Djurgården fyller idag 130 år.
Foto: Bildbyrån
Tidernas All-Star Team

RÖNNKVIST: Djurgårdens IF 130 år – alla tiders All-Star Team

ANNONS

Idag firar Djurgårdens IF 130 år. I och med det tar vi en titt på Ronnie Rönnkvists historiska All-Star Team för klubben.

Att Djurgården är mesta mästarna inom ishockeyn rådet inget tvivel om. Sedan första SM-guldet 1926 har klubben vunnit inte mindre än 16 guld. Lägg därtill damernas SM-guld 2017. Mitt personliga första minne av Djurgården är att min pappa, Börje, jobbade tillsammans med backen Billy Sundström på Honeywell i Sätra. Jag upplevde då Sundström som en tyst norrlänning som spelat tillsammans med bröderna Salming i Kiruna AIF.

Det har vimlat av starka profiler i laget genom åren och precis som med Brynäs är det nästan en omöjlig uppgift att plocka ut ett All Star team. Utanför mitt lag hittar vi spelare som Hans ”Tjalle” Mild, Yngve Johansson, bröderna Stig och Hans Tvilling, Charles Berglund, Tommy Mörth, Jens Öhling, Mikael Johansson, Nichlas Falk, Johan Garpenlöv, Mats Waltin, Anders Hedberg, Kristofer OttossonMikael Tellqvist, Mats Sundin, Gabriel Landeskog med flera. De två sistnämnda har trots allt inte spelat speciellt mycket i Djurgården.

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Djurgården, med en ”runner-up” på varje position ska se ut enligt följande:

Målvakt:

Tommy Söderström
Kom från Älta där ett av hans första minnen från hockeyn var då han fick ta emot ett pris av Lasse Berghagen. A-lagsdebuterade 1989. Totalt blev det sex säsonger i Djurgårdströjan där han hann bli svensk mästare inte mindre än tre gånger. Gjorde även fem säsonger i NHL. Blev stor VM-guldhjälte 1992 i Prag, men var även med och vann VM-guld 1991 i Åbo. Inte bara en stor hockeyspelare utan även en skön profil vid sidan av. 

Runner-up: Rolf Ridderwall

Tommy Söderström.Tommy Söderström.Foto: Peter Krüeger/Bildbyrån

Backar:

Roland Stoltz
Denne legendar hade rykte om sig att inte vara så snabb på skridskorna, vilket kanske inte var hela sanningen. Han läste spelet extremt bra och var ofta före i tanken. Bildade backpar under många år med bästa vännen Lasse Björn. Var efter karriären uppskattad expertkommentator tillsammans med Lars-Gunnar Björklund då det vankades VM. Totalt vann ”Rolle” sex SM-guld och två VM-guld. Roland Stoltz avled 2001.

Thomas Eriksson
Var en spelare som verkligen förstod vad innebörden i ordet ”Järnkamin” betydde. Slog igenom tillsammans med spelare så som Håkan Södergren och Tommy Mörth i mitten av 1970-talet. Debuten gjorde han faktiskt då Djurgården låg i gamla division 1 säsongen 1976/77. Under fem säsonger var han dessutom lagkapten i klubben. Thomas Eriksson vann till slut fyra SM-guld med Djurgården. Det var nog även mer än en gång som han vann klubbens interna utvisningsliga.  

Runner-Up: Lasse Björn

Thomas Eriksson.Thomas Eriksson efter SM-guldet 1990.Foto: Bildbyrån

Forwards:

Björn Palmqvist
Han visade verkligen vad skåpet skulle stå i Djurgården under delar av 1960- och 70-talet. På det sätt han drev på sitt lag är det nog få andra som gjort. Björn Palmqvist var den här lite småtjuriga norrlänningen (Bjästa) som verkligen såg att representera klubbmärket som någon väldigt speciellt. Helt oöm mot sig själv, men även mot sina motståndare. Dessutom spelade han 164 A-landskamper.

Sven Tumba
Eller Tumba-Johansson som han kallades innan han lade sig till med Tumba som efternamn. Fågelskådaren som inledde sin hockeybana i Viggbyholm är en av svensk hockeys starkaste profiler genom alla tider, men framförallt var han en fantastisk hockeyspelare offensivt. Rolle Stoltz och Lasse Björn brukade skämtsamt säga att det tuffaste motståndet dom kunde möta var då Tumba var i egen zon. Han kom till Djurgården 1949 och spelade sin sista säsong i klubben 1966. ”Nenne” vann nio SM-guld och tre VM-guld. Sven Tumba gick ur tiden 2011.

Kent Nilsson
Det går inte att blunda för att Djurgården har haft denna magiker och artist i sina led. Han gjorde totalt fem A-lagssäsonger i Djurgården och utsågs till Sveriges bästa spelare (Guldpucken) 1989. ”Mr Magic” blev även svensk mästare med Djurgården vid ett tillfälle. Han har dessutom vunnit Stanley Cup och Avco Cup (WHA). Gjorde 94 A-landskamper, men fick aldrig chansen att bli världsmästare. Pappa Åke Nilsson var för övrigt materialförvaltare i Djurgården under många år och sonen Robert spelade i klubben under en säsong. 

Runner-Up: Håkan Södergren

Kent Nilsson.Kent Nilsson.Foto: Bildbyrån

Den här artikeln handlar om: