Gereon Dahlgren fick Marcus "Lilliz" Nilsson på bättre tankar.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Han skulle sluta med ishockey - jag tvingade honom att fortsätta"

ANNONS
Marcus "Lilliz" Nilsson var SHL:s poängkung den gångna säsong och fick ett lukrativt KHL-kontrakt med Sotji som belöning för det. Att karriären kommit så långt är till viss del Gereon Dahlgrens förtjänst. Han tvingade nämligen stjärnan att fortsätta när han höll på att lägga av som junior.
– Jag fick göra honom till kapten, berättar Dahlgren i Sommarsnacket på Färjestads webbsida.

Med sina 54 poäng för Färjestad blev Marcus Nilsson hela SHL:s poängkung 2019/20. En som gladde sig lite extra åt den 29-årige forwardens framgångar var säkerligen klubbens assisterande tränare Gereon Dahlgren.

"Lilliz" och Dahlgrens vägar möttes redan på hockeygymnasiet i Sunne för mer än tio år sedan. Där fick den nu 33-årige tränaren kliva in och övertyga den framtida SHL-stjärnan att han hade en framtid inom sporten.

– Han skulle sluta med ishockey, så jag tvingade honom att fortsätta: "Ge det här några år till så kommer du att ha det här som jobb", sa jag åt honom. Men han skulle hem till Charlottenberg och spela i division tre, berättar Gereon Dahlgren i Sommarsnacket på FBK:s webbsida.

"HAN FÅR SKICKA LITE RUBLER"

Han fick ta till en extra morot för att hålla Marcus Nilssons låga brinnande.

– Jag gick göra honom till kapten. Han var ju verkligen inget kaptensämne, men man måste ju hitta något att trigga dem med, skrattar Dahlgren.
– När jag blev klar för Färjestad ringde han till mig: "Tjena Gereon, får jag bli kapten nu också?"

På frågan om han har någon procent på Nilssons inkomster nu när han blivit värvad till KHL skrattar han:

– Han får skicka lite rubel har jag sagt.

Marcus Nilsson tog den långa vägen till SHL. Efter att ha vräkt in poäng för Sunne i Hockeyettan under ett par år värvades han till Bik Karlskoga i Hockeyallsvenskan 2011. Han gjorde en misslyckad SHL-sejour i AIK 2013/14, återvände till Karlskoga och blev sedan värvad till Färjestad efter att ha vunnit Hockeyallsvenskans poängliga 2016.

Efter att ha gjort mellan 20 och 30 poäng under sina tre första säsonger med FBK tog han ett jättekliv under 2019/20, satte nytt personbästa i SHL med 24 poängs marginal och fick debutera i Tre Kronor.


TV: Här avslöjas nya NHL-klubbens namn och logga

Den här artikeln handlar om: