HockeyAllsvenskan

"Jag visste knappt om jag hade något lag att spela i"

I stället för spel i SHL tvingades Adam Åhman rehabilitera sig efter en höftoperation. Med honom på sidan tog nära vännen Hugo Alnefelt hans plats i HV71 - och gjorde succé. För hockeysverige.se berättar Åhman om det, och den långa vägen tillbaka till spel.

– Det var mentalt jobbigt att sitta vid sidan om, säger han till hockeysverige.se.

Adam Åhman gjorde stor succé som utlånad till Oskarshamn i HockeyAllsvenskan, och tanken var att han skulle komplettera Jonas Gunnarsson i HV71 förra säsongen. Men en höftoperation grusade de planerna. Säsongen var mer eller mindre förstörd och något SHL-spel blev det inte. När han väl kämpat sig tillbaka från skadan som ödelade inledningen av säsongen hade Hugo Alnefelt "snott" hans plats i HV, efter att ha storspelat.

Adam Åhman fick till sist göra 15 matcher för moderklubben Västervik i HockeyAllsvenskan, och där blir han kvar även den här säsongen. I HockeyAllsvenskan alltså, men inte i Västervik utan i Tingsryd. 

SHL får vänta åtminstone ett år till.

– Jag tänkte en del på vad jag ville hitta på den här säsongen, och kände att jag ville spela i allsvenskan och få komma till en plats där jag kunde känna trygghet och lugn och ro. Det blev ju en del hattande fram och tillbaka förra säsongen, säger Tingsryds nyförvärv till hockeysverige.se.

Johannes JönssonTex WilliamssonNiklas RubinGustaf Lindvall och Arvid Söderblom är bara några av målvakterna som fått ordentliga lyft i Tingsryd de senaste åren. TAIF har blivit en ny målvaktsfabrik, och en stor anledning till det är målvaktstränaren Mikael Sandberg.

– Tingsryd visade ett stort intresse och jag pratade en del med Sandberg också, innan jag bestämde mig. Det kändes rätt. Det är klart att en del i att jag valde Tingsryd var att många spelare som varit här har gått den vägen som jag själv vill gå också, och jag vet att Sandberg är duktig. Men samtidigt kan man inte bara välja klubb baserat på vilken målvaktstränare de har, även om det såklart påverkar.

"DE TANKARNA VAR INTE ROLIGA"

Den sista augusti samlas hela laget, och Adam Åhman är laddad över att äntligen få vara med en hel säsong igen, efter att ifjol ha tvingats operera bort de problem han drogs med. Burväktaren hade en så kallad CAM-skada, vilket gjorde att han hade problem med både höften och ljumskarna. Nu ser han tillbaka på perioden vid sidan om som något av en berg- och dalbana,

– Det var upp och ned. Vissa stunder var det inga problem alls, men andra stunder var det jobbigt. När jag kände att jag var på väg tillbaka blev det väldigt jobbigt, för jag visste knappt om jag hade något lag att spela i. De tankarna var inte roliga.

– I början kändes allting faktiskt väldigt lugnt. Jag tyckte bara att det var skönt att göra den där operationen och ta tag i problem jag hade, för de var stora. Jag var tvungen att göra operationen. Det var sen det blev tufft. Det var mentalt jobbigt att sitta vid sidan om, och sen kom ju spelsuget tillbaka också. Samtidigt visste jag som sagt inte vart jag skulle spela, och jag började tänka på att jag kanske inte skulle hitta någonstans att spela. Jag ville in i det så fort som möjligt.

Adam Åhman.Adam Åhman.Foto: Maxim Thore/Bidlbyrån

Blev allting extra tufft eftersom du hade haft en så bra säsong i Oskarshamn, och att platsen i HV71 egentligen var din?

– Egentligen inte. Jag visste tidigt att jag skulle opereras, jag kände mer att det var tråkigt att det tog så lång dit att få till operationen. Det var det som strulade till allt. Jag ville opereras, så jag tänkte inte så mycket på det andra.

GLADDES MED RIVALEN - OCH NÄRA VÄNNEN

Medan Åhman rehabiliterade sig efter operationen tog kompisen Hugo Alnefelt över målvaktsspaden i HV71. Men trots att Alnefelt "snodde" Åhmans plats kunde han glädjas för sin kompis skull.

– Vi är väldigt bra vänner, så därför kunde jag känna den glädjen för honom. Annars hade det nog varit svårare...

– Det är klart man tänker en del på sig själv också, och jag tyckte såklart det var tråkigt att jag inte fick chansen att spela. Och även om vi är bra vänner så tog han min plats, liksom... Som tur är så kunde jag glädjas för hans skull. Jag hade ändå den distansen. Dessutom kände jag bara att jag ville spela, det var det som var viktigt för mig. Och den chansen dök upp på annat håll. Det är inte säkert att den möjligheten hade funnits i HV, ändå.

Hugo Alnefelt och Adam Åhman.Hugo Alnefelt och Adam Åhman.Bildbyrån

Till slut blev det alltså 15 matcher i moderklubben Västervik, i stället.

– Det blev ju bra till slut. Det blev min "tur" på något sätt, eftersom deras målvakter gick sönder. Så det löste sig bra.

– Det var jävligt kul att vara där. Det fanns mycket tankar innan, eftersom det skulle bli speciellt att komma hem och spela. Det tog sin tid innan det lossnade där också och det var många utifrån som ställde höga krav på mig. Jag försökte slå bort det, men jag var inte i toppslag när jag kom in. Jag hade varit borta länge. Efter en tid drog jag ned kraven på mig själv lite, och släppte loss mer. Då fick jag till det. I början hade jag nog lite orimliga krav.

Var det svårt att slå bort de där kraven du hade på dig?

– Både och. Jag jobbar hårt och brinner för att spela, och funderar mycket på hur jag ska lösa sådana saker. Jag ser det som ett problem när jag inte får resultaten med sig, och då är det lätt att man börjar jobba för mycket i stället. Sen började jag som sagt släppa loss lite mer, och då fick jag en rejäl utväxling. Jag skulle haft mer tålamod från början, så hade det gått fortare.

Hur mycket betydde det ändå att få de där matcherna i Västervik?

– Jättemycket. Annars hade det ju gått en väldigt lång period utan spel för mig. Framför allt betyder det mycket för mig personligen att vi fick till det så bra på slutet. Då fick jag tillbaka mitt självförtroende och fick tillbaka känslan att jag ju kan spela hockey. Den där sista tiden betydde mycket för både mig och laget.

"JAG VILL UPPÅT - JAG VILL TILL SHL"

Den tuffa fjolårssäsongen har gett den 21-årige målvaktstalangen lite nya perspektiv på hockeytalangen. Hans mål är fortfarande detsamma - men han tänker inte riktigt på det på samma sätt längre.

– Målsättningarna kommer alltid vara samma. Jag vill uppåt. Jag vill till SHL. Men jag har ändrat mitt mindset. Nu försöker jag fokusera mer på nuet. Då mår man bättre och då blir det roligare när man väl ska sammanfatta sin karriär. Jag försöker njuta där jag är idag, för det händer många roliga saker där jag är. Jag lever här och nu - och vet att det kommer komma bra saker med tiden.

Hur ser målbilden ut för kommande säsong?

– Min målbild är att vi som lag ska vinna många matcher. Ju mer man vinner, desto roligare är det att spela. För mig personligen vill jag bara spela bra ishockey. Jag hoppas att jag lärt mig lite, och blivit lite klokare, med allt som jag har varit med om det senaste åren...


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten