Simon Holmström.
Junior-VM 2021

”Många har åsikter om det – men de vet inte hur det är”

Simon Holmström nobbade spel i Sverige – och blev en AHL-spelare redan vid 18 års ålder.

Simon Holmström nobbade spel i Sverige för att i stället flytta till USA redan som 18-åring. 
I en lång intervju berättar Tranåskillen om beslutet att välja AHL-spel, första säsongen i Nordamerika samt tunga tiden i Hockeyallsvenskan. 
– Jag hade ju förhoppningar på att jag skulle komma ut med ett högt självförtroendet och ha en bra känsla inför JVM men så blev det ju tyvärr inte, säger han till hockeysverige.se. 

Han var med och vann VM-guld med Småkronorna 2019 och nu siktar Simon Holmström på att göra samma sak med Juniorkronorna. 

Efter triumfen i Ö-vik för ett och ett halvt år sedan har dock väldigt mycket hänt i 19-åringens karriär. 

Inte ens två månader hade passerat efter finalen, där Holmström blev målskytt för Sverige, då han lite chockartat draftades som 23:e spelare av New York Islanders. 

Tranåsprodukten hade då möjligheten att stanna i Sverige för att utvecklas inom HV71 men valde lite oväntat att nobba spel i Sverige för att i stället flyga till USA och bli en AHL-spelare – redan som 18-åring. 

Hur kunde det då komma sig? 
Simon Holmström menar att det var ett bättre alternativ än att spela J20-hockey i Sverige.

– Jag och Islanders kom fram till att det skulle vara det bästa alternativet för mig. Alternativen här i Sverige, och speciellt med HV, var ju inte så som man ville ha det. Då kände vi väl att AHL var det bästa alternativet och det håller jag fast vid fortfarande. Jag lärde mig otroligt mycket det senaste året. Jag har tagit med mig mycket som spelare men även som person just av att bo själv i ett annat land, säger forwarden till hockeysverige.se. 

”MÅNGA TYCKER DET ÄR FEL ATT ÅKA ÖVER TIDIGT”

Det är dock väldigt ovanligt att en 18-årig svensk spelar i farmarligan. Vanligtvis brukar spelaren återvända till Sverige ifall han inte tar en plats i NHL. 

Holmström vet om att det är ovanligt men tycker också att AHL har fått ett oförtjänt dåligt rykte inom svensk hockey. 

– Det är väldigt mycket folk som har mycket åsikter om det där här i Sverige. Men de vet inte hur det är där borta. Det har förändrats extremt mycket i AHL och det är fortfarande en bra liga, säger han och fortsätter: 
– Det är många som har åsikter om det, men det är så det är. Jag hade ju samma uppfattning när jag åkte över, men jag blev väldigt positivt överraskad. Jag tyckte att det fungerade extremt bra och Islanders har tagit väldigt bra hand om mig där borta. Det har varit en väldigt rolig resa.

Vad menar du med att 'mycket folk har åsikter om det'?
– Det är väl många som tycker att det är fel att åka över för tidigt. Man tycker att man förstör unga svenska spelare genom att åka över för tidigt till USA, vara ensam och spela i AHL i stället för att vara i Sverige.

Du håller inte med om det då? 
– Jag tyckte väl lite samma sak i början men jag fick en väldigt bra känsla av Islanders. Jag träffade många där på campen som jag pratade med om det och jag fick en bra känsla av vad alla sade och det visade ju sig stämma in ganska bra.

GIGANTISK OMSTÄLLNING

Även om han tycker att det var rätt beslut att åka över till USA för att spela i Bridgeport Sound Tigers så var verkligen inte enkelt att spela där när pucken väl släpptes. 

Simon Holmström hade endast fått speltid i EN enda SHL-match innan han tog klivet och blev en AHL-spelare på heltid. Det var därför en väldigt stor omställning att gå från juniorhockey i Sverige till spel till en av världens bästa hockeyligor. 

Det krävdes därför en lång acklimatiseringsperiod för den 18-årige forwarden som till slut landade på åtta mål och 15 poäng på 46 matcher. 

– Året innan AHL-året var jag ju skadad i princip hela säsongen och gjorde väl inte så många matcher i J20. Därför var det var ju ett extremt stort kliv för mig, men om jag inte hade känt mig redo eller att jag inte skulle vara tillräckligt bra så hade jag aldrig åkt över. Jag tror inte Islanders hade tillåtit mig att resa över då heller.
– Spelmässigt var det väl lite knackigt i början, det ska jag inte ljuga om. Det syns väl i statistiken där också. Samtidigt gick vårt lag inte jättebra heller. Men jag tycker att jag kom in i det och ju mer man lärde sig, både på och utanför isen, desto bättre gick det också. Det var bara synd att det tog slut så tidigt för jag tycker att jag gjorde det väldigt bra på slutet. Det kändes bra där ute och jag fick spela mer och mer på slutet också.

Inte nog med att det är ett stort steg när det kommer till nivån på hockeyn. AHL är också känt för att vara en otroligt tuff och fysisk liga, även om det har mattats av på senare år. 

– Det är extremt stor skillnad från Sverige och otroligt fysiskt. Det är verkligen stora män man möter, men samtidigt blandas det också med ett gäng unga spelare från en massa olika länder som slåss för en plats i NHL. Det har blandats ut på ett bra sätt. De stora fajterna försvinner väl mer och mer även om det också finns kvar.


”Det är en stor skillnad när man behöver stå och laga sin egen mat när man har varit van vid mammas mat”

Simon Holmström om att bo ensam i USA som 18-åring. 


Spel i AHL innebar inte bara en stor omställning för hockeyspelaren Simon Holmström. 

Människan Simon Holmström skulle nu också klara sig på egen hand för första gången – vilket inte är det lättaste som en nybliven myndig kille i ett främmande land. 

– Det är klart att det var väldigt tufft. Jag fick extremt bra stöd av familj och flickvän så det funkade ändå ganska bra. De kom över ett par, tre gånger och hälsade på vilket var till extremt stor hjälp. Det är en stor skillnad när man behöver stå och laga sin egen mat när man har varit van vid mammas mat, säger Holmström med ett skratt. 

LÅNADES IN TILL VITA HÄSTEN

Efter att coronapandemin slog till mot världen stoppades hockeyn i princip överallt. Simon Holmström flyttade då tillbaka hem till vårt avlånga land. 

Med tanke på den osäkra situationen kring AHL-spel 2020/21 kom han och New York Islanders överens om att 19-åringen skulle få spela på hemmaplan för att hålla igång fram till dess att spel i Nordamerika blev aktuellt igen. 

Lösningen blev då en utlåning till Vita Hästen – och för första gången i sin karriär skulle han få spela seniorhockey i Sverige. 

– Det var jättekul att få komma hem och testa på allsvensk hockey. Det var väldigt roligt, säger han om möjligheten. 

Även om det var kul att komma till Sverige så lämnade Holmströms spel på isen mycket att önska. Tranåskillen gick poänglös från tio av sina elva matcher i Hockeyallsvenskan och lyckades inte leva upp till förväntningarna som sattes på honom när han fick epitetet NHL-lån. 

– Ska jag vara hundra procent ärlig så uppfyllde jag varken mina egna eller någon annans förväntningar och det är så det är. 
– Det gick bra på försäsongsmatcherna och cuperna vi var på. Jag spelade mitt spel och fick mycket förtroende. Sedan när serien drog igång så gick det väl inte alls så som jag eller de andra hade tänkt sig.
– Jag kände inte alls att jag spelade ut till hela min kapacitet. Så är det ibland och det är något som man också får lära sig av. 
– Det är såklart jättetråkigt att det blev så, speciellt när man själv har så otroligt höga förväntningar på sig själv. Det kanske är det man får ta lärdom av framöver, att inte sätta upp för höga krav på sig själv.

Vad var det som inte stämde för dig? 
– Det studsade inte riktigt med en i början och då blev det väl direkt att man började tänka för mycket. Efter det blev det bara mer och mer fel hela tiden. 
– Om man ändå ska ta med sig något positivt så är det väl att jag alltid gjorde mitt bästa och jobbade så hårt jag kunde. Det andra gick väl inte alls och om man utgår från vad som ska vara min styrka. Jag jobbade ändå hårt och försökte i alla fall och det är väl något värdefullt i det ändå.

Du låter riktigt besviken över hur det blev. 
– Ja, ja. Jag är inte alls nöjd med hur det blev, verkligen inte. Det är så extremt långt ifrån mina egna krav och förväntningar på mig själv, och det är aldrig kul att inte nå upp till det.


”Det blev väl direkt att man började tänka för mycket. Efter det blev det bara mer och mer fel hela tiden”

Simon Holmström om tunga tiden i Hockeyallsvenskan. 


Var det tuffare att spela i Hockeyallsvenskan än du trodde? Fanns det någon underskattning där när du kom direkt från AHL? 
– Verkligen inte. Jag gick in med fullt fokus på att det skulle vara extremt tufft. Jag har alltid tyckt och fått höra att Allsvenskan är en väldigt bra liga. Det är många där som inte alls är långt ifrån SHL. Det var verkligen inte något sådant som var problemet utan det låg bara hos mig själv. Ibland stämmer inte riktigt spelet bara och det här var en sådan gång.

STUKAT SJÄLVFÖRTROENDE

Tiden i Hockeyallsvenskan var tänkt att fungera som en bra skjuts på vägen in i den nya säsongen. Snarare blev det dock tvärtom för Simon Holmström som i stället gick in till JVM-lägret i Sundsvall med en stukad känsla. 

– Så är det ju. Jag hade ju förhoppningar på att jag skulle komma ut med ett högt självförtroendet och allt det här, ha en bra känsla inför JVM men så blev det ju tyvärr inte. I stället fick jag åka hem och göra det bästa av situationen och ladda upp så bra som möjligt här hemma.

Hur har du jobbat för att få upp självförtroendet igen?
– Det är bara att vara mig själv hela tiden. Jag ska inte tappa mig själv i något, utan jag ska våga hela tiden och spela med högt självförtroendet och jag vet ju att jag kan om jag bara vill.

Hur är det med självförtroendet nu?
– Jag tycker att det känns bra. Det har känts bättre och bättre på träningarna. Jag har jobbat med mig själv lite och kollat på lite gamla klipp för att komma ihåg hur man kan spela.

Kollade du på dina egna highlights för att hajpa upp dig själv igen då?
– Nja, inte riktigt hajpa upp mig kanske. Utan det har varit att kolla och jämföra lite med matcherna i Hästen och då man känt att man har gjort bra matcher. Man har suttit och jämfört och tänka vad som behöver bli bättre.

Jag misstänker att U18-VM var något som du tittade på då?
– Ja, det var en av sakerna men det var mycket blandat också. Det var en fantastisk känsla att vinna där och nu har vi fått komma tillbaka med mycket samma spelare som vi hade då. Nu hoppas man ju att det ska kunna hända igen.

”INTE MÅNGA SOM TRODDE PÅ OSS”

Simon Holmström spelade en stor roll i Småkronornas VM-guld 2019 då han var lagets poängbästa forward bakom superkedjan med Alexander HoltzKarl Henriksson och Lucas Raymond

När Juniorkronorna nu har samlats i Edmonton för JVM är det samma stomme som guldlaget från U18. Av de 25 uttagna spelarna i JVM-truppen var 17 stycken med vid guldet. 

Tror du att det är till er fördel att den här gruppen redan har erfarenhet av att vinna tillsammans?
– Verkligen, det tror jag är en jättestor del. Vi är ett stort gäng som har ju hållit ihop sedan U16. Vi känner varandra väldigt bra och vi hänger ihop.
– Det var väl inte så jättemånga som trodde att vi skulle gå in och vinna U18-guld, men det gjorde vi och vi gjorde det fruktansvärt bra tillsammans och verkligen spelade som ett lag. Det är något som vi får ta med oss här in i JVM.

Det känns som att Sverige slår lite ut underläge nu också, är det kanske också positivt för er då?
– Så kan det säkert vara. Någonstans så förstår alla i den här gruppen att vi satsar för guld. Det är bara vi här i bubblan som kommer kunna påverka det. Alla är väl medvetna om det och alla här vill ju vinna också.

En häftig detalj i årets JVM-trupp är att Simon Holmström inte är ensam spelare från Tranås. Staden med cirka 15 000 invånare har endast lyckats producera två JVM-spelare tidigare: Jonas Fransson och Daniel Josefsson. 

Nu fördubblas dock den siffran då båda TAIF:arna Simon Holmström och Oskar Olausson ska representera Juniorkronorna i Edmonton. 

– Det är extremt kul, väldigt, väldigt roligt. Jag och Oskar har ju i stort sett växt upp tillsammans. Vi har både spelat och tränat tillsammans och hängt utanför också. Han har gjort det extremt bra här i HV och någonstans har man väl alltid sett någonting extra i honom. Han är väldigt duktig och det är kul att se att se att det går bra för honom. Det ska bli väldigt roligt att spela ihop.


”Vi har ju hängt ihop större delar av våra liv och umgåtts väldigt mycket. Det är väldigt roligt”

Simon Holmström om att dela JVM-upplevelsen med barndomskompisen Oskar Olausson.


För Simon Holmström kommer det bli väldigt speciellt att få dela ett mästerskap tillsammans med barndomsvännen Oskar Olausson. 

– Det är fantastiskt kul. Vi har ju hängt ihop större delar av våra liv och umgåtts väldigt mycket. Det är väldigt roligt och framför allt är det kul för Tranås också att de får ett kvitto på att de gör ett väldigt bra jobb. Det är fler som kommer där underifrån också så det ska bli kul att följa.

”TANKEN ÄR ATT SPELA I AHL”

Just nu är allt fokus på den stundande JVM-turneringen för 19-åringen. Därefter är det dock inte riktigt huggit i sten vad som kommer att hända för honom.

NHL kommer att inleda sin säsong den 13 januari men än har det inte kommit något officiellt besked kring AHL-säsongen 2020/21. 

Rykten har dock sagt att farmarligan kan kicka igång i början av februari. Han själv menar att han kommer att flyga ner till New York efter mästerskapet i Edmonton och sedan förväntas han ansluta till AHL-laget när de får grönt ljus att inleda sin säsong. 

– Planen har ju alltid varit från början att jag ska vara med där när campen drar igång. Nu har vi väl inte hörts jättemycket utan det är väl att vänta och se lite vad som händer. Jag tror och hoppas på att jag ska spela där när det väl drar igång och jag tror väl att de fortfarande har samma plan för mig. Så tanken är att spela där, avslutar Simon Holmström.

FOTON:
USA TODAY Sports/Bildbyrån/Simon Hastegård/Johan Löf


TV: Alexander Holtz om en JVM-turnering olik alla andra

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten