Sök
Jhonas Enroth har fått tuff konkurrens av Jonas Arntzen den här säsongen.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Konkurrerar med stjärnmålvakten: ”Tänker inte på vem som är etta”

Jhonas Enroth var tänkt att vara solkar förstemålvakt i Örebro den här säsongen. 
Bredvid honom har dock norrmannen Jonas Arntzen spelat lysande och faktiskt varit bättre än stjärnmålvakten. För hockeysverige.se berättar han nu om konkurrenssituationen.
– Jag vet att Enroth är hungrig på att få spela mycket matcher så det gäller att jag kämpar på, säger Arntzen. 

Under ett par säsonger var Jonas Arntzen tvåa bakom Tex Williamsson och Axel Brage i Leksand. Inför senaste säsongen bytte norrmannen klubb till Örebro. Där fick han spela nio matcher i SHL, men lånades ut en sväng till Almtuna i Hockeyallsvenskan. Inför säsongen 2020/21 fick han chansen att tävla mot Jhonas Enroth om en plats i Örebro och som han gjort det. Så här långt har det blivit åtta matcher och imponerande 92.95 i räddningsprocent. Bara Viktor Fasth med sina 92.98 har inlett SHL starkare den här säsongen. 

Jonas Rundseen Arntzen, ja han heter faktiskt så, kommer från Lillehammer, en klassisk svenskklubb där spelare så som bland andra Ronny Reichenberg och Mattias Andersson spelat. Båda har dessutom spelat för Leksand, alltså samma klubb där Arntzen inledde sin karriär i Sverige. 

– Jag hade inte pratat så jättemycket med dom två om att spela i Sverige. När diskussionerna började komma upp snackade dom varmt om att jag skulle dra dit och testa, berättar 23-åringen för hockeysverige.se och fortsätter:
– Sedan var det inte dom som fick mig att välja att åka över till Leksand. Däremot berättade dom fina saker vilket gjorde det lättare för mig att välja eftersom jag då var ung och inte visste vad som väntade mig. 

Är det en stor skillnad på målvaktsutbildningen i Sverige jämfört med den i Norge?
– Ja, så är det. Det är också anledningen till att det finns så många bra målvakter som det gör i Sverige. Mycket ligger i träning och all satsning som görs på både spelare och målvakter.
– Jag kände att om jag skulle ta nästa steg som målvakt behövde jag utmana mig själv och testa något nytt. Sedan kände jag att det var viktigt för mig att saker skulle följas upp varje dag från en målvaktstränare och att få testa på att träna och spela med några av världens bästa juniorer.
– SuperElit var ett jättestort steg upp och en jättenivå. Det här var något som fick mig att känna att det var smart att dra över. 

”HAR INGET NEGATIVT ATT SÄGA OM LEKSAND”

Redan tidigt fick Jonas Arntzén Jonas Levén och Alexander Millner som målvaktstränare, två personer som betytt en hel del för norrmannen. 

– ”Levvan” var målvaktstränare när jag kom över. Millner kom in lite senare, men jag har haft med honom att göra också och vi känner varandra väl.
– Framförallt var det ”Levvan” som jag hade under tiden i Leksand. Vi jobbade mycket med skridskoåkningen. Under mina två säsonger i juniorerna, jag gick i skola på distans, då hade jag och ”Levvan” lite extra tid på framförallt tisdagar och onsdagar när dom andra hade skola.
– Då var det fokus på just skridskoåkningen eftersom jag kände att det var den som jag var mest efter på. Positionsspel och att rädda pucken hade jag i mig, men jag kunde vara lite seg i vissa situationer så då jobbade vi mycket med det här runt stolparna och att stå så mycket man kan i varje situation. På så vis, om jag ser tillbaka, har jag fått med mig mycket från den tiden. 

Efter att varit med och spelat upp Leksand till SHL säsongen 2018/19 lämnade han klubben för att i stället spela för Örebro. 

– Jag har inget negativt att säga om Leksand. Det var en fantastisk tid och jag hade gärna stannat där.
– Det jag kände då vi spelade i Hockeyallsvenskan var, precis som alla målvakter gör, att jag ville spela mer.
– När vi sedan gått upp i SHL hade det såklart varit jätteroligt att fortsätta där, men det var inte överraskande att dom ville spela vidare med (Axel) Brage då han spelat så bra som han gjorde den säsongen och i slutspelet.
– Nu när vi spelade mot Leksand senast såg jag hur många kompisar jag har kvar där både i ledningen och laget. 

Varför valde du just Örebro?
– Örebro hörde av sig. Det lät spännande och jag kände framförallt Christer (Olsson) sedan tidigare. Jag visste annars inte så jättemycket om klubben.
– Det var även hyfsat nära till Leksand så jag kunde hålla en bra kontakt med mina kompisar där. Dessutom är det inte så längt hem till Lillehammer heller. När det inte blev en fortsättning i Leksand och det öppnades en möjlighet i Örebro så ville jag ta den, testa och känna på SHL-hockeyn.
– Självklart är det alla målvakters dröm att få spela så högt upp som man kan. När då den möjligheten kom ville jag testa för att se hur det skulle gå. 

Jonas Arntzen har utvecklats mycket efter flytten från Leksand till Örebro.Jonas Arntzen har utvecklats mycket efter flytten från Leksand till Örebro.Foto: Bildbyrån

Hur tycker du att det gick under din första säsong i Örebro?
– I matcherna jag spelade, förutom en match mot Brynäs där jag blev utbytt, tycker jag att det gick bra och jag visade att jag höll nivån.
– Sedan fick jag en del matcher i Almtuna också för att få spela lite mer. Det var bra och gjorde det lättare för mig att komma in i matcherna som jag gjorde.
– Skillnaden från förra säsongen till nu är att jag spelat mig till situationen där jag fått mer förtroende och fler matcher. Det gör att jag känner mig säkrare då jag är där ute. 

LÄR SIG AV ATT KONKURRERA MED ENROTH

Jonas Arntzen har inlett säsongen med en hög nivå i sitt spel, vilket han också själv håller med om. 

– Klart att jag är nöjd med hur inledningen har varit. Det kommer mycket av att jag, Enroth plus ”Hästen” (Kristoffer Eriksson), målvaktstränaren jobbat stenhårt. Inte bara nu under hockeysäsongen utan även under sommaren. Just den fysiska delen i träningen har gjort att jag känner mig starkare ute på isen.
– Samtidigt är det tidigt på säsongen. Jag har spelat åtta matcher och jag känner att det är bra att jag fått fler matcher. Jag vill såklart spela ännu mer så det gäller att komma till hallen varje dag och visa att jag ska få den chansen.
– Visst är jag nöjd med det jag presterat, men samtidigt måste jag vara ödmjuk och känna att jag hela tiden förbättrar mig. 

Jhonas Enroth har under många år varit en världsmålvakt och är en person som den norska landslagsmålvakten ser upp till. 

– Det har varit jättekul att träna med honom, men även Dominik (Furch) som jag hade förra säsongen. Jag har verkligen fått se hur eliten bland målvakter är.
– Alla vet att det är duktiga målvakten när dom spelar matcher, men det som fascinerar mest är hur dom är utanför isen eller på träningarna. Dom är så otroligt proffsiga i allt dom gör. Det är dom bitarna jag tar mest ifrån, förberedelserna innan matcher, träningar och allt vad det kan vara.
– Jag tror att det viktigt när man hamnar i en situation där man får spela med så duktiga målvakter eller spelare, att man försöker ta upp sakerna som gjort att dom har lyckats.
– Enroth är en målvakt som har haft en väldigt lång och bra karriär. Det är alla målvakters dröm att få ha en sådan karriär. 

Jhonas & Jonas.Jhonas & Jonas.Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Hur ser du på den tuffa konkurrenssituation mellan er där Jhonas Enroth kanske inte längre är en given etta?
– Som jag sa tidigare så vill jag alltid spela matcher, vilket han också vill. Jag och Enroth tävlar givetvis mot varandra på träningarna. Sedan är det också det här med att spelar man en match och gör det bra så vill man spela mer. Så känner vi båda.
– Jag har däremot inte tänkt så mycket på det här med vem som är etta och tvåa. Jag tänker mer att varje dag ska jag komma till träningarna och bevisa att jag spela en match till. Det gör han också.
– Att man kämpar om att vara förstamålvakt är inget jag tänker på. Givetvis är jag nöjd med att få spela en del matcher senare tid och visa att jag är en man kan lita på.
– Det är fortfarande tidigt och jag vet att Enroth är hungrig på att få spela mycket matcher så det gäller att jag kämpar på. 

”VILL SJÄLVKLART SPELA VM”

Kontraktet med Örebro sträcker sig säsongen ut samtidigt som han den här säsongen börjar etablera sig i SHL, men några tankar framåt mot kommande säsongen har Arntzen ännu inte. 

– Jag trivs superbra i Örebro, med ledarna, spelarna och själva föreningen. Hur jag ser på nästa säsong har jag egentligen inte tänkt på så mycket.
– Klart att jag vet att det är ett kontraktsår och jag vill såklart kämpa för att kunna visa upp mig inför nya kontrakt. Just nu vill jag bara ut, spela och göra det så bra jag kan. Då löser sig den biten av sig själv. Det är jag övertygad om. 

Finns VM-spel med någonstans i bakhuvudet?
– Nu har det inte varit något landslag den här säsongen på grund av Coronan. Turneringen i november, som det var snack om, blev inte av.
– Jag har inte haft så mycket fokus på landslag hittills, men jag var med till VM som tredjemålvakt för några år sedan. Där fick jag se världens bästa spelare och självklart vill jag vara en målvakt som får möjligheten att spela mot dom. Det skulle vara jätteroligt.
– Det gäller att jag presterar och hela tiden blir bättre. Då kanske en sådan möjlighet öppnar sig och självklart vill alla spela VM, men vi får det när den tiden kommer. 


Örebros Robin Salo om NHL-alternativen

Matchrapporter: Växjö vann rysaren mot Örebro Hockey Örebro tvingar fram en femte match – efter stor dramatik Växjö vann på nytt mot Örebro Hockey Seger för Örebro Hockey som utjämnade mot Växjö Drömstart när Växjö vann efter gastkramande förlängning

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten