Jakob Stenqvist.
Foto: Bildbyrån & YouTube/Ässät (Skärmdump)
Intervju

"Gör man det bra så brukar intresset vara rätt stort"

ANNONS

Åren i Finland har gjort Jakob Stenqvist gott.
Efter fjolårssucén växlade masen upp ytterligare denna säsong och slutade trea i backarnas totala poängliga.
Nu går kontraktet med Ässät ut – och Stenqvist är spänd på vad framtiden har att erbjuda.
– Gör man det bra så brukar intresset vara rätt stort, säger Stenqvist till hockeysverige.se.

Efter en lång hockeysäsong i finska Björneborg befinner sig Jakob Stenqvist sig sedan några dagar tillbaka hemma i Dalarna och Mora igen. Säsongen tog slut för en vecka sedan då hans Ässät förlorade med klara 1–6 mot KalPa och satte punkt för en misslyckad säsong för klubben.

– Nu får jag i alla fall ta några dagar ledigt för att återhämta kropp och sinne. Det kan vara nyttigt efter en sådan här säsong, säger Stenqvist till hockeysverige.se.

För Ässät slutade grundserien med en tolfteplats och ett missat slutspel. Laget avslutade säsongen med endast tre segrar på de sista 21 matcherna.

– Det var jävligt tufft, faktiskt. Vi spelade rätt bra efter jul, men sen kom en rejäl dipp. Vi hade jävligt svårt att återhämta oss från den. Det är svårt att säga vad det var som gick snett för oss, men det gick otroligt dåligt för oss, helt enkelt, sammanfattar Stenqvist.

Jakob Stenqvist.

Jakob Stenqvist. Foto: Bildbyrån

För masens egen del finns det emellertid inte mycket att klaga på den här säsongen. Hans 39 poäng, fördelat på tio mål och 29 assist, på de 57 grundseriematcher han spelade för klubben är hans poängbästa notering i karriären.

–  Det har varit en bra säsong för mig, personligen. Jag är nöjd. Det känns som att jag har tagit steg i min utveckling under hela säsongen och tagit ett större ansvar i laget. Sen hade jag någon dipp i mitten av säsongen som jag inte är riktigt nöjd med, säger Stenqvist och fortsätter:
– Men överlag måste jag ändå vara nöjd hur det har gått personligen. Sen är det klart att det är lite tufft när man som lag inte vinner matcher. Då känns det nästan som att man inte gjort allt man kan, även fast man har det.

Det blir lite svårare att njuta av sina egna prestationer när laget går så pass dåligt, eller?
– Det blir svårare, helt klart. Vad fan, torskar man så mycket matcher så är det inte alls kul att spela även fast man gör en del poäng. Det är svårt att hålla huvudet uppe och inte gräva ner sig, men man måste hitta försöka hitta saker som kan få saker att gå åt rätt håll igen. Då är det väldigt svårt att tänka på sin poängproduktion.

TREA I BACKARNAS POÄNGLIGA

Men med en veckas distans till säsongen har de personliga framgångarna så smått börjat sjunka in för 23-åringen. Poängproduktionen till trots är det i spelet i den egna zonen som Stenqvist gjort störst framsteg, enligt honom själv.

– Jag känner mig som en mycket bättre hockeyspelare än vad jag gjorde ifjol, säger Stenqvist.
– Jag har blivit bättre i spelet över hela banan. Jag hade en riktigt bra sommar hemma i Mora och körde på hårt, vilket gjorde att jag kom tillbaka till Finland i väldigt bra form. Jag har känt mig stark och självsäker i försvarszonen, samtidigt som jag chippat in även i offensiven. Spelar man bra i defensiven så brukar det bygga på det offensiva spelet. Men det var väl framförallt där, i det defensiva spelet, som jag tog steg den här säsongen.

Med sina 39 poäng slutade Stenqvist trea i backarnas poängliga i Liiga, bara slagen av landsmannen Robin Press (48 poäng) samt den finske landslagsbacken Elmeri Eronen (40 poäng).

Jakob Stenqvist, här i Björklövens tröja.

Jakob Stenqvist, här i Björklövens tröja. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Hans poängnotering var även den fjärde bästa för en svensk back under en och samma säsong i Liiga genom alla tider.

– Det är klart att jag är nöjd med det. Det blev en hel del poäng. Vi hade skickliga spelare i vårt lag och jag fick spela mycket med (Sebastian) Wännström och (Nicolai) Meyers lina vilket underlättade. Vi skapade mycket chanser och gjorde också mycket mål. Det har varit roligt att få spela med så bra spelare.

2016 draftades Jakob Stenqvist av Dallas Stars i sjätterundan och under åren därpå åkte Morasonen över till Nordamerika för klubbens årliga utvecklingsläger under sommarmånaderna. 

Men när Stars rättigheter till Stenqvist löpte ut förra våren så valde NHL-klubben att inte skriva något kontrakt med honom.

– Det är klart att det hade varit kul att sajna, men vi hade en bra dialog och jag kan förstå varför det inte blev något. Dessutom hade jag inte varit svintaggad på att åka över och spela i AHL heller, sade Stenqvist i en intervju med hockeysverige.se i somras.

Tände den där Dallas-nobben någon slags gnista eller revanschlusta i dig inför den här säsongen?
– Nja, inte mer än vad jag kände innan. Det är klart att man varje år vill ta steget vidare och utvecklas som spelare. Jag skulle inte säga att hela situationen med Dallas triggade mig mer, utan jag kände redan innan det att jag hade ett bra driv inför den här säsongen.

"SPÄND PÅ ATT SE VAD SOM HÄNDER"

I vilken klubb Jakob Stenqvist kommer att spela i nästa säsong är i dagsläget okänt. Kontraktet med Ässät löper ut efter säsongen, men med tanke på hans framfart i Liiga så lär han inte gå utan intressenter inför nästa säsong.

– Gör man det bra så brukar intresset vara rätt stort. Men vi får se vad som händer. Det blir intressant att se vad det blir i slutändan, säger Stenqvist.

Stenqvist har tidigare allsvenska meriter från både Modo och Björklöven, där det var i främst Umeåklubben som 23-åringen gjorde sig ett namn på hockeyallsvensk nivå. Backen har även ett par SHL-matcher med Frölunda på meritlistan.

Lockar det med en återkomst till Sverige?
– Jag stänger inga dörrar för något alls. Vi får se vad som känns när det väl kommer till kritan.

Stenqvist är även tydlig med att han även är öppen för att stanna i Finland, där han under de senaste säsongerna gjort sig ett namn som en poängstark back.

– Jag har trivts väldigt bra i Finland och i Ässät. De har tagit hand om mig på ett jättebra sätt och, som jag sade tidigare, så stänger jag inga som helst dörrar inför nästa säsong. Jag är spänd på att se vad som händer.


TV: Drömvärvningar till SHL

Den här artikeln handlar om: