Peter Cehlárik.
Foto: Imago sport
SHL

"Fansen i Leksand verkar ha stora hjärtan"

ANNONS
Efter fyra säsonger i Nordamerika är Peter Cehlárik tillbaka i Sverige och SHL igen.
För Hockeysverige.se berättar slovaken om saknaden till Luleå, NHL-tiden i Boston – och vad som lockade honom till Leksand.
– Fansen i Leksand verkar ha stora hjärtan, säger Cehlárik. 

Idag blev det alltså klart att slovaken Peter Cehlárik kommer spela för Leksand närmsta två säsongerna. På meritlistan har slovaken fyra säsonger med Luleå i SHL och 40 NHL-matcher med Boston. Det är med andra ord en välmeriterad 25-åring som flyttar tillbaka till SHL. Vi ska inte heller glömma att Cehlárik hade en sejour hos Per Kenttä i Asplöven.

En tid som han tyckte var både speciell och rolig.

– Det var roligt. Jag bodde på den finska sidan under en månad, men spelade matcherna på svenska sidan, berättar Peter Cehlárik för hockeysverige.se
– Tiden där var min första som proffs, vilket var en del i min utvecklingsprocess. Samtidigt var jag tacksam att få spela matcher trots att jag inte var så gammal.

Du kom till Luleå redan 2011, vad är ditt bästa minne från tiden i klubben?
– Att vinna Champions League. Det är utan tvekan mitt bästa minne. Tiden i Luleå har jag saknat. Redan efter att jag varit borta ett år därifrån började jag tänka tillbaka på vilken fantastisk tid jag hade där.
– Jag var bara 16 år då jag kom dit och blev kvar där under fem år. Deras organisation har hjälpt mig mycket att bli en bättre spelare. 

Peter Cehlárik i Luleås tröja senast det begav sig i SHL 2016.Peter Cehlárik i Luleås tröja senast det begav sig i SHL 2016.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

NHL-DEBUTERADE MED FÖRÄLDRARNA PÅ PLATS

2016 tog Peter Cehlárik sina första skridskoskär in i Bostons organisation. Redan samma säsong fick han chansen att debutera i NHL.

– Jag draftades då jag var 18 år så jag hade varit på några ”development camps” på sommaren. Där hade jag fått en bild av folket och organisationen i Boston, men det var ändå en omställning och jag visste att jag skulle börja spela för Providence.
– Det kom in många spelare den säsongen så det blev många tuffa matcher innan jag fick min chans i NHL. Det var en rolig tid och jag ångrar inte att jag var där. Jag gjorde mitt bästa för att göra det bra och ta mig till NHL, men jag har inte heller stängt några dörrar för att komma tillbaka dit i framtiden.
– Att få spela min första NHL-match var fantastisk. Mina föräldrar och morfar hade bestämt sig för att åka över redan innan. Dagen efter blev jag uppkallad så jag fick ringa mina föräldrar och säga att jag skulle spela i NHL. Så dom fick se mina tre första NHL-matcher på hemmaplan, vilket var väldigt kul.

Var du nervös?
– Kanske lite under första och andra perioden, men när du är inne på isen märker du inte vad som händer runt om dig. Sedan kunde jag spela avslappnat, ha kul, bara vara där och bidra till att vinna matcher.

"VI LYSSNADE MED OLIKA LAG"  

Senaste säsongen svarade Peter Cehlárik för tre matcher i Boston och 48 i Providence innan pandemin stängde ner ligorna.

– Det var en rolig säsong, mitt tredje år. Jag satte press på mig själv andra året eftersom det var sista året på mitt rookie-kontrakt samtidigt som jag ville göra det bra. Jag spelade 20 matcher, men åkte mycket upp och ner till Providence.
– Senaste säsongen kunde jag koppla av mer på både träningar, matcher och vara runt killarna, så förra säsongen kunde jag känna mer glädje. Jag trivdes även bra vid sidan av isen och vi gjorde en bra säsong i Providence. Tyvärr blev det bara två matcher i NHL med Boston i NHL den säsongen.

Peter Cehlárik.Peter Cehlárik.Foto: Bob DeChiara-USA TODAY Sports

Hade du chansen att vara kvar i USA eller Kanada kommande säsong?
– Vi lyssnade med olika lag, men jag tog tidigt ett beslut att jag ville komma över till Sverige och framförallt att få spela den här säsongen i Europa.
– NHL eller AHL kanske inte startar förrän i november eller december. Jag tror inte jag skulle klara av att inte få spela hockey på så lång tid så jag ser fram emot att få spela med Leksand kommande säsong.

LANDSMANNEN LOCKADE  

Varför just Leksand?
– (Skratt) Vi pratade med andra klubbar också, men Marek Hrivik var lite till hjälp för mig där. Leksand ville att jag skulle komma dit och spela. Vi hade en dra dialog och kom fram till ett bra kontrakt och jag är verkligen tacksam för folket och fansen runt Leksand.
– Dom har verkligen supportat mig och klubben på ett väldigt speciellt sätt. Jag uppskattar verkligen det och det var en del i mitt beslut att spela i Leksand.

Har du spelat tillsammans med Marek Hrivik tidigare?
– Nej, bara mot honom när han spelade i Rangers farmarlag. Sedan har vi tränat tillsammans på somrarna mellan säsongerna. På så vis har jag lärt känna honom lite.

Marek Hrivík.Marek Hrivík.Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

"FANSEN VERKAR HA STORA HJÄRTAN"  

Peter Cehlárik har tidigare spelat matcher med Luleå i Leksand och ser fram emot att möta klubbens fans.

– Fansen i Leksand verkar ha stora hjärtan. Jag kan säga samma sak om fansen i Luleå. Dom är också fantastisk och supportande.
– Det ska bli riktigt kul att få spela i Leksand och precis som Luleås fans så brinner dom för hockey. Leksand är en lite mindre ort där alla tycks leva för hockeyn så det ska bli kul att spela och bo där.

Hade du någon kontakt med Luleå innan du skrev på kontraktet med Leksand?
– Ja, vi min agent hade lite snack med Luleå om den här säsongen, men vi bestämdes oss för att det var till Leksand jag skulle gå.

Vilka förväntningar har du på säsongen?
– Att växa som spelare, vara en ledare i laget, hjälpa laget att vinna matcher och ta oss till playoff. Jag ser fram emot att få att spela hockey igen och framförallt att få spela i Sverige igen.


TV: Svensken lurar bort försvararen totalt – då gör han inga misstag  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga