FRAMTIDENS DAMKRONOR
Ida Karlsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Framtidens Damkronor

Här kommer nästa talang fostrad i "hockeybyn"

ANNONS

En makalös säsong avslutades med SDHL-debut för 16-åriga Ida Karlsson.
Nu tar den skickliga backen steget över till Leksand på heltid.
– Förhoppningsvis kommer jag få speltid i SDHL och bidra med någonting bra där, säger Karlsson till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

”MVP” i damernas första TV-pucken, U18-landslagsdebut, JVM-spel och debut i SDHL. Det var med andra ord en händelserik säsong för 16-åriga Ida Karlsson. Backen, som även spelade U16-hockey med killarna i Avesta senaste säsongen, kommer givetvis från lilla Skogsbo i utkanten av Dalarna. Ett Skogsbo som numera har tre spelare med i SDHL. Dom två andra är som bekant Hanna Sköld (Leksand) och Maja Nylén Persson (Brynäs).

– Vad som gör hockeyn speciell i Skogsbo? Det är en bra fråga, säger Ida Karlsson med ett leende då vi träffar henne i solen utanför Tegera Arena i Leksand.
– Det är en vanlig liten klubb, men dom flesta där börjar i tidig ålder på skridskoskola så jag tror att hockey är ganska populärt där.
– Anledningen till att jag började var att min syster, Alva, gick på Tre Kronors skridskoskola. Hon är tre år äldre än jag. När hon gick där blev jag också ditsläpad. Sedan blev jag fast.

Ida Karlsson.Ida Karlsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

BRYNÄSSTJÄRNAN - DEN STORA FÖREBILDEN  

Spelar Alva också ishockey?
– Nej, hon spelar bara fotboll i Avesta. Jag slutade med fotboll till den här säsongen. Jag var inte så bra utan det var typ för att hålla igång på sommaren som jag spelade.
– Sedan har jag hållit på med skidor (alpint) också och faktiskt tävlat mot Tuva Kandell när vi var små. Hon var duktig på skidor och jag slutade tidigare än henne.

Vem vann när ni tävlade?
– Det var nog hon som drog längsta strået, skrattar Ida Karlsson.

Vilka förebilder hade du inom hockeyn?
– Maja Nylén Persson. Jag tycker om hennes sätt att spela, hon känns lugn på isen. Sedan är hon dessutom från Skogsbo. 

Kan du se likheter mellan er i spelstilen?
– Kanske lite. Vi är båda högerskyttar, men hon är nog lite lugnare i spelet än mig. Jag behöver hitta lite mer lugn.
– Jag spelade lite med hennes bror Simon i Avesta. Sedan har hennes pappa varit coach för oss i Stålbucklan. 

När Maja Nylén-Persson får höra att hon är Ida Karlssons förbild blir hon givetvis glad. 

– Vad kul. Ida är en jättetalang, hon är en grym skridskoåkare med ett bra skott och teknik. Hon har alla möjligheter att bli hur bra som helst, säger landslagsbacken. 

Maja Nylén Persson.Maja Nylén Persson.Foto: Ronnie Rönnkvist

SKOGSBO - EN RIKTIG "HOCKEYBY"

Det är inte bara ovan nämnda spelare som kommit från Skogsbo och sedan lyckats i sina karriärer. Nicklas Lidström känner vi alla till väl liksom tidigare stormålvakten Stefan Lunner. Lägg därtill Nils Åman och Alexander Lundqvist som spelar i Leksand. Den sistnämnde ska som bekant ut på lån till Hockeyallsvenskan. Malte Eriksson hittar vi i Vita Hästens J20, Viktor Hurtig i Västerås J20 och så vidare. Raden av talangfulla spelare från skogsbo kan göras lång. 

– Dom flesta är lite äldre än mig så jag har inte spelat med dom, men det har blivit att jag vill bli lika bra som dom. 

Ida Karlsson har också träffat Nicklas Lidström i Västerås. 

– Min systers bästa kompis, Nicklas är morbror till henne så vi har varit och hälsat på hos honom i Västerås. Det var coolt och han bor i ett väldigt fint hus. Alla vet att han är från Skogsbo så det är lite speciellt.

När gick du över för att spela med Avestas killar?
– Man börjar i ungdomslagen i Skogsbo. I U14 hoppar man upp till Avesta eftersom det då tar slut i Skogsbo. Det kändes rätt naturligt eftersom alla går dit.
– Några år i Skogsbo gick jag ner och spelade med 05:orna eftersom det kändes bättre för mig just då. När jag hoppade upp till Avesta gick jag tillbaka och spelade med 04.orna. 

Blev det en stor kontrast då du kom till Avesta?
– Nej, men det kom in några nya. Samtidigt hade jag spelat med dom flesta innan jag gick ner till 05:orna. Jag fick absolut också respekt från killarna. Dom har varit jättesnälla, vilket har varit tur för mig.
– Jag har hört om vissa tjejer där killarna varit taskiga, men under åren har killarna i Skogsbo och Avesta stått upp för mig. 

SDHL-DEBUTERADE IFJOL: "LITE ANNORLUNDA"  

Senaste säsongen inledde Ida Karlsson i Avestas U16, men dubblerade det med spel för Leksand i SDHL. 

– Det var i slutet av säsongen som Lars (Stenmark, tränare Leksand) hörde av sig. Jag åkte upp hit för att träna lite och det fungerade bra. Det här var i vevan när många backar var skadade. Då fick jag chansen.
– Jag minns att jag var väldigt nervös, men det var kul och aldrig några problem att komma in i laget. Alla var jättesnälla och det är ett bra gäng. 

Hur var det att få chansen att debutera i SDHL?
– Det var lite annorlunda, men kul. Jag fick ta bort det fysiska spelet, men samtidigt gick det fortare än i U16 hemma i Avesta.
– Första matchen där jag fick chansen var hemma mot Modo. Jag var nervös och jag tror att jag aldrig spelat så dåligt. Jag var rädd för att göra bort mig, vilket jag också gjorde. 

På vilket sätt?
– Det var som att jag fick hjärnsläpp och inte visste vad jag skulle göra. Lars sa inte så mycket, men i resten av matcherna gick det bättre.  

Ska du dubblera även nästa säsong?
– Jag tror att jag ska spela i SDHL, men jag har inte skrivit något kontrakt med Leksand ännu. Sedan kanske det även blir någon juniormatch med andralaget under säsongen.
– Jag har kommit in på gymnasiet här i Leksand, på ekonomlinjen och ”HG” (hockeygymnasiet), men jag vet inte riktigt i vilket lag jag kommer spela den här säsongen. Jag vet inte riktigt heller när det kommer skrivas ett kontrakt. 

För Hockeysverige.se förtydligar Leksandtränaren Lars Stenmark situationen.

– Hon har kontrakt. Ett HG-kontrakt och sedan ska hon få sitt SDHL-kontrakt under veckan, säger han.

Ida Karlsson.Ida Karlsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

JVM - EN VIKTIG LÄRDOM  

Ida Karlssons säsong kan betecknas som ett nationellt genombrott på juniorsidan, men hon fick även mäta sig internationellt. Bland annat genom spel i junior-VM.  

– Det var otroligt kul och vi var ett jättebra gäng med snälla och duktiga tjejer. Samtidigt var det bra fart på matcher.
– Runt om var det något annat än vad jag var van vid. Vakter som stod och kollade att man hade den här brickan med sig. Jag glömde den en gång och då blev jag stoppad av några stora killar, säger Ida Karlsson med ett leende.
– På isen var det mycket fart och jag tycker om att spela när det är fart och då jag får åka mycket skridskor. Matcherna, jag var nervös då också. Det jag måste träna på är att kunna släppa det där och spela mitt spel. Jag känner att jag hade kunnat prestera bättre. 

En av säsongens höjdpunkter, kanske hela karriärens, för Ida Karlsson var den första TV-pucken som spelats på damsidan. Dalarna vann turneringen och 16-åringen från Skogsbo utsågs till hela turneringens bästa spelare. 

– Den turneringen var helt okej (skratt). Vi var ett jättebra gäng och dom flesta som var med hade varit med i Stålbucklan året innan och några även året innan det. Vi kände varandra väl. Sedan var det även med några nya tjejer som också kom in bra i gänget.
– Jag gjorde någon intervju i TV efter att vi vunnit mot Stockholm där jag råkade svära (skratt), ursäkta mig. Det var något nytt, men också väldigt kul. 

Sedan får du pris som bästa spelare i hela turneringen…
– Stämmer. Det var otroligt kul att få en bekräftelse på att jag gjort någonting bra. Jag blev överraskad eftersom dom först utsåg bästa back. Det vann Mira Jungåker från Småland. Jag tänkte ”kul för henne” och visste inte att det var något MVP-pris. Att sedan få det priset var ganska coolt. 

GLÄNTAR PÅ COLLEGE-DÖRREN  

Nu kommer Ida Karlsson lämna Skogsbo för en tid och istället flytta upp till Leksand. 

– Ja, så blir det. Den 16:e augusti kommer jag flytta till Leksands Strand och bo i en liten stuga där. Det ska bli spännande och vi får se hur mycket mat jag behöver laga. 

Är du bra på att laga mat?
– Nej, jag är kass på det, skrattar Ida Karlsson. 

Vilka förväntningar har du på kommande säsong?
– Förhoppningsvis kommer jag få speltid i SDHL och bidra med någonting bra där, lite assist, men även något mål om jag har tur. 

Finns junior-VM med i tankarna?
– Absolut. Förhoppningsvis får jag chansen att komma med dit, säger Ida Karlsson som inte heller är helt främmande för collegespel.
– Jag har inte tänkt så mycket på det, men jag tror att det skulle vara kul och något jag vill göra. Fast då måste jag ju prata engelska också, avslutar 16-åringen med ett skratt. 


TV: NHL:s mest uppmärksammade bloopers - från slutspelskvalet

FAKTA

Fem snabbfrågor med Ida Karlsson

  • Vilken är bästa låten just nu?
  • – Det skiftar mycket beroende på vilket ”mood” jag är i, men just nu Loverman med Mwuana. Den blir jag peppad av.
  • Favoritdryck till maten?
  • – Vanlig jordgubbssaft. Helst mormors.
  • Sista du gör innan en match?
  • – Jag hade saker för mig förra säsongen, men nu försöker jag släppa det. ”Om jag hade dom här strumporna förra matchen och vi vann måste jag ha dom i nästa match också” Nu måste jag inse att det går att spela ändå.
  • Vem hörs mest i Leksands omklädningsrum?
  • – Förra säsongen, Wilma Johansson hörs. Hon är rolig och gör att vi får ett gott skratt.
  • Vart i Avesta/Skogsbo trivs du bäst?
  • – Ishallen eller hemma.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan