Ulf Stenberg spelar ex-proffset Peter Andersson i Björnstad.
Foto: HBO Nordic
Samhälle

Vill skapa debatt kring omklädningsrumskultur med nya tv-serien

På söndag har tv-serien Björnstad premiär på HBO Nordic. Huvudrollsinnehavare Ulf Stenberg hoppas att serien ska leda till debatt kring omklädningsrumskultur och manlighet i lika stor utsträckning som den underhåller sina tittare.
– En könssegregerad miljö som hockey och lagidrotter ofta är, där pojkar och flickor delas upp tidigt, bär alltid en risk med sig, säger Stenberg.

Det har snart hunnit passera ett år sedan inspelningen av tv-serien Björnstad avslutades. Men för skådespelarna och övriga runt produktionen stiger nervositeten ändå så här veckan innan söndagens premiär på HBO Nordic. 

Serien, som omfattar fem avsnitt, bygger på Fredrik Backmans kritikerrosade roman med samma namn. Handlingen utspelar sig i det lilla avbefolkade samhället Björnstad någonstans på den norrländska glesbygden. Där kretsar det mesta kring ortens hockeylag, och framför allt då det avgudade juniorlaget och deras spelare. 

Huvudrollsinnehavaren Ulf Stenberg spelar den tidigare NHL-spelaren Peter Andersson som tar med sin familj hem till Björnstad för att involveras i sin moderklubb. Han kliver in som tränare för juniorlaget och bidrar till dess framgångar på isen – men får samtidigt se baksidan av samma framgång när en av hans egna familjemedlemmar faller offer för den machokultur som byggs upp i och runt laget.

– Man är nervös för hur serien ska tas emot av recensenter och andra, så det finns en viss anspänning, säger Stenberg inför premiären.
– Men i det här fallet är jag faktiskt mest nyfiken på att se vad vi får för samtal och diskussioner efteråt.

Omklädningsrumskultur spelar en central roll i Björnstad.Omklädningsrumskultur spelar en central roll i Björnstad.Foto: HBO Nordic

Med det hoppas han att Björnstad ska leda till debatt kring omklädningsrumskultur och maskulinitet. Både inom idrotten och samhället i stort.

– En könssegregerad miljö som hockey och lagidrotter ofta är, där pojkar och flickor delas upp tidigt, bär alltid en risk med sig, menar Ulf Stenberg. 
– Inom hockeyn blir det väldigt tydligt i omklädningsrumsmiljön där det finns en machokultur. Nu är jag inte ute efter att döma ut den, utan det jag tycker alla måste vara varse om är den faktiskt existerar och att den, som i Björnstad, kan få katastrofala konsekvenser.
– På något vis är själva kulturen ofrånkomlig eftersom det handlar om unga killar som tillbringar väldigt mycket tid tillsammans, men jag tror absolut att det går att påverka hur den yttrar sig.

"VARFÖR SÅ FÅ HOMOSEXUELLA?"

I Björnstad yttrar det sig i form av bland annat sexism, rasism och homofobi. Ulf Stenberg säger att han ”inte vill vara alarmist”, men att arbetet med tv-serien har öppnat upp för en hel del frågor.

– Något som är intressant är exempelvis varför vi ser så extremt få öppet homosexuella herrspelare på elitnivå inom hockey. Varför är det så? Har vi inte homosexuella inom hockeyn? Eller kliver de som är homosexuella självmant av längs vägen för att de upptäcker att klimatet inte tillåter dem att vara öppna med sin sexualitet? Är det för att det är problematiskt att inte tillhöra normen? Varför är det i så fall på det sättet, undrar Stenberg.
– Hockey är en dyr och vit idrott för medel- och övre medelklassen. Det attraherar givetvis en viss samhällskategori. Jag säger inte att det är något fel med det eller att hockeyn ska behöva inta en försvarsställning på grund av det, men däremot måste man vara öppen med vad hockeyn är för någonting och vad den här miljön kan föra med sig.

Ulf Stenberg spelar ex-proffset Peter Andersson i Björnstad.Ulf Stenberg som Peter Andersson i Björnstad.Foto: HBO Nordic

Som skådespelare, manusförfattare och regissör har Ulf Stenberg tacklat frågor gällande maskulinitet och machokultur tidigare. Inte minst då i dansteaterföreställningen Topboy - en huliganberättelse som behandlade läktarkultur och våldet kring de firmor som framför allt samlas runt de största svenska fotbollsklubbarna.

– Utifrån att jag jobbat med huliganfrågor har jag fått insyn i den machokulturen. Då har det blivit uppenbart att det inte är konstigt att det blir våldsamheter kring just fotboll och hockey. Den gemensamma nämnaren är män och manlighet i en väldigt koncentrerad form. Då får man en ett klimat där jargong, aggressivitet och våld blir en naturlig slaggprodukt av machokulturen, menar han.
– Björnstad kan ses som ett exempel på vad konsekvenserna av patriarkala strukturer och en machokultur kan leda till.

TOG HJÄLP AV "OSTEN"

Ulf Stenberg härstammar från Umeå och växte upp som Björklövensupporter, men spelade aldrig hockey själv. Inför filmatiseringen av Björnstad fick han göra en hel del research för att komma in i rollen som Peter Andersson. Bland annat tog han rygg på det lokala hockeylaget i Nyköping där han är bosatt.

– Jag fick vara med A-lagets tränargäng och de var väldigt generösa med sin tid. Det hjälpte mig att få en förståelse för vad de tittar efter, varför de genomför specifika övningar på träningarna och hur de kommunicerar med spelarna. Hockeyns psykologi, helt enkelt.

Ulf Stenberg spelar Peter Andersson och Aliette Opheim hans hustru Mira i Björnstad.Ulf Stenberg spelar Peter Andersson och Aliette Opheim hans hustru Mira i Björnstad.Foto: HBO Nordic

Han tränade även med en personlig hockeytränare för att klara av att genomföra de scener där han ska stå på is.

– Kommer man direkt från NHL så åker man antagligen skridskor rätt bra, då vill man som skådis inte sumpa det genom att taffligt snubbla omkring på isen, skrattar Ulf Stenberg.
– Det fanns några scener där jag skulle skjuta slagskott och det fasade jag lite inför.

Han hade även assistans av en legendarisk svensk tränare, Lars ”Osten” Bergström, som faktiskt har en mindre roll i serien.

– Han var till väldigt stor hjälp. Jag kunde fråga honom mellan tagningarna vad han skulle ha gjort eller sagt i vissa situationer. Han blev en instruktör för mig och jag knyckte mycket av honom, rakt av.

Ett annat hjälpmedel var Jens Linds och Albert Svanbergs dokumentärserie Hockeyns historia som kom på SVT härom året.

– Den började gå under tiden vi spelade i Björnstad och det var berikande och lärorikt för mig att se den för att få mer av ett helhetsgrepp runt sporten. Det fick mig exempelvis att förstå att våldet faktiskt haft en funktion i sporten, att en del av hockeyns historia har varit att våld varit en strategi för att vinna matcher. Nu har det till viss del lagstiftats bort, men det spelar ändå en roll både i kulturen kring sporten och i själva spelet. Det får man ha respekt för. Jag har ingen moralisk åsikt om det. För mig är det mer en del av att hitta förklaringsmodeller för varför kulturen kring sporten är som den är.

Han hoppas att Björnstad ska bli ytterligare en bit i det stora pusslet.

– Det är min stora förhoppning, att serien får en funktion, skapar samtal och debatt, och inte bara ses som underhållning.

Björnstad har premiär på HBO Nordic 18 oktober. Prova HBO Nordic 2 veckor utan kostnad, ingen bindningstid


TV: Tränaren som vill använda Björnstad för att utbilda sina spelare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten