, inte riktigt kanske, men du förstår vad jag menar. Det händer inte på samma sätt i SHL, där det är lite jämnare. Samtidigt är det olika utmaningar. Alla spelare, oavsett om de spelar i SHL eller allsvenskan, kan göra mål och är skickliga. För mig gäller det bara att vara skärpt varje match. Slappnar jag av så går det åt skogen.

Framför sig har Johansson Hockeyallsvenskans ett av ligans, om inte det bästa, försvarsspel. Det skvallrar inte minst lagets grundseriefacit om, där man bara släppte in 101 mål på 52 matcher.

– Det är ruggigt bra. I dag (läs: i går) blockar vi nästan mer skott än vad ”Löven” lyckades få på mål, kändes det som. Vi offrar oss för varandra och täcker skott när det verkligen behövs. Sen är det även något man måste göra i den här typen av matcher för att få med sig vinsterna.
– Så har det sett ut under hela säsongen. Jag har lyxen att ha ett grymt försvarsspel framför mig.

"SPECIELLA MATCHER"  

I slutspelet har Johansson fortsatt hålla uppe sin höga nivå mellan stolparna och spelat samtliga 13 slutspelsmatcher för medelpadingarna. Än så länge har han hållit tre nollor och vunnit nio matcher, vilket gör att laget nu endast är två segrar från ett SHL-avancemang.

– Jag lägger väl ingen större vikt vid just det där. Jag försöker bara göra det jag ska för att hjälpa laget att vinna. Det har varit lite speciella matcher och för min del har det inneburit många matcher där vi haft ett stort spelövertag där jag inte haft så mycket att göra i de flesta av matcherna.
– Men det gäller bara att hålla fokus och hålla skallen kvar i matchen. Dagens (läs: gårdagens) match var ett bra exempel på det. Vad hade de, tio skott på mål efter två perioder? Det är ju vad man i vanliga fall har efter en period eller efter en halv period, om det är mycket att göra.
– Så för mig har det egentligen handlat mest om att vara skärpt mentalt i det här slutspelet, snarare än fysiskt.

Ja, gårdagens möte med finalmöte med Björklöven var på många sätt och vis speciellt för 27-åringen. 

Dels fick han inte nödvändigtvis speciellt mycket att göra under matchen, dels var det han – och de andras – första match på tre veckor sedan finalspelet hastigt tvingats till en paus på grund av omfattande coronautbrott i båda spelartrupperna.

Hur roligt var det bara att få spela match igen?
– Det var jävligt kul. Träning i all ära, men det blir aldrig samma sak när det är match. Man kan försöka simulera matchliknande situationer på träningarna, men det går inte att få det likadant. I vissa situationer kände jag mig kanske inte riktigt som jag brukar göra, så absolut fanns det en viss ringrostighet där. Men nu har vi fått en match i benen, så nu är vi inne i det.

Jacob Johansson är glad att få spela hockey igen.

Jacob Johansson är glad att få spela hockey igen. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

"VAD FAN ÄR DET SOM SKA HÄNDA?"  

Johansson medger, precis som Jonathan Dahlén gjorde i går, att finalhettan försvunnit en aning under det tre veckor långa uppehållet.

– Det blir ju lite speciellt, minst sagt. Det blev ju mer eller mindre sommarträning mitt i finalspelet. Då tänkte man bara: ”Vad fan är det som ska hända?”. Så det har, som du förstår, varit en väldigt speciell situation. Men det är bara att göra det bästa av det. Vi visste hela tiden att det skulle spelas klart, så man har bara försökt förbereda sig så bra som möjligt.
– Sen har det varit viktigt för mig att bara hålla mig lugn. Det löns inte att lägga en massa energi på saker som inte går att göra någonting åt, saker som är bortom min kontroll. Så för min del har det handlat om att koppla bort finalen lite och sen ladda kroppen så mycket det har gått inför de här matcherna som är kvar.

Finalserien mot Björklöven har bjudit på tre målrika matcher där totalt 25 mål producerats. Johansson medger att det inte riktigt var den här typen av hockey han såg framför sig innan finalspelet drog igång.

– Ja, det har, som sagt, varit lite speciella matcher. Det har svängt väldigt mycket fram och tillbaka. Ofta brukar det vara rätt tajta matcher under det här skedet av säsongen, men här har det varit väldigt mycket mål. Men som målvakt är det ju svårt att bestämma hur hockeyn ska se ut. Men så länge vi vinner är jag nöjd.

I och med gårdagens 6–3-seger har Timrå återtagit kommandot i finalspelet och är nu endast två segrar från en plats i SHL nästa säsong. Pressen på de överlägsna seriesegrarna är stor. 

Och trots den utsatta position som Johansson har i form av sista utpost så tyngs han inte av pressen.

Han njuter bara.

– Att jag får vara med och spela såna här matcher när så mycket står på spel är en grym känsla. Det är inte alla som får den här chansen. Det är de här matcherna man spelar för, säger Johansson.

Matchrapporter: Seger för Timrå borta mot Linköping Färjestad fortsätter att vinna – har nu tre raka segrar Timrå höll nollan och tog stark seger mot Oskarshamn Timrå vann mot Djurgården på bortaplan Efterlängtad seger för Timrå – bröt förlustsviten mot Brynäs

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten