Sök
Fredrik Olofsson.
SHL

"Önskar att jag kunde sitta ned med var och en och förklara"

IK Oskarshamns nyförvärv om succéstarten – och det infekterade uppbrottet från Modo.

Det var ett kontroversiellt klubbyte som fick fansen att rasa. För hockeysverige.se berättar IK Oskarshamns succéspelare Fredrik Olofsson om den tuffa skilsmässan från Modo – bara en en månad efter att han hade förlängt kontraktet med klubben. 
– Jag hade aldrig varit med om något sådant här tidigare, säger Olofsson.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Carolas "Fångad av en stormvind" skrålar inne i IK Oskarshamns omklädningsrum efter 4–3-vinsten mot Djurgården på Hovet. Passande så till vida att det nederlagstippade laget har varit något av en stormvind under de inledande SHL-omgångarna. 

De har spelat jämnt med topplag som Luleå och Rögle och samtidigt tagit meriterande vinster mot Brynäs, Färjestad och nu senast alltså Djurgården.

– När det kuggar i, vi kör systemet och rör på fötterna, då märker man att vi kan vara här och att vi kan vara kvar här, säger Fredrik Olofsson till hockeysverige.se.

24-åringen har varit ett av alla nyförvärv som har klivit fram och tagit för sig på ett positivt sätt. På fem matcher har det blivit sju poäng (1+6) för SHL-rookien, som hämtades in från Modo inför säsongen.

– Försäsongen var nästan svårare än vad det är nu. Det är alltid svårare när man är ny i laget, för man vill inte sträcka ut armbågarna för mycket. Samtidigt gäller det att ta för sig och nu känns det som det börjar falla på plats och jag börjar hitta jämnheten. Och när man får utdelning är det kul, konstaterar han
– Coacherna har hjälpt mig att få fram mina styrkor. Jag är inte en spelare som har förlitat mig på min fart eller mina ben genom åren, men både tränarna jag har nu och (Björn) Hellkvist som jag hade i fjol har fått mig att röra fötterna. När jag gör det är jag bra, då kan jag hjälpa laget att vinna. Det är den stora grejen för mig, men sedan är det såklart bra spelare omkring mig också, inget snack om det.

Där handlar det om två gånger Kim, Rosdahl och Strömberg. Tillsammans har de gjort 16 poäng så här långt. Kim Rosdahl är ingen ny bekantskap för Olofsson. De kamperade tillsammans i Modo redan i fjol.

– Han är så enkel att spela med och vi hade fin kemi i fjol också. Man märker att man klickar med några. Han har ett riktigt bra skott och är en riktigt bra kille också. Vi är bra kompisar utanför isen och det hjälper också, säger han.

"DET ÄR KLART ATT JAG FICK SKIT"

Olofsson och Rosdahl har också det gemensamt att de gjorde en kontroversiell  övergång från Modo till Oskarshamn i våras. Klubbytet blev extra infekterat i och med att SHL-kvalet gick om intet när coronapandemin bröt ut – mitt under finalspelet mellan Björklöven och Modo. Hade Modo gått segrande ur den bataljen hade det blivit kvalspel – mot IK Oskarshamn. 

Till råga på det hade Fredrik Olofsson undertecknat en kontraktsförlängning med Modo cirka en månad innan han skrev på för IKO.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Ja, det är klart att jag fick skit, skrockar han. 
– Jag hade aldrig varit med om något sådant här tidigare. Jag önskar ju att jag kunde sitta ned med var och en, förklara varför det blev så här. Det är folk som säger att det var pengar inblandat och det var det ju verkligen inte.

Om han fick förklara, hur skulle det låta då?

– Jag hade bestämt mig att jag skulle tillbaka till Ö-vik, men sedan kom det här med Oskarshamn lite ur ingenstans när jag var hemma i USA. Det kom ett samtal och jag beslutade mig att jag skulle gå för det. Jag vill ta mig så långt inom hockeyn som det bara går och jag vet vad jag har i mig, det var därför jag utnyttjade den här möjligheten. Det hade ingenting med pengar att göra, säger han bestämt.
– Nu är jag väldigt glad att jag är här och känner att jag växer skitmycket. Jag och min tjej har ett grymt äventyr. Man ska ändå vara tacksam för det här livet man får leva, speciellt under de här coronatiderna. Det är svårt att ge alla en förklaring, men det är vad det är. Jag håller Modo och de som var där uppe i laget nära till hjärtat. Det är en riktigt bra klubb och en fin förening.


Vissa saker kanske man tog lite mer personligt än andra medan annat kunde kunde man inte annat än flina åt och gå vidare

Fredrik Olofsson om det som skrevs om honom på sociala medier


Hur yttrade sig ilskan från supportrarna i Ö-vik?
– Det var mycket på sociala medier. I den värld man lever har man för vana att gå in och kolla, för det är ju lite så man håller kontakt med kompisar, och då dök det ju upp en del grejer. Vissa saker kanske man tog lite mer personligt än andra medan annat kunde kunde man inte annat än flina åt och gå vidare. Men någonstans är det är en del av jobbet ändå.

"ÄNDÅ BRA ATT DE HAR PASSIONEN"

Fredrik Olofsson är till stora delar uppvuxen i USA. Tillsammans med sina bägge bröder och föräldrar flyttade han från Sverige till Colorado i 15-årsåldern. Hur fans uttrycker sig i USA kontra Sverige kan skilja sig åt ganska mycket.

– Det har jag ändå respekt för, att man tror på spelarna när de kommer och att det såklart är surt för fansen när de lämnar. Speciellt i min situation då jag var redo att stanna och att jag och min tjej trivdes så bra.
– Helt gänget däruppe med (sportchef Fredrik) Glader, Hellkvist och de som hjälpte till runt omkring. Man får bara vara tacksam för att de hjälpte mig på min resa och är det något jag kan göra för dem i framtiden får jag göra det. Fansen? Det är ändå bra att de har passionen, det gillar jag.

Påverkade det dig i beslutet att Björn Hellkvist ryktades vara på väg bort från Modo i samma veva?
– Björn är någon jag har jättemycket respekt för. Vilken människa! Jag hade honom bara i ett år, men han var väldigt smart hockeymässigt och fick fram väldigt mycket ur individen. Det hjälpte mig.
– På den här nivån är det så många som har "det" i sig, men skillnaden mellan de som är riktigt bra och de som är okej är att de har klurat ut sig själva och spelar till sina styrkor. Jag tror han tände eld på det och fick i gång det hos mig och sedan har (IKO:s tränare Martin) Filander tagit det vidare och fortsatt med det projektet. Men jag har bara bra saker att säga om Björn. Det var bara otur hur det slutade förra året. Det var en riktigt häftig resa och upplevelse som fick ett dåligt slut för alla inblandade. 

TROR PÅ GENOMBROTT FÖR STOREBROR

Det händer mycket i Fredrik Olofssons liv även utanför rinken. Han och hans amerikanska fästmö Annika planerar ett bröllop "hemma" i USA – "jag tror ändå att jag säger att jag känner mig mer som en amerikan än som en svensk", förtydligar han – och han har samtidigt fullt sjå att följa sina bröders hockeykarriärer i Nordamerika. 

Lillebror Jesper, som just fyllt 15 år, spelar juniorhockey hemma i Colorado medan NHL-meriterade storebrorsan Gustav Olofsson gör sig redo för att försöka slå sig in i Montréal Canadiens backuppställning.

25-åringen draftades av Minnesota Wild i andra rundan 2013 och har spelat 59 NHL-matcher. 

– Han skulle ha kunnat ta sig till Sverige och Europa, men han skrev nytt kontrakt med Montréal och hade en riktigt fin avslutning på säsongen där borta, säger Fredrik Olofsson.
– Han är så nära att slå igenom. Håller han sig bara fräsch och frisk så är det bara en tidsfråga.

Skador har dock hämmat den tidigare JVM-svenskens framfart rejält. 

– Det har testat oss som familj och det har testat honom, men det är bakom oss nu. Han är någon jag tittar på varje dag och lär mig saker av. Han är stark och han kommer att ha en riktigt bra säsong när det väl drar i gång.

FOTON
Olofsson, Kangasniemi och Risdahl i Modo: Bildbyrån/Maxim Thore
Olofsson i Oskarshamn: Bildbyrån/Maxim Thore
Gustav Olofsson: USA Today Sports/Eric Bolte


TV: Veckans SHL-lag #2

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten