Sök
Helge Grans brås på pappa Morgan – även om han spelar på en annan position och är en decimeter längre.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Jag tror säkert att vi är väldigt lika som spelare"

Fostrad i en hockeyfamilj i hockeynästet Ljungby. Det rådde aldrig någon tvekan om vilken sport Malmös backtalang Helge Grans skulle välja. För hockeysverige.se berättar han om sin hockeybakgrund, pappa Morgans inflytande – och varför det finns en samling porslinshundar i hans lägenhet.
– Mamma tycker det är kul, så hon köper in en del, berättar 

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Malmö Redhawks har haft en tuff start på SHL-säsong och är jumbo efter tisdagens 0–2-förlust mot ärkerivalen Rögle. Ska man leta ljusglimtar hos skåningarna är det lätt att fastna vid juniorbacken Helge Grans

Efter att ha debuterat i SHL redan som 16-åring har han undan för undan tagit steg i sin utveckling. Den här säsongen har speltiden kanske inte varit något att yvas över, 12.23 minuter per match, men hans sex poäng (2+4) på elva matcher ger honom faktiskt andraplatsen i den interna poängligan.

– Jag tycker det känns rätt bra, säger 18-åringen om säsongsstarten. 
– Jag har utvecklats en hel del, speciellt defensivt, även fast jag behöver ta ännu fler steg såklart. Jag tycker att jag kommit längre på vägen jämfört med förra året.

HOCKEYFABRIKEN

Grans, som jagar en plats i det svenska JVM-laget inför turneringen i Edmonton nästa månad, härstammar ursprungligen från hockeyfabriken Troja-Ljungby. Klubben har på senare år haft egna produkter som Jacob LarssonOscar Fantenberg och Pierre Engvall i NHL samtidigt som Färjestads målvakt Arvid Holm blivit draftad och sajnad av Winnipeg Jets. 

Helge Grans draftades själv av Los Angeles Kings så sent som förra månaden. Han är inte förvånad över att den småländska klubben lyckats så väl med att producera framgångsrika spelare.  

– För mig har det handlat mycket om att jag har haft mycket fritid på isen, mycket istid. Det har varit allmänhetens åkning med ett gäng kompisar efter skolan och sedan tränade man med sina lag på kvällarna. Det har funnits bra resurser när det handlat om istid, bra förutsättningar helt enkelt. Så det blev många extra timmar på hallen som gett resultat och så är det nog för många av de andra därifrån också, tror han. 

Det blev också en hel del fotboll under uppväxten, men när valet skulle göras kring vilken sport han skulle satsa på var det enkelt.

– När jag behövde börja träna mer var det ett ganska självklart val. Såklart blev man påverkad av familjen när vi är en sådan hockeyfamilj då pappa har spelat och båda mina äldre bröder spelade. 

Helge Grans.Foto: Bildbyrån/Maxim Thoré

SON TILL EN KULTSPELARE

Pappa Morgan Grans är något av en levande legend i Ljungby. Den nu 50-årige före detta centern gjorde 16 A-lagssäsonger i Troja. Ska man tro Elite Prospects siffror är han den tredje bästa poängplockaren i föreningens historia med 395 poäng på 525 matcher i Hockeyallsvenskan och gamla division 1. 

– Jag är inte gammal nog för att minnas något av hans karriär, säger Helge Grans som skulle till att fylla tre år när pappa slutade spela 2005. 
– Jag har hört en del om honom och sett en del gamla klipp. Han var en smart och spelskicklig spelare, hade kanske inte så bra skott. Han säger själv att han hade bra fart, men jag vet inte om det stämmer riktigt (skratt).


Finns det likheter mellan er som spelare, även om du är back och han var center, tror du?
– Det tror jag verkligen. Mitt spel är som bäst med puck och jag är rätt spelskicklig. Jag tror säkert att vi är väldigt lika som spelare när det kommer till just spelsinne och så.

Och när du lirade landhockey med bröderna, fick du stå i mål då?
– Nej, jag var lite för liten för att ställa mig mellan stolparna. Äldsta brorsan (Henning) är åtta år äldre än jag och mittenbrorsan (Egon) tre år äldre. Då blev det mittenbrorsan som fick stå i målet när vi körde landhockey. 

Varken dina bröder eller din pappa är speciellt stora, men du är över 190 centimeter.
– Ja, jag tror att jag brås på min morfar. Han är lång och stor. Brorsorna är nog mer som farsan, runt 180 centimeter så där. Om det är till en fördel vet jag inte. Storlek är ju inte så viktigt i hockey längre.

EN SAMLING – AV PORSLINSHUNDAR

Hockeyn är inte allt han har fått med sig från familjen och uppväxten i Ljungby. Det visar sig även att ett av familjens intressen följt med honom till Malmö – nämligen små hundar av porslin. Enligt uppgift ska det finnas en mindre samling i hans lägenhet, och ännu fler hemma hos familjen i Ljungby.

– Ja, det stämmer... Engelska bulldogar, säger Helge Grans med ett förvånat skratt när ämnet kommer på tal. 
– Det var något mamma drog i gång egentligen. Tro det eller, men det finns väldigt många sådana porslinshundar som dekorationer i lampor och så vidare. Mamma tycker det är kul, så hon köper in en del till lägenheten ibland.

Har ditt intresse också väckts?
– Nja, om man ser dem är det klart att man kollar på dem. 

Vad tycker din sambo om hundarna i lägenheten?
– Hon gillar några av dem, men kanske inte alla (skratt).

Samlingen har sin förklaring. Familjen Grans hade tidigare en bulldog vid namn Bastian. Han blev bara drygt fyra år innan han gick bort. Porslinshundarna är ett sätt att hålla hans minne vid liv.

– Bulldoggar har rätt mycket sjukdomar och så. Han hade lite otur och fick några och blev inte så gammal, säger Helge Grans om Bastian.

Kommer du själv att bli hundägare på egen hand en dag?
– Det tror jag faktiskt. Jag gillar verkligen hundar.TV: Helge Grans om att bli draftad av Los Angeles Kings

Matchrapporter: Seger för Färjestad på bortaplan mot Malmö Seger för Malmö borta mot Oskarshamn Färjestad vann efter rysare och avgjorde matchserien Oväntad matchvinnare – Färjestad tar hem rond ett Växjö når tresiffrigt – vinner sista grundseriematchen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten