Robert Kimby.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

”Innerst inne visste jag att det var här jag skulle landa”

Tanken att lämna ishockeyn för en civil karriär tog sig in i huvudet.
Då visste Robert Kimby att han förr, snarare än senare, skulle lämna sporten.
I förrgår kom beskedet att den 36-årige huvudtränaren lämnar Almtuna.
– Jag vill lära mig nya saker och på så sätt hitta ett lugn i mig själv, säger Kimby till hockeysverige.se.

Efter att ha fört Almtuna till en åttondelsfinal och precis avslutat sin första säsong som huvudtränare i Hockeyallsvenskan kom i tisdags det högst oväntade beskedet:

Robert Kimby hoppar av sitt huvudtränaruppdrag i Uppsalaklubben – trots ett år kvar på kontraktet.

– Jag har helt enkelt landat i att jag vill pröva på någonting annat, konstaterar Kimby.
– Hockeybranschen är väldigt speciell och jag vill hitta ett annat typ av lugn i tillvaron just nu. Jag vill utmana mig själv på andra sätt. Jag förstår att det blir lite… Jag hade ju kontrakt ett år till och beskedet kom ganska plötsligt.
– Det är klart att det är tråkigt att kliva bort från hockeyn, men för mig är det inte större än att jag bara vill göra någonting annat. Jag har ändå hållit på med hockey ganska länge nu som spelare och ledare och till slut kommer man till en punkt där man måste bestämma sig. För mig, just nu, känns det här som rätt väg att gå.

Har det varit ett tufft beslut att fatta, att lämna ishockeyn?
– Både ja och nej. Det är alltid ett tufft beslut att kliva ifrån något man har hållit på med länge, men jag fungerar på det sättet att om tanken eller känslan dyker upp i skallen så vet jag någonstans att det nog inte finns någon återvändo. Innerst inne visste jag att det var här jag skulle landa. Sen fick det ta den tid det fick ta, men det känns bra just nu.
– Jag har fått jättebra uppbackning från Almtuna och hela den biten. Det har varit mycket samtal de senaste dagarna, men nu ser jag framemot nästa del av mitt liv. Även om jag gjort lite annat vid sidan av hockeyn tidigare så blir nu detta första gången som jag på riktigt ska lägga tiden helhjärtat på något annat än hockeyn.

Robert Kimby.

Robert Kimby. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

HOCKEY I HUVUDET - KONSTANT  

36-åringen är tydlig med att beslutet inte är något han fattat över en natt. Samtidigt har tankarna inte heller distraherat honom under säsongen, men han medger att tanken om en civil karriär i stället för ytterligare en säsong på den hockeyallsvenska tränarbänken funnits ”de senaste månaderna”.

– Hockeybranschen är underbar på många sätt, men den är som sagt väldigt speciell. Men just nu tror jag att jag kommer att trivas väldigt bra med att ”lägga bort” den delen av huvudet som jag haft påkopplad så pass länge. Jag vill lära mig nya saker och på så vis hitta ett lugn i mig själv. Jag vill lägga mycket tid på familjen nu.

Inom hockeybranschen lever både spelare och tränare under en konstant press och stress. Att vara ständigt påkopplad är en del av jobbet som tränare, något nu Kimby ser framemot att slippa.

– Så är det absolut. Som sagt; Branschen är underbar – men speciell. Oavsett om man själv inte har träning eller match så tittar man på motståndare, samlar information, man vill vara uppdaterad. Sen har alla lag, och så även jag, grymma medarbetare som tränarkollegor och sportchefer som tar en extremt stor del av arbetet. Men man själv är alltid påkopplad. Så det ska bli skönt slippa.
– Men det är inte bara att knäppa med fingrarna, heller. Därför har det varit viktigt för mig att ta beslutet nu och ge det hela tid. Jag förstår att det inte kommer att gå att bara släppa hockeyn helt och tro att jag från och med i morgon kommer att vara en ny människa. Det kommer att vara en process. Jag behöver göra det här nu innan jag känner att ”fan, det här blev ju värdelöst”. Jag vill lämna hockeyn när jag fortfarande har en glädje till sporten. Och jag ser verkligen framemot att testa någonting nytt. Det blir en ny utmaning för mig.

"DET FÅR BLI VAD DET BLIR, HELT ENKELT"  

Bakom sig har Robert Kimby en mångt och mycket framgångsrik debutsäsong som huvudtränare i Hockeyallsvenskan. 36-åringen lyckades ta Almtuna till en tiondeplats i grundserien, med fem poäng ner till elfteplacerade Vita Hästen.

Tiondeplatsen gav Almtuna en plats i den hockeyallsvenska åttondelsfinalen, där Västerås i slutändan kunde dra det längsta strået efter att ha vunnit två täta matcher.

–  Jag har fått avsluta med ett fantastiskt bra år i Almtuna och haft många väldigt bra år inom hockeyn. Är det så att det inte blir något mer i framtiden så är jag nöjd, är det så att det blir något framöver så får jag ta det då. Men just nu vill jag ta ett steg tillbaka och lägga ner min tid och skäl på att skapa mig en annan karriär.

Robert Kimby.

Robert Kimby. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Ja, vad är det för karriär, då?
– Jag vet vad jag ska syssla med härnäst, men det är väl inte jätteviktigt, just vad jag ska göra. Det viktiga är att jag får till den här förändringen och får pröva på någonting annat. Förhoppningsvis kan jag nu skaffa mig en civil karriär där jag får växa och fortsätta utvecklas hela tiden.

Du är bara 36 år gammal och har ett långt arbetsliv framför dig. Kan du tänka dig att återvända till hockeyn någon gång framöver?
– Det är klart att man aldrig ska dra något streck över någonting, så är det väl i livet generellt också. Men jag tänker inte så mycket på framtiden, utan jag tänker bara på vad som ska hända nu. Jag kommer ge mig in i nästa fas av mitt liv med full kraft och det som händer framöver händer.
– Jag kommer absolut inte stänga några dörrar, men det är inte heller så att jag kommer gå runt och tänka: ”Jo, men om någonting dyker upp så kommer jag ta det”. Det får bli vad det blir, helt enkelt. Nu ser jag bara framemot utmaningen att få testa på något annat här i livet.


TV: Luleåtränaren Thomas "Bulan" Berglund i "Wikegård vs."

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Latvia U20 - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten