Adam Ginning.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån
SHL

”Jobbar mycket efter träningarna för att kämpa mig till en plats”

ANNONS

Han kom till Färjestad för att ta nästa kliv i karriären. 
I stället var Adam Ginning petad i SHL-säsongens tre första matcher innan han agerades sjundeback i tre matcher. 
Mot HV71 fick 20-åringen dock kliva upp som en av sex backar och fick gott om speltid.
– Det är jättekul att man får lite mer istid – jag krigar för det varje dag men det är tufft med den här backuppsättningen vi har, säger Ginning till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Färjestad åkte till Husqvarna Garden i Jönköping och lämnade med två poäng efter att Jacob Nilsson avgjort i förlängningen. 

– Det var ett krig hela vägen, det är det som krävs för att vinna här så det är jäkligt skönt att vi kan visa upp det, säger FBK:s Adam Ginning till hockeysverige.se om 3-2-vinsten mot HV. 

Ginning själv var inblandad i en lite läskig situation då han fick en puck upp högt, mot ansiktet, och låg ner en stund på isen innan han kom upp på ben och kunde fortsätta matchen.  

– Jag hann vända undan precis så jag fick den lite i bakhuvudet i stället så det var lugnt, säger Ginning och pekar precis bakom ena örat.

Det var dock tur i oturen då Färjestad hade slagit flera icings i rad och det var flera spelare som hade varit inne på isen länge.

– Vi fick åka och byta då så det var ju nästan bara bra, säger Ginning och skrattar.

”DET ÄR DET MAN KÄMPAR FÖR”

Färjestad fick en knackig start på säsongen och förlorade tre raka matcher innan de två senaste matcherna där det blivit vinster mot Linköping och HV71. De har fått en bra känsla i gruppen igen och nu kanske vändningen kommer för FBK? 

– Vi har ju börjat lite halvtrevande här men det är skönt att ha två segrar nu som vi kan bygga självförtroende från nu. Vi ska ta med oss den här känslan in i nästa vecka och fortsätta bygga på det spelet vi har visat upp här senaste för det har varit bra.

Adam Ginning själv har inte heller fått den starten han hoppats på i sin nya klubb. De första tre matcherna var han petad och sedan var han sjundeback i några matcher innan lördagens möte med HV71.

– Det har varit lite likadant som för laget. Jag satt ju som åttonde back de första matcherna där och fick komma in och vara sjunde några matcher och nu när det var någon borta fick jag komma in och spela på sex backar, säger 20-åringen och fortsätter: 
– Det är jättekul att man får lite mer istid. Det är det man kämpar för och jag krigar för det varje dag men det är tufft med den här backuppsättningen vi har.

Adam Ginning fick inte den starten i FBK som han hoppats på.Adam Ginning fick inte den starten i FBK som han hoppats på.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

TRÄNAR EXTRA FÖR ATT FÅ MER ISTID

Linköpingskillen, som lämnade moderklubben LHC inför årets säsong, menar att han behöver jobba med sin skridskoåkning och klubbteknik innan han kan ta en fast plats i laget. 
Därför sliter han nu mycket på träningarna och stannar kvar extra efteråt för att försöka utveckla de brister han själv menar att han har. 

– Vi snackade om det och jag behöver jobba med mina fötter och med pucken och lägga ihop de delarna. Det har jag jobbat mycket med, mycket efter träningar för att försöka hålla igång det och kämpa mig till en plats. Det har funkat så jag ska bara fortsätta göra det, ta varje byte som jag får och försöka få ännu mer istid på så sätt.
– Det är det som är min grej som jag behöver utveckla för att ta ett steg i min utveckling. Det har jag jobbat med mycket och jag kommer att fortsätta jobba med det för att bli ännu bättre.  

Var det tufft att inleda uppe på läktaren direkt här i nya klubben?
– Jo, det är klart det var. Men samtidigt försöker jag bara vända det till motivation och verkligen visa att jag ska komma in och ta en plats. Jag ska kämpa och göra allt jag verkligen kan, det har jag gjort hittills och det ska jag fortsätta med.
– När man väl är där så finns det inte mycket mer att göra än att kämpa, ta de bytena man får och se till att jobba därifrån.

Färjestad har en skadefri backbesättning och då är det åtta backar som slåss om speltiden. Det innebär att en av dem alltid kommer att få sitta på läktaren. I början var det just Ginning, sedan var det Vojtech Mozik och i matchen mot HV71 var det Jonathon Blum som petades. 

Adam Ginning tror att det börjar vända nu.Adam Ginning tror att det börjar vända nu.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

”GÅR INTE TÄNKA PÅ BYTENA MAN INTE FÅR”

20-åringen, som var JVM-kapten runt årsskiftet, medger att det är tuff konkurrens men menar dock att det är bra, snarare än att det är något hämmar honom. 

– I det långa loppet är det ju positivt. Alla måste verkligen vara redo varje dag för att kämpa och kriga till sig platserna i laget. Det är en stark backsida och för laget är det ju bara positivt.
– Man måste väl se det som en motivation. Man utvecklas av att ha en konkurrens i ett lag och det behöver ju alla.

I de tre första matcherna blev det ingen speltid alls för Adam Ginning. Sedan blev det två matcher med fem till sex minuter på isen och i vinsten mot Linköping gick det upp till nio och en halv minut. I lördagens möte med HV71 gick det dock upp till nästan 17 minuters speltid för den unge backen. 

Är det ett tecken på att det går åt rätt håll för dig?
– Absolut, det tycker jag. Jag ska bara göra det bästa jag kan när väl är ute på isen. Det går inte att tänka på bytena man inte får utan det gäller att tänka på det man har. Då kommer det komma fler byten till slut, avslutar Adam Ginning. 


TV: Måns Karlsson om Färjestad BK 2020/21

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL