Oula Palve
Bildbyrån / Cmore
SHL

"Jag har haft ett par tuffa år - hockeyn har inte alltid varit kul"

ANNONS
Han lämnade Linköping efter att bara ha gjort tolv poäng på 31 matcher. För hockeysverige.se berättar Oula Palve om uppbrottet från LHC och nystarten i Brynäs.

– Jag blev frustrerad, de blev frustrerade. Det var bäst för båda att vi skildes åt, säger Palve till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Oula Palve presenterades som ny spelare i Linköping sågs det som en prestigevärvning. Centern hade öst in poäng i Finland och till och med belönats med ett NHL-kontrakt inför förra säsongen.

Men häromdagen meddelade LHC att de valt att gå skilda vägar med den tilltänkte spetscentern. Det blev bara tre mål och tolv poäng på 31 matcher i Cluben. Ett par dagar efter uppbrottet från Linköping kunde hockeysverige.se avslöja att Palve skrivit på för Brynäs.

Under tisdagen träffade han sina lagkamrater för första gången, och senare på kvällen debuterade han för sina nya klubb när man besegrade Örebro med 2-0.

– Vi gjorde en rätt hyfsad match. När vi mötte Örebro med Linköping kändes det som att vi var. I kväll kändes det som att vi styrde matchen i alla perioder. Vi gjorde det riktigt bra, ler Palve efter debuten.

Han kastades direkt in i förstakedjan i ett skadeskjutet Brynäslag, och tog Greg Scotts plats intill Nicklas Danielsson. Patrik Berglund ersatte Anton Rödin och fullbordade toppenheten. Palve fick också chansen i powerplay direkt.

– Det är den rollen jag haft de senaste åren, eller egentligen nästa hela karriären. Jag vill såklart spela så mycket som möjligt och producera så mycket som jag kan. Men jag är i ett nytt lag, och de har många riktigt bra spelare här, så jag kan inte bara komma hit och få en massa istid. Jag måste förtjäna den, konstaterar den finske centern.

Det har varit snabba ryck för Oula Palve.Det har varit snabba ryck för Oula Palve.Bildbyrån

Hur har det senaste dygnet varit för din del?

– Överväldigande, såklart. Det har hänt många saker de senaste dagarna, men det har bara varit för mig att försöka ta in det och göra det mesta av det. Alla har varit snälla, från tränaren till sportchefen och framför allt spelarna, så det har varit en ganska enkel omställning trots allt. Jag fick spela med bra spelare direkt, och jag tycker vi fick en ganska bra kemi mellan oss också. Det har varit en bra dag.

"MENTALT TUFFT, JA"

Efter att ha vräkt in poäng i TPS för två säsonger sedan skrev Oula Palve på för Pittsburgh Penguins. Men efter en tuff säsong i klubbens AHL-lag trejdades han mot John Nyberg (numera hans lagkamrat i Brynäs) till Dallas. Men tiden i AHL blev tämligen misslyckad, med bara 13 poäng på 60 matcher. Därifrån tog han sen steg till Linköping - och nu blev det alltså återigen en flytt mitt i säsongen för 28-åringens del.

– Det har varit mentalt tufft, ja. Men jag tycker ändå jag spelat bra. Hela det senaste året kände jag att jag inte producerade som jag ville, men spelet fanns där. Det som framför allt inte fungerade i Linköping var powerplayet. Normalt gör jag hälften av mina poäng där. Hade jag gjort tio poäng till i powerplay hade alla sagt "Oj, vilken bra spelare det där är". 

– Mitt jobb är att producera mål och poäng, det är så jag bedöms. Men jag har ändå kvar mitt självförtroende. Även om jag inte kunnat producera en poäng per match här så vill jag fortsätta spela mitt spel, efter de styrkor jag har.

Det hade varit enkelt i din sits att lämna Sverige och exempelvis flytta hem igen. Varför ville du stanna i SHL?

– Alltså, jag har gillat min tid här i Sverige. Jag gillar hockeyn. Den är underhållande, snabb och utmanande. Så jag kände att jag ville stanna här och ge det en chans till även om jag inte fick ut det bästa av mitt spel i Linköping. Jag känner att jag fortfarande kan vara en bra spelare i den här ligan.

Hur har omställningen från finsk och nordamerikansk hockey, till den svenska, varit för dig?

– Det känns faktiskt som att det är lite av en mix mellan den finska och den nordamerikanska hockeyn. I Finland är ju rinkarna hyfsat lika, och det gör såklart en hel del. I AHL fanns det ingen tanke alls. Det var en liten is och alla bara körde, ingen tänkte över huvud taget. SHL är lite av en mix mellan dem, men jag skulle säga att det är många fler bra spelare här än i AHL till och med.

Oula Palve i ett möte med Brynäs under säsongen.Oula Palve i ett möte med Brynäs under säsongen.Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

"DET FINNS NOG EN SKULD HOS BÅDA"

Men vad var det då som inte fungerade i Linköping? Där har prestigevärvningen faktiskt inget bra svar.

– Jag vet inte, det är svårt att säga. De hade många bra spelare som spelat bra tidigare, men det var som att hela laget gick in i en "lockdown". Vi fick inte ut det bästa av oss själva och förlorade många matcher. Ingenting fungerade.

– Ibland är det tufft, bara. Speciellt för mig som haft ett par tuffa år. Hockeyn har inte alltid varit kul, eftersom det inte stämt speciellt bra för mig och jag har gått från lag till lag. Nu uppskattar jag bara att jag fått en chans till en nystart i Brynäs.

Är du besviken på något hos Linköping, eller tar du på dig skulden själv?

– Det finns nog en skuld hos båda. Det fungerade inte, helt enkelt. Laget förlorade, jag producerade inte, jag blev frustrerad, de blev frustrerade. Ibland är det bara så att det inte funkar. Det var bäst för båda parter att vi skildes åt. Och idag, efter den här matchen, känner jag att det var rätt beslut. Idag hade jag kul när jag spelade.

Även om Brynäs, precis som Linköping, varit i botten av tabellen säsongen igenom ser Palve klara skillnader mellan lagen.

– Man kan väl se det som att båda ligger i botten och ja då finns det väl vissa likheter. Men vi har fyra, fem matcher färre än alla andra. Vinner vi de matcherna så är vi på slutspelsplats. Jag tycker vi har ett mycket bättre läge att kunna gå till slutspel, avslutar den finske centern.


TV: Veckans SHL-lag #14

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL