Foto: Stickan Kenne
Bilden

"Tiden i AIK var vårt bästa utländska äventyr"

AIK slog till med en riktig värvningsbomb inför säsongen 1996/97 när man värvade den tjeckiska trion Martin Prochazka, Pavel Patera och Otakar Vejvoda.
Här minns Vejvoda och hockeyfotogfrafen Stig Kenne tillbaka på trions sejour i Stockholm.
– Det var stort när dom kom och alla tre var trevliga kisar, säger Kenne.

Inför säsongen 1996/97 värvade AIK spektakulärt. Ifrån den tjeckiska klubben Kladno värvade man Martin ProchazkaPavel Patera och Otakar Vejvoda. Alla tre hade under flera säsonger varit bärande i det tjeckiska landslaget. Prochazka lämnade för NHL efter säsongen medan Patera Och Vejvoda blev kvar ytterligare en säsong.

En som minns trions intåg i svensk hockey är hockeyfotografen ”Stickan” Kenne.

”Det var stort när dom kom och alla tre var trevliga kisar. Framförallt var det ändå en höjdargrej för AIK, men jag tror att det var bra även för svensk hockey. Dom här tre hade tempot, passningsspelet och så vidare. Samma sak var det med Linköping när dom lite senare tog Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac. Sedan var det roligt för publiken att se dom här gubbarna samtidigt som det skrevs mycket om dom är killarna. Allt var positivt och kul. Patera och Prochazka flyttade senare till NHL, men Vejvoda bor kvar här i Sverige där han tränar Lidingös J18.”

"GJORDE VI INTE TRE MÅL VAR DET EN BESVIKELSE"  

Otakar Vejvoda minns fortfarande flytten till Sverige väl.

– Vi, alltså hela kedjan, hade möjligheten att gå till två olika lag tillsammans. Det var Sparta Prag och AIK. För mig var det så, och antagligen var det så för dom andra också, att jag tyckte om Sverige. Dessutom älskade jag Globen. Jag visste att AIK spelade där, men jag visste inte så mycket om klubben.

Handlade det om mycket pengar vid övergången?
– När vi var i Kladno, som är en liten stad, gjorde vi inte tre mål i varje match så var det en besvikelse. Då kände vi att antingen går vi till Prag där vi kommer att smälta in i mönstret eller flytta utomlands, vilket skulle vara en utmaning.
– Pengamässigt var det inte så stor skillnad mellan AIK och Prag. Vi ville utomlands och, som jag sa, när man spelar på den nivå som vi gjorde vill man ha lite utmaningar. Dessutom var Sverige en duktig hockeynation. På så sätt var det också en speciell utmaning.
– Det var några av killarna från laget hemma som nu spelade i Sverige och som vi pratade med. Bland annat Martin Hosták och Frantisek Kaberle som spelade i Modo. Dom sa att man bedriver verksamheten på ett bra sätt här. Det betydde jättemycket för mig.

Coach för det AIK Vejvoda kom till var Timo Lahtinen.

– Jag kunde inte göra mig rättvisa när jag kom till AIK eftersom jag hade så pass ont i benen. Egentligen var jag helt paj redan från början. Dessutom var vi tre ganska dåliga på engelska och självklart kunde vi inte heller någon svenska.
– Killarna var jättetrevliga och hjälpte oss med allt, men vad dom sa till oss var ganska svårt att förstå. Först nu när jag träffar killarna efter 20 år kan vi prata med varandra ordentligt, skrattar Vejvoda.

Otaka Vejvoda.Otaka Vejvoda.Foto: Stickan Kenne

Förstod ni hur Timo Lahtinen ville att ni tre skulle spela?
– Han sa att eftersom vi tre spelade tillsammans i landslaget och hade där ganska fria tyglar ska jag inte säga något till er om hur ni ska spela. Vi fick göra våra grejer och gick mycket på inspiration. Jag tror att det var bra för vår utveckling att vara tvungna att hitta på nya saker och sätt att spela hela tiden.

Trivdes ni bra socialt i Stockholm?
– Fantastiskt bra. Det har vi, jag, Martin och Pavel, pratat om många gånger, även Libor Prochazka som också spelade i AIK då. Alla vi brukar säga att vi betraktar tiden i AIK som vårt bästa utländska äventyr.

TVINGADES SLUTA SÄSONGEN DÄRPÅ  

En viktig kugge i det lag som AIK ställde på benen säsongen 1996/97 var målvakten Miikka Kiprusoff som senare skulle vinna Vezina Trophy i NHL. Han utsågs alltså till hela NHL:s bästa målvakt.

– Jag tror att vi alla vart förvånade över att han var så bra. Han var så lugn och väldigt avslappnad. Han hade en trygghet i sig själv och den här tryggheten spred han till hela laget.
– AIK hade ett lag med många unga bra spelare som Dick Tärnström och Niclas Hävelid. Jag personligen är besviken över att jag inte kunde bidra mer på grund av mina ben.

Just problemen med en muskelskada i benen gjorde att Otakar Vejvoda redan säsongen därpå tvingas att sluta med hockey.

– Ja, det stämmer. Jag hade problem redan från början, men det var ingen som visste om det. Man ville ju inte gnälla när man kom till ett nytt lag direkt, men jag hade stora problem den säsongen.

Hade du kontakt med AIK efter den här säsongen?
– När Pär Mårts och Mats Hallin hade tagit över AIK var det tänkt att jag skulle börja spela där igen, men då hände det massa andra småsaker. Jag hade tränat själv en hel del här på Bosön och efter att jag pratat med Mårts och Hallin bestämde vi att jag skulle ansluta till laget när dom gick på is. Men, som sagt var, det hände smågrejor hela tiden så jag kunde inte. Saker jag inte vill prata om.

Pavel Patera och Martin Procházka kom så småningom att hamna i NHL. Det var också nära att Otakar Vejvoda kom att flytta över dit.

– Efter VM 1996 pratade jag med ett lag i NHL, men vilket lag det var vill jag inte säga, säger Vejvoda med ett leende.

BRORSAN KOM TILL AIK  

Säsongen 1996/97 spelade även Otakar Vejvodas fem år yngre bror, Martin Vejvoda, i AIK:s juniorlag tillsammans med bland andra Henrik TallinderMika Hannula och Sam Hallam.

– Det stämmer. Han var en duktig spelare, men hade lite otur. Jag tror att han vann poängligan i juniorserien i Tjeckien. Jag tror att det var Pavel Trnka som kom på andraplatsen. Tränaren sa att det skulle kännas konstigt att låta Martin spela när jag spelar i laget. Fast å andra sidan var det andra som fick chansen, men som inte borde fått den egentligen.
– Martin gillar utmaningar och upplevelser. Han åker till Sverige varje år, tältar uppe i Norrland och så vidare. Han ville prova på något annat och AIK gav honom chansen. Han trivdes bra här i Sverige, men åkte hem efter ett år. Hockeymässigt fick han inte riktigt chansen i juniorlaget.

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln”.


TV: Sebastian Strandberg om sin brokiga karriär

Matchrapporter: Efter förlustsviten: Seger igen för AIK – 4-1 mot Troja/Ljungby VIK Hockey slog AIK efter William Wikmans dubbel IF Björklöven slog AIK på bortaplan Formstarka HV 71 tog ännu en seger Ryck i sista perioden avgjorde för HV 71 borta mot AIK

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten