Daniel Sylwander och hans Modo har haft en tung säsong.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

”Det händer väl ytterst sällan i hockeyvärlden”

ANNONS

Ambitionen var att hamna topp-6 och kunna vara med i kampen om en SHL-plats. Det blev dock tvärtom för Modo Hockey där det mesta har handlat om sparkade tränare, hot mot sportchefen och kaptensbyte. In i det sista fick man kämpa för att ens hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan.
– Jag tror att det varit många hjärnspöken som gått runt i laget, säger Daniel Sylwander till hockeysverige.se.

Utanför fönstret piskar snön och de starka vindarna får träden att nästan ge vika. Det är lätt att dra den jämförelsen till Modo Hockey säsongen 2020/21. Den har nämligen varit allt annat än lugn och harmonisk. 

– Turbulent kan man väl börja med. Tränare som gick till höger och vänster. Sen ett spel som har hackat, minst sagt. Det har varit höga toppar men extremt djupa dalar också. En besvikelse såklart, det går inte att sticka under stol med. Vi hade ju siktat på att ligga högre upp men det lyckades vi inte med eftersom vi inte spelat tillräckligt bra, säger lagkaptenen Daniel Sylwander till hockeysverige.se.

En vanlig syn för Modo denna säsong.

En vanlig syn för Modo denna säsong. Foto: Daniel Eriksson / Bildbyrån


Ja, säsongen hann knappt starta innan många talade om kris i Modo. Efter nio omgångar hade laget bara tagit två segrar. Då valde Ville Nieminen, som sent hade ersatt Björn Hellkvist efter dennes uppmärksammade sorti, att avgå som tränare. 

Om vi börjar inledningsvis. Vad gick ni in med för tankar och mål inför säsongen?

– Vi skulle ligga topp-6 i alla fall. Även med den inledningen vi hade så hade vi ändå förhoppningar på det. Trots att det var nästan en helt nytt lag som Glader (Fredrik) fick bygga. Det var inte lätt att få ihop alla nya spelare, jag tror det kan ha varit 18 stycken. Sen var det också ett spelsystem som vi inte riktigt förstod oss på helt och hållet.

Vad var svårt där?

– Tränarna ville väl inte riktigt samma sak. Ville Nieminen ville spela lite annorlunda mot i fjol och så som vi ville spela förra året ville de andra tränarna spela. Det blev lite miss i kommunaktionen och då blev det svårt för oss spelare att veta hur vi ska spela, säger Sylwander och tillägger:

– Men sen kan vi inte skylla allt på det. Det är ju vi spelare som i slutändan inte har spelat tillräckligt bra.

Ville Nieminen lämnade sitt uppdrag som Modotränare efter bara nio matcher.

Nieminen lämnade sitt uppdrag efter bara nio matcher. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån


"HAR VARIT OMTUMLANDE"

Ersättare till Nieminen blev Pär Styf och Urban Omark. Till en början såg också tränarbytet ut att ge resultat när man vann två raka matcher. Men ju längre säsongen gick, desto tydligare blev det att Modo inte skulle kunna vara och utmana i toppen. Det ledde också till att Styf och Omark fick lämna sin uppdrag i februari. 

In kom Magnus Sundquist som alltså blev det tredje tränarvalet under säsongen.

– Det har varit omtumlande. Det är inget jag har varit med om tidigare. Jag vet inte, men det händer väl ytterst sällan i hockeyvärlden överhuvudtaget att det byts tränare så mycket varje säsong. Det är klart att det påverkar gruppen. Men alla tränare har verkligen försökt ge sitt allt för att få gruppen att prestera. Pär och ”Robban” gjorde verkligen allt för att få in en tro i truppen men lyckades inte. Till slut lyckades ”Sunken” ändra lite i försvarsspelet som har gett resultat.

Till slut lyckades Modo reda ut saker och ting men det satt riktigt långt inne. Förra helgen säkrades kontraktet efter en storseger mot Björklöven, med fem omgångar kvar. Det är dock tydligt att säsongen har tagit hårt på laget. 

– Det har varit frustrerande såklart. Det är mer nu på slutet när man såg att de andra lagen kom närmare och närmare. Det blev en press inombords och man kände lite ångest att: ”fan, ska vi göra ett så stort fiasko att vi spelar ner Modo i division 1?". Jag tror att det var många hjärnspöken som gick runt i laget och många som greppade klubban lite hårdare.

När under säsongen kände du att det kunde bli riktigt jobbigt?

– Svårt att säga. Jag har varit med om tyngre perioder i seriespel med Rögle där vi förlorade 12,13 matcher i rad. Här har vi ändå lyckats hålla det nere någorlunda. Men trots allt har man inte riktigt känt att vi inte var riktigt nära att vinna vissa matcher som vi trodde att vi skulle kunna lösa.

Hur orolig var du?

– Det var väl egentligen inte förrän när Väsby vann mot Kristianstad och det blev fyra poäng mellan oss nu på slutet. Men när vi väl vann den där matchen borta mot ”Löven” så gav det extra mod i gruppen och det släppte mycket i hela laget, även hos tränarna.

Magnus Sundquist har fått ordning på Modo.

Magnus Sundquist har fått ordning på Modo. Foto: Johan Löf / Bildbyrån


BLEV LAGKAPTEN UNDER SÄSONGEN

Ytterligare en ändring som skedde under säsongen var att Daniel Sylwander tog över som lagkapten i mitten av januari. 

– Jag tackade ja direkt. Det var bara att de fick ta det först med Brendan (Mikkelson) att han accepterade det. Annars hade jag inte gjort det. Det var ett självklart val för mig och en stor ära att bli tillfrågad. Sen har inget förändrat mig själ så mycket i omklädningsrummet och sådär. Man har blivit tillfrågad av en anledning, för den man är och så ska man inte försöka vara någon annan, säger han och fortsätter:

– Jag vill bidra med att hårt jobb lönar sig. Jag är inte den mest fancy spelaren men jag sätter stort stolthet i det hårda arbetet och att ta sig in där det gör lite ont.

Till slut räckte alltså spelet till att i alla fall säkra nytt kontrakt till nästa säsong. Magnus Sundquist har fått lite ordning på laget och man har just nu fyra raka segrar, något som är viktigt att ta med sin inför nästa säsong.

– Det är ju roligare att vinna än att förlora och samtidigt visa upp lite stolhet mot klubben och supportrarna, att vi kan vinna matcher. Vi försöker bygga upp lite ny tro inför framtiden. 

Det ser också ut att bli just Sundquist som enligt rapporter har erbjudits ett nytt kontrakt av Modo. Något som välkomnas av Sylwander.

– Jätteroligt att han blir tillfrågad i så fall. Jag tycker han är en väldigt bra tränare och en bra människa som sprider mycket glädje. Sen har han höga krav på allt och alla. 

"DET LILLA MAN FÅR GLÄDJAS ÅT"  

Sylwander menar också att det är viktigt att få saker klart i tid.

– Jag tror för Modo som klubb och för alla inblandade att det är väldigt viktigt att det klart så tidigt som möjligt för att alla ska kunna slappna av inför nästa säsong. Nu dröjde det lite i fjol men det berodde på andra omständigheter.

Modo har i alla fall avslutat positivt.

Modo har i alla fall avslutat positivt. Foto: Johan Löf/Bildbyrån


Fullt förståeligt finns det inte mycket positivt att ta med sig från denna säsong. Men en som faktiskt har levererat och slagit sitt tidigare poängbästa är just Daniel Sylwander. 28-åringen svarade för 20 poäng i fjol. I år, med en omgång kvar står han på 27 poäng (16+11).

– Det har varit kul faktiskt. Jag har lyckats slå mitt målrekord med råge. Det är kul att få bidra och något som man alltid vill. Även fast det inte är prio ett för mig sett till vad man förväntar sig från alla spelare. Sen vet jag att jag har kunnat producera men att målproduktionen skulle bli så hög som den bivit, säger han och fortsätter:

– Det är väl den enda ljusa delen på den här säsongen som jag kan se för mig själv. Det är väl det lilla man får glädja sig åt, plus att vi lyckats säkra kontraktet till sist. 

Nu när den här tunga säsongen snart är över. Vad är det första du gör du?

– Då ska jag hem till Skåne och familjen och spela golf. De öppnar inte här Örnsköldsvik förrän i juni så man får passa på när man är nere i södra Sverige. De öppnade en golfsimulator här nyss och då kom suget direkt. Man får lite annat att tänka på när man spelar golf. Det är avkopplande och man går runt och ljuger lite med polarna, avslutar han. 


Platsar Erik Karlsson i en svensk OS-trupp?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM