Sök
Jakob Stenqvist.
Foto: Bildbyrån & YouTube/Ässät (Skärmdump)
Intervju

"Gör man det bra så brukar intresset vara rätt stort"

Åren i Finland har gjort Jakob Stenqvist gott.
Efter fjolårssucén växlade masen upp ytterligare denna säsong och slutade trea i backarnas totala poängliga.
Nu går kontraktet med Ässät ut – och Stenqvist är spänd på vad framtiden har att erbjuda.
– Gör man det bra så brukar intresset vara rätt stort, säger Stenqvist till hockeysverige.se.

Efter en lång hockeysäsong i finska Björneborg befinner sig Jakob Stenqvist sig sedan några dagar tillbaka hemma i Dalarna och Mora igen. Säsongen tog slut för en vecka sedan då hans Ässät förlorade med klara 1–6 mot KalPa och satte punkt för en misslyckad säsong för klubben.

– Nu får jag i alla fall ta några dagar ledigt för att återhämta kropp och sinne. Det kan vara nyttigt efter en sådan här säsong, säger Stenqvist till hockeysverige.se.

För Ässät slutade grundserien med en tolfteplats och ett missat slutspel. Laget avslutade säsongen med endast tre segrar på de sista 21 matcherna.

– Det var jävligt tufft, faktiskt. Vi spelade rätt bra efter jul, men sen kom en rejäl dipp. Vi hade jävligt svårt att återhämta oss från den. Det är svårt att säga vad det var som gick snett för oss, men det gick otroligt dåligt för oss, helt enkelt, sammanfattar Stenqvist.

Jakob Stenqvist.

Jakob Stenqvist. Foto: Bildbyrån

För masens egen del finns det emellertid inte mycket att klaga på den här säsongen. Hans 39 poäng, fördelat på tio mål och 29 assist, på de 57 grundseriematcher han spelade för klubben är hans poängbästa notering i karriären.

–  Det har varit en bra säsong för mig, personligen. Jag är nöjd. Det känns som att jag har tagit steg i min utveckling under hela säsongen och tagit ett större ansvar i laget. Sen hade jag någon dipp i mitten av säsongen som jag inte är riktigt nöjd med, säger Stenqvist och fortsätter:
– Men överlag måste jag ändå vara nöjd hur det har gått personligen. Sen är det klart att det är lite tufft när man som lag inte vinner matcher. Då känns det nästan som att man inte gjort allt man kan, även fast man har det.

Det blir lite svårare att njuta av sina egna prestationer när laget går så pass dåligt, eller?
– Det blir svårare, helt klart. Vad fan, torskar man så mycket matcher så är det inte alls kul att spela även fast man gör en del poäng. Det är svårt att hålla huvudet uppe och inte gräva ner sig, men man måste hitta försöka hitta saker som kan få saker att gå åt rätt håll igen. Då är det väldigt svårt att tänka på sin poängproduktion.

TREA I BACKARNAS POÄNGLIGA

Men med en veckas distans till säsongen har de personliga framgångarna så smått börjat sjunka in för 23-åringen. Poängproduktionen till trots är det i spelet i den egna zonen som Stenqvist gjort störst framsteg, enligt honom själv.

– Jag känner mig som en mycket bättre hockeyspelare än vad jag gjorde ifjol, säger Stenqvist.
– Jag har blivit bättre i spelet över hela banan. Jag hade en riktigt bra sommar hemma i Mora och körde på hårt, vilket gjorde att jag kom tillbaka till Finland i väldigt bra form. Jag har känt mig stark och självsäker i försvarszonen, samtidigt som jag chippat in även i offensiven. Spelar man bra i defensiven så brukar det bygga på det offensiva spelet. Men det var väl framförallt där, i det defensiva spelet, som jag tog steg den här säsongen.

Med sina 39 poäng slutade Stenqvist trea i backarnas poängliga i Liiga, bara slagen av landsmannen Robin Press (48 poäng) samt den finske landslagsbacken Elmeri Eronen (40 poäng).

Jakob Stenqvist, här i Björklövens tröja.

Jakob Stenqvist, här i Björklövens tröja. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Hans poängnotering var även den fjärde bästa för en svensk back under en och samma säsong i Liiga genom alla tider.

– Det är klart att jag är nöjd med det. Det blev en hel del poäng. Vi hade skickliga spelare i vårt lag och jag fick spela mycket med (Sebastian) Wännström och (Nicolai) Meyers lina vilket underlättade. Vi skapade mycket chanser och gjorde också mycket mål. Det har varit roligt att få spela med så bra spelare.

2016 draftades Jakob Stenqvist av Dallas Stars i sjätterundan och under åren därpå åkte Morasonen över till Nordamerika för klubbens årliga utvecklingsläger under sommarmånaderna. 

Men när Stars rättigheter till Stenqvist löpte ut förra våren så valde NHL-klubben att inte skriva något kontrakt med honom.

– Det är klart att det hade varit kul att sajna, men vi hade en bra dialog och jag kan förstå varför det inte blev något. Dessutom hade jag inte varit svintaggad på att åka över och spela i AHL heller, sade Stenqvist i en intervju med hockeysverige.se i somras.

Tände den där Dallas-nobben någon slags gnista eller revanschlusta i dig inför den här säsongen?
– Nja, inte mer än vad jag kände innan. Det är klart att man varje år vill ta steget vidare och utvecklas som spelare. Jag skulle inte säga att hela situationen med Dallas triggade mig mer, utan jag kände redan innan det att jag hade ett bra driv inför den här säsongen.

"SPÄND PÅ ATT SE VAD SOM HÄNDER"

I vilken klubb Jakob Stenqvist kommer att spela i nästa säsong är i dagsläget okänt. Kontraktet med Ässät löper ut efter säsongen, men med tanke på hans framfart i Liiga så lär han inte gå utan intressenter inför nästa säsong.

– Gör man det bra så brukar intresset vara rätt stort. Men vi får se vad som händer. Det blir intressant att se vad det blir i slutändan, säger Stenqvist.

Stenqvist har tidigare allsvenska meriter från både Modo och Björklöven, där det var i främst Umeåklubben som 23-åringen gjorde sig ett namn på hockeyallsvensk nivå. Backen har även ett par SHL-matcher med Frölunda på meritlistan.

Lockar det med en återkomst till Sverige?
– Jag stänger inga dörrar för något alls. Vi får se vad som känns när det väl kommer till kritan.

Stenqvist är även tydlig med att han även är öppen för att stanna i Finland, där han under de senaste säsongerna gjort sig ett namn som en poängstark back.

– Jag har trivts väldigt bra i Finland och i Ässät. De har tagit hand om mig på ett jättebra sätt och, som jag sade tidigare, så stänger jag inga som helst dörrar inför nästa säsong. Jag är spänd på att se vad som händer.


TV: Drömvärvningar till SHL

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten