Carter Camper har fått en pangstart på sin första sejour utanför Nordamerika.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Ska jag vara efterklok borde jag kommit hit tidigare"

ANNONS

Han har hunnit bli 32 år, gjort 558 matcher och avverkat nio klubbar i AHL. Nu testar Carter Camper slutligen lyckan i Europa – och har gjort poängsuccé i SHL. Men varför kom inte Leksands lyckade värvning hit tidigare?
– Jag har varit frestad under de sex senaste åren, om jag ska vara ärlig, säger Camper till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

– Det är en väldigt liten by, men också väldigt vacker. Livet här är enkelt och det har gjort omställningen enkel. Jag och min familj stormtrivs!

Carter Camper har bara varit i Leksand en dryg månad men känner sig redan hemma både på och utanför isen. 32-åringen från Ohio i USA har varit en av SHL:s hetaste spelare under säsongsinledningen och står noterad för hela sju poäng på sina fyra första matcher i den vitblå tröjan. 

Tillsammans med slovakerna Peter Cehlárik och Marek Hrivík har han blivit en vital del i SHL:s mest produktiva kedja. Trion har svarat för 24 poäng hittills. Hrivik toppar den totala poängligan med sina tio poäng medan Camper och Cehlárik är delad trea med sju vardera. 

– Det handlar mycket om hur bra vi passar tillsammans som spelare, menar Carter Camper.
– För mig personligen passar det väldigt bra att ha två större och starkare spelare intill mig. De är bra på att skapa ytor och är duktiga på att transportera pucken, dominera i sarghörnen. Både två är duktiga på att skjuta och göra mål också. När de skapar det där utrymmet för mig som de har gjort blir det enklare att vara kreativ. Både under försäsongen och i de här första matcherna har det blivit uppenbart att vi tänker spelet på samma sätt och det har varit riktigt kul att få bygga den här kemin med dem.

Har du lärt dig någon slovakiska på kuppen?
– Haha, nej du! Jag har svårt nog som det är att lära mig svenska. De pratar slovakiska med varandra ibland, men det är antagligen när jag har strulat till det och de inte vill att jag ska förstå dem (skratt).
– Men alla här i Sverige pratar så bra engelska att det gjort livet och omställningen mycket lättare. Samtidigt svarar folk på engelska varje gång jag försöker prata svenska. Antingen är det en hint om att min svenska är riktigt dålig eller så försöker de bara vara artiga, men det det blir nog svårt för mig att lära mig sig ert språk.

Camper, Hrivik och Cehlárik.Camper, Hrivik och Cehlárik.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

"FORTSATTE STUDSA RUNT"

Sejouren i Leksand är Carter Campers första i Europa. Den odraftade centern gjorde fyra collegesäsonger på University of Miami hemma i Ohio innan han skrev NHL-kontrakt med Boston Bruins som free agent 2011. Säsongen därpå, 2011/12, spelade han tre NHL-matcher för Bruins – och sköt ett mål – men utöver det har det enbart handlat om AHL-spel för Camper. 

Totalt har han hunnit med 558 matcher för nio (!) olika klubbar i farmarligan. Alla flyttar och poängsnittet på starka 0,75 per match över AHL-karriären gör det svårt att förstå varför han inte tagit chansen i Europa tidigare. Inte minst av ekonomiska skäl.

Men det har sin förklaring. 

Camper har med AHL-mått mätt haft en bra lön samtidigt som han ofta fått möjligheter att spela på platser han velat spela på. Samtidigt är han tydlig med att han gärna testat lyckan på den här sidan Atlanten i ett tidigare skede. 

– Jag har varit frestad under de senaste sex åren, om jag ska vara ärlig. Men sedan dök det alltid upp bra tillfällen hemma i Nordamerika som gjorde att jag stannade kvar, säger Carter Camper.
– För tre år sedan skrev jag på ett tvåårskontrakt med min hemmaklubb Cleveland (Monsters i AHL) och tänkte att det var den perfekta situationen för mig och min familj, men sedan blev jag olyckligtvis trejdad vid trade deadline det året och fortsatte att studsa runt mellan olika klubbar efter det.
– Ska jag vara efterklok borde jag ha kommit över hit tidigare, redan 2017. Men det finns ingen mening med att vara bitter över det. Jag är glad att jag får vara här nu och uppleva det här tillsammans med min familj. Det här är något vi pratat om länge och något vi velat göra. Det har bara handlat om att invänta rätt tidpunkt och den infann sig nu.

SETT FRAM EMOT FANSEN

Av det lilla han har hunnit uppleva av SHL och Sverige så här långt är det bara en sak som Camper saknat. 

Fansen. 

Stämningen i Tegera Arena och andra SHL-arenor var något som tilltalade honom när han började fundera på spel i Sverige. Hittills har han bara fått uppleva den stämningen via klipp på nätet.

– Innan jag sajnade kollade jag video på fansen och alla har berättat hut fantastiskt det är att spela inför dem. Av det jag har sett på YouTube är det en stor skillnad jämfört med vad man är van vid från Nordamerika. Jag hoppas verkligen att allt kommer att gå i rätt riktning så att jag får uppleva det snart, för det är en av sakerna som jag verkligen sett fram emot med att komma till Sverige.

Carter Camper i AHL-laget Utica Comets förra säsongen.Carter Camper i AHL-laget Utica Comets förra säsongen.Foto: Imago sportfoto

För familjen Camper, som består av hustrun Erika och sönerna Brayden (sex år) och Wyatt (tre år), är flytten till Sverige ett äventyr efter en karriär som uteslutande tillbringats hemma i USA. Sönerna gillar Sverige, men hittills har det varit en viktig detalj som fattats. 

Möjligheten att spela hockey.

– Rinken här intill (Weda Skog Arena) brann ju i våras, så det finns inte så många istider nu. Men jag hoppas att det löser sig. Min sexåring är på mig varje dag om att få lira.
– Vi har varit här i en månad och innan vi kom hit skröt jag om hur stor hockeyn var i Sverige, men han har knappt fått åka skridskor än så länge så han tycker nog att jag är en lögnare (skratt).

I väntan på att själva få spela hockey får nästa generation Camper nöja sig med se pappa fortsätta göra poäng i SHL.


TV: Veckans SHL-lag #1

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch