Ingen Björnfot, Broberg eller Söderström i Monténs trupp.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Därför ställs backstjärnorna utanför: "Finns en rädsla"

ANNONS
Tobias Björnfot, Victor Söderström och Philip Broberg finns alla tillgängliga för spel i Juniokronorna.
Ändå väljer Tomas Montén att inte plocka ut stjärnorna.
Här förklarar han varför.
 

Under fredagsmorgonen presenterade förbundskaptenen Tomas Montén Juniorkronornas trupp som ska försvara de blågula färgerna i den stundande Finnkampen i Malmö. Den ursprungliga planen var att spela en traditionsenlig fyrnationsturnering, där även Tjeckien och Ryssland skulle ha ingått, men de planerna var tvungna att ändras.

Montén själv har dock inget emot att ställas mot Finland tre gånger på tre dagar i Malmö.

– Rent kvalitativt kan jag inte säga att det blir något sämre. Finland är ett jättebra lag och vi får den här hettan, derbykänslan, som man vill ha. Tre tuffa matcher mot finnarna – det är nog det bästa testet vi kan få, säger Montén till Hockeysverige.se
– Men det är klart, det hade varit häftigt med en turnering där vi får möta alla tre lagen. Vi möter både ryssarna och tjeckerna i gruppen i Edmonton, så det är klart att det hade varit ett plus att få den värdemätaren nu.

BACKSTJÄRNONRA STÄLLS UTANFÖR  

I truppen saknas en del namnstarka spelare, speciellt på backsidan där Montén valde att ställa stjärntrion Victor SöderströmPhilip Broberg och Tobias Björnfot utanför laget. 

– De tre hade så klart tillfört väldigt mycket i en sån här trupp. De är väldigt heta kandidater om NHL inte drar igång, men det är just av den anledningen jag inte valt att ta dem i denna trupp. Jag vet inte vad som händer där borta, förklarar Montén och fortsätter:
– Jag vet att det är sagt att både Björnfot och Broberg är utlånade hela säsongen och Söderström ska vara i AIK tills vidare, men jag vet inte… Det finns en rädsla hos mig att NHL ska dra igång sina läger kring den tiden då JVM ska spelas och då kan jag inte vara hundra på att de här spelarna kan vara lediga.
– Då känner jag att det är viktigare att titta på åtta andra backar, så att vi är redo oavsett hur truppen formeras längre fram

Inte heller HV71:s forward Zion Nybeck, som under fjolårssäsongen slog poängrekord för U18-spelare i J20 SuperElit och numera ingår i HV:s SHL-lag, finns med i laget.

–  Zion var med i Uppsala och vi känner att vi har bra koll på honom. Han är en jättebra spelare och spelar SHL-hockey, men just nu känner vi att de spelarna som är med i dag är de som vi vill titta närmare på. Det finns alltid spelare som är precis på gränsen och är reserver och aktuella längre fram som man alltid kan debattera om.

Zion Nybeck.Zion Nybeck.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

MÅNGA DEBUTANTER  

Ett helt gäng debutanter återfinns också i Monténs trupp till Finnkampen. 

Simon Edvinsson (Frölunda) och Simon Robertsson (Skellefteå) är båda födda 2003 och är således två år yngre än de flesta i laget.

– De har stuckit ut i sina klubblag under hösten, men även i landslaget. De var med team 18 i augusti under samma vända som vi var i Uppsala. De är två spelare som jag tycker har visat framfötterna ordentligt i sina klubblag, även fast de är yngre än resten. Därför känner jag att jag vill testa dem nu, säger Montén.

Två andra debutanter är HV-duon Oskar Olausson och Jonathan Wikström.

– De har varit grymma i J20! utbrister Montén.
– Wikström skulle vi ha tagit ut i februari till Team 19, men då var han skadad. Men båda två har varit dominanta i HV:s J20-lag, samtidigt som de har fått chansen att visa upp sig i SHL. Det är två spelare som varit riktigt heta i inledningen av säsongen.

JÄMFÖR MED ÖREBRO-SUCCÉN  

Just Wikström är en spelare som förmodligen smugit lite under radarn hos de flesta. Den odraftade forwarden har aldrig tidigare gjort en landskamp i vare sig pojk- eller juniorlandslagen, men får nu alltså chansen i JVM-genrepet.

– Jag såg honom väldigt mycket ifjol och som sagt, hade han varit frisk så hade han spelat i Team 19 i februari. När jag tog ut truppen till Uppsala i somras ville jag ändå avvakta med honom lite för att se vilken start på säsongen han skulle få. Men jag har följt honom ganska noga från november ifjol, säger Montén och drar jämförelsen med Linus Öberg, Örebrosuccén som tog en plats i fjolårets JVM-trupp utan att ha spelat en landskamp tidigare.
– Han var inte ens med på den här turneringen ifjol och gick ändå hela vägen. Han hade inte gjort någon landskamp innan.
– Nu är det mycket hausse kring TV-pucken och att "är man inte med där så är man inte med någonstans", men det stämmer verkligen inte. Jag har ingen aning om vilka av spelarna i dagens trupp som spelat TV-pucken. Inte en jävla aning. Det spelar ingen roll om de spelat TV-pucken eller pojk- och juniorlandslag innan, det är helt oväsentligt.
– När vi kommer till VM ska vi ta ut de 23 bästa spelarna. Sen hur många landskamper de gjort innan dess är helt oväsentligt. Det är de spelarna som är bäst för stunden som gäller.

Jonathan Wikström.Jonathan Wikström.Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

LIGGER EFTER I PROCESSEN  

På målvaktssidan återfinns en stark duo i form av Jesper Wallstedt och Hugo Alnefelt. På forwardssidan tar båda stortalangerna Lucas Raymond och Alexander Holtz plats.

– Jag tycker att det är många spelare som visat framfötterna och haft en bra inledning på säsongen. I vanliga fall brukar den här truppen som tas ut i november vara baserad på fyra turneringar: U18-VM för 02:orna i april, Ivan Hlinka för 03:orna i augusti och sen har vi två egna turneringar under säsongsinledningen.
– Egentligen är det enda vi haft i år en camp i Uppsala med två matcher mot klubblag. Så vi ligger mycket längre bak i processen än vad vi brukar göra, så tidigare år har man kanske inte testat lika mycket i den här turneringen som vi gör i år. I vanliga fall brukar man ha tagit lite fler beslut och går på lite mer säkra kort och spela ihop laget. Men med tanke på det läget som råder så finns inte den möjligheten i dag.

Montén medger att de mer bristfälliga förberedelserna kan komma att ha en viss påverkan på den slutgiltiga truppen till årets turnering.

– I slutändan kommer man att få gå mycket på magkänslan än tidigare. Tidigare år har man haft mer info på spelarna, man har sett dem mer och man har till och med kunnat ha dem i landslaget lite mer. Men aja, vad kan man göra? Det är bara att gilla läget. Jag är bara glad att vi kan samlas och att vi äntligen får spela igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL