Sök
HockeyAllsvenskan

”Man behöver inte vara som bäst när man är tonåring”

Allsvenske succémålvakten hämtar inspiration från andra "late-bloomers".

Det dröjde 14 år innan Tim Juel valde att lämna Östersund för att testa sina vingar på annan ort. Här berättar den 26-årige Karlskogasuccén om den tålmodiga vägen uppåt i hockeyhierarkin, inspirationen från Viktor Fasth – och SHL-drömmarna.
– Ligger man i så kommer resultaten ofta till slut, säger Juel till Hockeysverige.se.

Tim Juel är född och uppvuxen i sydjämtska Svenstavik, sex mil söder om Östersund. Som tioåring lämnade målvakten hemorten för spel i Östersunds IK – och lämnade inte klubben förrän 14 år senare.

– Jag spelade ungdomsåren där och kom in på hockeygymnasiet efter att jag blivit nobbad av alla andra elitgymnasium. Jag hade Alexander Millner (i dag målvaktstränare i Leksand) som hjälpte mig väldigt mycket. Jag skulle säga att det är han som lagt grunden till målvaktsspel, men även hur jag är både personlighet- och proffsmässigt, berättar Juel för Hockeysverige.se.

Juel lyftes upp till Östersunds a-lag som sistaårsjunior, men det skulle dröja goda tre säsonger innan han fick ordentligt förtroende på Hockeyettan-nivå. I stället för att se sig om för andra klubbalternativ väntade dock tålmodigt på sin chans.

– När jag kom upp i a-laget så hade de redan två bra målvakter i Fredrik Alcén och Johan Berge. Jag var tredje- och andrafiol i stort sett tre år innan jag fick förstaspaden 2016. Jag kände att jag hade en väldigt stor utveckling även när jag inte fick spela så mycket, men jag växte otroligt mycket av det förtroende jag fick som förstemålvakt. Det hade jag aldrig känt av tidigare på seniornivå.

Just tålamodet har varit lite av en nyckel i Tim Juels hockeykarriär än så länge.

"KÄNDE MIG REDO TVÅ ÅR INNAN JAG TOG KLIVET"  

Efter att ha tagit över förstamålvaktsrollen i Östersund 2016 blev det ytterligare två säsonger som given förstemålvakt i Hockeyettan innan han slutligen tog steget till Hockeyallsvenskan och BIK Karlskoga inför förra säsongen.

– Jag kände mig redo för allsvenskan två år innan jag tog klivet. Jag ville upp tidigare, men jag hade ingen agent som kunde föra min talan förrän mitt sista år i Östersund. Uppe i Östersund så kände jag mig så pass trygg att jag inte behövde någon agent för att vara kvar där. Sista året kände jag att det kanske var dags att skaffa en agent för att kunna ta klivet och klippa av navelsträngen, lite. Jag var ändå i Östersund i 14 år och har fått majoriteten av min utveckling som hockeymålvakt och person där, berättar Juel och fortsätter:
– Under mitt sista år i Östersund kände jag mig väldigt färdig med ”ettan”. Jag ville upp en nivå och fortsätta utvecklas – och det vill jag fortfarande. Jag vill ta mig så långt som möjligt.

Carl Becker och Tim Juel

Under sina år i Östersund, där han säsongen 2016/17 höll hela nio nollor och säsongen därpå registrerade en räddningsprocent på 93,5 procent, fanns intresse från allsvenska klubbar. Året innan flytten till Värmland fanns det allsvenska klubbar med i bilden, men i stället för att ta klivet då följde Juel sin magkänsla.

– Det kändes inte helt rätt för egen del då. Laget som visade intresse var inte så konkreta med att det var mig de ville satsa på. Det kändes som att jag bara var någon som de ringde, samtidigt som de pratade med massa andra. Jag orkade inte vänta en hel sommar och eventuellt en bit in på hösten för att få ett allsvenskt kontrakt och sätta Östersund i skiten.


I dag ångrar jag absolut inte att jag stannade kvar så pass länge. 

Tim Juel om beslutet att stanna i Östersund.  


Och så var det ju det där med tålamodet, också.

– Jag visste att jag inte skulle bli en sämre målvakt av att stanna. Samtidigt fick min agent, som jag då började jobba med den säsongen, chansen att jobba mot allsvenskan hela säsongen.
– I dag ångrar jag absolut inte att jag stannade kvar så pass länge. Jag tycker att det har gett resultat nu. Jag har haft ett stort tålamod och det är något jag byggt upp en stor del av hela mitt liv kring, egentligen. Man ska ha tålamod och inte ta förhastade beslut. För mig har det funkat än så länge och förhoppningsvis ska det göra det även i framtiden.

TRE NOLLOR PÅ SEX MATCHER  

Än så länge har det fungerat väldigt väl för den 26-årige jämten. 

Övergången från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan gick sömlöst för Juel, som den gångna säsongen vann 19 av 30 matcher för BIK Karlskoga. Under inledningen av den här säsongen har Juel tagit sitt spel till ytterligare en nivå – då han varit en av Hockeyallsvenskans absolut främsta målvakter.

– Det har känts väldigt stabilt för egen del. Jag har känt mig trygg i mitt eget spel sedan säsongen började och när laget gör sitt framför en så blir det enklare för min del.

På de sex matcher han vaktat Karlskogas kasse har Juel även hållit tre nollor. En nolla varannan match, med andra ord.

– Det är alltid kul att vinna och att hålla nollan är en bonus på det. Jag tycker att de matcher jag väl lyckats hålla nollan så har laget även gjort sitt framför mig. Det har varit ett bra samarbete mellan mig och hela laget. En nolla är inte bara min nolla, det är hela lagets, säger Juel ödmjukt.


Nu kan jag lägga minst fem timmar per dag på att ta hand om kroppen och det har hjälpt mig mycket.

Juel om omställningen till att spela hockey på heltid.  


Juel har svårt att sätta fingret på något specifikt som han förbättrat till den här säsongen, men berättar att förberedelserna inför årets säsong varit bättre än tidigare.

– Jag har haft min första riktiga proffssommar där jag har kunnat lägga hundra procent på hockeyn och fysträningen hela sommaren. Det har nog gjort sitt, konstaterar Juel.
– Att inte behöva jobba åtta timmar varje dag för att sedan slänga i sig en matlåda för att åka iväg och träna två, tre, fyra timmar gör rätt mycket. Nu kan jag lägga minst fem timmar per dag på att ta hand om kroppen och det har hjälpt mig mycket. Jag har kunnat vara väldigt kontinuerlig i min träning och i det sätt jag har tagit hand om kroppen. Jag har sovit, tränat och vilat hela sommaren, skrattar Juel.

Tim Juel

JOBBADE PÅ FÖRSKOLA  

Ja, för som spelare i ”Ettan” är det inte många som har lyxen att spela hockey på heltid. Under sin tid i Östersund testade 26-åringen på en rad olika arbeten vid sidan om hockeyn.

– Jag har alltid jobbat på sidan om hockeyn under min karriär. Det är inte direkt några stora summor däruppe i norra Hockeyettan, så alla måste i princip jobba för att få det hela att gå runt, förutom någon lyckligt lottad individ.
– Jag har testat på lite olika grejer vid sidan om. Jag började att jobba på förskola i tre år, sen var jag på kundtjänst i ett och ett halvt år innan jag började jobba på Marsblade, företaget som gör både inlines och isskenor, i två och ett halvt år. Jag var faktiskt in där och hjälpte till i somras, mest för att jag bara tycker att det är kul och att jag är intresserad av det.

Vad har det haft för betydelse för dig nu, att du kunnat lägga hundra procent till ditt målvaktsspel?
– Det gör ganska mycket. Speciellt för mig som är väldigt noga i allt jag gör. Jag är väldigt rutinmässig. Att kunna få styra över min egen tid och träning på det sättet har hjälpt mig mycket i både kvalité på träning och i återhämtning. Jag har kunnat få mer fysträning under sommaren, samtidigt som jag kunnat återhämta mig bättre. Då är det klart att det ger resultat.
– Sen är jag väl inte sjukt mycket bättre tränad än förra året, men jag har kunnat jobba på lite mer specifika detaljer som så klart har lyft mig litegrann.

HÄMTAT INSPIRATION FRÅN FASTH  

På senare år har målvakter likt Viktor FasthGustaf Lindvall och Niklas Rubin, gått från spel i lägre divisioner till framgångar på hög nivå. Nu har Juel ännu inte fått chansen i SHL, men 26-åringen berättar att han hämtat inspiration från ovan nämnda målvakters karriärsresor.

– När man tänker på målvakter som kanske tagit en liten omväg eller en mer tålmodig väg upp till toppen så är nog Viktor Fasth den första målvakten som folk tänker på. I nutid finns ännu fler namn att nämna, som Gustaf Lindvall och Niklas Rubin, för att ta ett väldigt färskt exempel.
– Fasth har absolut varit en inspiration för många målvakter lägre ner i divisionerna. Man behöver inte vara som bäst när man är tonåring, det kan komma ett par, fyra, fem år senare också. Det gäller att jobba på sitt och ha tålamod. Ligger man i så kommer resultaten ofta till slut.

Viktor Fasth.
Viktor Fasth. 

Den här säsongen har resultaten definitivt börjat komma för Tim Juel – och han hoppas att framgångarna i Hockeyallsvenskan ska väcka uppmärksamhet hos klubbarna högre upp i seriesystemen.

– Förra året hade jag som mål att etablera mig som allsvensk målvakt och då får jag väl ändå höja den målsättningen till i år och säga att jag vill vara en allsvensk toppmålvakt. Förhoppningsvis kan jag skapa lite intresse även hos klubbar högre upp, säger Juel.
– Jag vill bli bättre för varje dag som går och spela i bättre ligor och lag, så klart. Att kliva uppåt i seriesystemet är absolut mitt mål, men det är ingenting som jag tänker så mycket dagligen. Då tar jag det mer träning för träning, match för match, för att ge mig själv så bra förutsättningar som möjligt, avslutar Juel.


TV: Niklas Rubin uttagen i Tre Kronor

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten