Intervju

Lindelöfs sköna revansch: "Hittat tillbaka till glädjen"

Stärkt av motgångarna – nu frodas Alexander Lindelöf i vinnarmiljön.

ANNONS

Petad i Brynäs, ett gästspel i Surahammar och släppt av Vita Hästen.
Allt inom loppet av en och en halv månad.
Men Alexander Lindelöf har inte låtit sig slås ned – och nu frodas han i stället i Timrås vinnarmiljö.
– Jag har hittat tillbaka till glädjen till hockeyn igen, säger Lindelöf till hockeysverige.se.

Äntligen kan han pusta ut, Alexander Lindelöf.

För många har årets säsong varit påfrestande av en rad olika anledningar, men för Alexander Lindelöf har den tärt lite extra. 

Om inte annat har han blivit lite av en expert på att vika flyttlådor.

I mitten av november stod det klart att han och Brynäs skulle gå skilda vägar efter att han inte fått spela en enda minut under hösten. Efter några veckor som arbetslös hockeyspelare började han träna med Hockeyettan-klubben Surahammar.

– Det var en ny situation för mig. Min tanke hade hela tiden varit att vara kvar i Brynäs kontraktstiden ut, men situationen blev som den blev. Jag var tvungen att hitta något nytt och det var en speciell sits att hamna i, men man lär sig av det också. Det var något nytt för mig, helt klart, säger Lindelöf till hockeysverige.se.

Alexander Lindelöf.

HAMNADE I HOCKEYETTAN  

Att vara arbetslös mitt under brinnande säsong var en ny – och utmanande – situation för den 24-årige backen.

– Det är en väldigt speciell säsong till att börja med, sedan kommer en sådan här grej som man aldrig varit med om tidigare. Men nu har jag fått gå igenom det här och tagit lärdom av det, också.

Planen var aldrig att spela matcher med Surahammar, men när frågan kom på tal om han kunde tänka sig att hjälpa klubben i hemmamötet med Köping så ställde han upp utan att tveka.

– Det kunde jag väl göra, tänkte jag. Så det var bra att jag fick hålla igång isträning och även få en match där när jag inte hade kontrakt någon annanstans, säger Lindelöf som inte hade några planer på att stanna i Hockeyettan.
– Nej, mina ambitioner var så klart att spela högre upp. Jag var bara där för att hålla igång och inte tappa någon isträning. Det var allt det handlade om.

Två dagar efter den där matchen med Surahammar så löste sig situationen för Lindelöf.

I alla fall tillfälligt.


Jag höll humöret uppe och tränade på bra själv eftersom jag visste hela tiden att det skulle lösa sig med någon klubb.

Alexander Lindelöf  


Vita Hästen var i stort behov av friska backar och kunde erbjuda ett korttidskontrakt till Lindelöf – en deal som 24-åringen tog med glädje.

– Det var kul att få spela matcher igen, mest av allt. Att få isträning och komma in i matchtempot igen var väldigt kul. Det var skönt att det löste sig så snabbt med Hästen och att jag fick spela matcher igen.
– Sen hade de inte råd att ha kvar mig när korttidskontraktet gick ut, så då fick jag ge mig ut på klubbjakt igen…

Ja, efter bara åtta matcher var sejouren i Norrköpingslaget över. Klubben hade inte råd att behålla Lindelöf som återigen fick bege sig hem till Västerås för att inleda en ny klubbjakt.

– Det var jag och en till (Martin Janolhs) som hade liknande upplägg med korttidskontrakt, och båda vi fick lämna. Det hade med den ekonomiska biten att göra, helt enkelt.

Alexander Lindelöf.

Sedan Janolhs och Lindelöfs avsked har klubben emellertid kunnat göra klart med både Alexandre Lavoie och Hunter Fejes.

– De (spelarna i Vita Hästen) skulle bli permitterade där när jag lämnade och sen har de väl fått in lite externa finansiärer, kanske? Ärligt talat vet jag inte hur de löste det. Det är mycket som kan ha hänt sedan jag lämnade, säger Lindelöf.

Men hur kändes det, då? Att för andra gången den här säsongen stå utan någon klubb?
– Ja, alltså… Det var inte mycket mer än att bara dra hem till Västerås igen. Det var inga problem egentligen, jag höll humöret uppe och tränade på bra själv eftersom jag visste hela tiden att det skulle lösa sig med någon klubb. Jag hade ingen panik. Det var bara tråkigt att inte ha ett lag att träna och spela med där under någon vecka.

Men när en dörr stängs öppnas en annan, brukar det ju heta. 

PRICKADE RÄTT I TIMRÅ  

För Lindelöf öppnades den dörren på lite nordligare breddgrader, då Timrå i mitten av januari erbjöd honom ett korttidskontrakt.

Men Lindelöf packade inte för att stanna i Timrå i bara två veckor. Han skulle spela till sig ett permanent kontrakt med den hockeyallsvenska serieledaren – punkt.

– Det fanns ingenting annat i mitt huvud. Jag vet vad jag går för, jag vet vilka kvaliteter jag besitter och jag vet vad jag kan tillföra på den här nivån. Jag hade inget fokus på något annat än att jag skulle spela här under den resterande delen av säsongen och det blev ju väldigt bra, får man säga.

Ja, det får man onekligen säga.

I Timrå har Lindelöf lyft sitt spel till nivåer han inte kommit upp till sedan genombrottet i Västerås innan SHL-flytten till Brynäs. Med facit i hand är Lindelöf glad över att saker och ting blev som de blev den här säsongen.

– Verkligen. Att få komma till Timrå har gjort väldigt gott för mig. Jag har hittat tillbaka till glädjen för hockeyn. Jag får spela i en roll som jag vill ha och får spela med stort självförtroende. Jag är väldigt glad att Timrå ville ha hit mig och att jag får det förtroendet jag får. Det är jag otroligt tacksam för.
– Nu får jag vara i ett spelande lag. I Timrå har jag verkligen fått tillbaka spelglädjen och jag känner verkligen hur kul det kan vara att spela hockey.


Jag har fått tillbaka glädjen och jag vågar spela med de kvaliteter som jag sitter på.

Alexander Lindelöf.  


Trots mentaliteten att han skulle bli kvar i Medelpad resten av säsongen erkänner Lindelöf att han ändå drog en lättnadens suck när Kent "Nubben" Norberg för två veckor sedan erbjöd honom ett kontrakt för resten av säsongen.

– Absolut. Det var väldigt skönt att veta att man äntligen fick vara på en och samma plats och att jag skulle slippa packa ihop allt igen och dra. Det ger självklart en trygghet både för mig och min tjej, menar 24-åringen.

Alexander Lindelöf.

Från oönskad i Brynäs till Hockeyettan vidare till att släppas av Vita Hästen. Alexander Lindelöf medger att en viss revanschkänsla har infunnit sig i takt med framgångarna med Timrå.

– Ja, det får jag ändå säga. Jag har fått tillbaka glädjen och jag vågar spela med de kvaliteter som jag sitter på. Jag hjälper laget att vinna matcher, så självklart har det blivit ett lyft för mig personligen och förhoppningsvis även för laget.

Vilka lärdomar tar du med dig från den här struliga tiden?
– Det är en ny situation som jag varit i och jag har lärt mig att hantera att saker och ting kan vara lite ovissa. Man behöver inte stressa upp sig så mycket, utan det kommer att lösa sig i slutändan. Det är svårt att sätta fingret på exakt vilka lärdomar jag kan ta med mig, men jag har nog fått ett större lugn inom mig. Man behöver inte ta första, bästa alternativ. Man kan ha lite is i magen också.

SHL - NÅGOT ANNAT FINNS INTE  

På de 13 matcher Lindelöf hunnit spela med Timrå har laget vunnit elva av dessa. Personligen har det blivit elva poäng, fördelat på fyra mål och sju assist i poängprotokollet.

– Timrå har ett stort självförtroende och det märkte jag från dag ett häruppe. Alla får ut sitt max och jag kände att det bara var att haka på det tåget. Vi uppmuntras att spela mycket med pucken och våga göra saker. Det är något som passar mig. Jag gillar det. Det har gjort mycket för mitt spel.
– Det är väldigt roligt med hockey just nu. Det är kul att vinna många matcher och bygga ett självförtroende inför vad som komma skall. Man spelar för att vinna och det har varit väldigt roligt att få vinna så mycket som vi gjort här i Timrå. Men vi är inte nöjda, vi ska fortsätta vinna.

Timrå toppar den hockeyallsvenska tabellen med förkrossande 19 poäng ned till tvåan BIK Karlskoga, trots att man har två matcher mindre spelade än värmlänningarna. Man har 13 matcher kvar av grundserien innan slutspelet drar igång – och målsättningarna är, av naturliga skäl, höga.

– Vi går hela vägen för att ta en plats i SHL – något annat finns inte på kartan. Det har varit Timrås målsättning hela tiden och det var också en anledning till att jag ville komma hit till Timrå. Jag vill haka på deras framgångståg och den resa som de startade i höstas. SHL är målet, det finns inget annat.


TV: Veckans SHL-lag #17

Den här artikeln handlar om: