Robert Kimby.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

”Innerst inne visste jag att det var här jag skulle landa”

ANNONS
Tanken att lämna ishockeyn för en civil karriär tog sig in i huvudet.
Då visste Robert Kimby att han förr, snarare än senare, skulle lämna sporten.
I förrgår kom beskedet att den 36-årige huvudtränaren lämnar Almtuna.
– Jag vill lära mig nya saker och på så sätt hitta ett lugn i mig själv, säger Kimby till hockeysverige.se.

Efter att ha fört Almtuna till en åttondelsfinal och precis avslutat sin första säsong som huvudtränare i Hockeyallsvenskan kom i tisdags det högst oväntade beskedet:

Robert Kimby hoppar av sitt huvudtränaruppdrag i Uppsalaklubben – trots ett år kvar på kontraktet.

– Jag har helt enkelt landat i att jag vill pröva på någonting annat, konstaterar Kimby.
– Hockeybranschen är väldigt speciell och jag vill hitta ett annat typ av lugn i tillvaron just nu. Jag vill utmana mig själv på andra sätt. Jag förstår att det blir lite… Jag hade ju kontrakt ett år till och beskedet kom ganska plötsligt.
– Det är klart att det är tråkigt att kliva bort från hockeyn, men för mig är det inte större än att jag bara vill göra någonting annat. Jag har ändå hållit på med hockey ganska länge nu som spelare och ledare och till slut kommer man till en punkt där man måste bestämma sig. För mig, just nu, känns det här som rätt väg att gå.

Har det varit ett tufft beslut att fatta, att lämna ishockeyn?
– Både ja och nej. Det är alltid ett tufft beslut att kliva ifrån något man har hållit på med länge, men jag fungerar på det sättet att om tanken eller känslan dyker upp i skallen så vet jag någonstans att det nog inte finns någon återvändo. Innerst inne visste jag att det var här jag skulle landa. Sen fick det ta den tid det fick ta, men det känns bra just nu.
– Jag har fått jättebra uppbackning från Almtuna och hela den biten. Det har varit mycket samtal de senaste dagarna, men nu ser jag framemot nästa del av mitt liv. Även om jag gjort lite annat vid sidan av hockeyn tidigare så blir nu detta första gången som jag på riktigt ska lägga tiden helhjärtat på något annat än hockeyn.

Robert Kimby.

Robert Kimby. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

HOCKEY I HUVUDET - KONSTANT  

36-åringen är tydlig med att beslutet inte är något han fattat över en natt. Samtidigt har tankarna inte heller distraherat honom under säsongen, men han medger att tanken om en civil karriär i stället för ytterligare en säsong på den hockeyallsvenska tränarbänken funnits ”de senaste månaderna”.

– Hockeybranschen är underbar på många sätt, men den är som sagt väldigt speciell. Men just nu tror jag att jag kommer att trivas väldigt bra med att ”lägga bort” den delen av huvudet som jag haft påkopplad så pass länge. Jag vill lära mig nya saker och på så vis hitta ett lugn i mig själv. Jag vill lägga mycket tid på familjen nu.

Inom hockeybranschen lever både spelare och tränare under en konstant press och stress. Att vara ständigt påkopplad är en del av jobbet som tränare, något nu Kimby ser framemot att slippa.

– Så är det absolut. Som sagt; Branschen är underbar – men speciell. Oavsett om man själv inte har träning eller match så tittar man på motståndare, samlar information, man vill vara uppdaterad. Sen har alla lag, och så även jag, grymma medarbetare som tränarkollegor och sportchefer som tar en extremt stor del av arbetet. Men man själv är alltid påkopplad. Så det ska bli skönt slippa.
– Men det är inte bara att knäppa med fingrarna, heller. Därför har det varit viktigt för mig att ta beslutet nu och ge det hela tid. Jag förstår att det inte kommer att gå att bara släppa hockeyn helt och tro att jag från och med i morgon kommer att vara en ny människa. Det kommer att vara en process. Jag behöver göra det här nu innan jag känner att ”fan, det här blev ju värdelöst”. Jag vill lämna hockeyn när jag fortfarande har en glädje till sporten. Och jag ser verkligen framemot att testa någonting nytt. Det blir en ny utmaning för mig.

"DET FÅR BLI VAD DET BLIR, HELT ENKELT"  

Bakom sig har Robert Kimby en mångt och mycket framgångsrik debutsäsong som huvudtränare i Hockeyallsvenskan. 36-åringen lyckades ta Almtuna till en tiondeplats i grundserien, med fem poäng ner till elfteplacerade Vita Hästen.

Tiondeplatsen gav Almtuna en plats i den hockeyallsvenska åttondelsfinalen, där Västerås i slutändan kunde dra det längsta strået efter att ha vunnit två täta matcher.

–  Jag har fått avsluta med ett fantastiskt bra år i Almtuna och haft många väldigt bra år inom hockeyn. Är det så att det inte blir något mer i framtiden så är jag nöjd, är det så att det blir något framöver så får jag ta det då. Men just nu vill jag ta ett steg tillbaka och lägga ner min tid och skäl på att skapa mig en annan karriär.

Robert Kimby.

Robert Kimby. Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Ja, vad är det för karriär, då?
– Jag vet vad jag ska syssla med härnäst, men det är väl inte jätteviktigt, just vad jag ska göra. Det viktiga är att jag får till den här förändringen och får pröva på någonting annat. Förhoppningsvis kan jag nu skaffa mig en civil karriär där jag får växa och fortsätta utvecklas hela tiden.

Du är bara 36 år gammal och har ett långt arbetsliv framför dig. Kan du tänka dig att återvända till hockeyn någon gång framöver?
– Det är klart att man aldrig ska dra något streck över någonting, så är det väl i livet generellt också. Men jag tänker inte så mycket på framtiden, utan jag tänker bara på vad som ska hända nu. Jag kommer ge mig in i nästa fas av mitt liv med full kraft och det som händer framöver händer.
– Jag kommer absolut inte stänga några dörrar, men det är inte heller så att jag kommer gå runt och tänka: ”Jo, men om någonting dyker upp så kommer jag ta det”. Det får bli vad det blir, helt enkelt. Nu ser jag bara framemot utmaningen att få testa på något annat här i livet.


TV: Luleåtränaren Thomas "Bulan" Berglund i "Wikegård vs."

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch