Sök
Möt gruppen Nollvision som jobbar för att minska antalet hjärnskakningar inom svensk ishockey.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Svenska Ishockeyförbundet

”Ju mer vi rotar i det här desto mer illa luktar det”

Antalet hjärnskakningar har ökat inom svensk ishockey de senaste åren. 
Därför startades gruppen Nollvision för att försöka få stopp på hjärnskakningarna. 
I en artikelserie på tre delar möter vi fyra av gruppens deltagare och i dagens första del berättar de om bakgrunden till att Nollvision startades. 

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Att hjärnskakning har blivit ett nästintill normalt begrepp inom svensk hockey råder det inga tvivel om. Men hur ska vi få ner antalet hjärnskakningar både på kort och lång sikt? För att närma sig problemen från olika håll har Svenska Ishockeyförbundet tillsatt en grupp under namnet Svensk ishockeys nollvision.

På Svenska Ishockeyförbundets hemsida står att läsa:
”Projektet syftar till att hitta förebyggande åtgärder mot hjärnskakningsproblematiken inom svensk hockey. I projektet finns representanter från SDHL, SHL, HockeyAllsvenskan samt HockeyEttan. Dessutom finns representanter från spelarnas intresseorganisation SICO, Arbetsgivaralliansen, Utbildning-och utvecklingsansvariga på Svenska Ishockeyförbundet, försäkringsbolag samt tillverkare av ishockeyutrustning”

”TAGITS EMOT JÄTTEPOSITIVT I KLUBBARNA”

Hockeysverige.se stämde träff med fyra av deltagarna i Svensk ishockeys nollvision för att syna vad syftet är med gruppen och hur långt man kommit. På plats var Morgan Johansson, SHL-domare och även projektledare för Nollvision. Madelen Fahlstedt forskare på Kungliga Tekniska Högskolan som jobbar med datormodeller för att lättare förstå hjärnskakningar. Mikael Swarén gästforskare på högskolan Dalarna. Han jobbar med mätsensorer inom idrott. Bland annat på uppdrag av det som heter Sverige Olympiska akademi. Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet som jobbar med bland annat regler och det som händer på isen.

Morgan, varför bildades Nollvision?
– Från grunden var det några herrar tillsammans med Förbundet som tyckte att vi måste göra någonting. Bland annat var Pea Israelsson i Skellefteå väldigt drivande.
– Jag fick frågan av Johan Hemlin, som är min chef på SHL, om jag skulle kunna tänka mig att vara projektledare för det här. Jag har själv två barn som spelar ishockey och är ganska angelägen om att få någon rätsida på det här.
– Sedan har jag omgärdat mig med kompetent folk eftersom jag känner att jag inte har någon vetskap om vad forskarna pratar om. Vi försöker sy ihop saker och ting, vad vi ska göra och vill med det här. Ju mer vi rotar i det här desto mer illa luktar det.
– Vi har delat upp det här i en del grupper. Utrustning är en sak. Attityd är en annan. Utbildning ledare, spelare, domare föräldrar. Dessutom har vi lanserat ett utbildningspaket på Svenska Ishockeyförbundet där våra hockeykonsulenter är och pratar om närkampsspel med runt 320 klubbar runt om i Sverige, alltså hur närkampsspelet ska gå till. Ett bra utbildningsmaterial som tagits emot jättepositivt ute i klubbarna. 

SHL-domaren Morgan Johansson och Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet.SHL-domaren Morgan Johansson och Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet.Foto: Ronnie Rönnkvist

Märks det tydligt att det här med hjärnskakningar ökat eller varför behövs Nollvisionsgruppen?
– Statistiken visar rätt tydligt att hjärnskakningsproblematiken har ökat drastiskt senaste åren. Spelet har blivit snabbare, hårdare och tuffare. Nu fick vi lite dämpning av det här förra säsongen.
– Jag tror att det handlar om att man pratar om det, att det skrivs artiklar och man får upp det till ytan. Folk tänker efter ”Vill jag ge en huvudtackling då kanske jag måste vara beredd på att få en också”. Där kanske man inte riktigt är.

Joel, finns den här problematiken från lägsta serierna upp till eliten?
– Ja, det tror jag. Framförallt vet vi nu mer vad som händer i elit, att det sker en alldeles för stor utdelning av hjärnskakningar. Klart att det är väldigt kopplat till regelverket, spelarna och matcherna. Självklart händer även vissa saker på träning, vilket vi också måste analysera.
– Det som händer i match kan vi vara med och reglera i regelverket. Vi inom hockeyn är, kanske inte lika som fotbollen, ganska konservativa för förändringar. Inte bara för att göra spelet mer attraktivt utan framförallt för att göra det säkrare.
– Det internationella förbundet utvecklar sitt regelverk vart fjärde år. Vilket innebär att på tolv år är regelverket uppdaterat kanske tre gånger, men under tolv år har det generellt hänt jättemycket inom hockey. Därför måste vi vara mer flexibla och jobba mer aktivt med att hitta regelverk som främjar positiva beteenden och minskar antalet hjärnskakningar. Det är också projektet absolut viktigaste bit att jobba med.
– Nu får vi fram dataunderlag på elit, men vi måste också nivåanpassa det här. Nu går vi dessutom ifrån ett regelverk som sett likadant ut från VM till Tre Kronors hockeyskola eftersom vi måste nivåanpassa utifrån spelarnas skicklighet, utbildning och utveckling på ett helt annat sätt.
– Därför skulle det underlätta om vi kunde se hur det ser ut under elit och hur kan vi anpassa spelreglerna för att minimera det här. 

MÄN OCH KVINNOR DRABBAS OLIKA

Vad som händer, vad som symptomen är när man får en eller flera hjärnskakningar kan vara ganska diffusa. 

– Man vet en del, men inte tillräckligt skulle jag säga. Du kan bli yr, tappa medvetandet, kräkas, bli trött och balansen kan påverkas. Det går inte att säga att ”just det här händer”, säger Madelen Fahlstedt.

Caroline Markström och Andreas Engqvist är två spelare som tvingats avsluta sina hockeykarriär på grund av hjärnskakningar.Caroline Markström och Andreas Engqvist är två spelare som tvingats avsluta sina hockeykarriär på grund av hjärnskakningar.Foto: Bildbyrån

Mikael Swarén:
– Frågar du forskare eller vetenskapspersoner så är dom försiktiga med att säga att det här händer och det här sker eftersom man inte kan backa upp det med statistisk relevans. Om man ska säga med säkerhet ska säga att så är det måste det ske forskningsmässigt att det till en viss procent har inträffat. Där är man inte ännu med hjärnskakningar neurologiskt.
– Den som är i mitt tycke bäst på att svara på sådana här frågor är Henrik Zetterberg på Göteborgs Universitet och Sahlgrenska sjukhuset. Dom jobbar med blodmarkörer för att kunna objektivt diagnostisera att du har hjärnskakning. Ungefär som du gör med en hjärtattack. Man kan exempelvis se på markörerna att du hade en hjärtattack fast du inte känt av den.
– Generellt anser man att ju fler hjärnskakningar du får desto lägre blir trösklarna och du löper samtidigt en större risk att få bestående men. Man ska nog också vara försiktig med att säga att just det här och det här händer, men man har nog en ganska bra bild generellt sätt av det. Man han också sett att det är skillnad på manliga och kvinnliga symptom. 

Kan du utveckla det?
– Nu har jag bara läst mig till det här i andra hand eftersom det här inte är mitt forskningsområde. Kvinnor tenderar att få mer det långdraget och en huvudvärk under en längre tid av hjärnskakningen.
– Killar får oftast akuta symptom som minnesförlust och sådana saker. Stora effekter under en kortare tid medan kvinnor har diffusa effekter under en mycket längre tid. 

Vad innebär bestående men?
– Det kan vara allt från minnesproblem, svårt att fokusera, hjärntrötthet… Det finns till och med dom som talar om tinnitus och att höra ringande toner. I exempelvis boxning pratar man om Parkinson symptom, men där av tvistar ännu vetenskapsmännen och vetenskapskvinnorna. 

HOCKEYN HÅRT DRABBAD

Är ishockeyn med drabbad än andra idrotter i Sverige?
Madelen Fahlstedt:
– Jag har inte exakta siffror, men tittar vi inom europeisk fotboll så har den också en problematik med hjärnskakningar. Även ridsport har problem med hjärnskakningar. 

Mikael Swarén:
– Det finns ett par artiklar publicerade där damishockeyn ligger på andra plats efter professionell herr rugby när det gäller inrapporterade hjärnskakningar. Även professionell cykelsport har en hög andel hjärnskakningar. 

Mikael Swarén, gästforskare på högskolan Dalarna och Madelen Fahlstedt, forskare på Kungliga Tekniska Högskolan.Mikael Swarén, gästforskare på högskolan Dalarna och Madelen Fahlstedt, forskare på Kungliga Tekniska Högskolan.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur uppstår dom flesta hjärnskakningarna inom ishockeyn idag?
Morgan Johansson:
– Vi har tittat på det under senaste två åren. 70 procent är axelkåpa mot oskyddad kroppsdel, käke, ansikte eller där någonstans. 

Hur kan det uppstå?
– Mycket är det tacklingar från blinda sidan då spelaren inte är med på det. Vi har även spelare som tacklat egna spelare. Alltså det vi kallar otur. Man vänder upp i full fart i egna spelarens axelkåpa.
– Resterande är lite blandat. Fall där man slår bakhuvudet i, slår hakan i en sargkant eller åker med huvudet före in i sargkanten. Man skjuts i huvudet. Oftast handlar det om målvakterna då. 

I den här delen har ni fått ta del av bakgrunden till att Nollvision startades. I nästa två delar kommer vi bland annat få läsa om hur man vill komma runt hjärnskakningsproblematiken, hockeyspelarens utrustning, intressant projekt på damsidan, attityd och hur gruppen jobbar framåt.


TV: När Tomas Sandström tvingades spela med bruten arm

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten