Långläsning

Nu väntar nästa fas i livet – som pappa och utlandsproffs

Återkomsten till Brynäs blev inte riktigt som planerad. Nu väntar ett nytt utlandsäventyr för 30-årige Joacim Eriksson – som den här gången tar med sig fästmön Amanda och deras nyfödda son Vincent på resan.

ANNONS

SANDVIKEN (HOCKEYSVERIGE.SE)

Joacim Eriksson har tillhört toppen bland våra svenska målvakter sedan elitseriedebuten 2010. Då kom han till Skellefteå från Leksand som då spelade i Hockeyallsvenskan. Efter det har han testat på spel i USA, KHL och i flera olika städer i Sverige. Senaste två säsongerna har han tillbringat i Brynäs. Nu träder en ny fas in i livet in för 30-åringen från Hedesunda. Dels ska han testa på spel i Tyskland dels är han och Amanda nyblivna föräldrar till den drygt en vecka gamla Vincent.

– Senaste veckan… Det har varit mycket, men framförallt har det gått bra, varit väldigt roligt och spännande. Nu börjar ett nytt kapitel och det ska bli kul, berättar Joacim Eriksson då hockeysverige.se träffar honom efter ett träningspass i Sandvikens Ishall tillsammans med tidigare stormålvakten Johan Holmqvist.

Har du ens hunnit reflekterat över känslan att du nu är pappa?
– Nej, men allt har gått jättebra och då även för Amanda. Vincent har inte grinat allt för mycket heller så vi har haft det lugnt och skönt, säger förra VM-målvakten samtidigt som han spricker upp i ett sådant härligt leende blandat med stolthet som gärna nyblivna föräldrar bjuder på när allt går bra.
– Jag har fått sova jättebra. Amanda har också sovit helt okej, tycker jag. Första två nätterna ville han sova på henne ganska mycket. Annars har det gått bra.

Ni ska nu flytta till Tyskland med en nyfödd bebis, hur går tankarna kring det?
– Det kommer nog gå bra och vad jag har hört är det inga konstigheter där. Dom verkar väldigt bra och vi kommer få mycket hjälp så jag tror inte att det blir några problem. Det ska bara bli kul att komma dit.

Kommer Amanda försöka jobba eller blir det att hon blir hemma och tar hand om…?
– Amanda har pluggat lite vid sidan av så hon får se hon gör när vi nu har en liten också eller om hon pausar det.

Joacim Eriksson.

"SKÖNT MED ETT UTLANDSÄVENTYR IGEN"

Efter två säsonger i Brynäs väljer nu alltså Joacim Eriksson att flytta till Tyskland. Ny klubbadress blir Schwenninger Wild Wings.

– Jag har egentligen alltid tänkt på att spela i Tyskland eftersom jag hört mycket bra om ligan. Det ska vara en bra kvalité och så vidare.
– Nu har jag varit hemma i Sverige ett tag och kände att det skulle vara skönt med ett utomlandsäventyr igen. Jag pratade med (Niclas) Sundblad, tränaren i Schwenninger och fick en bra bild över vad dom vill uppnå och hur dom tänker satsa. Det kändes bra och därför blev det så.

I laget spelar sedan förra säsongen även Tyringe-fostrade Andreas Thuresson som bland annat spelat ett VM med Tre Kronor.

– Jag känner Andreas från landslaget och har träffat på honom några gånger. Han verkar vara en bra kille och det är en också skönt att ha en svensk till i laget.


Jag kan några ord, men jag lär mig nog det med tiden

Joacim Eriksson om sina tyskakunskaper.


Har du i pandemitiderna kunnat besöka din tyska klubb?
– Nej, jag har inte varit någonting där. Jag har bara pratat mycket med dom som är runt laget.
– Vi har fått en lägenhet som klubben skickat video och bilder på så vi kunde få se hur den ser ut. Det ser bra ut.
– Jag vet inte heller jättemycket om staden. Det är en mindre stad, men bara en timme till Zürich, så det finns större städer bredvid om vi vill ut och se saker.

Du pratar flytande tyska eller?
– (Skratt) Nej, inte riktigt. Jag kan några ord, men jag lär mig nog det med tiden.

Vilka förväntningar har du på säsongen i Tyskland?
– Att få spela mycket, göra det bra och ta oss till slutspel. Målet är att få ihop laget bra.

Joacim Eriksson.

OJÄMN TID I BRYNÄS  

När hockeysverige.se besökte Joacim Eriksson hemma i Hedesunda för ganska precis två år sedan hade han stora förväntningar på hemkomsten till Gävle, men med facit i hand: Hur tyckte 30-åringen att tiden i klubben blev?

– Tiden har varit lite upp och ner. Ofta kändes det bra, men vissa andra gånger kändes det mindre bra. Överlag, när jag var där, kändes det ändå bra, men jag fick inte riktigt ut så mycket som jag ville.
– Det var också en ganska tuff uppgift vi hade som lag och vi fick inte ihop alla bitar som vi ville, så det var en del som inte blev perfekt.
– Samtidigt var det väldigt skönt att fått vara på hemmaplan, men det var såklart tråkigt att det inte blev dom resultat vi ville ha.


Jag tycker att vi var ett väldigt bra gäng och jag trivdes jäkligt bra med laget. På så vis var det tråkigt att dra vidare.

Joacim Eriksson om återkomsten till Brynäs.


Det har trots allt varit lite stökigt kring Brynäs under dom här två säsongerna med en del tränarbyten, hur upplevde du det här?
– Vi försökte få ordning på allt, men vi hittade inte riktigt vad problemet var. Vi försökte ändå hela tiden göra det så bra som möjligt. Jag vet inte riktigt vad det var som inte blev bra, men vi fick inte alla delar att falla på plats.

Vad är du mest nöjd med?
– Mest nöjd med… Jag vet inte riktigt, men jag tycker att vi var ett väldigt bra gäng och jag trivdes jäkligt bra med laget. På så vis var det tråkigt att dra vidare, men resultatet blev som det blev och, som jag sa, vi fick inte ihop det vilket var tråkigt.

Hade du chans att stanna i Brynäs?
– Vi förde en diskussion, men det var mycket att vi skulle se vad som händer. Då kände jag att jag ville kolla vad som fanns utomlands. Då dök Schwenninger upp och då tycket jag att vi skulle köra på det. Kanske hade det blivit annorlunda om jag hade väntat.

MER DETALJERAT MÅLVAKTSSPEL  

Du är 30 år, alltså bästa åldern för en målvakt…
– Ja, precis.

…vad vill du utveckla mer i ditt målvaktsspel?
– Fortsätta nöta på detaljer. Bli lite bättre för varje säsong, spela ännu mer matcher och utveckla det här med att vara bra i så många matcher som möjligt. Alltså ha en väldigt hög lägsta nivå.
– Det mycket mentala bitar som jag jobbar med, att hela tiden ställa om och så där. Det tror jag kan bli en bra i Tyskland där jag kommer spela mycket matcher så jag hela tiden får lära mig att ställa om.

Har målvaktsspelet förändrats mycket sedan du debuterade i elitserien?
– Ja, det tycker jag ändå. Det har varit mycket att jobba med stolparna och varit tät vid isen senaste åren. Samtidigt har det blivit ännu mer detaljerat, att det är smådetaljer som avgör.

Du kommer från ett is-pass med Johan Holmqvist, hur jobbar ni för att utveckla ditt spel?
– Det är mycket detaljer och små smaker man kan ändra på för att allt annat ska bli lättare. Johan är väldigt bra på det där och tillsammans för vi diskussioner kring vad som funkar och vad som inte riktigt funkar.
– Tillsammans har vi fått ihop det ganska bra på träningspassen vi har kört. När vi hittar småsakerna tycker jag att det känns mycket bättre. Sedan har jag fått mycket hjälp av Pecka (Alcén) också där vi har tränat väldigt mycket skridskoåkning. Dessutom har Pecka ordnat mycket istider, vilket varit grymt bra, eftersom jag då kunnat vara på is och nött på detaljer.

Joacim Eriksson tillsammans med

Johan lade av att spela för ett par år sedan bara, är det en stor fördel att kunna köra målvaktsträningen med en som nyligen själv spelade på toppnivå?
– Ja, det tror jag. Han har varit med om alla delar, hur hockeyn har förändrats och vad som blir viktigare och viktigare i målvaktsspelet.
– Han har ett bra sätt att se på det, vilket jag märker då jag pratar eller kör med honom på is. Han har väldigt mycket rutin.

Du har skrivit på för en säsong med Schwenninger, hur går tankarna framåt?
– Det är svårt att säga, men jag hoppas att få spela mycket matcher. Sedan får jag ta det därifrån.

Finns Tre Kronor fortfarande med i tankarna?
– Klart att jag alltid vill vara med där. Får jag chansen tackar jag inte nej, men jag fokuserar på mitt tyska lag och göra det så bra som möjligt där först och främst. Gör jag det bra där har jag en bra chans att få spela i landslaget.

Du började en gång i tiden i Hedesunda IF, är det där du kommer avsluta karriären om tio, elva år?
– Det vet jag faktiskt inte. Hedesunda har ett A-lag, men vi får se. Jag tror inte det just nu, men jag kanske får tillbaka suget efter att jag slutat spela så vi får se, avslutar Joacim Eriksson med ett leende.

Den här artikeln handlar om: