Sök
Intervju

Reideborn flyger fram i KHL: "Hittat en helt ny nivå"

Den tidigare Djurgårdsmålvakten gör succé i Ryssland.

Efter en fin debutsäsong i KHL ifjol har Adam Reideborn tagit sitt spel till nya höjder den här säsongen. Den förre Djurgårdsmålvakten vinner matcher på löpande band och har varit en av ligans absolut främsta målvakter.
– Jag har hittat en helt ny nivå, säger Reideborn till hockeysverige.se.

Adam Reideborn har klivit fram som en av KHL:s bästa spelare. 29-åringen från Essingeöarna toppar just nu målvaktsligan, har hållit nollan tre matcher och har 14 vinster på 20 matcher. Samtidigt är det en tuff konkurrenssituation i hans klubb Ak Bars Kazan. Inte mindre än tre målvakter ytterligare är med och slåss om förstaspaden, Timur Bilyalov som spelat 21 matcher, Amir Miftakhov sju matcher och Artur Akhtyamov med tre matcher. 

Dom två sistnämnda dessutom draftade av Tampa Bay respektive Toronto och ses som två av Rysslands stora framtidsnamn på målvaktssidan.

– Jag och Bilyalov delade på det i början. Sedan har vi varit borta för sjukdom och lite skador. Då har vi haft uppe två unga lovande målvakter som varit med och spelat, berättar Adam Reideborn från sitt hem i Kazan och fortsätter:
– Alla fyra har gjort de bra och det känns inte som den här föreningen lider av någon målvaktsbrist och kommer inte göra så på många år. Det är en tuff konkurrens så det gäller att spela bra för att förtjäna speltid.


Det gäller för mig att vara på tårna och inte ge dom den chansen.

Adam Reideborn om talangerna som jagar honom underifrån.  


Före detta Djurgårdsmålvakten har under sina två säsonger i KHL blivit god vän med Bilyalov och deras samarbete fungerar väldigt bra enligt Reideborn.

– Vi är grymt bra polare som blir glada när det går bra för andra samtidigt som vi pushar på varandra under träningarna.
– Han och jag kanske inte spelar på ett liknande sätt i målet, men vi försöker hjälpa och förbättra varandras svagheter. Vi försöker också bygga upp varandras styrkor. Jag tycker att vi fungerar väldigt bra ihop personlighetsmässigt.
– Både Miftakhov och Akhtyamov draftades i somras. Det är två väldigt lovande målvakter. Miftakhov var med i JVM förra året och spelade då i finalen. Akhtyamov var med i JVM det här året. Det är två stortalanger här i Ryssland som verkligen vill visa i KHL vad dom går för.
– Det gäller för mig att vara på tårna och inte ge dom den chansen. På så vis blir det en liten press på mig samtidigt är det väldigt pushande och gör att jag håller mig på tårna hela tiden.

UTVECKLAT TÅLAMODET  

Om du blickar tillbaka på din egen säsong, hur låter din sammanfattning av den?
– Jag tycker inte att min start var speciellt bra. Det var några matcher i rad där jag kände att vi nästan gav bort matcherna lite. Sedan var jag borta en månad på grund av sjukdom.
– Det blev en jobbig start och jag kände mig osäker på om dom ville hitta någon ny eller kanske ge dom unga killarna chansen. Jag började tänka lite där, men då jag kom tillbaka efter sjukdomen hade jag fått några veckors träning och kände ett annat lugn i mitt spel.
– Jag hittade tillbaka till en trygghet och ett matchvinnande spel som jag tyckte att jag mestadels hade förra säsongen. Just nu spelar jag väldigt, väldigt bra. Det är många matcher i rad som både jag och laget har hittat topprestationer och ett bra samarbete.

Vad har du utvecklat mest under säsongen, det mentala där du dagligen hanterar den tuffa konkurrenssituationen eller det spelmässiga?
– Det är mest spelmässigt som jag har hittat en helt ny nivå. Jag är mycket mer alert och vaken på vart spelarna är och hoten kommer komma ifrån.
– Jag tycker att det var en liten omställning att komma till en ny liga och ett nytt spel. I KHL vill spelarna passa lite mer än vad jag var van vid. Dom vill göra ett extra pass för att hitta ett öppet mål.
– Tålamod är otroligt viktigt i den här ligan och nu känner jag att jag bemästrar det på ett bra sätt. Jag har hittat tillbaka till spelet jag hade i SHL, men även hittat en ny nivå i tålamod och spelförståelse som gör att jag kan göra lite mer avgörande räddningar. Samtidigt är jag nu lite lugnare i mitt spel här i KHL.

Adam Reideborn.

FAMILJEN PÅ PLATS: "EN HELT ANNAN TRYGGHET" 

Adam Reideborn trivs även vid sidan av isen i Kazan. Framförallt genom den trygghet som det innebär att ha sin fru, Nathalie, och deras son, Ben, på plats.

– Det har såklart varit annorlunda den här säsongen. Vi importer kom hit i början av juli och under lång tid var vi utan våra familjer. Vissa är det fortfarande, men min kom hit i november.
– Då blev det en helt annan trygghet i vardagen eftersom jag vet att jag kommer hem till en familj som tar hand om mig. Det blir då lite mer glädje vid sidan av matcherna och träningarna istället för att komma hem till en tom lägenhet.
– Här hemma har jag en grabb som springer runt och alltid och alltid är glad, men även en fru som alltid tar hand om mig, säger Adam Reideborn med mycket värme i rösten och fortsätter:
– Det har senaste månaderna blivit en mer vardag som jag är van med och då känner jag mig trygg.

Hur fungerar det för Nathalie att bo och leva i Kazan?
– Jättebra. Klart att det är lika beroende på vart i landet man hamnar. Jag vet inte om alla är lika bra som Kazan, men vi känner i alla fall att allt här är topp skött.
– Dom tar hand om familjen och barnen om det skulle hända någonting och det är verkligen inga problem alls. Vi har ett gym i byggnaden som Nathalie kan gå och träna på och det finns ett jättefint barnrum som alla barn i området kan gå ner och leka i. Jag tycker att det är ett väldigt enkelt liv om man kommer hit som importfamilj.


Micke är en skön trygghet att ha i laget

Adam Reideborn har svenskt sällskap i Mikael Wikstrand.  


Adam Reideborn är inte ensam svensk i laget. Där spelar även Mikael Wikstrand som så här långt svarat för ett mål och totalt elva poäng på 30 matcher.

– Han har gjort det jättebra. Hela laget har haft en bra säsong och han har varit lika stabil som han alltid varit hemma i Sverige.
– Nu har han inte gjort lika många poäng den här säsongen, men har, som sagt var, varit en stabil och trygg back som nästan är felfri i varje match. En grym back att ha i ett lag som vill gå långt i ett slutspel.

Givetvis tycker också Ak Bars Kazan-målvakten att det är skönt att ha en svensk till i laget.

– Absolut. Nu har jag försökt lära mig lite ryska, men det är fortfarande svårt att hänga med vad som sägs i omklädningsrummet. Då är det skönt att ha Micke här som jag kan säga vad jag tycker till och bli förstådd.
– Micke är en skön trygghet att ha i laget. En bra person att ha och göra med, snäll, ödmjuk, proffsig.

Adam Reideborn.

SPELAR MED PUBLIK PÅ LÄKTAREN  

Är det tuffa restriktioner kring pandemin i Kazan?
– All restaurangservering slutar vid elva, vilket egentligen är den enda restriktion jag märkt av. Sedan måste man ha munskydd på alla offentliga platser.
– Nu vet jag inte hur det är i Sverige just nu, men jag märker inte av så jättemycket av hårda restriktioner här. Vi fortfarande publik på läktarna, 50 procent, och det känns som livet funkar hyfsat bra här. Självklart är det svårt att veta exakt hur det ligger till eftersom jag inte läster tidningarna och sådant här.

Det väntar ett VM någonstans framåt vårkanten, har du den här säsongen varit i kontakt med Johan Garpenlöv kring just landslagsspel?
– Jag har inte hört så mycket mer än att jag var nära att komma med i förra turneringen, men dom ville satsa på (Magnus) Hellberg och (Anders) Lindbäck. Båda två har spelat jättebra den här säsongen.
– Det kommer en ny turnering i februari. Jag vet inte exakt vilket typ av lag som ska tas ut dit, men jag har inte hört något om det eller VM. Jag försöker jobba på här, avsluta bra med Kazan och försöka gå hela vägen.
– Förhoppningsvis kan det bil VM, vilket skulle vara jättehäftigt, men det är en bit kvar till dess, avslutar Adam Reideborn.

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten