Sök
Långläsning

”Jag är en levande legend hemma i Kroatien”

Örebros succéman om: ✔️ Första tiden i Sverige ✔️ Sitt fruktade skott✔️ Korruptionen som fick honom att välja hockeyn ✔️ Legendarstatusen hemma i Kroatien

Han har bokstavligt talat börjat skjuta sig in i Örebrosupportrarnas hjärtan.
Borna Rendulic har fått en drömstart på sin tid i Örebro – men den karismatiske kroaten lovar trots det bättring. För Hockeysverige.se berättar 28-åringen om första tiden i Sverige, sitt fruktade skott, korruptionen som fick honom att välja hockeyn – och legendarstatusen hemma i Kroatien.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

– Om jag ska vara helt ärlig med dig så hade jag inte en blekaste aning om vad jag skulle förvänta mig av SHL.

Borna Rendulic brister ut i ett stort skratt. 

Den 28-årige kroaten tycks alltid ha nära till ett gott skratt. Och det är kanske inte så konstigt, med tanke på den start av säsongen som Örebros nyförvärv från tyska Adler Mannheim har fått. Under sina två inledande SHL-framträdanden har Rendulic noterats för tre mål och två assist.

– Jag är ganska förvånad över att det har gått så bra, faktiskt. Men jag är inte dummare än att jag förstår att det här poängstimmet inte kommer att vara för evigt. Ingen kan producera poäng i den här takten över en hel säsong, inte ens jag, säger Rendulic och brister ut i ett nytt, stort skratt.
– För mig handlar det bara om att hålla huvudet kallt och fortsätta med det hårda arbetet varje dag. Men det är väldigt kul att det har gått så bra nu i början. Samtidigt vet jag att jag kan bättre.

"BORNA, OM DU FÅR CHANSEN ATT SPELA I SVERIGE – TA DEN" 

Rendulic är lite av en handelsresande inom hockey, då 28-åringen spelat för inte mindre än elva klubbar sedan han blev seniorspelare 2012. På meritlistan finns bland annat 15 NHL-matcher för Colorado och Vancouver.

Efter att han lämnade Nordamerika för spel i finska Pelicans 2017 har Rendulic hunnit med spel i ryska Vitjaz Podolsk samt tyska Adler Mannheim innan han för tre månader sedan skrev på sitt tvåårskontrakt med Örebro.

– Jag hade en chans att stanna i Mannheim och jag trivdes väldigt bra där, men de visste inte när ligan skulle kunna dra igång. Jag pratade lite med sportchefen ”Axel” (Jan-Axel Alavaara) i somras och då sa han till mig: ”Borna, om du får chansen att spela i Sverige – ta den”.
– Örebro visade tidigt intresse för mig och jag hade många bra samtal med Niklas (Niklas Eriksson, Örebros huvudtränare). Jag och min agent bestämde oss för att köra på det. Det är inte så att jag kommer till en sämre liga, direkt. Det är snarare ett steg upp. Det är en bra chans för mig att ta kliv framåt i karriären, så i slutändan var det ett enkelt beslut.


Det är inte ovanligt att jag skjuter 50 skott efter ett ispass.

Borna Rendulic jobbar hårt på att förbättra sitt redan sylvassa skott.  


28-åringen har, som bekant, fått saker och ting att stämma bra ute på isen i sin nya klubb. Han trivs även väldigt bra utanför rinken i sin nya hemstad.

– Det har varit jättebra. Örebro är en fin stad. Jag bor väldigt nära arenan, så jag behöver inte vara ute och slira så mycket i trafiken, säger Rendulic och brister ut i ett nytt skratt.
– Jag kan gå till de flesta ställena. När man spelar hockey så ser rutinerna likadana ut nästan oavsett var man spelar. Man åker till rinken på morgonen, tränar, åker in till stan med grabbarna och tar en kaffe för att sedan gå hem och ta det lugnt. Jag trivs väldigt bra med det.

Borna Rendulic.

SÖKTE ALLTID PASS

Något som sticker ut i Rendulics verktygslåda är hans förmåga att skjuta snabbt, hårt och pricksäkert. Förra säsongen stod 28-åringen för 27 mål i den tyska ligan och redan under de inledande SHL-omgångarna har målvakterna på svensk mark blivit varse om kroatens avslutsförmåga. 

I SHL-debuten mot HV71 blev Rendulic tvåmålsskytt och i lördagens bortamöte med Skellefteå prickade han in ytterligare ett mål genom ett distinkt direktskott bakom hemmalagets burväktare Gustaf Lindvall.

Och det finns inga hemligheter bakom Rendulics kanonskott. 

Bara hårt arbete.

– Jag jobbar hårt på mitt skott efter varje träning. Det är inte ovanligt att jag skjuter 50 skott efter ett ispass bara för att nöta på min skotteknik och precision, berättar han. 

Tidigare under karriären har Rendulic varit en spelare som alltid letat en passning i först hand, men på senare år har det förändrats, något som också märkts av i målkolumnen. Fjolårets notering på 27 mål i Mannheim gav honom en andraplats i skytteligan i tyska DEL.

– Jag har alltid vetat om att jag har ett vasst skott. När jag åkte över till USA, och även under min tid i Finland, så har alla alltid sagt till mig: ”Borna, du som har ett så bra skott, du måste skjuta mer”. Men när jag var yngre hade jag inte det självförtroendet, så under största delen av min karriär har jag varit en spelare som letat en passning istället för att ta ett skott.
– Nu känner jag mig mer självsäker, och kanske lite mer mogen, vilket gör att jag vågar skjuta mycket mer. Det började väl förra året i Tyskland och jag har tagit med mig det hit till Örebro. När man skjuter mycket och även gör mycket mål så får man en självförtroende-boost, vilket gör att allt man vill göra är att skjuta, skjuta, skjuta…

VALDE BORT FOTBOLL - PÅ GRUND AV KORRUPTION

Det var hemma i kroatiska Zagreb som Borna Rendulic började sin hockeyresa. Redan i förskoleåldern stod den storvuxne forwarden på skridskor för första gången, men precis som många andra barn i Kroatien tillbringades stora delar av uppväxten på fotbollsplanen.

– Jag var faktiskt rätt duktig i fotboll också, säger Rendulic.
– Men när jag gick på förskolan så tog lärarna med oss för att åka skridskor. Alla andra ramlade runt ute på isen, medan jag redan från början kunde åka rätt obehindrat. Det fanns folk som såg min talang och de sade till mig att jag borde satsa på hockey. Jag var ett hyperaktivt barn, så jag fick mycket utlopp av det genom hockeyn och jag älskade sporten redan från dag ett.
– Sen älskade nog mina föräldrar också sporten, då jag för en gång skull inte var hemma och gjorde totalt kaos, skrockar Rendulic.


För att ta sig någon vart så behövde man betala någon i organisationen under bordet 

Rendulic om korruptionen inom fotbollen.  


Rendulic berättar också att utbredda problem med korruption inom den kroatiska fotbollen ledde honom i en annan riktning.

– Det är, som du säkert förstår, betydligt hårdare konkurrens inom fotbollen än i hockeyn hemma i Kroatien. Men det var väldigt mycket korruption som pågick inom ungdomsfotbollen på den tiden. Mina föräldrar hade inte mycket pengar, och för att ta sig någon vart så behövde man betala någon i organisationen under bordet för att få speltid och såna grejer. Så fungerar fotbollen fortfarande, skulle jag säga. Och det gäller inte bara i Kroatien, det är nog hur det ser ut i stora delar av världen. Men det är det nog inte många som vill prata om.
– Så när jag som 14-åring fick möjligheten att åka till Finland och Ässät för att provspela så var det inget snack. Då var det hockeyn som gällde.

Borna Rendulic.

BLEV HISTORISK I NHL  

Men Rendulic har inte glömt sitt ursprung. Trots att han flyttade från Kroatien som 14-åring och har bott utomlands under en lika stor period av sitt liv tar han varje chans han får att representera Kroatiens landslag.

Forwarden gjorde a-landslagsdebut som 16-åring och har under åren samlat på sig nio VM-turneringar med landslaget. Totalt har det blivit 44 landskamper och 56 poäng för Rendulic.

– Det är alltid kul att få spela med landslaget, då jag får chansen att spela med många av de kompisar som jag växte upp med. Jag är det enda proffset i laget. De andra har jobb eller pluggar.
– Men det är rätt skönt att få åka iväg med grabbarna i någon vecka efter säsongen, om möjligheten finns, och bara ha kul. Det blir lite som en grabbresa. Det är inte speciellt seriöst, det är väldigt låg nivå, men när jag får chansen att åka så kommer jag att göra det varje gång.


Förhoppingsvis är jag inte den sista kroaten att spela på hög nivå.

Rendulic hoppas på fortsatta framgångar för kroatiska hockeyspelare.  


I december 2014 blev Rendulic den förste spelaren som är född och uppvuxen i Kroatien att debutera i NHL. Det råder inga större tvivel om att 28-åringen till dags datum är landets överlägset största hockeyexport.

– Ja, det kan man väl säga. Jag är en levande legend hemma i Kroatien. I alla fall inom hockeyn, säger Rendulic med ett skratt.
– Det är ganska roligt. Hockeyn är en väldigt liten sport där, det finns ingen som vill investera i ishallar och sånt. Det skulle behövas någon rik person som kan styra upp lite.
– Det finns många barn som vill spela, men förutsättningarna finns inte riktigt. Det är tufft. Förhoppingsvis är jag inte den sista kroaten att spela på hög nivå. Det finns ett par unga killar här i Sverige som spelar i tredjeligan (Andrej Vasiljevic i Vallentuna) och fjärdeligan (Dominic Canic i Söderhamn/Ljusne). Vi får se vad som händer. Jag hoppas att de kan utvecklas och få chansen att spela proffshockey.

Borna Rendulic.

"VI HAR ETT VÄLDIGT BRA LAG"  

Den här säsongen hoppas dock Rendulic att det inte blir något VM-spel med Kroatien, då han istället vill gå riktigt långt i SM-slutspelet med Örebro. Under säsongsöppningen har han bildat en succékedja med NHL-lånen Rodrigo Abols och Mathias Bromé.

– De är två riktigt bra spelare, så klart. Sedan vet man inte riktigt vad som händer med dem, när och om NHL startar nästa säsong. Men vi har hittat en bra kemi, men samtidigt har vi mycket mer att ge. Vi får fortsätta bygga vidare på det vi byggt upp hittills. Då kommer vi vara en svårstoppad kedja, säger Rendulic.
– Jag litar på mina medspelare, lagets system och mina kedjekamrater. Vi har ett väldigt bra lag och när man inte funderar så mycket därute på isen brukar det bli ganska bra, är min erfarenhet.

Foto: Bildbyrån


TV: "Man vill att den här sortens värvningar ska lyckas"

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten