Tobias Björnfot.
Bildbyrån
Junior-VM 2021

Återvänder till Los Angeles - efter JVM: "Det är tanken"

Han är en av de mer rutinerade spelarna i Juniorkronornas VM-trupp - och har redan samlat på sig några NHL-matcher i ryggsäcken. I en intervju med hockeysverige.se berättar Tobias Björnfot om JVM-uppladdningen - och att han kommer göra ett försök att slå sig in i Los Angeles efter JVM:s slut.

– Det är tanken, bekräftar han.

Säsongen 2019/20 gjorde Tobias Björnfot NHL-debut endast 18 år gammal. Totalt gjorde backen från Upplands-Väsby norr om Stockholm tre NHL-matcher under senaste säsongen. Den här säsongen inledde dock Björnfot i Djurgården där hans spelblandat och gett en del. På 15 matcher har det blivit ett mål och totalt tre poäng. Nu ses han som en av Junior VM-lagets viktigaste spelare.

Tobias Björnfot har nästan alltid setts som en naturlig ledare. Han var också kapten för det U18-landslag som vann VM-guld 2019. Under senaste säsongen fick han utveckla och lära ytterligare i sitt ledarskap och som hockeyspelare då han under största delen av säsongen var en av Ontario Reigns ledande spelare i AHL.
- NHL-laget och AHL-laget jobbade nära varandra. Det jag framförallt utvecklat är spelet på den lilla rinken och defensiva spelet, men också det offensiva. På så vis har det varit en bra tid där berättar Tobias Bjönfot för hockeysverige.se. 

"TRIVS MED DET LEDARSKAPET"

Coach för Ontario var Mike Stothers som tidigare varit assisterande NHL-coach i Philadelphia och Atlanta.
- Han är lite mer traditionell, gammaldags, och vill få ut max av alla spelare. Han var bra på det. Det var ändå en stor skillnad att komma in i det amerikanska ledarskapet. Stothers var headcoach, men sedan hade jag Chris Hajt som back-coach. Han var i Buffalo säsongen innan och är riktigt duktig, en detaljnörd som hjälpte mig mycket.
- Ledarskapet där handlar om att få ut max av allt och lite annorlunda jämfört med Sverige. Jag trivs med det ledarskapet och eftersom jag själv spelade bättre då så tycker jag det har varit bra, säger Björnfot med ett lätt skratt.

Blir det samma dialog med coacherna i NHL och AHL som exempelvis med Robert Ohlsson i Djurgården?
- Om jag jämför med Robban så kanske jag inte haft lika mycket dialog med honom som med Stothers. Jag hade mer video på individnivå med både backcoachen och headcoachen. På vis blir det lite skillnad, men det är inte så stor skillnad ändå. 

Tobias Björnfot i Los Angeles-tröjan.Tobias Björnfot i Los Angeles-tröjan.Foto: Candice Ward-USA TODAY Sports

Björnfot gjorde tre matcher i NHL för Los Angeles under senaste säsongen, något som givetvis har kommit att betyda mycket för hans självförtroende.
- Det var såklart lärorikt och någonting jag vill göra om. Att spela där en dag är vad jag strävar efter. Det är bara att jobba på så kanske jag hamnar där igen.

Hur var det då att kliva tillbaka till SHL som du gjorde inför den här säsongen?
- I början kom jag in med ett bra självförtroende. Under träningsmatcherna och i början av säsongen tyckte jag att jag spelade en bra hockey.
- Ju längre säsongen gick kände jag att jag kanske inte hade vant mig riktigt vid den stora rinken och detaljer i egen zon ännu. Lite sådana grejer kunde jag känna, men annars tycker jag att det fungerat bra. 

Hur har du upplevt din egen säsong i Djurgården?
- Kanske lite upp och ner. Jag tycker att jag ändå spelat stabilt, men kanske inte fått ut max av mig själv offensivt och i spelet med puck. Annars har det varit helt okej. 

BERÄTTAR OM PETNINGEN

Los Angeles-backen blev även bänkad några matcher av coachen Robert Ohlsson.
- Ja, i två matcher. Just då spelade jag inte powerplay eller något sådant. Det var en eller två backar som spelade bättre än jag i den rollen jag hade. Jag fick träna på själv och spelade bättre efter det att jag kommit tillbaka.

Blev det här ett mentalt ”wake up-call” för dig?
- Ja, exakt. Ibland spelar man bara matcher, men det händer inte så mycket utan man står bara och stampar. Då kan det vara bra och ge en positiv effekt att hamna vid sidan av.
 
Du är nu i en JVM-bubbla, vilka förväntningar har du på att leva det här livet en tid framöver?
- Jag kom inte in i det med några förväntningar alls. Vi får ta det dag för dag som det kommer. Jag har TV-spel. Sedan finns det några filmer och serier som jag kan kolla på, man ”facetimar” och är med spelarna i laget. Det har funkat bra hittills, men vi får se hur det funkar några veckor framåt. Vi förbereder oss och försöker vara så isolerade vi kan.

Ni kommer spela i Edmonton utan publik och dessutom med kanadensiska domare…
- Det ska bli jättekul. Att spela i Kanada, det är alltid härligt med hockeyn där. Nu kommer det inte vara någon publik, men det kommer ändå vara samma känsla. Ett JVM är alltid ett JVM. Det kommer vara fart, fläkt och är något man vill spela. 

Tobias Björnfot som kapten för U18-landslaget.Tobias Björnfot som kapten för U18-landslaget.Bildbyrån

ÅTERVÄNDER TILL LA-LA-LAND  

Det har droppat av både spelare och ledare på grund av pandemin som råder i världen, hur ser du på era möjligheter att gå långt i turneringen?
- Många har hållit ihop sedan tidigare landslag och känner varandra bra. Det krävs ett hårt jobb av allihop. Vi måste göra det vi ska göra och att man får ut det bästa av varje individ. Vi har också spelare som kan avgöra matcher, men vi har även bra målvakter, backar och forwards. Jag tror att det kan bli något bra av det här.

Du var kapten för U18-landslaget i VM 2019, hur ser du nu på din roll i det här laget både på och vid sidan av isen?
- Jag och några av dom andra i laget har varit med i JVM tidigare så vi har lite erfarenhet. Nu är det ett speciellt JVM och mycket är nytt för oss också. Många av oss som varit med tidigare får då kanske hjälpa dom andra lite.


Om du får frågan att ha ett ”C” på bröstet under Junior-VM, tackar du ja då?
- Ja, det skulle jag göra.

JVM-turneringen blir av allt att döma inte det enda Tobias Björnfot kommer vara med om i Nordamerika den här säsongen. 

Efter Junior-VM, åker du till Los Angeles då? 

- Ja, det är tanken, avslutar Tobias Björnfot.


TV: Philip Broberg om att spela i JVM-bubbla

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten