Patrik Hersley.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

"Finns säkert högre förväntningar – kan inte bry mig"

ANNONS
Senast han spelade i SHL slog han målrekord för backar och var ett stort offensivt hot.
I sin återkomst till svensk hockey har Patrik Hersley varit betydligt mer anonym – helt medvetet.
– Jag har bestämt mig för att vara stark defensiv, effektiv och svår att göra mål på då jag är på isen. Om det betyder att jag gör lite mindre offensivt så får det vara så, säger Hersley till hockeysverige.se.

Patrik Hersley lämnade svensk hockey 2014. Sedan dess har han tillhört toppskiktet av backar i KHL. Inför säsongen 2020/21 väntade han länge med att ta beslut vart han skulle spela den. Givetvis till stor del beroende på att coronan öppnade och stängde om vart annat hockeyligorna runt om i världen.

I början av november stod det i alla fall klart att 34-åringen med det fruktade skottet i powerplay skulle återvända hem till Sverige och sin hemstad Malmö.

– Den största skillnaden i spelet nu mot då är pressen mot puckföraren. Farten, det har alltid funnits snabba och små spelare som är skickliga i spelvändningarna, berättar Patrik Hersley för hockeysverige.se och fortsätter:
– Tränarna har insett att med lite mindre talang i laget är att jobba ner motståndarna bästa sättet att ta poäng. Då är det mest effektiva att sätta press på den som har pucken. Ibland är det både två och tre killar som kommer emot dig i full fart. Lyckas du spela förbi och på väg framåt då är det två, tre spelare som backcheckar i fatt dig.

Patrik Hersley.Patrik Hersley.Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Är det stor skillnad mot hur lagen spelar i KHL?
– Vissa lag där spelar så här, men man har fortfarande ganska många spelsätt i KHL. Få lag spelar så här, men många spelar väldigt defensivt och gör inga misstag. Andra lag går på skicklighet. Tränarna där är inte medvetna om hur det här systemet spelas.
– Sedan vet jag inte heller hur många spelare där skulle kunna spela det här spelet. Det är en kedja av många grejer. Först hur du ska träna på det och sedan hur du ska implantera systemet.

Vad känner du själv att du utvecklat mest under din tid i KHL?
– Att spela på sina styrkor. Där fick jag tidigt lära mig att inte ta några risker. Det konstruktiva spelet i egen zon var något som jag drog ner på. I stället blev jag väldigt effektiv, riskminimerande och såg till att ta mig ur zonen.
– Där var det också tacksamt att spela upp pucken på bladet vid egen blå. Då kunde det ofta skapas målchanser. Just att vara stark defensivt, det tycker jag också att jag var och har utvecklat.

INSJUKNADE I COVID-19  

Säsongen 2020/21 har inte direkt varit spikrak för Patrik Hersley. Så här lång har han svarat för två mål och totalt åtta poäng på 24 matcher.

– Säsongen har varit väldigt av och på. Jag kom in lite sent, men hade ändå tränat hårt för att vara redo. Sedan tog det ett tag innan jag var i matchform. När jag väl var i den formen och nivån jag ville vara blev jag sjuk i covid.
– Sedan tog det några veckor innan jag kunde börja träna och ytterligare några innan jag kände mig okej. När det var dags att sätta i gång stängde laget ner och det blev ännu längre till det att matcherna började.
– Då matcherna väl började igen var det för mig att börja om på noll och komma in i matchform. Det har egentligen tagit fram till för en eller två veckor sedan innan jag är där jag vill vara. Det har inte varit så jobbigt och tufft, men svårt.

Har det varit svårt att komma in i allt när det hattats hit och dit med covid, långa uppehåll och så vidare?
– Nej, inte på så vis att jag inte kan hantera det. Är du 34 år vill du spela alla matcherna och då blir du oftast bättre, bättre och bättre under säsongen. I alla fall är det så med mig.
– Nu fick jag inte försäsongen och inte heller dom 10–15 första matcherna. För mig var det då viktigt att komma in, få mycket minuter och komma i gång. Det svåra var att behålla matchformen och det lyckades jag inte med när jag dessutom var sjuk och inte kunde göra någonting under två, tre veckor.
– När du lägger ihop det med att ligga sist och ha det tufft offensivt, som vi haft tidigare, blev det svårt.

Patrik Hersley.Patrik Hersley.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

"VI HAR TAGIT OSS UPP UR DET HÅLET"  

Malmö, som under en period låg sist i SHL, har ändå växt under säsongen och ligger idag, i en haltande tabell, på tionde plats.

– När jag kom in hade dom haft jobbigt defensivt. Då började vi fokusera på det och blev bättre där. Då blev samtidigt offensiven mindre prioriterad. Vi, inklusive jag själv, spelade bra, men vi gjorde inga mål. Då vann vi inte heller några matcher.
– Vi har byggt succesivt, hittat rätt och byggt därifrån. Jag tycker att vi allihop ska vara väldigt stolta över hur vi har vänt den här säsongen från att legat sist, varit dödsförklarade och att Malmö skulle garanterat vara ett av lagen som skulle spela kval, till att vi tillsammans lyft oss och succesivt spelat bättre i alla delar av spelet.
– Vi har tagit oss upp ur det hålet. Nu är det inte helt klart, men spelet ser mycket, mycket bättre ut. Det ska vi, som sagt var, vara stolta över och bygga vidare på.

Patrik Hersley har bott i olika ryska städer sedan hösten 2014 och han gör ingen hemlighet av att han stortrivs med att fått chansen att flytta hem till Malmö och dessutom spela hockey i sin moderklubb.

– Det har varit otroligt roligt att flytta hem. Skönt att få välja hur du vill ha det med exakt allting. Du har din egen säng, kan äta din egen mat och dessutom har jag familjen och mitt eget hus, mitt hem.
– Samtidigt har det varit otroligt skönt att spela hockey i min egen hemstad för första gången egentligen. Även om jag spelade i Malmö tidigare så var det i Hockeyallsvenskan och det känns som jag inte var riktigt vuxen då.

Tror du att just det här med att vara hemma igen har påverkat din prestation på något vis?
– Nej. Om det hade påverkat någonting så skulle det i så fall vara till det positiva. Nu har jag inte haft så mycket positivt som jag tillfört den här säsongen, säger Patrik Hersley med ett skratt och fortsätter:
– Det är först nu jag också kan säga att jag varit med och gjort skillnad till att vi har vunnit.

Har du stängt dörren för spel i KHL i framtiden?
– Jag har inte stängt dörren till någonting egentligen. Det enda jag vet är att det ska vara en väldigt bra situation för att jag ska åka dit igen. Inte till vilken stad eller lag som helst. Inte till vilken tränare som helst heller.
– Det är rätt få alternativ om man ska se till att allt ska klaffa, men det spelas en rolig hockey där så jag säger inte nej.

Staffan Kronwall pratar flytande ryska, gör du också det efter alla år i Ryssland?
– Inte lika flytande som Staffan. En bit på väg är jag i alla fall. Jag kan göra mig förstådd, men framför allt förstår jag mer än jag kan prata. Det har blivit bättre och bättre för varje år.

Patrik Hersley, här i SKA St. Petersburgs färger.Patrik Hersley, här i SKA St. Petersburgs färger.Foto: IBL Bildbyrå

OVISS FRAMTID: "INTE FUNDERAT"  

Nu väntar en häftig slutstrid där det trots ett gynnsamt tabelläge krävs en hel del om laget ska klara sig undan från kvalspel.

– Det gäller verkligen att ta poäng. Dels ska vi fokusera på vårt eget, vad vi ska göra. Vi har visat att vi kan spela riktigt bra och då fortsätta med det som gjort att vi har vuxit. Dom grejerna vet vi själva vad det är. Bara för att vi har börjat vinna lite så kan man inte släppa på dom sakerna.

Du är själv äldst i dagens Malmö, hur ser du på din roll i det här laget?
– Min roll är att vara stabil. Jag har bestämt mig för att vara stark defensiv, effektiv och svår att göra mål på då jag är på isen.
– Om det betyder att jag gör lite mindre offensivt så får det vara så. Det man behöver göra i den här ligan är att vara snabb på fötterna, vinna puckarna och spela ut dom så man inte fastnar i egen zon för då kan det bli jobbigt.
– Sedan handlar det om att ha korta byten och det har jag fokuserat på. Visst har offensiven blivit lidande, men är man inte i matchform så fokuserar man på dom defensiva bitarna.
– Utifrån mina egna förväntningar är jag faktiskt ganska nöjd ändå. Det finns säkert högre förväntningar från andra, men det kan inte jag bry mig om.

Ditt kontrakt går ut efter säsongen, hur går tankarna framåt?
– Jag har inte funderat så mycket på det. Jag har haft jättefokus på att anpassa mig till ligan. Sedan har det varit sjukdom och ett otroligt tajt spelschema så jag har inte hunnit fundera på nästa säsong. Jag vill se hur den här säsongen går. Sedan får jag ta det därifrån.


TV: Veckans SHL-lag #19  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 26 mars
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten