Intervju

Vände hem till Ö-vik efter JVM: "Förhoppningsvis glada över att se mig igen"

ANNONS
Han har blivit draftad till svenskklubben Detroit Red Wings, gjort sitt första SHL-mål, spelat JVM och blivit utlånad till Modo. Theodor Niederbach har haft ett händelserikt år när Hockeysverige.se pratar med svensktalangen som nu tillfälligt återvänt hem till Örnsköldsvik.

– Förhoppningsvis var de glada att se mig när jag kom hem, säger Theodor Niederbach skämtsamt.

Våren 2020 medförde flera stora ändringar i vardagslivet. Semester blev hemester, konferensrummen stängdes medan zoom-mötesrummen öppnades men kanske mest noterbart av allt, alla sportevenemang stängdes ned. 2020 var ett år som präglades av Covid-19, viruset påverkade allt och alla. 

För Theodor Niederbach var det speciella året mer händelserikt än för många andra. 18-åringen blev draftad, gjorde första målet i SHL och spelade JVM i ett nedstängt Edmonton. 

JVM gick inte som juniorkronorna hade hoppats och de fick lämna Edmonton efter att Finland sent besegrade svenskarna i kvartsfinalen. När Niederbach ser tillbaka på äventyret ser han det ändå som en lärorik upplevelse.

– Det var en speciell resa som tyvärr slutade olyckligt men man lär sig och det var en bra lärdom, säger Niederbach till hockeysverige.se.

Trots det olyckliga utfallet i juniorturneringen har Niederbach gladare stunder att blicka tillbaka på under 2020. Den 7 oktober valdes svensktalangen av Detroit Red Wings i den försenade och distansanpassade NHL-draften.

– Man hoppades att allt skulle vara på plats men det var en mäktig känsla att bli draftad, det är något man har drömt om sedan man var liten, säger talangen som blev vald i andra rundan som 51.

Theodor Niederbach i JVMTheodor Niederbach i JVMFoto: ANDY DEVLIN/Bildbyrån

SVENSKARNA I "HOCKEYTOWN"

När Nicklas Lidström 2008 lyfte Stanley Cup-pokalen över huvudet framför ett fullsatt Civic Arena utgjordes en tredjedel av Detroit Red Wings trupp av svenskar. 

Det har gått nästan 13 år sedan den dagen, men den svenska storhetstiden kanske är påväg tillbaka till "Hockeytown".  De senaste tre åren har Red Wings valt tio svenska spelare i NHL-draften. Tre av de tillhör Frölunda som är Niederbachs ordinarie lag.

– Vi snackar inte om det så jättemycket men det är kul att vi är flera. Jag känner (William) Wallinder som jag spelar med nu, men jag har spelat en del med Elmer (Söderblom) och Lucas (Raymond), säger han.

Tror du att Detroit vill satsa på en ny svensk storhetstid?

– Det kanske är det de planerar, de kanske försöker göra samma sak igen, säger Niederbach glatt.

Från laget som tog hem Stanley Cup 2008 är det flera som den 18-årige talangen har sett upp till. Men han har fastnat för några specifikt.

– Jag måste nog säga att Henrik Zetterberg har varit den största förebilden i det laget, han var ju center som jag, men alla svenskar i det laget såg man upp till säger Niederbach och fortsätter:

– Sen har jag rätt mycket kontakt med Niklas Kronwall. Han jobbar som utvecklingsperson och hjälper till med att utveckla oss som har blivit draftade. Vi går igenom olika matchsituationer och han var i Örnsköldsvik förra veckan. Det är stort att han har ett uttryck uppkallat efter sig där borta. Du vet "Kronwalled", säger han exalterat.

Är det (Kronwalled) något han har lärt er än?

– Nej det kanske inte är det första vi får lära oss men det kanske kommer senare, säger Niederbach med ett skratt.

Theodor Niederbach i Modo-tröjan.Theodor Niederbach i Modo-tröjan.Foto: MAXIM THORE/Bildbyrån

"HITTA TILLBAKA TILL SPELGLÄDJEN"

Efter det händelserika 2020 har Theodor Niederbach, uppväxt i Bjästa, återvänt hem till Örnsköldsvik på lån och spelar för första gången i karriären i Modo-tröjan. Sedan debuten i Modo har Niederbach noterats för ett mål och tre assist på åtta matcher. Nu vill han vända på Modos tuffa säsong. 

– Fokus ligger just nu bara på Modo och att vända den negativa trenden. Man är rätt långt ner i en svacka men det är bara att blicka framåt, fokusera på nuet och hitta tillbaka till glädjen i spelet, säger han.

Det har varit en omställning att komma till Modo som just nu ligger tredje sist i HockeyAllsvenskan. Frölunda som är Niederbachs ordinarie förening ligger just nu fyra i SHL och det märks att stämningen är olika mellan de två lagen.

– Det är två helt olika föreningar, det är klart att man märker på stämningen men det gäller bara att inte tänka för mycket på det och hitta tillbaka till spelglädjen.

Familjen Niederbach är en hockeyfamilj där Theodors storebror spelar med Örnsköldsvik IF i HockeyEttan och tvillingbrorsan Adam i Frölundas J20-lag. Återkomsten till Örnsköldsvik innebär att 18-åringen har det närmare till föräldrarna och sin storebror men han lämnade sin tvillingbror som han har spelat med i alla ungdomsår nere i Göteborg.

– Vi brukar alltid vara på samma ställe men han åker hem oftare nu, han har även vår syster nere i Göteborg, säger Theodor Niederbach.

Eftersom Niederbach spelade JVM över jul och nyår fick familjen fira det utan honom i år, men han tror att de är glada över att han nu kommit hem.

– Förhoppningsvis är de glada över att se mig igen, säger han skämtsamt och fortsätter:

– Jag har en lägenhet inne i stan men man är en del hos föräldrarna, det är inte jättelångt att åka till träningarna så det går bra att bo här med.Theodor Niederbach efter första SHL-målet.Theodor Niederbach efter första SHL-målet.Foto: DANIEL STILLER/Bildbyrån

"DRÖMMEN ÄR ATT LYFTA STANLEY CUP"    

Svensktalangen är tydlig med målsättningarna, fokuset ligger just nu på att hjälpa Modo, men självklart har han även tankar på framtiden där han först och främst ser sig själv i Frölunda.

– Det ska bli kul att få vara med från starten på en seniorsäsong och jag ser fram emot att få spela för a-laget i Frölunda, säger han.

Att en dag få lyfta Stanley Cup pokalen är målet för många 18-åringar. Det gäller även för Niederbach, men han har hittills inte haft någon direkt kontakt med klubben som draftade honom. 

– Nej vi har inte pratat så mycket, det har inte varit något snack om kontrakt utan det mesta går genom Kronwall, säger han.

Siktet är inställt på att en dag få göra det idolerna Nicklas Lidström, Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg lyckades med 2008.

– Det är klart den största drömmen är att en dag lyfta Stanley Cup-pokalen, Stanley-cup är det största som man kan vinna i hockeyvärlden. Men det är svårt att säga hur långt bort det är, säger han.


TV: Theodor Niederbach om att draftas av Detroit

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL