Sök
Nolan Zajac, nu och då.
Bildbyrån
SHL

"Jag blev lite chockad när de hörde av sig igen"

Han var en av de stora stjärnorna när Oskarshamn gick upp i SHL 2019. Men Nolan Zajac fick inte följa med laget upp. Efter ett år i Norge kom SHL-debuten till sist igår - och då blev han målskytt i första bytet. För hockeysverige.se berättar backen om comebacken i klubben och besvikelsen när han inte fick något kontrakt efter SHL-avancemanget.

– SHL är ju en av toppligorna i världen. Man vill alltid spela på så hög nivå som möjligt, säger han.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är våren 2019. IK Oskarshamn går som tåget i HockeyAllsvenskan och det Per Kenttä-byggda laget ser ut som en allvarlig utmanare om en SHL-plats. Bland stjärnorna i laget finns Alex HutchingsJonas EngströmOskar Nilsson och Christoffer Rifalk. Och en back vid namn Nolan Zajac.

När Zajac kom till Sverige inför säsongen blev han mest benämnd som NHL-veteranen Travis Zajacs bror. När han lämnade Sverige var han HockeyAllsvenskans poängbästa back, och en av hjältarna när Oskarshamn tog klivet upp i SHL. Då trodde många att vi sett det sista av honom.

Trots succén såg det nämligen ut som att den då 26-årige backen hade gjort sitt i Sverige. Han fick inte följa med Oskarshamn upp i SHL.

– Jag vet faktiskt inte varför. Det bara blir så ibland, antar jag. Det är business, säger Zajac till hockeysverige.se och fortsätter:

– Olika sportchefer tycker olika saker och vi fick en ny sportchef då. Nu är det både en ny sportchef och nya tränare så situationen är lite annorlunda. Jag är glad över att få vara tillbaka.

MÅLSKYTT EFTER NÅGRA SEKUNDER

I stället för att få göra sin SHL-debut för ett år sedan kom i stället debuten igår. Efter att ha ratats våren 2019 återvände Zajac nämligen till Oskarshamn sedan han gjort ett minst sagt starkt år i Norge. Debuten i högstaligan blev också minst sagt lyckad, eftersom han blev målskytt bara några sekunder in på sitt första byte i 5-2-segern mot Brynäs.

– Det var ett bra jobb av kedjan som var på isen. De skapade tryck direkt. Jag kom direkt från båset och behövde bara lägga ned en lös puck på kassen eftersom det var två killar som skymde deras målvakt (Brynäs Viktor Andrén). Utan det jobbet blir det inte mål. All credd till dem.

Nolan Zajac (t.v.) firar debutmålet.Nolan Zajac (t.v.) firar debutmålet.Bildbyrån

Hur mycket betyder det för dig, som är en offensiv back, att få bidra direkt?

– Det är därför jag är här! Jag ska göra poäng och bidra i powerplay, men samtidigt vill jag vara en back som coacherna och mina lagkamrater ska kunna lita på i alla delar av isen. Det är såklart nice att göra poäng och så, men att vinna är viktigare. Segern kommer alltid först, slår Zajac fast och fortsätter:

– Det kändes ganska bra överlag. När jag var på isen tycker jag att laget gjorde bra ifrån sig och powerplayet fungerade bra direkt. Det kändes bra att få vara med och bidra direkt. 

"VAR BESVIKEN"

Att SHL-debuten skulle komma i Oskarshamn var ingenting den nu 28-årige kanadensaren trodde skulle hända. Han trodde han var borta från klubbens radar i samband med flytten till norska Stavanger.

– Jag var besviken när jag inte fick vara kvar. SHL är en av toppligorna i världen och man vill alltid bli bättre och spela på en så hög nivå som möjligt. Oavsett hur gammal man är eller sådana saker vill man alltid uppåt. Så ja, jag var besviken då. Samtidigt fick jag ett bra år i Norge och hade jäkligt roligt där, så jag ångrar inte det beslutet heller.

Fanns det någon tvekan att återvända till Oskarshamn?

– Nej, det fanns det inte. Men jag måste säga att jag blev lite chockad när de hörde av sig igen, och var intresserade. Som jag sa innan kan olika sportchefer och tränare tycka olika saker och nu har vi både och, så jag är bara glad över att de ville ha tillbaka mig.

Zajac vann som sagt backarnas poängliga i HockeyAllsvenskan, och gjorde samma sak i den norska ligan. Han vräkte in 58 poäng på 44 matcher och hade bara Patrick Thoresen före sig i den totala poängligan. Som jämförelse kan det också sägas att Kodie Curran "bara" gjorde 44 poäng på 38 matcher under sitt år i samma liga.

Känner du att du är en bättre spelare idag än när du lämnade Oskarshamn? Eller är det svårt att utvecklas i den norska ligan?

– Det är annorlunda, framför allt. Det är mycket mer offensiv ishockey. Men ligan är inte lika bra som de två bästa ligorna i Sverige. 

– Framför allt hade jag väldigt roligt och fick bygga på mitt självförtroende, och det ska inte heller underskattas. 

Nolan Zajac och Janne Kivilahti firar.Nolan Zajac och Janne Kivilahti jublar.Bildbyrån

"MÅNGA TRODDE VI SKULLE HAMNA I BOTTEN SENAST OCKSÅ..."

Omställningen från svensk till norsk ishockey, och sen tillbaka till svensk igen, är svår. Men Zajac menar att han har en fördel i att han känner till IK Oskarshamn sedan tidigare.

– Jag känner i alla fall till hockeyn och livsstilen här sedan tidigare, och det hjälper. Utanför isen är det mesta sig likt. Jag känner mig hemma i staden och vet vad jag kan förvänta mig av den, och hockeyn är ganska lik också även om det är nya coacher. Sen är ju Benny kvar också, säger backen och brister ut i ett stort leende när han tänker på den kultförklarade materialförvaltaren Boquist.

– Det är också några spelare som är kvar sen sist jag var här och det hjälper också.  

Oskarshamn ses allmänt som ett bottenlag, även om de flesta förståsigpåare är eniga om att de i alla fall är närmare konkurrenterna än förra säsongen. Även om den återvändande backstjärnan Nolan Zajac inte var i laget förra säsongen känner han igen känslan av att spela i ett nederlagstippat Oskarshamn.

– Du vet, många trodde vi skulle hamna i botten senast jag var här också. Då vann vi hela alltet och gick upp i SHL. Ibland klaffar det bara och allting faller på plats. Experterna får placera oss var de vill men personligen tror jag vi kommer överraska en hel del lag. Försäsongen kändes bra och de matcher vi förlorade, förlorade vi oftast med ett mål. Vi var alltid med i matcherna. Jag tror vi kommer bevisa att folk har haft fel om oss. Vi bryr oss inte om att vi är underdogs, avslutar den återvändande stjärnbacken.


TV: Måns Karlsson om IK Oskarshamn 2020/21

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten