Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: ”Ser inga tendenser på att de ska släppa kommandot”
ANNONS

Den första tredjedelen av den Hockeyallsvenska säsongen 2020/21 är förbi. 
Då passar Joakim Englund på att kika närmare på hur det går för den topptippade trion – Norrlandsgiganterna Björklöven, Timrå och Modo. 

Björklöven inledde säsongen med tio raka segrar där den eniga expertkårens utlåtande om slagstyrkan på laget direkt besannades. Lag som Västerås, Timrå och AIK tycktes vara en munsbit för fjolårets giganter där man alltså tagit vid där förra säsongen abrupt tog slut. Även när spelet hackade något lyckades man vinna sina matcher, vilket 29 inspelade poäng av 30 möjliga vittnar om.

Den 1 november åkte man ner till Södertälje och inkasserade säsongens första torsk. Efter det har laget, under tio matcher i rad, vunnit varannan match. Bland annat har Väsby stått för motståndet vid tre av tillfällena och dessutom lyckats lägga favoriterna på rygg vid två av matcherna. Kristianstad och Tingsryd är övriga lag som vunnit över Björklöven.

Vad säger den här trenden?

Att gå från tio raka segrar till att ”bara” vinna varannan match under nästföljande tio matcher innebär ju att trenden säger tio raka förluster nu under omgång 21-30. Så kommer det självfallet inte att bli men det hade varit en sjukt symmetrisk trend om det skulle bli verklighet.

TIMRÅ SLÄPPER INTE KOMMANDOT

När vi ändå är inne på seriefavoriter är det omöjligt att inte kika åt Timrås håll. Laget inledde med två förluster under de första fyra omgångarna. Efter det har laget gått så nära rent man kan komma med endast en förlorad pinne under sina 13 senaste matcher. Med det är man endast en match från att tangera längsta segersviten i ligan som för närvarande ligger på 14 matcher.

Sportchef Kent ”Nubben” Norberg har byggt en vinstmaskin med Jonathan Dahlén i spetsen som leder laget till nya segrar kväll efter kväll. Nu gick Dahlén poänglös från den senaste matchen men hans siffror är minst sagt imponerande. På tolv spelade matcher har han gjort 11+14 vilket gör att han landar på 2,08 i poängsnitt. Förutom Marcus Sörensen, som gjorde 24 poäng på sina 14 matcher, är det ingen som ens är i närheten. Henrik Björklund och Nick Olesen, som båda gjort 27 poäng och ligger etta respektive tvåa i poängligan, har spelat tio respektive elva matcher fler än Dahlén.

Till den redan sylvassa offensiven har man dessutom lockat tillbaka centern Jacob Olofsson från sejouren i Skellefteå. Laget ligger på andra plats i antalet gjorda mål med sina 77, endast fyra färre än Björklöven. Då ska man komma ihåg att man har spelat tre matcher färre också. När det gäller antalet insläppta mål är man överlägset bäst i serien med 31 stycken.

Jag ser inga som helst tendenser på att Timrå ska släppa kommandot man har skaffat sig. Det kommer plumpar i protokollet men jag tror man snabbt studsar tillbaka på vinnarspåret igen.

MODO BROTTAS MED FAVORITSKAP

Den tredje norrlandsgiganten, MoDo, är det lag som presterat sämst av den topptippade trion. Efter en bedrövlig inledning på säsongen med endast två segrar första nio matcherna har man nu börjat växla upp. Att huvudtränaren har lämnat och att Patrik Karlkvist har återvänt har varit huvudingredienser till att laget tagit fem segrar sista åtta matcherna.

Klubben brottas med ett favoritskap som ligger och skvalpar efter förra säsongens stora succé. Just favoritskapet är förmodligen extra svårt att leva upp till i år med tanke på vilka spelare och ledare som, sent omsider, lämnade klubben.

Samtidigt går det knappast att tvätta bort favoritstämpeln heller. Jag menar; heter man MoDo och spelar i Hockeyallsvenskan ska det inte spela någon roll vilka spelare/ledare man tappar, man får ändå räkna med att bära favoritskapet med tanke på styrkeförhållanden i organisation och spelarbudget jämfört med andra klubbar i ligan.

Nu har Covid-19 kommit in i MoDos omklädningsrum och om man ska kika på trender kanske det kan medföra något positivt. Andra lag som fått stänga ner verksamheten någon/ett par veckor har sedan kommit ut och tagit ett par skalper tämligen omgående och sett rejält spelsugna ut.


TV: Throwback – Jonathan Dahlén draftad av Ottawa 2016

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga