Björklövenprofilen Tore Ökvist blev stor matchvinnare i det första mötet mellan Luleå och Skellefteå.
Foto: Bildbyrån
SHL

När Björklövenlegedaren skrev historia - för Luleå mot Skellefteå

ANNONS

Skellefteå och Luleå har byggt upp en härlig rivalitet sinsemellan och möts nu i en av årets kvartsfinalserier. Detta snart 37 år sedan lagen för första gången ställdes mot varandra i den svenska högstaligan. Ronnie Rönnkvist ser tillbaka på matchen – som har en speciell betydelse för Luleå Hockey. Mycket tack vare en Björklövenprofil.

I eftermiddag möts Skellefteå och Luleå i kvartsfinalserien bäst av sju matcher. Det handlar då om fyran mot femman i årets grundserie. Skellefteå har tre SM-guld, 1978, 2013 och 2014, på meritlistan medan Luleå har vunnit ett på herrsidan, 1996.

Luleå får, sett till tabellplacering, meriter och historia, därför anses vara lillebror i de här sammanhangen. Laget klev upp i det som då hette elitserien första gången 1984. Skellefteå blev 1955 det första norrländska lag att kvalificera sig till högsta serien i Sverige.

Men det första lag som Luleå besegrade i elitseriesammanhang var faktiskt just Skellefteå. 

Säsongen 1984/85 tränades nykomlingen Luleå av Kiruna-sonen Freddy Lindfors. I Skellefteås bås stod tidigare Timrå- och Mora-spelaren Tommy Andersson. Han fick för övrigt lämna över sitt jobb till John Slettvoll då det vankades kvalspel för västerbottningarna, som fick lämna elitserien 1985.

Freddy Lindfors.

Freddy Lindfors. Foto: Bildbyrån

"UPPTRÄDDE SOM OM VI VORE VÄRLDSMÄSTARE"

Så till Luleås första vinst i dåvarande elitserien. 

I den första omgången förlorade man med 3–4 borta mot de blivande svenska mästarna Södertälje. Detta efter att ha legat under med 0–4 inför tredje perioden och sånär lyckats komma ikapp SSK i tredje perioden. Skellefteå hade förlorat sin premiär hemma mot Leksand med klara 3-7.

I andra omgången, den 4 oktober 1984, åkte Skellefteå upp till Delfinen i Luleå. Inför 6 149 åskådare vann hemmalaget från Norrbotten med klara 4–1. Tore Ökvist, framspelad av Robert Nordmark, gjorde 1–0 i mitten av första perioden. Tidigt i andra perioden kvitterade Johnny Forsman till 1–1. 

Hemmalagets ryck kom omgående i tredje perioden. Redan efter 17 sekunder gjorde Veli-Matti Ruisma 2–1 framspelad av Lars-Göran Niemi och Roger Mikko 2–1. Bara dryga minuten senare gjorde Erik Stålnacke 3–1. Ytterligare fem minuter senare fastställde Johan Strömwall slutresultatet snyggt framspelad av Tore Ökvist.

Årets Ishockey 1985:
”Luleås tränare Freddy Lindfors var förstås mäkta belåten sedan hans adepter kvaddat Skellefteå med 4-1. Första segern i elitserien, en viktig kick för fortsättningen.
– Och som vi spelade sedan, smackade Lindfors förtjust. I den sista perioden uppträdde vi som vi vore världsmästare. Det gäller speciellt Tore Ökvist som var matchens särklassige profil. Han visade också vägen med 1–0-målet och avslutade op ett representativt sätt. Ett sologenombrott från egen zon där han bjöd Johan Strömwall på 4–1-fullträffen.

Tore Ökvist.

Tore Ökvist. Foto: Bildbyrån

GJORDE EN SÄSONG I LULEÅ

Att just Tore Ökvist blev den stora matchvinnaren för Luleå mot Skellefteå är symboliskt i sig. Måltjuven tillbringade hela sin karriär – bortsett från säsongen 1984/85 – i Björklöven hemma i Umeå. När han väl lämnade hemstaden var alltså bland det första han gjorde att sänka den stora rivalen till Björklöven.

Under sin enda säsong i Luleå svarade Björklövenlegendaren för 48 poäng och blev lagets bästa poängplockare före den finska duon Jari Lindgren och Veli-Matti Ruisma.

– Det var ett väldigt roligt år och jag tyckte att mitt sätt att spela skulle passa bra in i den positiva hockeyn som Luleå spelade. Man hade dessutom ett ganska hyfsat lag som hade varit på väg upp till elitserien under flera säsonger. Nu hade man inte bara tagit sig dit utan nu var det dessutom nära att vi blev ett av fyra slutspelslag. Det var först några omgångar från slutet som det avgjordes att vi slutade femma och Björklöven gick till slutspel som fjärde lag, minns Ökvist,
– Jag hade förmånen att i Luleå spela med en ofta bortglömd playmaker som heter Rolf Karlsson. Sedan var killar som Johan Strömwall och Lasse Modig på väg upp i sina karriärer och framför allt spelade Lasse Lindgren i laget.
– Redan innan vi åkte till Luleå hade vi i familjen bestämt att vi skulle flytta tillbaka till Umeå så småningom. Vi hade dessutom köpt tomt där. Efter säsongen var det annat ljud i skällan hos Björklöven. Man ansåg att man tappat en del av målskyttet då jag försvann vilket gjorde att man var extra mån om att få mig tillbaka.

I eftermiddag får vi se om Luleå har någon som kan göra "en Tore Ökvist". Laget har faktiskt en västerbottning i laget i form av Björklöven-produkten Daniel Sondell...


TV: Leif Boork i Wikegård vs

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL