Sök
Intervju

Vände hem till Ö-vik efter JVM: "Förhoppningsvis glada över att se mig igen"

Han har blivit draftad till svenskklubben Detroit Red Wings, gjort sitt första SHL-mål, spelat JVM och blivit utlånad till Modo. Theodor Niederbach har haft ett händelserikt år när Hockeysverige.se pratar med svensktalangen som nu tillfälligt återvänt hem till Örnsköldsvik.

– Förhoppningsvis var de glada att se mig när jag kom hem, säger Theodor Niederbach skämtsamt.

Våren 2020 medförde flera stora ändringar i vardagslivet. Semester blev hemester, konferensrummen stängdes medan zoom-mötesrummen öppnades men kanske mest noterbart av allt, alla sportevenemang stängdes ned. 2020 var ett år som präglades av Covid-19, viruset påverkade allt och alla. 

För Theodor Niederbach var det speciella året mer händelserikt än för många andra. 18-åringen blev draftad, gjorde första målet i SHL och spelade JVM i ett nedstängt Edmonton. 

JVM gick inte som juniorkronorna hade hoppats och de fick lämna Edmonton efter att Finland sent besegrade svenskarna i kvartsfinalen. När Niederbach ser tillbaka på äventyret ser han det ändå som en lärorik upplevelse.

– Det var en speciell resa som tyvärr slutade olyckligt men man lär sig och det var en bra lärdom, säger Niederbach till hockeysverige.se.

Trots det olyckliga utfallet i juniorturneringen har Niederbach gladare stunder att blicka tillbaka på under 2020. Den 7 oktober valdes svensktalangen av Detroit Red Wings i den försenade och distansanpassade NHL-draften.

– Man hoppades att allt skulle vara på plats men det var en mäktig känsla att bli draftad, det är något man har drömt om sedan man var liten, säger talangen som blev vald i andra rundan som 51.

Theodor Niederbach i JVMTheodor Niederbach i JVMFoto: ANDY DEVLIN/Bildbyrån

SVENSKARNA I "HOCKEYTOWN"

När Nicklas Lidström 2008 lyfte Stanley Cup-pokalen över huvudet framför ett fullsatt Civic Arena utgjordes en tredjedel av Detroit Red Wings trupp av svenskar. 

Det har gått nästan 13 år sedan den dagen, men den svenska storhetstiden kanske är påväg tillbaka till "Hockeytown".  De senaste tre åren har Red Wings valt tio svenska spelare i NHL-draften. Tre av de tillhör Frölunda som är Niederbachs ordinarie lag.

– Vi snackar inte om det så jättemycket men det är kul att vi är flera. Jag känner (William) Wallinder som jag spelar med nu, men jag har spelat en del med Elmer (Söderblom) och Lucas (Raymond), säger han.

Tror du att Detroit vill satsa på en ny svensk storhetstid?

– Det kanske är det de planerar, de kanske försöker göra samma sak igen, säger Niederbach glatt.

Från laget som tog hem Stanley Cup 2008 är det flera som den 18-årige talangen har sett upp till. Men han har fastnat för några specifikt.

– Jag måste nog säga att Henrik Zetterberg har varit den största förebilden i det laget, han var ju center som jag, men alla svenskar i det laget såg man upp till säger Niederbach och fortsätter:

– Sen har jag rätt mycket kontakt med Niklas Kronwall. Han jobbar som utvecklingsperson och hjälper till med att utveckla oss som har blivit draftade. Vi går igenom olika matchsituationer och han var i Örnsköldsvik förra veckan. Det är stort att han har ett uttryck uppkallat efter sig där borta. Du vet "Kronwalled", säger han exalterat.

Är det (Kronwalled) något han har lärt er än?

– Nej det kanske inte är det första vi får lära oss men det kanske kommer senare, säger Niederbach med ett skratt.

Theodor Niederbach i Modo-tröjan.Theodor Niederbach i Modo-tröjan.Foto: MAXIM THORE/Bildbyrån

"HITTA TILLBAKA TILL SPELGLÄDJEN"

Efter det händelserika 2020 har Theodor Niederbach, uppväxt i Bjästa, återvänt hem till Örnsköldsvik på lån och spelar för första gången i karriären i Modo-tröjan. Sedan debuten i Modo har Niederbach noterats för ett mål och tre assist på åtta matcher. Nu vill han vända på Modos tuffa säsong. 

– Fokus ligger just nu bara på Modo och att vända den negativa trenden. Man är rätt långt ner i en svacka men det är bara att blicka framåt, fokusera på nuet och hitta tillbaka till glädjen i spelet, säger han.

Det har varit en omställning att komma till Modo som just nu ligger tredje sist i HockeyAllsvenskan. Frölunda som är Niederbachs ordinarie förening ligger just nu fyra i SHL och det märks att stämningen är olika mellan de två lagen.

– Det är två helt olika föreningar, det är klart att man märker på stämningen men det gäller bara att inte tänka för mycket på det och hitta tillbaka till spelglädjen.

Familjen Niederbach är en hockeyfamilj där Theodors storebror spelar med Örnsköldsvik IF i HockeyEttan och tvillingbrorsan Adam i Frölundas J20-lag. Återkomsten till Örnsköldsvik innebär att 18-åringen har det närmare till föräldrarna och sin storebror men han lämnade sin tvillingbror som han har spelat med i alla ungdomsår nere i Göteborg.

– Vi brukar alltid vara på samma ställe men han åker hem oftare nu, han har även vår syster nere i Göteborg, säger Theodor Niederbach.

Eftersom Niederbach spelade JVM över jul och nyår fick familjen fira det utan honom i år, men han tror att de är glada över att han nu kommit hem.

– Förhoppningsvis är de glada över att se mig igen, säger han skämtsamt och fortsätter:

– Jag har en lägenhet inne i stan men man är en del hos föräldrarna, det är inte jättelångt att åka till träningarna så det går bra att bo här med.Theodor Niederbach efter första SHL-målet.Theodor Niederbach efter första SHL-målet.Foto: DANIEL STILLER/Bildbyrån

"DRÖMMEN ÄR ATT LYFTA STANLEY CUP"    

Svensktalangen är tydlig med målsättningarna, fokuset ligger just nu på att hjälpa Modo, men självklart har han även tankar på framtiden där han först och främst ser sig själv i Frölunda.

– Det ska bli kul att få vara med från starten på en seniorsäsong och jag ser fram emot att få spela för a-laget i Frölunda, säger han.

Att en dag få lyfta Stanley Cup pokalen är målet för många 18-åringar. Det gäller även för Niederbach, men han har hittills inte haft någon direkt kontakt med klubben som draftade honom. 

– Nej vi har inte pratat så mycket, det har inte varit något snack om kontrakt utan det mesta går genom Kronwall, säger han.

Siktet är inställt på att en dag få göra det idolerna Nicklas Lidström, Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg lyckades med 2008.

– Det är klart den största drömmen är att en dag lyfta Stanley Cup-pokalen, Stanley-cup är det största som man kan vinna i hockeyvärlden. Men det är svårt att säga hur långt bort det är, säger han.


TV: Theodor Niederbach om att draftas av Detroit

Matchrapporter: Målfest när Mora krossade Modo i Smidjegrav Arena Mora vann hemma mot Modo Timrå säkrade seriesegern efter 4-0 mot Modo

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten