Felix Olsson kommer få spela med radarpartnern Jonatan Harju även i SSK.
Foto: Bildbyrån
Intervju

”Trodde aldrig att vi skulle spela tillsammans på den här nivån”

ANNONS

Felix Olsson fick sitt stora allsvenska genombrott i Tingsryd den här säsongen. 
Då flyttar han – tillsammans med barndomskompisen Jonatan Harju – till Södertälje för att ta nästa kliv i karriären.
– Jag ska bevisa att jag kan vara den spelaren jag var i Tingsryd, men också göra det i ett lag som är tippat att vara lite högre, säger han till hockeysverige.se.

För vissa lag inom svensk ishockey har lågsäsongen och Silly Season redan dragit igång. 

Därför har vi redan fått se några värvningar och först ut i HockeyAllsvenskan var Södertälje som värvade Tingsrydsduon Jonatan Harju och Felix Olsson

Felix Olsson har hunnit åka hem till Norrland där han har firat påsk när hockeysverige.se når honom. Flytten till SSK blev offentlig strax innan påsk men har varit på gång ett tag innan dess. 

– Jag fick ett bra intryck direkt av Micke (Samuelsson) där. Vi surrade några gånger om vad de har för mål och vad jag har för mål och det stämde väl överens ganska bra. Alla bitar föll på plats helt enkelt, säger Olsson till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Den typen av hockey de vill spela är en hockey som jag känner mig trygg i och som jag också vill spela. Det är rätt miljö för mig att utvecklas i och ta nästa steg.

I Tingsryd var 25-åringen en toppcenter och SSK har även aviserat att Olsson är tänkt att ta en framskjuten roll i laget den kommande säsongen. 

– Det får man väl se. Man hoppas ju få en så bra roll som möjligt. Jag har sagt att jag ska vara den spelaren som jag var i Tingsryd för det är ju den spelaren de tittade på och den de vill ha. Jag tänker ge järnet från början till slut och inte slappa på några punkter. Jag vill utvecklas och förbättra flera delar av mitt spel och kan jag göra det så får man se om det leder till en bra roll, säger Felix Olsson själv. 

”SKITROLIGT ATT FÅ SPELA TILLSAMMANS IGEN”  

Han är som sagt inte ensam om att byta Tingsryd mot Södertälje då han även får radarpartnern Jonatan Harju med sig till SSK. 

En speciell situation då duon spelade ungdomshockey tillsammans i Övertorneå innan de återfann varandra i TAIF och nu flyttar tillsammans till Södertälje. 

– Det är bara en bonus och riktigt roligt att få vara i samma klubb som en gammal barndomsvän. Jag hoppas naturligtvis att vi får spela tillsammans igen som vi gjorde i Tingsryd för vi funkar bra tillsammans ute på isen och trivs med varandra, säger Olsson.

När Jonatan Harju värvades till Tingsryd hade Felix Olsson ett finger med i spelet bakom övergången. Den här gången, när de båda flyttar tillsammans, pratade de också om att få möjligheten att fortsätta spela tillsammans. 

– Det är klart att vi snackade med varandra med tanke på att vi är så tajta. Vi båda litar ju på varandra och var öppna med vad vi båda hade för intresse från klubbar.
– Det är klart att det kanske ligger en liten anledning att vi valde samma lag, men det är ju inte så att jag tar något beslut som jag inte vill. Det är samma för honom, han ska ju ta sitt eget beslut och inte tänka på vad jag gör.
– Jag tittar ju mest utifrån vad som skulle vara bäst mig själv och var jag kommer utvecklas mest. Det gör ju han också. Det är absolut skitroligt att vi får spela tillsammans igen men i det stora hela så tittar vi på vad som är bäst för oss själva, oavsett vad den andre gör.

Felix Olsson och Jonatan Harju har hittat bra kemi på isen.

Felix Olsson och Jonatan Harju har hittat bra kemi på isen. Foto: Bildbyrån

Det måste kännas ganska overkligt att spela och flytta tillsammans med en barndomskompis?
– Ja, det trodde man aldrig när vi var i Övertorneå och lirade tillsammans eller när jag var hemma hos honom och spelade tv-spel som liten. Man tänkte ju aldrig att vi skulle kunna spela tillsammans i Allsvenskan. När den dagen väl kom där i Tingsryd så ville man ju ta tillvara på varje sekund som man fick tillsammans. Det är riktigt häftigt att det blir så nästa säsong också.

När duon parades ihop igen under den gångna säsongen så lossnade det direkt för de båda också. De hittade väldigt bra kemi ute på isen och hoppas nu ta med sig det till SSK. 

– Vi funkar bra på isen också. Jag vet nästan exakt hur han ska agera i vissa situationer och han vet vilka områden som jag gillar att vara på. Det är en trygghet att ha honom där också och vi ställer höga krav på varandra.

Harju och Olsson kompletterar också varandra riktigt bra. Den senaste säsongen var det tydligt att Olsson är framspelaren och Harju avslutaren i deras samarbete ute på isen. 

– Det är så vi vill att det ska vara också. Så har det nog varit ända sedan vi spelade tillsammans när vi var små också. Jag har alltid gillat att passa mer och han är en bättre målskytt. Han har alltid haft näsan för att göra mål och stå rätt. Jag föredrar nog att passa så att han har öppet mål än att skjuta själv, även om det såklart är roligt att göra mål också.

”NÄSTAN TACKSAM ATT DET GICK TYNGRE”  

Felix Olsson lämnar nu Tingsryd efter två säsonger i klubben. Han värvades dit 2019 efter att ha spenderat sex raka säsonger i Hockeyettan med Kalix. 

Under debutåret i HockeyAllsvenskan stod han för godkända 20 poäng på 52 matcher men under den senaste säsongen tog han ett stort kliv framåt i sin utveckling då han nästan fördubblade sin poängskörd.

På 52 matcher stod centern för 39 poäng vilket är riktigt starka papper. 

Vad låg då bakom genombrottet? 

– Det var ju lite speciellt första året för då var ju allting nytt, både runt omkring och på isen. Det är en högre liga och det var mycket mer publik på läktarna och mer media. Så det var lite ovant och man var lite nervös. Jag kanske ibland hade lite för höga krav på mig själv också, men jag har alltid haft höga krav. Jag fick ju en bra start första halvan men sedan blev det lite tuffare.
– På ett sätt är jag nästan tacksam för att det gick lite tyngre första säsongen för då hade jag redan testat på det och visste hur det var. När den här säsongen började så visste jag att även om jag inte började skitbra så kunde jag ta mig ur det. Det är bara att fortsätta kriga på och tro på sig själv.
– Jag hade en bra dialog med Magnus (Bogren) inför säsongen också och jag kände att jag fick en bra roll och ett stort förtroende. Då kunde man också gå ut och göra det här lilla extra i varje situation. Det var en bra säsong för mig.

Överkalix-produkten kände också en stor motivation att förbättras vilket ledde till att han lade stort fokus på sommarträningen för att komma starkare till sin andra säsong i Tingsryd. 

– Inför den här säsongen så visste jag vad jag kunde göra på isen och vad jag kunde jobba på. Jag lade i en extra dos träning under sommaren för att bli starkare och bättre.
– Det kändes som att jag hade ett större självförtroende direkt när jag kom ner dit och det blev ju bara bättre när jag fick ett bra förtroende. All beröm till Magnus också, han är en fantastisk tränare som hjälpte mig mycket.

Det lossnade rejält för Felix Olsson den här säsongen.

Det lossnade rejält för Felix Olsson den här säsongen. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Är det något speciellt i spelet som du jobbat med?
– Jag ville bli grundstarkare i hela kroppen, och det är något som jag fortfarande vill. Speciellt jobbade jag lite extra med explosiviteten i skridskoåkningen, något jag hade bra nytta av.
– Jag kommer fortsätta jobba med explosiviteten för att vara snabb direkt och komma in först in i situationer för att vinna pucken. Det är de där två, tre första skären som kan göra riktigt stor skillnad. Under sommaren ska jag jobba mycket på skottet också och ja, bli bättre på allt egentligen.

”VILL SPELA SLUTSPELSHOCKEY”  

Felix Olsson befinner sig alltså nu på hemmaplan uppe i Norrbotten men om några veckor kommer flyttlasset bära ner till Södertälje där han ska komma igång med träningen och lära känna sin nya stad och det nya laget. 

Att komma till SSK innebär ett steg upp för 25-åringen som nu kommer få chansen att ta en stor roll i ett förväntat topplag. 

– Den utmaningen känner jag själv att jag vill ta. Jag siktar på att vara lika bra som i fjol och ännu bättre också så klart. Jag tror att det kan bli en riktigt rolig säsong. 

Vad har du för mål med flytten till SSK?
– Jag vill växa både som person men också bli en bättre hockeyspelare. Det kommer bli bra att få möjlighet att åka ner dit och träna på plats tidigt och komma igång med fysbiten och upplägget där. Sedan vill jag väl vara den spelare som jag var i Tingsryd men ett strå vassare.

Den här säsongen tog det roliga slut redan i åttondelsfinalen för Felix Olsson och hans Tingsryd. Men till nästa säsong med SSK är han fast besluten om att ha en längre säsong. 

– Att få spela slutspel är ju det man tränar för varje dag. Det är ju det man spelar för, man vill uppleva de matcherna och gå så långt man kan. Det är också en anledning till att jag valde Södertälje för de har varit högt upp i tabellen och spelat slutspel. Vi fick testa på det i Tingsryd lite nu och det gav mersmak, det är den hockeyn man vill spela.
– Alla spelare i Allsvenskan drömmer nog om att göra den resan för att gå upp till SHL. Det är en lång väg och hårt slit som krävs för att ta sig dit och jag ser fram emot ett ta mig an den utmaningen med Södertälje, avslutar Felix Olsson.


TV: Jonathan Hedström i Wikegård VS

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan