Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Ida Karlsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

Här kommer nästa talang fostrad i "hockeybyn"

En makalös säsong avslutades med SDHL-debut för 16-åriga Ida Karlsson.
Nu tar den skickliga backen steget över till Leksand på heltid.
– Förhoppningsvis kommer jag få speltid i SDHL och bidra med någonting bra där, säger Karlsson till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

”MVP” i damernas första TV-pucken, U18-landslagsdebut, JVM-spel och debut i SDHL. Det var med andra ord en händelserik säsong för 16-åriga Ida Karlsson. Backen, som även spelade U16-hockey med killarna i Avesta senaste säsongen, kommer givetvis från lilla Skogsbo i utkanten av Dalarna. Ett Skogsbo som numera har tre spelare med i SDHL. Dom två andra är som bekant Hanna Sköld (Leksand) och Maja Nylén Persson (Brynäs).

– Vad som gör hockeyn speciell i Skogsbo? Det är en bra fråga, säger Ida Karlsson med ett leende då vi träffar henne i solen utanför Tegera Arena i Leksand.
– Det är en vanlig liten klubb, men dom flesta där börjar i tidig ålder på skridskoskola så jag tror att hockey är ganska populärt där.
– Anledningen till att jag började var att min syster, Alva, gick på Tre Kronors skridskoskola. Hon är tre år äldre än jag. När hon gick där blev jag också ditsläpad. Sedan blev jag fast.

Ida Karlsson.Ida Karlsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

BRYNÄSSTJÄRNAN - DEN STORA FÖREBILDEN  

Spelar Alva också ishockey?
– Nej, hon spelar bara fotboll i Avesta. Jag slutade med fotboll till den här säsongen. Jag var inte så bra utan det var typ för att hålla igång på sommaren som jag spelade.
– Sedan har jag hållit på med skidor (alpint) också och faktiskt tävlat mot Tuva Kandell när vi var små. Hon var duktig på skidor och jag slutade tidigare än henne.

Vem vann när ni tävlade?
– Det var nog hon som drog längsta strået, skrattar Ida Karlsson.

Vilka förebilder hade du inom hockeyn?
– Maja Nylén Persson. Jag tycker om hennes sätt att spela, hon känns lugn på isen. Sedan är hon dessutom från Skogsbo. 

Kan du se likheter mellan er i spelstilen?
– Kanske lite. Vi är båda högerskyttar, men hon är nog lite lugnare i spelet än mig. Jag behöver hitta lite mer lugn.
– Jag spelade lite med hennes bror Simon i Avesta. Sedan har hennes pappa varit coach för oss i Stålbucklan. 

När Maja Nylén-Persson får höra att hon är Ida Karlssons förbild blir hon givetvis glad. 

– Vad kul. Ida är en jättetalang, hon är en grym skridskoåkare med ett bra skott och teknik. Hon har alla möjligheter att bli hur bra som helst, säger landslagsbacken. 

Maja Nylén Persson.Maja Nylén Persson.Foto: Ronnie Rönnkvist

SKOGSBO - EN RIKTIG "HOCKEYBY"

Det är inte bara ovan nämnda spelare som kommit från Skogsbo och sedan lyckats i sina karriärer. Nicklas Lidström känner vi alla till väl liksom tidigare stormålvakten Stefan Lunner. Lägg därtill Nils Åman och Alexander Lundqvist som spelar i Leksand. Den sistnämnde ska som bekant ut på lån till Hockeyallsvenskan. Malte Eriksson hittar vi i Vita Hästens J20, Viktor Hurtig i Västerås J20 och så vidare. Raden av talangfulla spelare från skogsbo kan göras lång. 

– Dom flesta är lite äldre än mig så jag har inte spelat med dom, men det har blivit att jag vill bli lika bra som dom. 

Ida Karlsson har också träffat Nicklas Lidström i Västerås. 

– Min systers bästa kompis, Nicklas är morbror till henne så vi har varit och hälsat på hos honom i Västerås. Det var coolt och han bor i ett väldigt fint hus. Alla vet att han är från Skogsbo så det är lite speciellt.

När gick du över för att spela med Avestas killar?
– Man börjar i ungdomslagen i Skogsbo. I U14 hoppar man upp till Avesta eftersom det då tar slut i Skogsbo. Det kändes rätt naturligt eftersom alla går dit.
– Några år i Skogsbo gick jag ner och spelade med 05:orna eftersom det kändes bättre för mig just då. När jag hoppade upp till Avesta gick jag tillbaka och spelade med 04.orna. 

Blev det en stor kontrast då du kom till Avesta?
– Nej, men det kom in några nya. Samtidigt hade jag spelat med dom flesta innan jag gick ner till 05:orna. Jag fick absolut också respekt från killarna. Dom har varit jättesnälla, vilket har varit tur för mig.
– Jag har hört om vissa tjejer där killarna varit taskiga, men under åren har killarna i Skogsbo och Avesta stått upp för mig. 

SDHL-DEBUTERADE IFJOL: "LITE ANNORLUNDA"  

Senaste säsongen inledde Ida Karlsson i Avestas U16, men dubblerade det med spel för Leksand i SDHL. 

– Det var i slutet av säsongen som Lars (Stenmark, tränare Leksand) hörde av sig. Jag åkte upp hit för att träna lite och det fungerade bra. Det här var i vevan när många backar var skadade. Då fick jag chansen.
– Jag minns att jag var väldigt nervös, men det var kul och aldrig några problem att komma in i laget. Alla var jättesnälla och det är ett bra gäng. 

Hur var det att få chansen att debutera i SDHL?
– Det var lite annorlunda, men kul. Jag fick ta bort det fysiska spelet, men samtidigt gick det fortare än i U16 hemma i Avesta.
– Första matchen där jag fick chansen var hemma mot Modo. Jag var nervös och jag tror att jag aldrig spelat så dåligt. Jag var rädd för att göra bort mig, vilket jag också gjorde. 

På vilket sätt?
– Det var som att jag fick hjärnsläpp och inte visste vad jag skulle göra. Lars sa inte så mycket, men i resten av matcherna gick det bättre.  

Ska du dubblera även nästa säsong?
– Jag tror att jag ska spela i SDHL, men jag har inte skrivit något kontrakt med Leksand ännu. Sedan kanske det även blir någon juniormatch med andralaget under säsongen.
– Jag har kommit in på gymnasiet här i Leksand, på ekonomlinjen och ”HG” (hockeygymnasiet), men jag vet inte riktigt i vilket lag jag kommer spela den här säsongen. Jag vet inte riktigt heller när det kommer skrivas ett kontrakt. 

För Hockeysverige.se förtydligar Leksandtränaren Lars Stenmark situationen.

– Hon har kontrakt. Ett HG-kontrakt och sedan ska hon få sitt SDHL-kontrakt under veckan, säger han.

Ida Karlsson.Ida Karlsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

JVM - EN VIKTIG LÄRDOM  

Ida Karlssons säsong kan betecknas som ett nationellt genombrott på juniorsidan, men hon fick även mäta sig internationellt. Bland annat genom spel i junior-VM.  

– Det var otroligt kul och vi var ett jättebra gäng med snälla och duktiga tjejer. Samtidigt var det bra fart på matcher.
– Runt om var det något annat än vad jag var van vid. Vakter som stod och kollade att man hade den här brickan med sig. Jag glömde den en gång och då blev jag stoppad av några stora killar, säger Ida Karlsson med ett leende.
– På isen var det mycket fart och jag tycker om att spela när det är fart och då jag får åka mycket skridskor. Matcherna, jag var nervös då också. Det jag måste träna på är att kunna släppa det där och spela mitt spel. Jag känner att jag hade kunnat prestera bättre. 

En av säsongens höjdpunkter, kanske hela karriärens, för Ida Karlsson var den första TV-pucken som spelats på damsidan. Dalarna vann turneringen och 16-åringen från Skogsbo utsågs till hela turneringens bästa spelare. 

– Den turneringen var helt okej (skratt). Vi var ett jättebra gäng och dom flesta som var med hade varit med i Stålbucklan året innan och några även året innan det. Vi kände varandra väl. Sedan var det även med några nya tjejer som också kom in bra i gänget.
– Jag gjorde någon intervju i TV efter att vi vunnit mot Stockholm där jag råkade svära (skratt), ursäkta mig. Det var något nytt, men också väldigt kul. 

Sedan får du pris som bästa spelare i hela turneringen…
– Stämmer. Det var otroligt kul att få en bekräftelse på att jag gjort någonting bra. Jag blev överraskad eftersom dom först utsåg bästa back. Det vann Mira Jungåker från Småland. Jag tänkte ”kul för henne” och visste inte att det var något MVP-pris. Att sedan få det priset var ganska coolt. 

GLÄNTAR PÅ COLLEGE-DÖRREN  

Nu kommer Ida Karlsson lämna Skogsbo för en tid och istället flytta upp till Leksand. 

– Ja, så blir det. Den 16:e augusti kommer jag flytta till Leksands Strand och bo i en liten stuga där. Det ska bli spännande och vi får se hur mycket mat jag behöver laga. 

Är du bra på att laga mat?
– Nej, jag är kass på det, skrattar Ida Karlsson. 

Vilka förväntningar har du på kommande säsong?
– Förhoppningsvis kommer jag få speltid i SDHL och bidra med någonting bra där, lite assist, men även något mål om jag har tur. 

Finns junior-VM med i tankarna?
– Absolut. Förhoppningsvis får jag chansen att komma med dit, säger Ida Karlsson som inte heller är helt främmande för collegespel.
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men jag tror att det skulle vara kul och något jag vill göra. Fast då måste jag ju prata engelska också, avslutar 16-åringen med ett skratt. 


TV: NHL:s mest uppmärksammade bloopers - från slutspelskvalet

FAKTA

Fem snabbfrågor med Ida Karlsson

  • Vilken är bästa låten just nu?
  • – Det skiftar mycket beroende på vilket ”mood” jag är i, men just nu Loverman med Mwuana. Den blir jag peppad av.
  • Favoritdryck till maten?
  • – Vanlig jordgubbssaft. Helst mormors.
  • Sista du gör innan en match?
  • – Jag hade saker för mig förra säsongen, men nu försöker jag släppa det. ”Om jag hade dom här strumporna förra matchen och vi vann måste jag ha dom i nästa match också” Nu måste jag inse att det går att spela ändå.
  • Vem hörs mest i Leksands omklädningsrum?
  • – Förra säsongen, Wilma Johansson hörs. Hon är rolig och gör att vi får ett gott skratt.
  • Vart i Avesta/Skogsbo trivs du bäst?
  • – Ishallen eller hemma.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten