Anton Wedin har vana av att spela i utsatta situationer.
Foto: Bildbyrån
Intervju

"Det är något man inte behöver vara rädd att prata om"

ANNONS

HV71 spelar med kniven mot strupen efter en säsong kantad av besvikelse. När säsongen nu går in i sitt mest kritiska skede blir stjärnvärvningen Anton Wedin extra viktig. Både på tack vare sitt spel och sin erfarenhet av utsatta situationer.
– Med mitt spel på isen kan jag visa att det inte är något att fundera på, säger forwarden till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var inte det här Anton Wedin hade föreställt sig när han återvände till Sverige efter en säsong i Chicago Blackhawks organisation. Inte att han skulle missa en massa matcher på grund av axelproblem. Och inte att HV71 skulle återfinnas i bottenskiktet av SHL-tabellen.

Men i stället för att vara frustrerad över situationen han har hamnat i har 27-åringen från Sundsvall klivit fram och varit lagets ledande spelare den sista tiden. I helgen sköt han enda målet i "ångestmötet" med Linköping. Han följde sedan upp det med ett mål och två assist i tisdagens 5–4-seger mot Djurgården.

Sedan comebacken efter sin axelskada 9 januari har han svarat för åtta poäng på sex matcher. Det ger 21 poäng på 24 matcher totalt.

– Det betyder enormt mycket att ha Anton tillbaka. Han gör alltid rätt för sig, säger tränaren Stephan "Lillis" Lundh. 
– Det är en enorm maskin med bra ork och bra fys. Han kan hålla i pucken och ge oss tid anfallszonen och nu petar han in en och annan puck också.


KOM TILLBAKA FÖR TIDIGT  

Wedin säger blygsamt att "det känns bättre och bättre efter skadan". Axelproblemen uppstod i samband med Karjala Tournament i november. Efter att ha slagit axeln ur led under turneringen med Tre Kronor hade han för bråttom att återvända. Det ledde till ett bakslag som kostade honom en månads frånvaro extra.

– Jag spelade lite tidigt och försökte komma tillbaka med lite tejp, men det gick inte. Jag slog upp axeln ganska enkelt, förklarar han.

HV71:s utsatta tabellsituation kan ha bidragit till brådskan, medger han. 

– Absolut, så är det. Med facit i hand var det så från min sida – men inte från klubbens sida. Det var mitt eget beslut. Jag ville verkligen komma tillbaka och hjälpa laget och trodde att det skulle funka bättre, men det blev inte riktigt så.

Anton Wedin skadade ursprungligen axeln under Karjala Tournament.Anton Wedin skadade ursprungligen axeln under Karjala Tournament.Foto: Bildbyrån/Newspix 24/Tomi Hänninen

Men väl tillbaka på isen har han börjat göra mer och mer skillnad. 

– Det är klart att det varit en omställning att komma tillbaka till SHL, men jag var bara därborta i ett år så jag har inte haft problem att vänja mig vid något spel eller rinkar. Det har mest handlat om att komma in laget och hitta min roll och mitt spel.
– I början var det mycket upp och ned, en bra match och sedan två dåliga. Men sedan gick det bättre och bättre fram till landslagsspelet. Då kände jag att jag var på rätt väg innan jag åkte på skadan, men nu känner jag att jag är tillbaka på rätt nivå igen.

"LÄTT ATT BARA PEKA PÅ ANTON"

Det kan Stephan "Lillis" Lundh skriva under på. Han vittnar om att Wedin snabbt blivit en ledargestalt i laget. Kanske inte med hjälp av ord, utan främst tack vare prestation och inställning.

– För mig som tränare är det lätt att bara peka på Anton och säga "det är där vi ska vara", säger Lundh, 
– Just den här tävlingsbiten går inte bara att frammana på matcher, utan det ska vara på träningar, i omklädningsrummet, gymmet... över allt. Tävlar man inte i alla områden som hockeyspelare så får man inte med sig det på matcherna heller.

Anton Wedin vrider och vänder lite på sig när han får frågan om han känner sig som en ledare för HV71.

– Jag försöker fokusera på mitt. Jag vet vad jag är för typ av spelare; jag har alltid varit en spelare som jobbar hårt och försöker vara stark i alla närkamper, en grovjobbare som ändå bidrar framåt. Nu när jag kommit tillbaka efter skadan har det blivit bättre och jag känner att jag tar för mig mer och mer.

Anton Wedin upplevde ett tungt SHL-kval med Timrå 2019.Anton Wedin upplevde ett tungt SHL-kval med Timrå 2019.Foto: Bildbyrån/Pär Olert

ÅKTE UR MED TIMRÅ 2019

Han sitter även på erfarenhet av utsatta situationer som många av lagkamraterna saknar. Så sent som för två år sedan var han en del av det Timrå som åkte ur SHL efter en tung säsong. Det innebär att Anton Wedin vet hur det är att spela under den sortens press, något han anser sig ha nytta av.

– Det tror jag absolut. Vi har legat på kvalplats ett tag och är man inte van vid det är det lätt att man blir vettskrämd av att inte veta vad som väntar. Det är lite ångesthockey, säger han. 
– Eftersom jag varit med om det här en gång och gått igenom det vet man att det är ishockey precis som alla andra matcher. Det är det man har med sig nu i den situationen man är i med HV. Det enda man kan påverka är sin egen mentala inställning och inte låta sig bli nedtryckt av situationen.


Det försöker han förmedla till lagkamraterna också.

– Absolut, det är något man inte behöver vara rädd att prata om. Får man ur sig de här känslorna blir det inte samma tyngd på axlarna, utan det kan lätta. Sedan kan jag med mitt spel på isen visa att det inte är något att fundera på, utan att det bara är att köra på som vanligt.

Det är precis det han har gjort senaste tiden – och han tycker att han fått laget med sig.

– Vi är på uppåtgående, absolut. Sedan "Lillis" kom in har vi försökt göra en nystart och han har verkligen tryckt på att vi ska släppa ned axlarna, spela med ryggmärgen och inte fundera så mycket, säger Anton Wedin. 
– Tidigare under säsongen började det tungt och blev en ond cirkel av alltihop. Vi gick ned oss efter varje förlust och när vi väl vann blev det mer av en lättnad än något att bygga vidare på. Men jag tycker helt klart att det har blivit bättre nu och att vi är på rätt väg.


TV: Första SHL-poängen och säkrat rookiekontrakt

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL