MODO 100 ÅR
Modo firar SM-guldet 1979.
Foto: Bildbyrån
Modo Hockey

Modo 100 år – så minns hjältarna SM-guldet 1979

27 mars 1921 bildades det som idag är Modo HK. Då hette klubben Alfredshems IK. 1963 blev det Modo AIK och 1987 blev det Modo HK. Lite kul anekdot är ändå att Markus Näslund spelade i tröja 19 Peter Forsbergs i nummer 21. Alltså 1921.
Idag fyller Modo 100 år och för att hylla klubben publicerar vi här en artikel om klubbens första SM-guld, vilket bärgades redan 1979.   

Inför säsongen 1977/78 tog Tommy Sandlin över som tränare i Modo AIK. Till sin hjälp hade han tidigare storspelaren Karl-Sören Hedlund. Det blev en okej säsong där laget tog sig till semifinal, men där blivande SM-guldvinnarna blev för starka.

Trots allt hade folket i Örnsköldsvik börjat vädra morgonluft. Inför säsongen 1978/79 värvade Modo backen Hannu Niemi från finska Ässät. På forwardssidan anslöt Malte Steen från Timrå. Dessutom fick juniormålvakten Tomas Byberg chansen under ett antal matcher. 

I övrigt hade samtliga spelare spelat för Modo även säsongen dessförinnan.

VANN GRUNDSERIEN

Modo gick vinnande genom grundserien och hade hela nio poäng ner till Färjestad. Sune Ödling vann elitseriens målvaktsliga före Christer Abris medan Per Lundqvist blev lagets bästa poängplockare med 31 mål (bäst i elitserien) och totalt 39 poäng på 35 matcher. På det slutade han fyra i hela elitseriens poängliga efter Anders Kallur Djurgården (46 poäng), Mats Åhlberg Leksand (43 poäng) och Göran Lindblom Skellefteå (40 poäng).

I semifinalserien, som spelades i bäst av tre matcher, ställdes Modo mot Leksand. Första mötet vann Leksand med 4-1. Match två, som spelades i Leksand, vann Modo med 4-3. Ulf Thors avgjorde med fyra minuter kvar av sista perioden. Tredje matchen, som spelades på Johanneshov, stod 3-3, inför tredje perioden. Sedan gör Tommy Själlin 4-3 och Ulf Thors 5-3 till Leksandstränarens stora ilska… på domarna. ”Det var tre pryoelever som dömde”, var hans omdöme om domare Kjell Gradin och hans båda linjemän.

I finalen väntade så Djurgården som i sin tur slagit ut Färjestad i semifinal. Modo hade då lagt 289 träningstillfällen bakom sig sedan säsongsstarten den 4:e april då barmarksträningen drog igång. Nu hade laget nått sitt mål, SM-final.

Första matchen blev en rejäl drabbning med en rad utvisningar. Djurgården vann matchen med 6.4 efter det att både Sören Johansson och Mats Waltin gjort två mål var. Vad värre var så blev lagets stora spelare, förra Modo-spelaren Anders Kallur, skadad och kunde inte spela mer den säsongen.

Andra mötet vinner Modo med samma siffror. Djurgården ledde inför andra perioden med 4-3, men Lasse Molin, Per Lundqvist och Tommy Själin såg till att vända matchen till Modo-vinst.

Tredje matchen kom att spelas på Scandinavium där tidigare Tingsryd-spelaren, Lars Henriksson, klev in som domare. Datumet var den 27:e mars 1979. Alltså för exakt 42 år sedan.

AVGJORDES I SCANDINAVIUM

Hockeysverige.se har genom OLD SCHOOL HOCKEY sammanställt några av Modospelarnas minnen från matchen i Scandinavium och finalspelet.

Jan Eriksson.

Jan Eriksson. Foto: Bildbyrån

Jan Eriksson:

– Jag spelade mycket med Hannu Niemi men även med Janne Nyman den säsongen. Jag tror att vi var tredje backpar. Sture (Andersson) och (Robert) Frestadius var ett. Sedan har jag för mig att Tomas Jonsson och Ulf Ingvarsson var i det andra backparet.
– Mot Leksand var vi riktigt illa ute. Den avgörande matchen spelades i Stockholm (Johanneshov). Vi började hemma. Sedan åkte vi till Leksand så ”kallingarna” tog nog slut eftersom vi sedan skulle vidare till Stockholm. Veckan blev jättelång i och med att vi vann mötet i Leksand.
– Sedan torskade vi borta först (6-4). Jag gjorde nog ett mål i den matchen (3-1 framspelad av Per Lundqvist). Sedan får Djurgården Anders Kallur skadad, men dom hade ändå ett jättebra lag. Det var jämt och spännande, men framförallt var det oerhört stort att vara i en SM-final.
– I Scandinavium var det rena ruset. Mikkos (Leinonen) femma (Sture Andersson, Robert Frestadius, Ulf Norberg och Tommy Själin), den femman hade verkligen allt och var helt otrolig i den matchen. Jag tror att dom gjorde fem av åtta mål.

Tomas Jonsson.

Tomas Jonsson. Foto: Bildbyrån

Utvisningarna duggar tätt i finalserien och i slutet av tredje finalen åker Jan Eriksson på en tuff och onödig smäll.

– Jag var inne sista sekunderna av den matchen. Det blir en långpuck och då kommer någon och smäller mig precis då slutsignalen går. Nyckelbenet ryker. Jag kunde vara med och glädjas med killarna men jag minns att axeln hängde och slängde och att det gjorde väldigt ont.

Tomas Jonsson:

– Den största anledningen till att vi vann SM det året var att vi tränade kopiöst hårt under Sandlins ledning. Sedan hade vi Sune Ödling i målet som gjorde en grymt bra säsong. Vi hade även en finsk landslagsman som heter Mikko Leinonen och som avgjorde flera viktiga matcher åt oss.
– Året därpå gick det sämre för Modo. Vi missade slutspelet och var till och med nära att hamna i kvalserien. Varför har jag inget bra svar på men det kan kanske ha handlat om att vi blev lite nöjda med att vi vunnit guldsäsongen dessförinnan. En liknande reaktion som Modo verkar ha haft efter guldet 2007.

Lars Molin firar ett mål i SM-finalserien mot Djurgården.

Lars Molin firar ett mål i SM-finalserien mot Djurgården. Foto: Bildbyrån

Lars Molin:

– Tommy (Sandlin) kom till oss redan 1977 och hade några år på sig att bygga upp det lag som senare skulle vinna guld. Han införde ett helt annat tänkande i hela föreningen vad det gäller träningsmetoder och inställningar. ”Kabben” Berglund, som var 22 år i föreningen som tränare, och Sandlin är nog dom två enskilt viktigaste ledarna som funnits i Modo när det gäller att utveckla hockeyn. Tommy Sandlin är nog också den bästa tränare jag har haft under mina år som spelare.

SM-guldåret kom väl att bli ditt stora genombrott om jag inte missminner mig?
– Jag skulle nog vilja säga att säsongen innan var mitt genombrott, då jag bland annat togs ut till spel i Vikingarna (B-landslaget).

Många säger att Sune Ödlings målvaktsspel i slutspelet är kanske det bästa som presterats i ett slutspel. Vad betydde han för lagets framgångar?
– Sune var som en vägg i slutspelet, säger Molin med ett leende och fortsätter:
– Samtidigt tror jag att vi bara förlorade totalt sju matcher under hela säsongen och Sune liksom försvarsspelet var bra hela året.

Hur firades guldet på natten i Göteborg (avgörande matchen spelades i Scandinavium)?
– Det var festligt och det blev väldigt sent (Skratt), men vi var flera killar som skulle med flyg till Tre Kronors samling redan tidigt morgonen efter så det blev förhållandevis lugnt firande för oss i alla fall.

Mikko Leinonen:

Under Modos guldår 1979 spelade Mikko Leinonen i kanske seriens bästa kedja. Som kedjekamrater hade han Ulf ”Nubben” Norberg och Tommy Själin. Vilket blev en av nycklarna till att Modo gick till final där man slog Djurgården med 2-1 i matcher.

– Vi tre spelade ganska mycket ihop, men anledningen till att vi vann var, tycker jag, att Tommy Sandlin fick oss att komma ihop som en grupp där alla ville vinna och trodde på att vi kunde vinna mästerskapet i Sverige. Vi var även ganska bra redan 1978, men då gick vi inte till final.
– Sandlin var väldigt krävande och ställde stora krav på oss killar på träningarna. Man ska också komma ihåg att det var väldigt många talangfulla spelare i Modo vid den här tiden. Så det gällde att få femmorna att spela ihop och göra sakerna som alla visste att man måste göra för att vinna.
– Vi hade en bra målvakt i Sune Ödling, Limpan (Roger Lindström) var också viktig. Dessutom hade vi Tomas Jonsson som då fortfarande var en ung kille. Även Hannu Niemi från Finland var med. Hade man kunnat fortsätta hålla ihop det här laget tror jag att man hade kunnat vinna mer, men det var många som slutade i Modo vid den här tiden.
– Djurgården hade ett mycket bra lag med ”Myggan” Wallin, Bosse Berglund och dom här. Trots allt hade vi ett överläge på Djurgården hela tiden. Vi hade haft underläge i många matcher redan innan finalerna som vi vänt. Vi visste att om vi bara spelar på det sättet som vi hade tränat på så vinner vi.
– Det var ganska lätt i finalerna när alla vet vad man ska göra och då gör det samtidigt tillsammans. Då blir det kul att spela och det tror jag var anledningen till att det gick som det gick mot Djurgården.

Modo firar SM-guldet 1979.

Modo firar SM-guldet 1979. Foto: Bildbyrån

Hur var festen i Göteborg den kvällen?
– Jag tror alla vara ganska nöjda med hur säsongen avslutades i Göteborg. Det hade varit kul att få vinna i ”Ö-vik”, men vi hade kul i Göteborg också, skrattar Leinonen.
– Det här var första gången Modo vann guld och jag är mycket glad att fått vara med i det första guldlaget. Jag tror också att det här guldet var viktigt för staden eftersom man hade gjort mycket jobb på ungdomssidan. Det är alltid lättare att vara ungdomsledare i en vinnande förening.

BLEV MATCHVINNARE I FINALEN

Det så kallade matchvinnande målet i finalen, som kom att betyda 3-2 till Modo stod Mikko Leinonen för.

– Jag tror att det var en tre mot ett, men någon gång måste man också skjuta. Det var en djurgårdsförsvarare mellan mig och målet vilket hjälpte mig lite eftersom målvakten (Peder Nilsson) inte såg skottet. Det var en mycket spännande match och det var tillfälligheterna som avgjorde. Vi hade en del tur också, men turen kommer inte av sig själv utan du måste förtjäna den.

Leif R Carlsson:

– Vi köpte Tommys idéer. Han kom till Modo från att ha vunnit guld med Brynäs och det fanns inget annat mål för honom än att vinna även med Modo. Vi förstod att följer vi honom som vet hur läget är så kan det gå bra.
– Då var en ökad träningsdos en framgångsfaktor. Det är inte lika viktigt idag eftersom alla lag tränar lika mycket. Bara det här att vi tränade mest och bäst av alla lagen gjorde att vi i sista perioden kunde gå ifrån och vinna matcher.
– Trots Tommys taktik och snack var det ändå den här träningsmängden som var nyckeln i hans framgång.

Ulf Thors bär upp pucken framför Lars Nyberg och Leif R Carlsson.

Ulf Thors bär upp pucken framför Lars Nyberg och Leif R Carlsson. Foto: Bildbyrån

Och hur gick det i Scandinavium för 42 år sedan? Jo, Djurgården ledde den avgörande finalen med 1-0 och 2-1, men Modo vann till slut med hela 8-3 efter mål i tur och ordning av Sture Andersson, Tommy Själin, Mikko Leinonen, Tomas Jonsson, Ulf Norberg, Assar Lundgren, Robert Frestadius och Roger Lindström.

FAKTA

Modos guldlag 1979

  • Målvakter: Peter Holmqvist, Sune Ödling, Tomas Byberg
  • Backar: Robert Frestadius, Sture Andersson, Jan Eriksson, Tomas Jonsson, Hannu Niemi, Ulf Ingvarsson, Jan Nyman
  • Forwards: Malte Steen, Per Lundqvist, Lars Molin, Mikko Leinonen, Ulf Thors, Roger Lindström, Tommy Själin, Ulf Norberg, Assar Lundgren, Lars Nyberg, Leif R Carlsson, Ulf Hansson, Per Nilsson
  • Tränare: Tommy Sandlin och Karl-Sören Hedlund
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten