Morgan Johansson gillar att döma Dick Axelsson.
Foto: Bildbyrån (Montage)
SHL

"Tycker det är skoj med Dick Axelsson - gillar att döma honom"

ANNONS
Domarlegendaren Morgan Johansson lägger pipan på hyllan. För hockeysverige.se berättar han om karriären - som innefattat över 900 matcher i Sveriges högstaliga och har innehållit både stora höjdpunkter och tuffa misstag.

– Jag hade en kvartsfinal mellan Brynäs och Frölunda där jag gjorde ett fatalt misstag. Det har följt mig under nästan hela karriären, säger Johansson.

I elitserien 1992 spelade spelare som Peter ”Pekka” Lindmark, Tommy Söderström, Börje Salming, Håkan Loob, Bengt-Åke Gustavsson, Peter Forsberg, Jonas Bergqvist, Tomas Jonsson, Mikael Renberg, Mats Näslund, Markus Näslund, Robert Nordmark med flera. Leffe Boork coachade Västra Frölunda, Timo Lahtinen Malmö, Tommy Sandlin Brynäs och Lasse Falk Djurgården.

Samma år debuterade en av svensk hockeys mest meriterade domare genom alla tider, Morgan Johansson, i högsta serien. Då som linjedomare åt Börje Johansson.  

Nu skriver vi säsongen 2020/21 och Morgan Johansson från Ljungby har dömt över 900 (!) matcher i elitserien som antingen huvuddomare eller linjedomare. Men efter den här säsongen är det över. Efter ett gemensamt beslut med domaransvariga Tomas Thorsbrink kom de båda överens om att det är dags att släppa fram nya förmågor. Samtidigt är det Morgan Johansson gjort och betytt för svensk hockey ovärderlig.
- Morgan har varit en form av ryggrad över tid eftersom han varit med länge, säger domarbasen Tomas Thorsbrink till hockeysverige.se och fortsätter:
- Framför allt har han fostrat in nya domare som han hjälpt på traven Han har varit en stor lagspelare som alltid suttit laget framför jaget. Det är den stora grejen sedan han gjorde sin första match till nu.  

Tomas Thorsbrink.

Tomas Thorsbrink. Bildbyrån

- Jag kommer inte sluta med hockey, men att döma, säger Morgan Johansson till hockeysverige.se.
- Alla sagor har ett slut någon gång. Jag och Tomas Thorsbrink har kommit överens om det här tillsammans. Sedan är det en generationsväxling och jag får acceptera att jag bli äldre. Det är ingen som tycker att jag är bra, men det är bättre att jag slutar innan alla tycker jag är för jävla dålig, säger Morgan Johansson skämtsamt, men även med lite allvar i rösten.
- Jag har sett några kommentarer när dom lägger ut att Morgan Johansson har gjort 900 matcher och gör sin sista säsong. Då är det någon som lägger ut ”du har gjort 899 för mycket”. ”Tur att du slutar, hoppas du tar Sören Persson med dig”. Det är mycket sådant. Jag sa det till kommunikatörerna på SHL att allt som har med domare att göra är bara nedvärderande. Det är som min fru säger ”läs inte det”. Jag kan också säga att det är väldigt få grejer jag läser, men när det är sådana här grejer kan inte folk bjuda till lite då, men nej det går inte. 

HÄFTIGASTE MATCHEN

Vi får resa en bit tillbaka i tiden för att hitta Morgan Johanssons debutmatch i det som då hette elitserien.
- Den matchen minns jag väl eftersom det var en säsong som präglades av att jag var linjedomare nere i Malmö. Jag hade 17 hemmamatcher för Malmö den säsongen. Första matchen jag hade var på Malmö Isstadion mellan Malmö och Brynäs (2-2).
- Jag hade haft någon vänskapsmatch innan, men jag var jättenervös även om publiciteten inte alls var som den är idag. Allting runt matcherna var väldigt, väldigt hett kring Malmö vid den tiden.

Vilken är annars din mest minnesvärda match från karriären?
- Det är matchen mellan Malmö Redhawks och Gretzky med vänner. Den matchen fick jag äran att döma och man kan lugnt säga att det var en del profiler med där, (Wayne) Gretzky givetvis, (Mario)Lemieux  Det var väldigt många kända hockeyspelare så det var häftigt.

Var det många som skällde på dig i den matchen?
- Nej, inte ett ljud, säger Morgan Johansson med ett skratt och fortsätter:
- Sedan har jag dömt två VM. Vid VM i Sverige och Finland 2015 hade Ryssland ett djävulskt bra lag med (Alex) Ovechkin  (Jevgenij) Malkin och alla dom här superstjärnorna. Då dömde jag Ryssland mot Kanada, vilket också är en match jag kommer ihåg eftersom det var jättehäftigt att få döma den. 

Morgan Johansson.

Morgan Johansson. Bildbyrån

Det har inte enbart varit en dans på rosor på isen för Morgan Johansson. En match som sticker ut lite extra när det kommer till sådant han helst ville lägga bakom sig var den mellan Brynäs och Frölunda.
- Jag hade en kvartsfinal mellan Brynäs och Frölunda där jag gjorde ett fatalt misstag. Det har följt mig under nästan hela karriären och det var en väldigt jobbig match.
- Det var en avslagen klubba, men den som slog av klubban fick utvisningen med sig. Det blev omvänd ordning på det där och helt fel. Den matchen var inte rolig.

FAVORITERNA? SYLVEGÅRD OCH AXELSSON

Morgan Johansson, som är en positiv och verbal personlighet, har dömt många spelare som han gillat att tjata med.
- Det finns några i ”forntid”, om man säger så, och några i nutid. Om vi börjar med nutid… Det finns lite olika kriterier på dom spelarna. Emil Sylvegård är en som jag tycker är väldigt roligt att ha och göra med. Han är dessutom en väldigt trevlig kille.
- Sedan tycker jag det är rätt skoj med Dick Axelsson också på sitt sätt… Du trillade inte av stolen nu (skratt). Jag gillar att döma honom. 

Emil Sylvegård (höger) är en favorit.

Emil Sylvegård (höger) är en favorit. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån


Och ”forntid”?

- Jag gillade ”Pekka”Lindmark jättemycket. Han var en stor profil i elitserien på alla sätt. Dessutom var han lite mönsterbrytare. Han tyckte mer eller mindre att man kunde ha en cigg i mungipan när man stod i mål.

Om du ser tillbaka till 1992, vad upplever du är den största utvecklingen som skett inom hockeyn?
- Tittar jag på hockeyn som sådan så är det definitivt farten. Vi hade readline (offside) på den tiden och det drog egentligen ner allting. Det fanns inga av det vi kallar för långa lag. Det existerade inte eftersom lagen aldrig hade någon spelare ovanför röd.
- Sedan vill jag nog påstå att målvakterna har förändrats otroligt mycket. Spelet, utrustningen och sättet att agera. Förr stod målvakterna upp med smala korta benskydd. Det måste ha varit hur enkelt som helst att göra mål förr, skrattar Morgan Johansson och fortsätter:
- Annars är mediabevakningen det som förändrats mest. Allt blir granskat i tre repriser idag och det går absolut inte att komma undan med ett misstag. Man förstorar upp puckarna så dom blir stora som en fotboll och linjerna två meter breda för att se om pucken var över eller inte.

"PASSIONEN TILL IDROTTEN"

Det här har såklart inneburit att kraven på domarna ökat extremt mycket.
- Det går inte att jämföra. När jag var linjedomare tyckte jag att det ibland var halvfeta gubbar som åkte runt och dömde hockey, men det existerar inte nu. Idag ställs det mycket, mycket högre krav på domarna än vad det gjorde på den tiden.

Vad är det som drivit dig år efter år att fortsätta döma?
- Pengarna (skratt)… Nej, jag skojade. Det är passionen till idrotten. Jag brinner för det här med hockey och allt runtomkring den. Hockeyn är den i särklass roligaste sport som finns. Där finns det ingenting att diskutera.
- Idrotten har blivit en form av levnadsstil för mig. Jag blir nästan sjuk på sommaren eftersom jag inte klarar av att vara ifrån den. 

Morgan Johansson i samtal med Pär Mikaelsson 2003.

Morgan Johansson i samtal med Pär Mikaelsson 2003. Bildbyrån

Nu tar det slut efter säsongen, hur ska du få dagarna och kvällarna att gå då?
- Jag har hjärnskakningsprojektet som jag brinner för och det vill jag fortsätta med. Vi är också i en förhandling kring det.
- Sedan har jag sagt att jag gärna vill vara med och utveckla domare, se till att vi har en återväxt för det är jobbigt för tillfället och kommer bli djävulskt jobbigt framöver, vilket jag förstått då jag pratat med folk.
- När vi nu haft Corona finns det domare som inte dömt på en och en halv säsong. Yngre killarna och tjejerna som är på väg upp har kanske börjat titta på andra grejer så nu är vi i ett farligt läge.
- Sedan tycker jag att SHL-lagen ska ha dom bästa domarorganisationerna. Det tycker jag ska vara ett krav och där skulle jag kunna vara med, hjälpa till och utveckla dom bitarna. Det är en väldigt viktig del eftersom när vi står där, det är match och vi inte har någon domare då är det kaos.
- Vi måste nog vara med och hjälpas åt för att försöka påverka detta i rätt riktning så vi kan spela vår fantastiska idrott som hockeyn är. Sedan får jag vara öppen för förslag, om det finns något jag kan göra. 

Din dotter Thea spelar i SDHL. Kan du tänka dig att jobba inom den delen av hockeyn i framtiden?
- Jag brinner för all hockey och jag har även en grabb i Troja som är född 2004 och går på hockeygymmet här. Jag följer honom såklart, men damhockeyn tycker jag är väldigt roligt eftersom det finns en så grym utvecklingspotential i den.
- Det är egentligen i damhockeyn föreningarna ska lägga sin kraft eftersom det är enda sättet som föreningarna kan växa. Det ser vi inte minst här i Troja. Vi har fått in 60-70 tjejer senaste fem åren. Det växer så det knakar och det är väldigt häftigt.
- Den utveckling damhockeyn har kommer vi aldrig någonsin få på herr och grabbsida. Det går inte eftersom det glaset är fyllt, men damhockeyns glas tror jag bara har precis börjat fyllas.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games