Ulf Stenberg spelar ex-proffset Peter Andersson i Björnstad.
Foto: HBO Nordic
Samhälle

Vill skapa debatt kring omklädningsrumskultur med nya tv-serien

ANNONS

På söndag har tv-serien Björnstad premiär på HBO Nordic. Huvudrollsinnehavare Ulf Stenberg hoppas att serien ska leda till debatt kring omklädningsrumskultur och manlighet i lika stor utsträckning som den underhåller sina tittare.
– En könssegregerad miljö som hockey och lagidrotter ofta är, där pojkar och flickor delas upp tidigt, bär alltid en risk med sig, säger Stenberg.

Det har snart hunnit passera ett år sedan inspelningen av tv-serien Björnstad avslutades. Men för skådespelarna och övriga runt produktionen stiger nervositeten ändå så här veckan innan söndagens premiär på HBO Nordic. 

Serien, som omfattar fem avsnitt, bygger på Fredrik Backmans kritikerrosade roman med samma namn. Handlingen utspelar sig i det lilla avbefolkade samhället Björnstad någonstans på den norrländska glesbygden. Där kretsar det mesta kring ortens hockeylag, och framför allt då det avgudade juniorlaget och deras spelare. 

Huvudrollsinnehavaren Ulf Stenberg spelar den tidigare NHL-spelaren Peter Andersson som tar med sin familj hem till Björnstad för att involveras i sin moderklubb. Han kliver in som tränare för juniorlaget och bidrar till dess framgångar på isen – men får samtidigt se baksidan av samma framgång när en av hans egna familjemedlemmar faller offer för den machokultur som byggs upp i och runt laget.

– Man är nervös för hur serien ska tas emot av recensenter och andra, så det finns en viss anspänning, säger Stenberg inför premiären.
– Men i det här fallet är jag faktiskt mest nyfiken på att se vad vi får för samtal och diskussioner efteråt.

Omklädningsrumskultur spelar en central roll i Björnstad.Omklädningsrumskultur spelar en central roll i Björnstad.Foto: HBO Nordic

Med det hoppas han att Björnstad ska leda till debatt kring omklädningsrumskultur och maskulinitet. Både inom idrotten och samhället i stort.

– En könssegregerad miljö som hockey och lagidrotter ofta är, där pojkar och flickor delas upp tidigt, bär alltid en risk med sig, menar Ulf Stenberg. 
– Inom hockeyn blir det väldigt tydligt i omklädningsrumsmiljön där det finns en machokultur. Nu är jag inte ute efter att döma ut den, utan det jag tycker alla måste vara varse om är den faktiskt existerar och att den, som i Björnstad, kan få katastrofala konsekvenser.
– På något vis är själva kulturen ofrånkomlig eftersom det handlar om unga killar som tillbringar väldigt mycket tid tillsammans, men jag tror absolut att det går att påverka hur den yttrar sig.

"VARFÖR SÅ FÅ HOMOSEXUELLA?"

I Björnstad yttrar det sig i form av bland annat sexism, rasism och homofobi. Ulf Stenberg säger att han ”inte vill vara alarmist”, men att arbetet med tv-serien har öppnat upp för en hel del frågor.

– Något som är intressant är exempelvis varför vi ser så extremt få öppet homosexuella herrspelare på elitnivå inom hockey. Varför är det så? Har vi inte homosexuella inom hockeyn? Eller kliver de som är homosexuella självmant av längs vägen för att de upptäcker att klimatet inte tillåter dem att vara öppna med sin sexualitet? Är det för att det är problematiskt att inte tillhöra normen? Varför är det i så fall på det sättet, undrar Stenberg.
– Hockey är en dyr och vit idrott för medel- och övre medelklassen. Det attraherar givetvis en viss samhällskategori. Jag säger inte att det är något fel med det eller att hockeyn ska behöva inta en försvarsställning på grund av det, men däremot måste man vara öppen med vad hockeyn är för någonting och vad den här miljön kan föra med sig.

Ulf Stenberg spelar ex-proffset Peter Andersson i Björnstad.Ulf Stenberg som Peter Andersson i Björnstad.Foto: HBO Nordic

Som skådespelare, manusförfattare och regissör har Ulf Stenberg tacklat frågor gällande maskulinitet och machokultur tidigare. Inte minst då i dansteaterföreställningen Topboy - en huliganberättelse som behandlade läktarkultur och våldet kring de firmor som framför allt samlas runt de största svenska fotbollsklubbarna.

– Utifrån att jag jobbat med huliganfrågor har jag fått insyn i den machokulturen. Då har det blivit uppenbart att det inte är konstigt att det blir våldsamheter kring just fotboll och hockey. Den gemensamma nämnaren är män och manlighet i en väldigt koncentrerad form. Då får man en ett klimat där jargong, aggressivitet och våld blir en naturlig slaggprodukt av machokulturen, menar han.
– Björnstad kan ses som ett exempel på vad konsekvenserna av patriarkala strukturer och en machokultur kan leda till.

TOG HJÄLP AV "OSTEN"

Ulf Stenberg härstammar från Umeå och växte upp som Björklövensupporter, men spelade aldrig hockey själv. Inför filmatiseringen av Björnstad fick han göra en hel del research för att komma in i rollen som Peter Andersson. Bland annat tog han rygg på det lokala hockeylaget i Nyköping där han är bosatt.

– Jag fick vara med A-lagets tränargäng och de var väldigt generösa med sin tid. Det hjälpte mig att få en förståelse för vad de tittar efter, varför de genomför specifika övningar på träningarna och hur de kommunicerar med spelarna. Hockeyns psykologi, helt enkelt.

Ulf Stenberg spelar Peter Andersson och Aliette Opheim hans hustru Mira i Björnstad.Ulf Stenberg spelar Peter Andersson och Aliette Opheim hans hustru Mira i Björnstad.Foto: HBO Nordic

Han tränade även med en personlig hockeytränare för att klara av att genomföra de scener där han ska stå på is.

– Kommer man direkt från NHL så åker man antagligen skridskor rätt bra, då vill man som skådis inte sumpa det genom att taffligt snubbla omkring på isen, skrattar Ulf Stenberg.
– Det fanns några scener där jag skulle skjuta slagskott och det fasade jag lite inför.

Han hade även assistans av en legendarisk svensk tränare, Lars ”Osten” Bergström, som faktiskt har en mindre roll i serien.

– Han var till väldigt stor hjälp. Jag kunde fråga honom mellan tagningarna vad han skulle ha gjort eller sagt i vissa situationer. Han blev en instruktör för mig och jag knyckte mycket av honom, rakt av.

Ett annat hjälpmedel var Jens Linds och Albert Svanbergs dokumentärserie Hockeyns historia som kom på SVT härom året.

– Den började gå under tiden vi spelade i Björnstad och det var berikande och lärorikt för mig att se den för att få mer av ett helhetsgrepp runt sporten. Det fick mig exempelvis att förstå att våldet faktiskt haft en funktion i sporten, att en del av hockeyns historia har varit att våld varit en strategi för att vinna matcher. Nu har det till viss del lagstiftats bort, men det spelar ändå en roll både i kulturen kring sporten och i själva spelet. Det får man ha respekt för. Jag har ingen moralisk åsikt om det. För mig är det mer en del av att hitta förklaringsmodeller för varför kulturen kring sporten är som den är.

Han hoppas att Björnstad ska bli ytterligare en bit i det stora pusslet.

– Det är min stora förhoppning, att serien får en funktion, skapar samtal och debatt, och inte bara ses som underhållning.

Björnstad har premiär på HBO Nordic 18 oktober. Prova HBO Nordic 2 veckor utan kostnad, ingen bindningstid


TV: Tränaren som vill använda Björnstad för att utbilda sina spelare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM