Jonas Junland
Bildbyrån
SHL

Uppoffringens pris: "Spräckte typ fem blodkärl"

Jonas Junland brinner för sitt Linköping HC. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om den tunga säsongen, jakten på nytt kontrakt - och faktumet att han blockade flest skott av alla i SHL. Men det uppoffrande spelet kom med ett pris.

– Man tittar ner efteråt och helt plötsligt har man en bula stor som en tennisboll, säger han.

Efter en lång och strulig säsong lyckades Linköping till slut undvika nedflyttningskval och slutade på en tolfteplats i SHL. Ett tidigt säsongsslut för klubben som inför säsongen siktade desto högre, men lagkaptenen Jonas Junland är trots allt nöjd med tanke på hur situationen såg ut i vintras. 

– Det är jätteskönt att slippa kvala. Vi låg tufft till väldigt länge. Det var nästan så man började ställa in sig på kvalspel, vilket jag som Linköpingskille tyckte var jättejobbigt. Men till slut lyckades vi sluta samman våran grupp på ett sätt som Brynäs och HV kanske inte lyckades med, vilket vi kan vara stolta över. 

Linköping tog viktiga poäng.

Linköping firar viktiga poäng. Foto: Bildbyrån


Jonas Junland befinner sig i en bil på väg till Göteborg när Hockeysverige når honom. Syftet med resan?

– Träffa en höftläkare och se om jag kan bli vigare. 

Ingen skada alltså? 

– Nä, lite förslitningar i kroppen bara. Man måste titta till dom lite grann nu när man börjar bli äldre. Jag fyller ju 34 snart. 

"FAN JAG SVIKER ER"

Ja, 33-årige Jonas Junland är långt ifrån yngst i hockeysverige. Det var 15 år sedan han slog igenom i Linköpings A-lag i det som då hette Elitserien. Och trots diverse utlandsäventyr i både öst, väst och syd har han nu (lite beroende på hur man räknar) gjort åtta SHL-säsonger för moderklubben. Frågan är dock om någon säsong åldrat 33-åringen lika mycket som den nyss avklarade. 

– Det har känts som en väldigt väldigt lång säsong, som att den aldrig skulle ta slut. Spela hockey i en pandemi utan publik har nog påverkat många lag i SHL mer än vad man kanske vill erkänna. För oss i Linköping var det många grejer som hände. Jag tyckte vi hade ett bra lag i början men sedan började vi förlora, tappade självförtroendet och sparkade tränaren (Bert Robertsson).

Vad får du för känslor när du blickar tillbaka på säsongen?

– Det är blandat. En glädje och lättnad över att vi lyckades spela bra hockey när vi behövde det som mest för att undvika ett kval, men samtidigt ett enormt misslyckande då vi hade betydligt högre förväntningar när vi inledde säsongen. Och i det misslyckandet har jag och många andra i Linköping ett enormt ansvar att göra det bättre nästa säsong. 

Jonas Junland.

Jonas Junland. Foto: Ola Westerberg / Bildbyrån.


Har det varit jobbigt att som lagkapten bära detta ansvar kring klubbens framtid på dina axlar?

– Ja men lite, absolut. Spelmässigt har jag egentligen inte haft det sådär jättetufft – väl ute på isen har jag varit bekväm med mitt ledarskap och presterat på en rätt okej nivå. Den svåra biten har varit den mentala, med allt runtomkring, i och med att jag bryr mig så mycket om Linköping som hockeyklubb och stad. Man har föräldrar, kompisar. Det snackas mycket hockey i staden. Det är klart man hör en del av det och tar till sig.  

– Det räcker att gå in i matbutiken och så ser man att någon tittar på en lite grann. Då kan jag känna att "fan jag sviker er". Jag står ju som lagkapten i min hemmaklubb och har ett stort ansvar. Jag tror inte att folk har stirrat och tänkt att jag är världens sämsta människa men man inbillar sig själv lite grann och det kan vara att man är sin värsta fiende själv emellanåt.


"SKULLE OFFRA EN TANDRAD"

Jonas Junland må vara sin egen värsta fiende utanför isen. Men på isen är han snarare den värsta fienden till alla skottglada moståndarforwards. Junland är nämligen den spelare i SHL som täckte överlägset flest skott under den gångna säsongen – hela 85 gånger stod han rätt i skottlinjen. 

– Ibland handlar det om att man hamnar fel i vissa situationer och måste rädda upp dom. 

– Nej, men lite måste man vilja ha pucken på sig, så är det. Jag vill själv tycka att jag är en spelare som spelar för laget, även när jag var i Schweiz, men kanske ännu mer nu för LHC. När man bryr sig så mycket om en förening, vill man täcka det där skottet väldigt mycket. Jag vill känna att om jag har en dålig match så kan jag åtminstone gå hem och veta att de som tittade såg att jag gjorde allt vad jag kunde för att vinna.

Hinner man tänka någonting när man slänger sig eller gör man det bara?

– När man sitter med ispåsen i omklädningsrummet efteråt börjar man tänka på att det gör jävligt ont, men där ute sker det mer naturligt och instinktivt. 

Vilket är det värsta skottäcket du kan dra dig till minnes?

– Mot Luleå borta i år spräckte jag typ fem blodkärl i handleden. Man tittar ner efteråt och helt plötsligt har man en bula stor som en tennisboll. Den gjorde inte så jäkla ont men jag kände "vad är det här, så här ska det inte se ut". Då fick jag lite panik och kände att en läkare gärna fick lugna ner mig. 

Jonas Junland täcker skott.

Jonas Junland täcker ett skott från Luleås Einar Emanuelsson. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån.


Du är gissningsvis en förebild för många i laget när det kommer till att spela uppoffrande, pratar du aktivt om detta med dina lagkamrater, kommer med råd och så vidare?

– Nej, det måste komma inifrån på något sätt. I slutet av säsongen när vi börjar vinna, så är det väldigt många som offrar sig och täcker skott och då vinner man fler hockeymatcher. Sen går det inte bara att säga att nästa år ska vi täcka flest skott i ligan och då kommer vi vinna. Det är såklart bara en bit av hockeyn, men jag tror i alla fall att det är väldigt uppskattat. Jag känner åtminstone en stor uppskattning när jag ser en lagkamrat offra sig och täcka skott. Det är kanske inget man pratar om men jag hoppas också att dem känner likadant åt andra hållet. 

Rent hypotetiskt: vad skulle du kunna offra i kroppsdelsväg för att hindra ett baklängsesmål för Linköping? 

– Jag har vid något tillfälle sagt att jag gladeligen skulle offra en tandrad för tre poäng. Och det står jag för. Det var väl ungefär den känslan vi delade som förening i slutet av säsongen, när vi spelade ännu mer uppoffrande än tidigare.

VILL BYGGA "ANDRAFAMILJ" I KLUBBEN

På 00-talet var Linköping en toppklubb med två SM-finaler (07 och 08), men de senaste åren har varit tyngre. Linköpings tolfteplats i serien innebär att det är tredje året i rad som laget slutar utanför top tio och missar slutspel.

Vad är det ni behöver förbättra i klubben? 

– Vi måste bygga en känsla av att man vill spela i Linköping och hitta killar som vill spela hård och uppoffrande hockey med lite fart och fläkt i. Det finns vissa grejer vi måste rätta till, för som det sett ut i år får det inte se ut igen. Den nya gruppen spelare som kommer bildas måste tillsammans bygga upp en ny känsla i laget. De bästa lagen jag har spelat i har haft en känsla av brödraskap och att man finns där för varann, med spelarnas familjer också, att man bygger en extra stark "andrafamilj". Där tror jag att vi i Linköping har en del att jobba på framöver. 

Kommer ni lyckas med det här redan till nästa säsong tror du?

– Jag känner personligen att jag inte accepterar så som det har sett ut på slutet och jag hoppas att det är många andra som känner likadant, sen är det många personer som måste jobba för att det ska bli bättre. Men det är jag övertygad om att vi kan. Någonstans måste man väl bara våga säga att det vart inte så bra, nu gör vi det här ordentligt tillsammans. Då tror jag det blir rätt bra när man väl bestämmer sig. Men det finns ju ingen garanti. Jag menar, har du ett magiskt pulver så får du gärna skicka hit det.

Jonas Junland spelade SM-final för Linköping 2008.

Jonas Junland spelade SM-final för Linköping 2008. Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån.


Johan Åkerman, som tog över tränarposten efter Bert Robertsson och räddade kvar klubben i SHL, fick sitt kontrakt uppsagt redan i februari, och Expressen har rapporterat om att Linköpings nästa huvudtränare kommer att bli Klas Östman. Jonas Junland vill inte gå in på tränarsituationen, men konstaterar att han har goda minnen av Klas Östman sedan denna var assisterande i klubben för några år sedan. 

– Han var en av dom som predikade försvarsspel och att täcka skott när jag lärde mig att bli bra på det. 

Kommer han in som tränare lär det alltså inte bli färre täckta skott från din sida?

– Det kan i och för sig bli svårt att täcka mer än vad jag gjorde i år (skratt). Men jag brinner för Linköping och är villig att lägga ned det jobbet som krävs. 

Men innan det är dags för ytterligare en SHL-säsong för Linköpings hårdjobbande lagkapten, finns det utrymme för lite välförtjänt vila. 

– Nu tar jag en hockeypaus och fokuserar på att få lite familjetid. 

Du kommer inte ens kolla på slutspelet eller nedflyttningskvalet? 

– Man är lite hockeytrött, så mycket kan jag säga. Sen kommer jag nog kolla någon match ändå, för hockey är trots allt väldigt roligt. 


Throwback: Gabriel Carlsson draftad av Columbus


Matchrapporter: Straffar avgjorde när Linköping vann mot Färjestad Nick Halloran tvåmålsskytt för Timrå i segern mot Linköping Jonathan Johnson gjorde två mål när Skellefteå vann mot Linköping Seger för Örebro Hockey efter avgörande i förlängningen mot Linköping Linköping missar SM-slutspelet efter förlust mot Frölunda

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten